Regions’ Cupin 1. kierros: Töölön Taisto – Atletico Malmi 5-3 (2-1)

Maalit

1-0 Aleksi Pesonen rp. 19′
2-0 Saku Klinga 23′
2-1 Mikko Vesterinen 42′
2-2 Paul Fahy rp. 61′
3-2 Antti Kauppila 72′
4-2 Tommi Rasinmäki rp. 77′
4-3 Janne-Matti Kinnunen (Mikko Vesterinen) 78′
5-3 Roni Svensk 90+2′

Tilastot

Tilastot, Atletico Malmi - Töölön Taisto, Regions' Cup 1. kierros

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Jonne Ketonen
Joonas Prami
Niko Eriksson 78′ Miro-Aleksi Tissari
Eeli Lehto 86′ Saku Kuittinen
Janne-Matti Kinnunen
Mikko Vesterinen
Paul Fahy
Joni Sikkilä 59′ Kalle Jyrkinen
Roni Tran (c) 70′ Jani Putkonen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Ilkka Taipale

Raportti

Oulunkylän iltavalaistuksessa nähtiin tutun taisteluparin kohtaaminen, kun jo 2000-alkuvuosilta saakka toisensa miltei vuosittain haastaneet Töölön Taisto ja Atletico Malmi kohtasivat toisensa Regions’ Cupin 1. kierroksen merkeissä. Viime vuoden keskinäiset Kolmosen kamppailut olivat päättyneet 2-2-tasuriin ja 3-1-malmilaisvoittoon, mutta mielessä kummitteli myös vuoden 2014 pahat cup-traumat, kun töölöläisryhmä tiputti Atleetit saman kevään aikana sekä Regions’ Cupista että Suomen Cupista.

Ticon kokoonpano näytti muutamasta poissaolosta huolimatta vielä ottelupäivän aattona todella vahvalta, mutta viime hetken takaiskut tiputtivat peliaamuna kokoonpanosta useammankin avainmiehen, joukossaan mm. Akseli Hietala, Kustaa Käki ja Mika Tenkanen. Valmennusjohto ei jäänyt kuitenkaan murehtimaan asiaa vaan nosti Ilkka Taipaleen Atletico Akatemiasta ja rukkasi suunnitellun avauskokoonpanonsa uusiksi. Avausmiehityksessä suurimman kiinnostuksen kiinnitti neljä Tico-debytanttia, kun Kaapo Sinervo aloitti maalilla, Joonas Prami topparin tontilla ja Janne-Matti Kinnunen sekä Joni Sikkilä keskikentällä. Akuutti pakkipula pakotti Eddie Finchin myös siirtämään Jonne Ketosen laitapakiksi avaten toki samalla mahdollisuuden Paul Fahylle Jonnen mielipaikalla, keskikentän laidalla.

Ottelu sai malmilaisittain hyvän alun, eikä ensimmäistä maalipaikkaa ei tarvinnut odottaa minuuttia pidempään. Jesse Ketonen pelattiin vauhtiin ja hän löysi etutolpalta Roni Tranin, jonka jatko kuitenkin blokattiin kulmaksi. Ja vain hetkeä myöhemmin Jonne Ketosen painavahko keskityspallo otti töölöläiskeskikentästä kimmokkeen ja valui pakan läpi vain aavistuksen takatolpasta leveäksi.

Paul Fahy kilautteli vielä kertaalleen töölölaisten etutolppaa ennen kuin kymppiminuutilla oli ensimmäisen TöTa-paikan vuoro. Eeli Lehto höntyili oikealla ja rikkoi töölöläishyökkääjää, jonka seurauksena Santeri Nieminen puhalsi rikkeen ja vei vaparin paikan rankkarialueen vasempaan kulmaukseen. Vapaapotku lähti myös tarkasti muurin oikealta puolelta ja tippui kohti alakulmaa, mutta Kaapo Sinervo torjui ja taka-alueelle suuntautunut riparipallo kohosi korkeuksiin.

