Suomen Cup, 4. kierros: Atletico Malmi – FC Honka/Akatemia 2-4 (1-2)

Ticon taival Suomen Cupissa tyssäsi värikkäiden vaiheiden jälkeen, vaikka pelisuunnitelmaa noudattaneella esityksellä yllätykseenkin oli täydet mahdollisuudet vielä aivan ottelun loppuhetkille saakka.

Maalit

1-0 Henry Ruotsalainen 16′
1-1 Marlo Hyvönen 20′
1-2 Vincent Ulundu 32′
1-3 Antti Könönen 70′
2-3 Timur Saltykov (Kustaa Käki) 77′
2-4 Aleksi Tanninen rp. 90+4′

Tilastot

Avaus

Sergio Quilodran (MV) 90+2′
Ronias Yacoob
Akseli Hietala
Antti Johansson
Henry Ruotsalainen 90+1′ Aleksi Myllys
Alexander Lindström
Kustaa Käki (C)
Mikko Maaranen
Kevin Nurmi 86′ Saleh Al-Anssari
Olli Hänninen
Jonne Ketonen 69′ Timur Saltykov

Muut vaihtopelaajat

Younis Saad (MV)
Janne Hampaala
Joonas Prami

Raportti

Ticon arpaonni Suomen Cupin 4. kierrokselle olisi lähtökohtaisesti voinut olla suosiollisempikin, sillä ottelupariin pyöritelty FC Honka/Akatemia oli ottelun alla Kakkosen nuoren kauden parhaiten menestynyt joukkue – toki yhden sarjatason ero on hyvänä päivänä helpommin kurottavissa kiinni kuin vaikka kahden.

Pelin kuva ei ensimmäisen vartin aikana varmasti yllättänyt ketään Hongan pitäessä ja liikutellessa palloa rivakasti, Ticon tarkkaillessa iskusaumoja puolustuskannalla.

Jonne Ketosen laitahaaston poikiman kulmapotkun oikealta pelasivat lyhyenä Kevin Nurmi ja Mikko Maaranen. Mikon kääntö päädystä maalin edustalle jäi elämään, ja vikkelimmin irtopalloon reagoi lopulta Henkka Ruotsalainen, joka rouhi pelivälineen läheltä maaliviivan yli vieden Ticon 1-0-johtoon!

Honka ei vähästä säikähtänyt, vaan kuittasi pelin tasoihin muutamassa minuutissa. Marlo Hyvönen leikkasi pallon kanssa vasemmalta laidalta maltilla keskemmälle, ja 16-kaaren kohdalta pamautti hyvän puolikorkean laukauksen maalin vasempaan reunaan Tico-veskari Sergio Quilodranin ulottumattomiin.

Hyvösen vapaapotku reilusta 20 metristä viitisen minuuttia myöhemmin oli sekin hyvä haku yläriman tuntumaan. Sergio tippasi vedon yli maalin ja murjoi seuranneen kulmapotkunkin nyrkeillään kauas pois!

Vieraiden 2-1-johtomaali syntyi hieman varkain, kun nosto keskikentältä tuntui yllättävän Ticon linjan täysin. Vincent Ulundu liikkui vapaasti syöttöön, kuoletti pallon hallitusti ja käänsi läheltä sisään.

Ticon vastaus heti seuraavasti tilanteesta oli vähällä tuoda välittömän kuitin. Olli Hänninen liippasi puolustuksesta lähteneen pitemmän avauksen päällään Jonnelle, joka pääsi kiihdyttämään oikealta puolustajien edelle pallo mukanaan. Perillä boksissa veto (tai epäonnistunut syöttöyritys luukulle ehtineelle Kevinille?) viuhui vain aavistuksen leveäksi takaylänurkasta!

Hongan pari yritystä lupaavilta paikoilta eivät aiheuttaneet todellista vaaraa, joten tauolle siirryttiin vieraiden komennossa.

