Sarjakausi käyntiin lauantaina – “Lähes jokainen peli sisältää pientä ekstralatausta”

Pitkääkin pidempi valmistautumisjakso on jälleen takana, kun Kolmonen käynnistyy Atleticon osalta tulevana lauantaina LPS:n vieraana Laajasalossa. Klo 16:00 starttaava peli aloittaa samalla 24 viikon eli tasan 6 kuukauden mittaisen sarjapelirupeaman, jonka aikana ratkotaan paremmuus 12 joukkueen kaksinkertaisessa sarjassa ja yhteensä siis 22 pelin muodossa. Ja vaikka kilpavarustelu lohkon kärkijoukkueissa onkin ollut hurjaa, on nousupaikka tarjolla vain yhdelle joukkueista. Jännitystä on siis ilmassa tänäkin vuonna!

Tämän artikkelin tarkoitus on pohjustaa tulevaa sekä vetää samalla yhteen mennyt preseason ja tarjoilla näin hyvä ennakko tulevaan kauteen.

Vähäisiä muutoksia pelaajaringissä

Jos luodaan ensin silmäys joukkueen pelaajatilanteeseen, on silmiinpistävää se, kuinka ajoissa joukkue oli tänä vuonna valmiina. Neljästä pelaajahankinnasta jokainen treenasi joukkueen mukana jo marraskuussa, kun Atletico höntsäsi kerran viikkoon Pallomyllyssä. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) jopa noin 30-päinen pelaajajoukkio piti kuntoaan yllä ja tarjoili samalla kolmatta kauttaan Atleticon peräsimessä starttaavan Eddie Finchin vetämälle valmennuspoppoolle erinomaiset saumat katsastaa myös uusia pelaajia.

Niinpä tammikuun virallisten treenien koittaessa päästiin jo uutisoimaan uusista pelaajasopimuksista, kun Kakkoseen nousseen VJS:n riveihin siirtyneen Elis Rintalan paikkaajaksi hankittu Kaapo Sinervo (PKKU, 2D) ja lisää kokemusta Tico-puolustukseen tuonut Joonas Prami (MPS/Old Stars, 4D) raapustivat nimensä soppareihin. Ja joitakin viikkoja myöhemmin saman tekivät myös Joni Sikkilä sekä Janne-Matti Kinnunen (SibboV, 3D). Näiden siirtojen myötä Tico-miehistö alkoi ollakin jo valmiina kauteen, varsinkin kun paluun treenirinkiin olivat tehneet myös viime vuonna koko kauden missanneet Miro-Aleksi Tissari ja Jani Putkonen.

– Valmistautuminen kauteen on pelaajaringin osalta ollut hyvinkin helppo, sillä tiedettiin jo varhaisessa vaiheessa, että rinkiin tarvitaan aika vähän muutoksia ja esim. Eliksen siirto oli käytännössä kesästä saakka selvä. Hänen tasoisiaan Kolmosen veskareita ei tästä maasta löydy kovin montaa, jos yhtäkään, mutta uskon, että Kaapolla on kaikki edellytykset voittaa meille pelejä ja kasvaa isoihin saappaisiin. Joonas taas on nyt jo ollut treenipeleissä todella vakuuttava ja uskon, että hän tulee muodostamaan Aksu Hietalan kanssa yhden Kolmosen parhaista topparikaksikoista. Monikäyttöiset Joni ja Janne ovat myös jo väläytelleet kevään peleissä ja tulevat varmasti näyttelemään isoa roolia tulevan kauden peleissä, visioi joukkueenjohtaja, Janne Vottonen.

Ulospäin Rintalan lisäksi liikkuivat puolestaan Ruben Launiala (ei seuraa) sekä loukkaantumisten vuoksi jalkapallouransa päättänyt Remi Defays (lopettanut). Teemu Lipponen loukkasi heti alkuvuodesta kätensä ja jatkoi epäonnisten loukkaantumisten putkeaan liittyen mm. Mohammed Dahirin, Iiro Helisen ja Aku Vapaan miehittämään pitkäaikaispoissaolijoiden ryhmään. Myös Helsingin ulkopuolella asuvien Patrick Purolan ja Ilmari Innasen osalta on vielä epäselvää, tullaanko miehiä näkemään alkavalla kaudella Tico-paidassa.

– Meillä on tosiaan ringissä yli 30 pelaajaa, mutta aktiivisesti juuri tällä hetkellä mukana noin 23 miehen ydinpoppoo. Toivotaan, että poissaolorintamalta saadaan vielä helpotusta, sillä kausi on pitkä ja kokoonpano varmasti elää myös lomien ja loukkaantumisten myötä, kommentoi Vottonen.

Ailahteleva preseason

Atletico Malmi, preseason 2019, tulokset, KolmonenJos pelaajatilanne on näyttänyt vakaalta ja jatkuvuus ollut Ticolle ominaisesti korkealla tasolla, ovat pelit sujuneet ehkä aiempia preseasoneja ailahtelevammin. Kymmenestä pelistä kuusi päättyi voittoon ja neljä tappioon joukossaan mm. kovasti kaihertaneet cup-tappiot niin Töölön Taistolle (Regions’ Cupin ensimmäinen kierros) kuin lohkokumppani PuiUllekin (Mosa Cupin finaali).

