Atletico Malmi on koillishelsinkiläinen nuorten aikuisten urheilu- ja vapaa-ajantoimintaa harjoittava yhteisö, joka koostuu kolmesta joukkueesta ja yhteensä noin 80 aikuispelaajasta. Edustusjoukkue MPS / Atletico Malmi pelaa miesten Kolmosessa, MPS / Atletico Akatemia miesten Vitosessa ja Atletica Malmi naisten harrastesarjoissa.

Atleetit tai Tico -lempinimillä tunnettavat joukkueet ovat ehtineet niittää mainetta ja kasvaa jo jonkinlaisiksi paikallislegendoiksi edustusjoukkueen noustua Helsingin piirin alimmasta divisioonasta aina Kolmosen kärkikahinoihin saakka. Erilaiset innovatiiviset tempaukset, oheistoiminta ja runsas näkyvyys niin paikallisissa kuin valtakunnallisissakin medioissa, puhumattakaan jalkapalloyleisön suosimista Internet-areenoista ovat tehneet Atleticosta joukkueen, joka tunnetaan ympäri Suomea.

Tähän vuosi vuodelta kasvaneeseen Atletico-brändiin yhdistyy teemoja, kuten innokkuus, atleettisuus ja positiivinen asenne. Joukkueen toimintaa leimaa vahva yhteisöllisyys sekä halu taistella tosissaan, mutta kuitenkin aina pilke silmäkulmassa.

Ticojatytöt

Historia lyhyesti

Joukkue perustettiin vuonna 1993 aluperin 1986-syntyneiden poikien nappulajoukkueeksi nimellä MPS/Atletico. Joukkue ei kuulunut urheilullisessa mielessä koskaan ikäluokkansa parhaimmistoon vaan keskittyi tarjoamaan hyvän harrastuksen lähialueen nuorille ilman suuria tulospaineita. Vahva yhteisö kantoi pitkälle, mutta pelaajapula uhkasi lopettaa joukkueen toiminnan A-juniori-iässä. Apuja löytyi kuitenkin seuran sisältä ja joukkue päätettiin siirtää miesten sarjoihin pääasiallisen pelaajarungon ollessa hädin tuskin 15-vuotiaita. Kaudella 2002 piirin alimmalla divaritasolla debytoikin MPS/3-niminen joukkue, joka palasi vastoinkäymiset selätettyään tutun Atleticon-brändin alaisuuteen jo heti seuraavalla kaudella.

Kausi 2004 päättyi nousujuhliin ja sarjatasoksi vaihtui Kutonen. Myös Kutosessa päästiin kolmannen kauden (2007) päätteeksi juhlimaan nousua, vieläpä piirinmestaruus vyöllä. Vitosen tomut karistettiin pelikengistä heti debyyttikaudella nousukarsintojen kautta, ja sama temppu toistui jälleen vuotta myöhemmin Nelosessa, josta nousun lisäksi matkaan tarttui piirin pronssia.

Kausi 2010 oli sillä tapaa merkittävä, että joukkue pelasi ensimmäistä kertaa piirin piirin amatöörisarjojen huipulla, Kolmosessa, ja sai lisäksi oman kakkosjoukkueen, kun Seiskassa aloitti vanhoista Atletico-ikoneista kasattu Atletico Akatemia.

Kolmosen valloitus jäi ensi yrittämällä kauden mittaiseksi pikavisiitiksi, ja edessä oli paluu Neloseen vauhtia hakemaan. Joukkue sisuuntui kuitenkin tästä entisestään ja hankki kaudella 2011 pikaisen nousun takaisin Kolmoseen häviämättä lopulta peliäkään. Myös Atletico Akatemia varmisti nousunsa Kutoseen toisen kauden päätteeksi. Kaudet 2012 ja 2013 pitivät asetelmat entisellään, vaikka jälkimmäisenä vuonna kumpikin Atletico-ryhmistä taisteli noususta viimeisiin kierroksiin saakka, Atletico Kakkoseen ja Akatemia Vitoseen. Kauden kohokohtiin voidaan laskea myös Atleticon massiiviset 20-vuotisjuhlat sekä ensimmäinen poikakalenteri.

IMG_2194
kansikuva2017

Kausi 2014 toi Akatemialle nousun Vitoseen ja kaudella 2015 Atletico oli puolestaan erittäin lähellä sarjanousua, kun taas Akatemia säilyi ainoastaan kabinettipäätöksen turvin. Kausi 2016 oli jälleen menestyksekkäämpi ja täynnä cup-glooriaa, kun Atletico kohtasi jo toista vuotta putkeen Veikkausliigassa pelaavan FC Lahden Suomen Cupin 5. kierroksella noin 500 katsojan edessä. Regions’ Cupissa tie vei puolestaan välieriin ja vasta koko kilpailun voittanut FC Legirus Inter onnistui tuhoamaan Ticon cup-haaveet. Myös Kolmosen kausi oli “kaikkien aikojen kovimmassa lohkossa” onnistunut, sillä joukkue takoi piste-ennätyksensä ja sijoittui neljänneksi. Akatemia käänsi Vitosessa kurssinsa ja selvisi lohkokakkosena aina nousukarsintoihin saakka.

