Valmennustiimi on selvillä kaudelle 2024!

Pitkäksi venynyt päävalmentajahaku saatiin kuluneella viikolla päätökseensä, kun Atleticon joukkueenjohto tiedotti pelaajistolle tulevan kauden päävalmentajasta ja hänen ympärilleen kasatusta valmennustiimistä.

Monien yllätykseksi valinta kohdistui viime kaudelta tuttuun Anselmi Henrikssoniin (s. 1986), joka päätti pyörtää aiemman päätöksensä ja jatkaa näin tulevalla kaudellakin Tico-laivan ruorissa. Apunaan hänellä on monelle malmilaisfutiksen ystävälle tutut Joonas Prami (s. 1988) ja Timo Kinnunen (s. 1988).

Tutussa komennossa tulevaan kauteen

Atletico käynnisti lokakuun puolivälissä kauden päättyttyä julkisen valmentajahaun ja joukkueenjohtaja Janne Vottonen sai tehtävän kymmenkunta potentiaalista hakemusta, joista mies haastatteli valtaosan ja tapasi myös muutamia kärkikandidaatteja. Samanaikaisesti keskustelut jatkuivat kuitenkin myös Anselmi Henrikssonin kanssa:

– Anselmin kanssa keskusteltiin käytännössä koko syyskierros ja vielä kauden päätyttyäkin muutamaan otteeseen. Vaikka lopullinen päätös oli Ansen suunnalta aluksi kielteinen, aistin koko ajan, että jos setuppi saadaan vaan toimimaan ja ympärille hyvä tiimi, ei jatkokaan ole mahdoton. Oltiin siitä positiivisessa tilanteessa, että ulkopuolisia hakemuksiakin kuitenkin tuli ja prosessissa oli mukana niin määrällisesti kuin laadullisestkin parempia hakijoita kuin kertaakaan aiemmin, joten uskon, että hyvä valmentaja tähän oltaisiin löydetty joka tapauksessa, pohtii huojentunut Vottonen.

Valinta kohdistui kuitenkin lopulta tuttuun mieheen eikä Vottonen peittele tyytyväisyyttään:

Anselmin jatko oli meille noiden haastatteluidenkin jälkeen ilman muuta ykkösvaihtoehto ja sitä kautta olen tosi tyytyväinen, että päästiin tavoitteeseen. Mies toi viime kaudella tiettyä lisäryhtiä tekemiseen, omat pelilliset mausteensa ja keräsi kehuja myös pelaajiston suunnalta, joten tottakai hienoa päästä jatkamaan joltain osin vielä kesken olevaa prosessia sekä nauttimaan tietysti myös niistä hedelmistä, joita viime kaudella kylvettiin.

Myös Henriksson vaikuttaa itsekin olevan innoissaan tulevasta:

Hyvillä ja innostuneilla fiiliksillä. Viime kausi sujui monessa mielessä erittäin hyvin ja joukkueen kanssa oli kiva työskennellä, joten siitä on hyvä jatkaa. Itselleni tärkein tekijä jatkon kannalta oli se, että tälle kaudelle saatiin koottua osaava valmennustiimi. Joonas ja Timo ovat joukkueelle tuttuja ja molemmilla on selkeät vahvuusalueet, joten heidän kanssaan homma varmasti toimii. Jos tulevaa kautta miettii, niin menneestä vuodesta napataan mukaan kaikki hyvin toimineet asiat ja lähdetään kehittämään peliä siltä pohjalta. Mielenkiintoista nähdä mitä mahdollisuuksia uusi valmennustiimi ja uudet pelaajat tuovat joukkueeseen tällä kaudella.

Kapteenistosta valmentajaksi

Anselmin ohella tulevan kauden tiimistä löytyy tosiaan myös kaksi uutta (tai uusvanhaa) miestä, Joonas Prami ja Timo Kinnunen. Kumpikin on monelle Ticoa seuranneelle tuttuja miehiä jo menneiltä vuosilta.

Joonas Pramin Atletico-taival käynnistyi vuonna 2019, kun Pöytyän Kaiman kasvatti, mutta Liedon Pallon pelimieheksi jalostama toppari, siirtyi seuran sisäisellä siirrolla MPS / Old Starsista Atleticoon. Virallisia pelejä Atleeteissa kertyi lopulta 63 kappaletta, vaikka viime kauden puolella cupit mukaan lukien Joonasta nähtiin kentällä enää vain kahdeksaan otteeseen. Vammat laittoivat stopin pelaajauralle ja nyt on aika ottaa seuraava vaihe futiksen parissa.

Mistään ihan keltanokkavalmentajasta ei Praminkaan tapauksessa ole kuitenkaan kyse, sillä mies ehti työskennellä jo viime vuosikymmenen alkupuolella ensin KoiPSin juniorivalmennuspäällikkönä ja pienen hetken myös valmennuspäällikkönä vastuualueenaan alle 12-vuotiaiden joukkueet. Tämän jälkeen hommat jatkuivat Jyväskylässä JJK-junioreissa ja Keski-Suomen Piirissä vuosina 2014-2017, jolloin Prami veti mm. ala- ja yläkouluikäisten aamuvalmennuksia.

Ticossa puolestaan on päästy ajoittain jo nauttimaan Joonaksen alkulämmöistä ja treeneihin valmistavista osuuksista sekä korona-aikoina hänen laatimastaan fysiikkaohjelmasta, jolla varmistettiin, että joukkue oli taustatiimiä myöten valmiina ilman preseasonia startanneeseen kauteen.