Harjoitusotteluiden tärkein fokus oli tietysti valmistaa joukkuetta kauteen ja tarjoilla valmennusjohdolle mahdollisuus kokeilla erilaisia taktisia ratkaisuja. Peliesitykset jättivät kuitenkin toivomisen varaa, kun erinomaisten esitysten (mm. Valttia, NuPSia, VJS:ää ja EsPaa vastaan) vastapainona nähtiin todella heikkojakin pelejä (mm. PKKU, Töölön Taisto ja PuiU vastaan) sekä suurta vaihtelua yksittäisten otteluiden sisällä esimerkiksi vaihtojen ja pelillisten muutosten myötä.

– Ei näitä preseasonin tuloksia kannata liikaa tuijotella, mutta tottakai olen huolestunut siitä, että miltei puolet matseista päättyi tappioihin ja mm. tipuimme Regions’ Cupista paljon budjetoitua aiemmin. Toisaalta yhdessäkään pelissä emme olleet pahasti sillassa ja samaan aikaan pystyimme dominoimaan jopa sarjaporrasta ylempänä kauteen valmistautuvaa VJS:ää, vaikka se ei lopulta tuloksessa näkynytkään, kommentoi Vottonen.

Atletico Malmi, preseason 2019, tehopörssi, Jonne Ketonen, Paul Fahy, Jesse Ketonen, Kustaa KäkiAtletico teki preseason-kamppailuissa yhteensä 27 maalia ja päästi 17 maalieron ollessa siis +10 ja maalikeskiarvojen 2,7 – 1,7.

Pelaajakohtaisia tilastoja tarkastellessa huomio kiinnittyy kahteen tehomieheen, Jonne Ketoseen ja Paul Fahyyn, jotka kahdestaan viimeistelivät miltei puolet joukkueen osumista siitäkin huolimatta, että ensin mainittu pelasi osan preseasonista myös laitapakin tontilla ja Paul totutteli vielä ensimmäiseen talveensa Suomessa.

Atleticon kannalta tärkeintä on kuitenkin se, että viime vuodesta poiketen kaksikko on nyt täydessä kunnossa ja kokonaisen preseasonin vetäneenä valmiina tekemään tuhojaan samaan tapaan kuin osan viime kaudesta missanneet Jesse Ketonen ja Kustaa Käki.

– Futis on joukkuepeli, mutta tietysti hyvät yksilöt pystyvät ratkomaan pelejä myös omalla tekemisellään. Viime vuonna kauteen lähdettäessä loukkaantuneena olivat niin Jonne kuin Jessekin, Kusti teki lähtöä Espanjaan ja palasi vasta syyskierroksella takaisin ja Paul missasi koko preseasonin sekä ison osan kaudesta haastavien työaikataulujen vuoksi. Nyt koko nelikko pitäisi olla kunnossa ja käytettävissä koko kauden ajan, mikä lupaa ilman muuta hyvää hyökkäyspeliä ajatellen. Ja uskon, että niitä tehoja ja onnistumisia siunaantuu myös muille, kuten jo preseasonilla oli nähtävissä, intoilee Vottonen.

Ylimääräistä latausta ja kovia pelejä

Kausi käynnistyy siis tulevana lauantaina LPS:n vieraana ja vastus tulee olemaan heti sieltä kovimmasta päästä. Viime kauden päätteeksi Kakkosesta tippuneet laajasalolaiset ovat treenanneet läpi talven Atleticon perässä aina maanantaisin, joten joukkueet ovat päässeet hieman vakoilemaan toistensakin tekemistä. Lisäksi ikäjakaumaltaan nuorempaa kaartia edustava LPS on esiintynyt myös harjoitusotteluissa lupauksia herättävästi ja mielii huhupuheiden mukaan takaisin Kakkoseen.

– Vastus on tosiaan heti sieltä kovimmasta päästä ja omissa kirjoissani LPS kuuluu niihin kuumimpiin nousijasuosikkeihin omassa lohkossamme. Hyvä, pelaava ryhmä, jolla on intohimoinen ja osaava valmennustiimi. Varmasti haastava peli luvassa, spekuloi Vottonen.

Otteluohjelmaa voi muutenkin pitää hyvällä syyllä haastavana, ainakin sen alkupään osalta. Atletico kohtaa nimittäin heti LPS:n perään rumaa jälkeä Nelosessa tehneen ja pitkin talvea kovia päänahkoja treenipeleissä napsineen Atlantis FC/Akatemian sekä kovien viime hetken hankintojen myötä lohkon kiistattomaksi nousijasuosikiksi kohonneen PK-35:n. Neljästä ensimmäisestä ottelusta vain yksi on ylipäänsä kotona, kun kotipelien putki painottuu jälleen kesään ja Pukinmäen nurmipelikauteen.