Vuoden näkyvin tempaus nähtiin kuitenkin vasta kauden jälkeen, kun Atletico toteutti historian toisen poikakalenterinsa ja keräsi sillä rahaa vähävaraisten lasten ja nuorten jalkapalloharrastusten tukemiseen. Kalenterista kirjoitettiin päämedioita myöten ja projekti oli myös tukimielessä erittäin onnistunut.

Kausi 2017 sujui mainiosti ja Atletico sijoittui Eddie Finchin johdolla sarjansa kakkoseksi, Akatemia oli puolestaan lohkonsa kuudes. Kauden päätteeksi Atletico palkittiin myös Helsingin piirin Vuoden futiskulttuuriteko-palkinnolla. 25v-juhlakausi (2018) sujui sekin vahvoissa merkeissä, sillä Atletico oli lohkonsa kolmas ja Akatemia viides. Juhlavuotta leimasivat myös lukuisat projektit, kuten kesällä yli 3000€ hyväntekeväisyyteen tuottanut Atletico Cup, lokakuussa pidetty 25v-gaala sekä pitkin vuotta artikkeleina nettisivuillakin julkaistu, mutta myöhemmin myös kirjamuotoon lisämateriaaleineen painettu historiikki.

Kausi 2019 oli urheilullisesti vaihteleva, mutta molemmat joukkueista sijoittuivat lohkojensa ylempään keskikastiin sijoille viisi. Lisäksi naisten harrastejoukkueeksi perustettu Atletica Malmi otti ensiaskeliaan ja harjoitteli ympäri vuoden osallistuen jatkoa saaneeseen Atletico Cuppiin sekä pelaten yhden harjoitusottelun. Toiminta vakiintui ja joukkueen ydinrunko alkoi muotoutua. Atletico toteutti myös jatkoa poikakalentereilleen ja julkaisi “Atletico 3.00”-nimeä kantaneen tekeleen.

Kausi 2020 jatkoi edeltävän kaavaa miesjoukkueiden pelatessa Kolmosta ja Vitosta. Lisäksi Atletica Malmi pelasi historiansa ensimmäisen kauden naisten harrastesarjassa. Vuoden 2020 päätteeksi Eddie Finch siirtyi VJS:ään ja Atleticon päävalmentajana aloitti aiemmilta vuosilta tuttu kaksikko, Timo Kinnunen – Antti Säynätkari, jotka nostivat Atleticon jälleen lähemmäksi lohkon kärkipäätä. Kaudella 2023 päävalmentajaksi hyppäsi Anselmi Henriksson ja vuosi huipentui urheilullisen menestyksen lisäksi myös näyttävään 30v-gaalaan, joka keräsi paikalle 90-päisen joukkion juhlimaan pyöreitä parhaassa mahdollisessa seurassa.

Kaudelle 2024 lähdetään tutuista asetelmista: sekä Atletico Malmi että Atletico Akatemia tähtäävät Kolmosen ja Vitosen kärkikahinoihin ja Atletica Malmi taistelee pisteistä naisten harrastesarjassa.

Atletico Malmi pelaa ja harjoittelee

Atleticon toiminta keskittyy kesäisin pääsääntöisesti Koillis-Helsingin aluelle (Tapanila-Malmi-Pukinmäki-Oulunkylä), jossa Tico-edari pelaa ja harjoittelee 3-4 kertaa viikossa läpi vuoden. Talvisin harjoituksia on pidetty myös Myllypuron Pallomyllyssä ja Vuosaaren Kartanossa..

Kotikenttä: Pukinmäen nurmi (Kenttätie, Helsinki)

Varakenttä: Mosan Wembley (Tapanilan urheilukentän tekonurmi, Moisiontie, Helsinki)

Atleticon peliasun väritys on MPS:lle tunnusomainen keltamusta. Ykköspaita on keltainen, housut mustat ja sukat keltaiset. Vierasasu on täysin musta. Maalivahdit pelaavat kokovioletissa tai -valkoisessa.

Yhteystiedot

Janne Vottonen

joukkueenjohtaja (Atletico Malmi & Atletico Akatemia)
puh. 040 822 6006
s-posti: janne.vottonen@gmail.com

Ville-Pekka Liimatainen

joukkueenjohtaja (Atletico Malmi & Atletico Akatemia)
puh. 050 349 5743
s-posti: vp_liimatainen@hotmail.com

Joukkueiden pankkitilit

MPS/Atletico Malmi: FI50 5790 4320 0128 54 (OP)
MPS/Atletico Akatemia: FI45 5790 4320 0128 47 (OP)