Kolmonen: LPS – Atletico Malmi 4-0 (2-0)

Maalit

1-0 Topi Rihtniemi 43’
2-0 Topi Rihtniemi 45+3’
3-0 Topi Rihtniemi 78’
4-0 Lassi Karjalainen 90+1’

Tilastot

LPS - Atletico Malmi, Kolmonen

Avaus

Kaapo Sinervo (MV) 40′
Niko Eriksson 85’ Henri Mattsson
Joonas Prami
Akseli Hietala
Ville Ruuska (C)
Mikko Vesterinen 57’ Janne-Matti Kinnunen
Jaakko Peltonen 76’ Timo Kinnunen
Jonne Ketonen
Kalle Jyrkinen 46’ Kustaa Käki
Jani Putkonen  43’ Roni Tran
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Pitkä, liki neljä kuukautta kestänyt pre-season sisälsi pimeitä iltoja kylmällä Kartanon tekiksellä, hientäyteisiä rääkkejä Eläintarhan juoksusuoralla ja keväisen ilta-auringon valaisemia treenejä Ogelissa. Lauantaina oli vihdoin aika maistaa millaista satoa hyvällä tekemisellä läpiviety pre-season antaa niitettäväksi.

Kolmosen sarja-avaus vei Atleticon Laajasalon saarelle vieraskentälle, jossa vastaan asettui viime kaudella Kakkosesta tippunut LPS. Saaren eteläkärkeä kohti kaarteleva Laajasalontie aiheutti ainakin Santahaminassa sodassa palvelleille Atleeteille oksennusrefleksinomaisia takaumia, mutta Hertta Areenalle kurvattaessa puitteet olivat viimeisen päälle kunnossa. LPS oli panostanut kauden avaukseen isosti; kaljakatsomo, palju, sauna ja mukava yleisömäärä loivat lämpimän kevätauringon ohella erinomaiset olosuhteet hienoon jalkapallotapahtumaan.

Poissaoloista huolimatta Atletico sai kasaan vahvan aloituskokoonpanon ja laadukkaan vaihtopenkin. LPS oli kohdattu viimeksi vuonna 2015, jolloin Laajasalossa tasattiin pisteet lukemin 1-1 ja Myllypurossa LPS anasti pisteet lisäajan pilkkumaalilla lukemin 1-2. Älpsistä jäi muistikuva urheilullisena ja hyvin yhteen pelaavana joukkueena.

Kun tuomari vihelsi pelin käyntiin ja joukkueet hakivat voimasuhteitaan, kävi selväksi, että muistikuva kotijoukkueesta osui oikeaan. Kakkosen kausi oli selvästi tuonut myös lisää tilannenopeutta ja -kovuutta laajasalolaisten otteisiin. Ticolla oli vaikeuksia saada edes neljää syöttöä peräkkäin omille – mutta silloin kun se onnistui, LPS:n puolustuspakka avautui yllättävän helposti.

Puolittaisia paikkoja ja paikanpuolikkaita syntyi kourallinen molempiin päihin. LPS oli vaarallinen erikoistilanteissa, kun taas Ticon vastahyökkäyksistä onneaan pääsivät kokeilemaan muun muassa Jani ”Japu” Putkonen ja Jonne Ketonen. Jälkimmäisenä mainittu pomppasi puskemaan toppareiden välistä veljensä Jessen tarjoilusta, mutta pallo kipusi harmillisesti yläriman yli.

LPS:n vahvasta pallonhallinnasta huolimatta seuraavakin paikka syntyi kotijoukkueen päätyyn, kun Jonne tarjoili sisäänleikkauksensa jälkeen nätin leijan täysin vapaana olleelle Japulle boksiin, mutta Tico-legendan rintakuoletus karkasi piirun pitkäksi. Maalivahti ehti peittämään ja tuomari palkitsi Japun potkaisuyrityksestään keltaisella kortilla, vaikka pallo oli vielä pelissä.

LPS rakenteli hyökkäyksiään kärsivällisesti, ja vihreäpaidat pääsivätkin syöttöpelillään jo boksiin saakka, kunnes viimeisenä laukausta viritellyt kaveri mähmi pallon kuudentoista rajalla puolustajille. Melkein heti perään Kalle Jyrkinen uitti myrkyllisen sivuvaparin boksiin, mutta Jonnen pusku lipesi jälleen senttejä kehikoiden ulkopuolelle.

Ottelun ratkaisevin hetki nähtiin, kun pelikellossa oli noin 40 minuuttia. Paitsioasemasta linjan yläpuolelle palannut ja jälleen ylävartalon verran paitsioon ehtinyt Max Ronimus karkasi Tico-puolustukselta vikkelillä jaloillaan. Maalivahti Kaapo Sinervo oli hereillä ja lähti katkaisemaan pystypalloa, mutta arvioi nopeutensa ja pallon lentoradan kohtalokkaasti väärin. Kaapo jarrutti, pallo pomppasi hänen päänsä yli ja Ronimus säntäsi sen perään. Kaapo yritti epätoivoisesti tavoittaa boksiin viilettänyttä hyökkääjää, mutta liukkari ropisi vain jälkimmäisenä mainitun jaloille. Tuomari ei epäröinyt: pallo oikeutetusti pilkulle. Pienen tuomarineuvonpidon jälkeen tuomiona oli pahin mahdollinen eli ulosajo. Päätuomari arvioi, ettei Kaapolla ollut realistista mahdollisuutta osua palloon, jolloin nykysääntötulkintojenkin mukaan ”tuplarangaistus” on sallittu. Tico vaihtoi Japun ulos ja normaalisti hyökkäyspäässä nähdyn Roni Tranin maaliin. Roni joutui ensi töikseen poimimaan pallon verkosta, kun maalitykki Topi Rihtniemi iski voimalla pallon vasempaan yläkulmaan.