– Kuten viime vuonnakin, alku näyttelee jälleen todella pitkälti suuntaa koko kaudelle. En tiedä, miten Atlantis jakaa jenginsä lopulta, mutta voi hyvin olla, että kohtaamme ensimmäisessä kolmessa pelissä kolme neljästä meidän pääkilpailijasta kärkitaistoa ajatellen. Tai näin sen olen paperilla jotenkin laskeskellut. Toivotaan, että kausi saataisiin joka tapauksessa paremmin käyntiin kuin viime vuonna, jolloin kolmesta ensimmäisestä ottelusta irtosi vain kaksi tasuripistettä ja näin syksylle jäi vähän turhankin paljon kirittävää, muistelee Vottonen.

Kuten sanottua, PK-35 on ilman muuta lohkon kuumin nousijasuosikki, kun Esa Terävän perässä joukkueeseen liittyivät vielä Marko Koskinen, Teemu Pastila, Vili Roivainen ja koko joukko muita HIFK- ja Gnistan-taustaisia pelimiehiä, joilla taso riittäisi helposti vielä Kakkosenkin kärkitaistoon. Ei siis ihme, että joukkue on taistellut tasapäisesti treenipeleissä myös Kakkosen jengejä vastaan ja puhkuu tällä hetkellä itseluottamusta myös kabineteissa. PK:n ja aiemmin jo listattujen LPS:n ja Atlantis Akatemian lisäksi kärkipään sijoista taistelee oletettavasti myös TiPS, joka antoi myrskyvaroituksen kaatamalla Atlantiksen edarin Regions’ Cupissa ja hankkimalla mm. Aleksi Ristolan ja Roope Myöhäsen tasoisia pelimiehiä jo entuudestaan vahvan ringin tueksi.

– Ennustelin aiemmin, että lohkon kärkipää tulisi olemaan tasaväkisempi kuin esimerkiksi viime vuonna, kun porukasta puuttuu yksittäinen Reippaan tasoinen kärkijengi. Viime kauden PK:sta ei sellaiseksi olisi varmasti ollutkaan, mutta nyt näyttää siltä, että joudun syömään hieman sanojani; pihlajamäkeläisillä on pelottavan kova nippu kasassa, jos vaan pääsevät vetämään täysin uudistuneella ykköskokoonpanolla läpi kauden. Myös LPS ja TiPS kuuluvat ilman muuta Kolmosen eliittiin ja Atlantis Akatemia voi yllättää vielä useammankin Kolmosen seuraajan, joten haastava kausi kyllä luvassa. Toisaalta samaan hengenvetoon on sanottava, että suurimmat haasteet Atleticolla on yleensä ollut niitä ennakkoon heikompia jengejä kohdatessa ja parhaat pelit on aina pelattu kärkijengejä vastaan; viime vuonna Atletico oli lohkon ainut jengi, joka onnistui nipistämään pisteen Reippaalta ja jatkoksi hoiteli myös Atlantiksen syyskierroksella. En näe mitään syytä, miksei jokainen noista neljästä jengistä kaatuisi, vaikka onnistumisia se totta kai kentällä vaatiikin, kommentoi Vottonen.

Näiden lisäksi lisämielenkiintoa lohkoon tuovat Atleticon kanssa vuodesta toiseen tasaväkisiä otteluita pelaavat derbyvastukset, Malmin Ponnistajat ja Puistolan Urheilijat, joita vastaan ei tule ainakaan tunnetta puuttumaan. Pientä lisälatausta on luvassa myös kevät- ja syyskierroksen päättävissä KoiPS-peleissä, sillä Ticossa pelaa useampikin vanha KoiPS-peluri. KoiPS taas on seuratasolla pitkään nauttinut Atletico-taustaisesta valmennusosaamisesta, joten tuttuja naamoja nähdään puolin ja toisin niin kentällä kuin niiden ulkopuolellakin. Muut lohkon joukkueet ovat CLE, LePa, HooGee ja TuPS.

– Huikea lohko kaiken kaikkiaan! Lähes jokainen peli sisältää pientä ekstralatausta ja sanoisin, että ainoastaan LePa on sellainen joukkue, johon minulla ei ole henkilökohtaisesti minkäänlaista henkistä suhdetta. Kaikki muut ryhmistä herättävät fiiliksiä puolesta tai vastaan, joten huima kausi varmasti luvassa, fiilistelee Vottonen.

Kautta tullaan fiilistelemään tuttuun tyyliin näillä sivuilla niin otteluraportteina, tilastoina kuin uutisointeinakin. Tiedotus pelaa vanhaan malliin Atleticon Facebook-sivulla, jonka lisäksi ajantasaisimpana kanavana niin otteluseurannan kuin ottelumuistutustenkin osalta säilyy edelleen Twitter.

Tulevan kauden kotiotteluihin on perinteisesti vapaa pääsy, ja buffet-palvelut tarjoilevat niin kuumaa kuin kylmääkin suuhunpantavaa toukokuun alusta lokakuun viimeiseen sarjapeliin saakka. Otteluohjelma siis haltuun ja tervetuloa Atleticon bandwagoniin!