Mosa Cup oteltiin aurinkoisessa kevätsäässä!

Järjestyksessään kahdeksas Mosa Cup päästiin viime vuoden tapaan pelaamaan ilahduttavan poikkeavissa olosuhteissa; oletuksenahan turnauspäivän säätila on vakio kuin lonkero – harmaa, kylmä ja märkä – mutta huhtikuun ensimmäinen lauantaipa valkeni toista vuotta putkeen auringon helottaessa lähes pilvettömältä taivaalta!

Pelit kauniissa kevätsäässä käynnistyivät jo vakiintuneen kaavan mukaisesti harrastesarjan “alkuerillä”. Aamun avausottelussa Atletico Akatemia kellisti FC KaKen maalein 4-2 Henri Tikan ja Niko Turun kummankin osuessa kahdesti siltamäkeläisten verkkoon. Toisen finaalitiketin buukkasi kaksinkertainen hallitseva mestari PuiU/86 kaatamalla FC Hiehon lukemin 3-1.

Pronssipelissä Tino Jylhän maali avausjakson viime sekunneilla riitti KaKelle 1-0-voittoon loukkaantumisten runtelemasta Hiehosta. Finaalissa PuiU/86 puolestaan ei antanut Atletico Akatemialle yllätysmahdollisuutta, vaikka 10 minuutin pelin jälkeen tulostaulu vielä näyttikin tasalukemia 1-1. Lopulta mestari otti omansa ja valkopaidat kruisailivat suvereeniin 6-1-murskavoittoon Mika Telinkankaan ja Ukri Kesselin tuplaosumien vauhdittamana. PuiU/86:sta tuli ensimmäinen kolme Mosa Cupin mestaruutta nimiinsä vienyt joukkue – kaikki kolme vieläpä peräkkäisinä vuosina!

Kilpasarjan voittopokaalia kahtena edellisenä vuonna nostellut TiPS ei tällä kertaa osallistunut turnaukseen; tiksiläisiä paikkasi muilta osin samassa joukkuekattauksessa toinen vihreäpaitainen joukkue, SUMU. Jakomäkeläisten kilpasarjadebyytti alkoi kuitenkin vähemmän mairittelevasti ennätyksellisen maalitehtailun merkeissä, kun toinen turnausisäntä PuiU antoi Suurmetsän Derbyssä haastajalleen kyytiä peräti 11-1; tulos on Mosa Cupin historian runsasmaalisin ja sivuaa samalla suurinta yksittäistä voittomarginaalia (2015 Tico kaatoi Töölön Taiston 10-0). Puipan syömähammas numero yksi oli turnauspäivän ainoan hattutempun viimeistellyt Joonas Ruumensaari; kaksi ensimmäistä kolmesta osumastaan Jope viimeisteli salamatahtia jopa yhden ja saman peliminuutin (24′) puitteissa.

Myös toisessa parissa päästiin paikallistaiston makuun, kun Malmin Derby Atleettien ja Ponnistajien välillä eteni maalittomana rangaistuspotkukilpailuun, samoin kuin jo vuotta aikaisemminkin. Rankkarit aloittaneen Jani Putkosen veto pysähtyi “raidan” maalivahti Eetu Lumppion jalkoihin, mutta kolmannessa parissa peli oli taas tasan, kun Ponnistajien Jens Sundström räimi pallon kokonaan yli kehikon. Ratkaisun paikka lankesi kahtena edellisenä vuonna Ponnistajia vastaan täplältä epäonnistuneen Mikko Vesterisen jalkoihin, kun neljäntenä laukoneen Olli Itkosen kuti oli pamahtanut ylärimaan. Möllin pilkku kolisi verkon perukoille lopulta poikkiputken, tolpan ja maalin fillarin kautta – Tico finaaliin rp-maalein 4-2!

SUMUn vaisut otteet jatkuivat taistelussa kilpasarjan kolmannesta sijasta, jonka pokkasi jo neljättä vuotta peräjälkeen Ponnistajat, nyt selvin 5-0-voittolukemin. Ahneimmin jakomäkeläisiä kuritti kaksi rangaistuspotkua viiden minuutin puitteissa juuri tauon alla pussittanut Matias Tikka.

Päivän päättäneessä loppuottelussa kohtasivat vuoden 2016 uusinnassa Tico ja PuiU. Maalintekoharjoitus SUMUn kustannuksella oli selvästi tehnyt hyvää valkopaidoille, jotka olivat Atleetteja terävämpiä maalipaikoissaan ja nakuttivat pelin pakettiin luvuin 3-0; ensimmäinen osuma syntyi jo ennen avauskympin täyttymistä ja loput kaksi viimeisen vitosen puitteissa. Harrastesarjassa juhlineen PuiU/86:n tapaan myös puistolalaisten edari sai kilpasarjan maratontaulukkoon nyt yhteensä kolmannen mestaruutensa. Ticon hopeaputki venyi kolmen vuoden mittaiseksi, ja mietittävää jätti eritoten joukkueen jääminen ensi kertaa ilman ainuttakaan pelitilannemaalia.

Päivän teemana siis Puistola paistatteli glooriassa malmilaisten kustannuksella – molemmissa sarjoissa. Joka tapauksessa Mosa Cup tarjosi yleisölle jälleen maalirikasta ja vauhdikasta paikallista jalkapalloa hienossa säässä, ja urheiluviihteen ohella katsojia palveli taas kerran ansiokkaasti laajan virvoke- ja purtava-arsenaalin voimalla operoinut kisakioski. Myös reaaliaikainen tulospalvelu somen puolella oli ottanut ison askeleen viime vuodesta. Näillä eväillä toteutui järjestäjien näkökulmasta ensiluokkaisen onnistunut turnauspäivä! Toivotaan hyviä kelejä ensi vuodellekin – ei kahta ilman kolmatta…