Päävalmentaja Eddie Finch ensimmäisessä haastattelussaan – ”Kun kausi käynnistyy, on Atletico varmasti valmis taistoon”

Off-seasonia on takana nyt parien harjoitusten verran ja joukkue on päässyt sitä kautta ottamaan ensikosketuksena alkavan kauden päävalmentajaan, Edward Finchiin. Loputkin pelaajistosta palaavat harjoituksiin viimeistään tammikuun alussa ja toisaalta toiminta kulisseissa on näin joulukuun myötä kiivaimmillaan, joten nettisivutoimituskin päätti laittaa Eddien piinapenkkiin ja tutustua tarkemmin uuteen päävalmentajaansa.

Valintasi Atleticon päävalmentajaksi ja Timo Kinnusen manttelinperijäksi on nyt kaikkien tiedossa. Mitkä fiilikset tällä hetkellä?

– Olen totta kai innoissani tästä mahdollisuudesta. Koko Atletico-perhe – joukkue ja fanit – ovat luoneet jotain erityistä vuosien aikana, joten on hienoa, että saan tehdä oman osani Atletico-edustuksessa ja antaa takaisin Malmille osan siitä, mitä olen täältä saanut. Mitä taas tulee Timon työn jatkamiseen, on vaikeaa löytää parempaa esimerkkiä ”Tico-hengestä” kuin mitä Timo on. Ja olen iloinen omasta ja koko joukkueen puolesta, että hän pystyy nyt keskittymään paremmin pelaamiseen.

Valmensit aiemmin junioripuolella, mutta siirryt nyt miesjoukkueen vetovastuuseen. Minkä nostaisit pääsyyksi siihen, että päätit valita Atleticon juniorivalmentajana jatkamisen sijaan? Ja oliko päätös haastava?

– Olen todella onnekas, että olen saanut mahtavia mahdollisuuksia juniorivalmennuksen puolella. Olen tavannut upeita ihmisiä ja oppinut paljon jalkapallosta. Ja on aina vaikeaa jättää taakseen pelaajia ja taustahenkilöitä, joiden kanssa on työskennellyt useita vuosia. Mutta nyt on aika mennä kohti uusia haasteita, ja kausi Kolmosessa näiden poikien kanssa varmasti tuo niitä. Silti olen aivan varma, että en ole lähtenyt akatemiafutiksesta ikuisiksi ajoiksi. Jos ja kun menen jossain vaiheessa takaisin, olen parempi valmentaja kuin olin lähtiessäni. Siinä mielessä päätös oli helppo.

Tulet Atleticoon seuran ja joukkueen ulkopuolelta, joten meitä tietysti kiinnostaa, että kuinka hyvin tunsit Tico-ryhmän etukäteen?

– Minulla oli ollut etuoikeus tuntea joitakin Tico-perheen jäseniä jo parin vuoden ajan ja heillä on ollut tärkeä rooli Suomeen asettumisessani. Kunnioitan kovasti heidän rakkauttaan jalkapalloa kohtaan ja sitoutumistaan tämän joukkueen puolesta. Osaa heistä pidin ystävinäni jo ennen kuin sain tämän työn ja nyt odotan innolla, että pääsen näkemään heidän uudet puolensa sekä tutustumaan loppuun ryhmästä ensi kauden rinkiä rakentaessa.

Keskustelut valmennuspestistäsi käynnistyivät jo kesällä ja sinulla oli siten hyvin aikaa katsella Atleticon edesottamuksia kentällä sekä miettiä kehityskohteita. Onko olemassa jotain sellaisia isompia osa-alueita, joita pyrit muuttamaan?

– Olen nähnyt tosiaan riittävästi pelejä tietääkseni, että Ticon identiteetin vahvuus kentällä on vahvasti sidottu identiteettiimme kentän ulkopuolella. Pojat ovat epäilemättä intohimoisia ja tekevät kovasti töitä, minkä lisäksi Ticon pelissä on jo joitakin yksinkertaisia taktisia rakenteita hyvin sisäistettynä. Pääroolini ennen kevättä on omaksua tarkemmin Ticon pelitapa ja rakentaa toimiva harjoitusohjelma sen ympärille, jotta pojat ovat valmiina uuteen kauteen. Tiedän myös, että meidän pelaajilla on potentiaalia lisätä vähän enemmän kontrollia hyökkäyspään pelinrakenteluun ja siihen puoleen haluaisin ehkä tuoda lisää variaatioita. Mutta ennen kaikkea näen, että tehtäväni on jatkaa edellisten valmentajien ja veteraanipelaajien mahtavaa työtä selkeän tiimikulttuurin kehittämisen parissa.

Mistä meinaat konkreettisesti aloittaa, kun tositreenit alkavat tammikuussa?

– Kolmen alueen rondolla. Siitä kunnia Laurilan Eerolle.

Pre-seasonia valmistelevia höntsiä on pidetty tosiaan jo parin viikon ajan ja sitä kautta joukkuekin muotoutumassa. Miltäs nykyrinki näyttää omasta perspektiivistäsi ja etsittekö uusia pelaajia?

– Aika hyvältä, jos Seiskan nettisaittia on uskominen! Mutta siis vakavasti puhuen, olen todella tyytyväinen joukkueen kokemukseen tällä tasolla. Nuoremmassa sukupolvessa on puolestaan pelaajia, jotka haluaisivat, ja ovat valmiita, ottamaan enemmän vastuuta. Mitä tulee uusiin pelaajiin, niin totta kai me haluamme kehittää kokoonpanoa, ja siksi tulemme Atleticon taustatiimin kanssa keskustelemaan mahdollisista uusista sopimuksista. Avoimien harjoituksien jälkeen ollaan kuitenkin nykyistä viisaampia. Olen myös tyytyväinen, että Tico uudistuu ja uusia nuoria pelaajia on jo nyt nähty sekä harjoituksissa että peleissä. Tällä joukkueella on loistava historia, ja uskon että on todella tärkeää rakentaa myös pohjaa tulevaisuudelle.

Loppuun vielä tulevaisuutta luotaava kysymys: Mitä odotat kaudelta 2017?

– Jos olen oppinut yhden asian suomifutiksesta, niin sen, että joka kausi tuo mukanaan yllätyksiä. Ja jos taas yhden asian Ticosta, niin sen, että kun kausi käynnistyy, on Atletico varmasti valmis taistoon.

 

Joukkue pelailee Pirkkolan tekonurmella loppuvuoden ajan aina keskiviikkoisin klo 20-21. Harjoitukset ovat avoimia ja niihin saa osallistua kuka vaan Atleticossa pelaamisesta kiinnostunut ilman kummempia sitoumuksia. Mikäli pelipaikka Ticossa kiinnostaa, otatathan yhteyttä ennakkoon puhelimitse / maililla valmentajaan tai joukkueenjohtoon. Yhteystiedot löydät Info-osiosta.