Tunnin pintaan Honka painoi pelin vahvasti Ticon päätyyn. Antti Tella laukoi vihaisen kudin ylärimaan, ja purkua seuranneen kulmapotkun jälkitilanteesta pallo kävi uudelleen tolpassa. Hetkeä myöhemmin Tellan toisen vedon Sergio torjui.

Paikkansa oli kuitenkin Ticollakin. Vain Matias Keskisen katko kulmapotkuksi tyhjän maalin edessä esti Jonnea saamasta Häbän oikealta antamaa syöttöä perille takatolpalle. Kulmurista Kevin ja Mikko juonivat avausmaalin tapaan lyhyenä pelatun variaation, ja Mikon vasemmalta antamaan keskitykseen sai Jonne otsalohkoaan väliin – ei kuitenkaan tarpeeksi ohjatakseen pallon kohti maalia.

Uusi kulmapotku tuokion perästä päättyikin merkittävästi heikommin. Honka vei ykköspallon ja pääsi iskemään todella kovaa vastaan. Nosto oikealta boksiin taka-alueelle, pudotus ja Antti Könönen pamautti pallon etualanurkkaan. Sergio oli tilanteessa hyvin kartalla ja sai kättään väliin, mutta veto oli liian terävä pidettäväksi ulkona.

Könönen laukoi hetikohta uudestaan vasemmalta kohti samaa alanurkkaa, tällä kertaa Sergio veti pidemmän koreen ja liimasi pallon varmasti.

Ticon kavennus syntyi kuin tyhjästä kapteeni Kustaa Käen riistäessä pallon syvällä Hongan alueen oikealla sivustalla. Kusti keskitti etualueelle ja vaihdosta kentälle tullut Timur Saltykov jatkoi pallon ilmavan pompun mahdollistamalla upealla puskulla maalin etunurkasta sisään!

Timurin vahvasti loppuun ajama prässi tuotti vielä hetkellistä riemua Hongan siirrellessä palloa omassa päädyssään. Maalivahti Nico Serjala ei ehtinyt syöttöön ennen Timuria, vaan joutui rikkomaan – pallo rangaistuspilkulle ja varsinaista peliaikaa jäljellä enää minuutti!

Ticon epätodennäköiseltä näyttäneet saumat puskea ottelu rankkarikisaan suorastaan paisuivat Antti Johanssonin astellessa pallon taakse 11 metriin. AJ:n sijoitus jäi kuitenkin harmillisesti liian keskelle ja Serjala torjui, eikä AJ saanut irtopalloa painettua vasurillaan maalikehikon sisään. Tunneaallokko malmilaisleirissä velloi kuin tsunamissa.

Kuin kohtalon ivana Honka sai vielä lisäajalla rankkarin ja Sergio suoran punaisen kortin vetäistyään kiertoa yrittäneen hyökkääjän rehdillä juntalla nurin. Koska vaihtotapahtumat oli jo käytetty, meni tolppien väliin pilkun ajaksi torjuntatöihin kentälläolijoista Ronias Yacoob. Aleksi Tanninen sijoitti rankkarin maalin oikeaan nurkkaan Ronkun aavistaessa omalle oikealleen. Tähän tilanteeseen ottelu saman tien myös päättyi.

Loppuhetkien draama vei tapahtumista pääosan, mutta tappiosta ja paremman joukkueen voitosta huolimatta Ticon pelaaminen kentällä oli pääpiirteittäin valmennuksen linjausten mukaista. Esitys itsessään oli riittävä haastamaan etukäteen kovempi joukkue jatkopaikasta viimeiseen asti, kunnes ne kuuluisat pienet marginaalit nousivat esiin.

Suomen Cup jäi Ticolta tällä kertaa neljän ottelun mittaiseksi, mutta syksyllä pelattavan Regions’ Cupin osallistumisoikeuden suhteen näyttää lupaavalta; kenties matka kohti Olympiastadionia saakin vielä jatkoa! Edellisen osalta virallista vahvistusta odotellessa ottelut Kolmosessa jatkuvat jo keskiviikkona 24.05. Oulunkylän stadionilla Gnistan/Ogelin vieraana klo 20:15 alkaen.