Töölöläiset loivat vielä yhden kohtuullisen maalipaikan ennen illan avausosumaa, kun boksiin pyörimään jäänyt irtopallo päätyi TöTa-lapikkaasta metrin verran ohi vasemman tolpan. Illan avausosuma syntyi pelin 19. minuutilla, kun Lehto oli jälleen pulassa haastavaksi tiedetyn Niklas Keräsen kanssa. Riistoyritys selkäpuolelta osui ensin Keräsen vartaloon ja vaikka osuma oli naurettavan pieni, lakosi mies maihin ja Nieminen tulkitsi tilanteesta rikkeen. Pallo pilkulle, jonka seurauksena Aleksi Pesonen siirsi TöTan 1-0-johtoon.

Hetkeä myöhemmin oli pilkkuvihellys lähellä myös toisessa päässä, kun Jesse Ketonen kolattiin rajusti kumoon niin ikään rankkarialueen sisäpuolella. Tuomari ei nähnyt tilanteessa kuitenkaan vastaavanlaista rikettä ja peli jatkui malmilaiten epäuskoisesta naureskelusta huolimatta.

Ticon taivas synkkeni entisestään paria minuuttia myöhemmin, kun kauniisti Jami Uutun jalasta, vasemmalta lähtenyt hyökkäys tavoitti Saku Klingan boksissa, tämä sai aavistuksen liikaa tilaa ja onnistui kääntymään, jonka seurauksena vasen jalka lähetti pelivälineen oikeaan alakulmaan. Lukemat 2-0 töölöläisille.

Kahden osuman myötä TöTa sai hengen päälle ja Tico vaikutti puolestaan lamaantuvan. Seuraavan parikymmenminuuttisen ajan mentiinkin pitkälti töölöläiskomennossa Ticon hakiessa ratkaisuja vähän turhankin suoraviivaisesti ja virheitä peläten. Purkupallot suuntautuivat rajojen ulkopuolelle ja valmennusjohdossa odoteltiin varmasti jo taukoa, jotta pakka saataisiin jälleen kasaan.

Ennen taukoa saatiin kuitenkin vielä arvokas kavennus, kun Paul Fahy ajoi vauhdikkaasti keskustaan ja hankki vapaapotkun hyviltä paikoilta noin 25 metristä. Ensimmäinen mies juoksi pallon yli ja vedon lähetti Mikko Vesterinen, jonka laukaus kiersi hieman erikoisesti sijoitetun muurin vasemmalta puolelta oikeaan alakulmaan. 2-1-kavennus jäi myös ensimmäisen jakson viimeiseksi varsinaiseksi tilanteeksi.

Toinen puolisko käynnistyi vahvemmassa malmilaishallinnassa ja kentällä nähtiin selvästi sisuuntunut Atletico. Maalipaikat olivat kuitenkin kortilla, eivätkä mm. Vesterisen ja Tranin laukaukset boksin ulkopuolelta tuoneet tasoitusta.

Tasoitukseen kaivattiinkin kotijoukkueen pienoista apua, sillä Tommi Vainio pelasi TöTa-pakin ongelmiin ja tarjoili Paul Fahylle erinomaisen riistopaikan boksin vasemmassa laidassa. Englantilainen kiitti mahdollisuudesta, ajoi sisään ja kaatui kontaktista, jonka jälkeen Nieminen vihelsi pilliinsä ja vei pallon pilkulle. Fahy itse pallon taakse ja peli tasoihin, kun ottelua oli takana noin tunnin verran.

Atletico sai tasoituksesta hyvän hengen päälle ja näytti ehkä todennäköisemmältä osapuolelta tekemään sen kolmannenkin maalin. Toisin kuitenkin kävi, kun Tico-puolustus syyllistyi jälleen hölmöön rikkeeseen omassa päässä ja tarjoili sivuvaparin aivan vasemmasta kulmauksesta. Isot miehet merkittiin huolella, mutta TöTa-toppari, Antti Kauppila jäi kuitenkin harmittavan vapaaksi ja onnistui jatkamaan pallon päällään takakulmaan vieden kotijoukkueen jälleen 3-2-johtoon.

Eikä kauaakaan, kun TöTa lisäsi johtoaan: Joonas Prami taklasi Niklas Kerästä rajusti vaihtopenkkien edustalla, sai siitä varoituksen ja tarjoili TöTalle jälleen sivuvaparimahdollisuuden. Sama parivaljakko taisteli pallosta myös boksissa ja Keränen hankki jo illan toisen rankkarinsa lyyhistymällä Pramin jalkojen juureen. Tällä kertaa pallon taakse asettui Tommi Rasinmäki, joka iski pelivälineen ohi jälleen väärään kulmaan aavistaneen Kaapo Sinervon.