Keltapaidat eivät lannistuneet, vaan seuraava tilanne nähtiin kotijoukkueen päädyssä. Kallen, Jessen ja Jonnen vauhdikas vastahyökkäys sujui loistavasti, kunnes Kallen viimeinen syöttö jäi harmillisesti Jessen taakse ja liiaksi Jonnen eteen. Aurinkoinen taivas synkkeni lisäajalla, kun LPS sai kulman vasemmalta. Ensimmäinen pallo lensi koko pakan yli, josta vihreäpaita nekkasi sen takaisin keskelle noin 13 metrin tietämille. Pallo toimitettiin löysänä maalia kohti, jossa lihakasan keskeltä ilmeisesti Rihtniemi raapi jälleen pallon katiskaan: 2-0.

Atletico oli kaikkea muuta kuin valmis hyväksymään kohtalonsa. Kustaa Käki vaihdettiin Kallen tilalle, ja toinen puoliaika alkoi edelleen Ticon osalta hyvällä asenteella. LPS tuntui puolestaan olevan turhankin tyytyväiseltä tilanteeseen. Ensimmäisen parinkympin aikana kotijoukkue ei saanut paria kulmapotkua lukuun ottamatta luotua juuri mitään, kun taas Atletico pääsi useamman kerran kontraamaan vaarallisesti omalta puoliskoltaan. Muun muassa Jesse pääsi tunnin kohdalla puolittain läpi Niko Erikssonin napakasta pystysyötöstä, mutta veto karkasi takaa leveäksi.

Jälleen yksi vastahyökkäys alkoi, kun Mikko ”Mölli” Vesterinen riisti Kustin avustuksella pallon parissakympissä ja lähti puskemaan ylöspäin. Mölli ohitti kolme LPS-pelaajaa, kunnes neljäs ajatteli ”nyt riittää” ja polkaisi Mölliä nilkkaan keskiympyrässä. Koko ottelun ajan todella herkästi viheltänyt dumari ei nähnyt tässä mitään ongelmaa, mutta pienen huoltotauon jälkeenkään Möllin nilkka ei kestänyt jatkamista. Niin ikään nilkkavaivoista kärsinyt Janne Kinnunen korvasi Möllin, tehden samalla Atletico-debyyttinsä Kolmosessa.

LPS tyytyi kierrättämään palloa, eikä päässyt edes vetopaikoille Atleticon puolustaessa sinnikkäästi. Viimeisenä taktisena vetona Eddie Finch heitti Timo Kinnusen Jessen pariksi kärkeen 76. minuutilla ja kavensi keskikentän kolmeen mieheen. Melkein heti perään Jonne menetti pallon 1 vs 1 -tilanteessa keskialueella, mistä seurasi LPS:n kulma. Pallo annettiin kovana maalille, jossa sekä maalivahti-Roni että Niko osuivat palloon, mutta niin vain Topi Rihtniemi nousi vielä korkeammalle, puskien pallon maalin poikki etukulmaan. Hattutemppu ja LPS 3-0-johtoon.

Toinen puoliaika jatkui samanlaisena loppuun saakka, joskin LPS pääsi rumentamaan lukemia juuri kellon kilahtaessa 90 minuuttiin. Vasemmalta laidalta lähtenyt pystysyöttö näytti helposti katkaistavalta, ja Roni ennättikin maalivahtina ensimmäisenä palloon 16-rajan kieppeillä. Jostain syystä Roni päästi kuitenkin pallon längistään – ilmeisesti tarkotuksena oli että taaempana ollut Henri ”Hena” Mattsson korjaa pallon talteen. Hena ei ollut mukana juonessa – eikä ollut kukaan muukaan – jolloin LPS:n Lassi Karjalainen pääsi lakaisemaan pallon tyhjiin, Henan ahdistelusta huolimatta.

4-0-tappio kauden avauksessa oli totta kai musertava tulos – varsinkin kun koko ottelussa Atleticolla oli paremmat maalintekopaikat sekä ennen että jälkeen Kaapon ulosajon. Pitkän perinteen mukaisesti Atletico haluaa toki karistaa nousupeikon harteiltansa jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kautta. Pelillisesti ottelu ei kuitenkaan ollut alun 30 minuutin sekoilua lukuun ottamatta mikään mahalasku, ja LPS on täysin voitettavissa oleva joukkue.

Ottelut jatkuvat ensi viikon lopulla, kun Atletico kohtaa niin ikään ensimmäisen pelinsä hävinneen Atlantis FC/Akatemian Tapanilan tekonurmella. Kick-off perjantai-illan ottelussa klo 20:15.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Joonas Prami: Solidi suoritus Atletico-debytantilta. Vahva ja aggressiivinen kaksinkamppailuissa, eikä pelinavaamisessakaan ole moitittavaa.
Niko Eriksson: Väkevä esitys, vaikka miehellä on enemmän loukkaantuneita kuin terveitä ruumiinosia..
Akseli Hietala: Aksu oli taas totutun kova. Pääsi alistamaan vanhoja LPS-pelikavereitaan, mikä antoi varmasti ekstralatausta.