Meille oli tottakai pettymys, että Joonaksen pelit katkesivat viime kaudella jo ennen kesää ja osasin ounastella, ettei peliura välttämättä enää jatku. Siksi tein ensimmäisiä tunnusteluja koutsihommista jo syksyn aikana ja kun mietittiin tätä Anselmin jatkokuviota, tuntuivat palaset loksahtelevan paikalleen kuin itsestään. Joonas tuo tottakai vahvaa osaamista fysiikkapuolelta, mutta miehellä on paljon kokemusta myös erilaisista valmentajista ja treeneistä uransa varrelta sekä edeltävien kausien kapteeniston jäsenenä myös vankka tatsi joukkueeseen. Ilman muuta arvokas ja hyvä kiinnitys tulevalle kaudelle, maalailee Vottonen.

Pramin omat fiilikset ovat odottavan positiiviset:

Kun ei omat paikat kestäneet enää, niin tuli sellainen olo, että ei tässä nyt vielä voi jäädä kentältä sivuun. KoiPS-vuosien jälkeen päätin, että niin kauan kun pelaan, en sekaannu joukkueiden valmentamiseen ja tässä sitä nyt ollaan. Miesten joukkueessa valmentaminen tulee olemaan myös uusi kokemus, kun oma valmennus- ja työtausta on pääasiallisesti lasten ja nuorten parista. Toisaalta yhteistyö Ansen ja Timon kanssa oli iso motivaattori tähän hommaan lähtiessä. Tarkoituksena on ammentaa omaan pankkiin kollegoiden kokemuksesta ja osaamisesta mahdollisimman paljon tulevan kauden aikana. Uskon, että yhdessä muodostamme toimivan tiimin.

Kinnusen neljäs stintti

Toinen uusi nimitys oli tietyllä tapaa yllättävä, mutta myös joidenkin kirjoissa ehkä myös odotettu. Vielä kaudella 2022 joukkuetta yhdessä Antti Säynätkarin kanssa luotsannut Timo Kinnunen oli ripustanut valmennusrukkaset toissakautisen rupeaman jälkeen naulaan ja keskittynyt hetken aikaa perhearkeen ja ikämiesfutikseen. Toisaalta mies nähtiin viime kauden aikana suurimmassa osassa otteluista katsomon puolella ja kertaalleen myös penkin päässä Kinnusen tuuratessa toimitsijakiellossa ollutta Henrikssonia kevätkierroksen Finnkurd-ottelussa.

Malmilaisfutista seuranneille mies on luonnollisesti hyvinkin tuttu ja todellinen Tico-ikoni ei välttämättä esittelyitä kaipaisi. Vuodesta 2009 käynnistynyt Tico-taival johdatti miehen ensin miltei kymmeneksi vuodeksi pelilliseksi maestroksi ja joukkueen kapteeniksi sekä myös erilaisiin peliuran ohessa tehtyihin valmennuspesteihin myös joukkueen päävalmentajana kausilla 2012-2013, 2015-2016 ja 2021-2022. Lisäksi Kinnunen oli monen viime vuosikymmenen valmentajasuuruuden luotettu mies, jonka johtajuudesta niin kentällä kuin sen ulkopuolella saivat nauttia mm. Sakari Kunttu, Antti Raudoskoski ja Edward Finch sekä viimeisimpänä myös jaetussa päävalmentajavastuussa ollut Antti Säynätkari.

Timon panosta tälle joukkueelle ja sen uusimmille dynastioille ei voi liiaksi korostaa ja tuntuihan se viime kaudella kaikkien niiden yhteisten, hienojen vuosien jälkeen alkuun vähän hassulta, ettei ollutkaan Timoa tuomassa vahvaa koppipresenssiä tai piiskaamassa pelaajia harjoituksissa. Toisaalta joukkueesta kasvoi uusia vastuunkantajia niin kentällä kuin kopissakin ja Anselmi onnistui jatkamaan hyvin sitä prosessia, minkä edeltävät valmentajat olivat onnistuneet laittamaan liikkeelle. Timon hyppääminen mukaan näihin valmennuskeskusteluihin ihan niiden loppusuoralla oli kuitenkin iloinen yllätys myös itselleni ja tiedän, että niin valmennustiimi kuin pelaajistokin tulee hyötymään hänen panoksestaan valtavasti, tiivistää Vottonen.

Kinnunen lähtee hyvillä mielin neljänteen valmennusstinttiinsä:

Kiva lähteä latautuneena hommaan taas mukaan yhden huilivuoden jälkeen. Varsinkin kun saatiin kasaan huikea valmennustiimi, jonka kautta saadaan jaettua taakkaa ja voidaan silti pitää yllä kovaa vaatimustasoa kaikessa tekemisessä. Uskoisin meidän myös toisaalta erilaisina tyyppeinä täydentävän toisiamme, mutta opettajina löytävämme myös yhteisen sävelen melko vaivattomasti.

Valmennustiimin hommat käynnistyvät virallisesti maanantaina 8.1. Pallomyllyssä, kun joukkue palaa lomilta ja alkaa valmistautua tulevaan kauteen.

Sitä ennen Atletico höntsäilee kuitenkin vielä muutamaan otteeseen, seuraavan kerran tulevana maanantaina, niin ikään Pallomyllyssä klo 19-20. Uusia pelaajia katsastetaan niin marras-joulukuussa kuin tammikuussakin. Lisätietoa pelaajahausta löydät täältä ja treeniajat puolestaan täältä.