Peli oli kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi, sillä vain noin minuuttia myöhemmin Atleticon kulmapotku toi toivotun kavennuksen. Mikko Vesterisen korkea kaaripallo tavoitti takatolpalle hiipineen Janne-Matti Kinnusen, jonka pusku suuntautui vain joitakin kymmeniä senttejä yli taka-alueella puskua blokanneen tolppamiehen. Hetkellinen epätoivo vaihtui siis jälleen pieneksi toivonpilkahdukseksi.

Maalin buustaamana Tico sai päälle vielä mainion kirin ja haki tasoitusta mm. kulmapotkuin. Kalle Jyrkisen lähettämät pallot laskeutuivat täydellisesti vitosen viivan tuntumaan, mutta TöTa siivosi pelivälineen kerta toisensa jälkeen urhoollisesti väljemmille vesille, eikä esimerkiksi Jonne Ketosen hurja pommi boksin rajoiltakaan tavoittanut maaliverkkoa vaan blokkaantui töölölaispakistoon.

Ja kun itse ei paikkoja käyttänyt, heilui maaliverkko luonnollisesti toisessa päässä. TöTa iski viimeisen naulan arkkuun kontraamalla Tico-hyökkäyksen oikealla. Aivan laitarajan tuntumasta lähtenyt pystypallo suuntautui kohti ilmiselvästi paitsiossa ollutta Timo Braganzaa, joka kuitenkin päästi sen ohitsensa vasenta laitaa nousseelle Roni Svenskille. Hyökkäysintoa puhkunut malmilaispuolustus oli tilanteessa muutaman askeleen jäljessä ja oli jo pysäyttämässä alaspäin suuntautunutta rynnistystään paitsiovihellystä odotellen, mutta Svensk ei tosiaan ollut paitsiossa vaan kiitti tilaisuudesta, otti pelivälineen haltuun ja laukoi kakkosella sen boksin rajoilta kohti oikeaa alakulmaa.

Lopussa Niemisellä oli vielä loistava tilaisuus viheltää illan neljäskin rankkari, kun Jonne Ketonen ajettiin boksin oikeassa nurkassa kumoon täysin rikkeen arvoisesti. Pilli pysyi kuitenkin vaiti ennen kuin se lisäajan viidennellä minuutilla soi kolmesti ja päätti trillerimäisiin vaiheisiin edenneen kamppailun. TöTa jatkoi siis voiton myötä Regions’ Cupin toiselle kierrokselle ja Atleticon taival puolestaan päättyi ennen kuin se oli cupissa ehtinyt kunnolla alkaakaan.

Tappio veti luonnollisesti malmilaismielet apeiksi, mutta nopeasti niin taustatiimissä kuin pelaajistossakin tiedostettiin jo reaaliteetit. Kentällä nähtiin jälleen kerran kaksi hyvin tasavahvaa joukkuetta, joista TöTa oli tällä kertaa kahden maalin verran parempi. Jonain toisena päivänä ottelu olisi voinut kääntyä kuitenkin toiseenkin suuntaan vastaavanlaisin lukemin eikä Ticoa voi syyttää ainakaan taistelutahdon puutteesta. Joukkue nousi ensin kahden maalin takaa tasoihin ja kertaalleen vielä maalin päähän luoden toiseenkin tasoitukseen tarvittavat paikat.

Illan tuomari jätti hieman jossiteltavaa viheltäen pilkut TöTan 2-1-eduksi, vaikka näin malmilaislasein katseltuna ne olisivat voineet yhtä hyvin olla esimerkiksi 1-3 Ticolle. Toisaalta malmilaiset päästivät viisi osumaa omiinsa – vieläpä kuudesta maalia päin suuntautuneesta laukauksesta – ja aiheuttivat aivan tarpeettomia rikkeitä tilanteissa, joissa niitä ei olisi missään nimessä tarvittu. Niin pelinrakentelussa kuin myös ratkaisuissa viimeisellä kolmanneksella oli myös kolmesta osumasta huolimatta selvästi parannettavaa. Mutta onneksi sarjakausi ja ne tärkeimmät pelit ovat vasta edessä.