Kolmonen: Atletico Malmi – Ponnistajat 2-1 (1-1)

Kuudes keskinäinen kohtaaminen virallisissa peleissä toi viimein kolme pistettä myös Atleeteille, kun kotijoukkue haki ansaitun voiton intensiivisestä ja paikoin kuumiakin tunteita sisältäneestä Malmin Derbystä. Olli Hännisen kaksi osumaa ja vahva puolustuspeli varmistivat loppulukemat.

Maalit

1-0 Olli Hänninen (Kevin Nurmi) 11′
1-1 Antton Koskinen rp. 21′
2-1 Olli Hänninen (Kevin Nurmi) 60′

Tilastot

Avaus

Sergio Quilodran (MV)
Ronias Yacoob
Joonas Prami
Antti Johansson
Mikko Maaranen
Kevin Nurmi
Alexander Lindström 65′ Janne Hampaala
Kustaa Käki (C) 60′ Janne Hampaala
Henry Ruotsalainen
Timur Saltykov 76′ Saleh Al-Anssari
Olli Hänninen 90+1′ Omar Hasan

Muut vaihtopelaajat

Sakari Launis (MV)
Akseli Hietala
Kirill Popov

Raportti

Mosan Wembley kylpi kesäisessä lämmössä ja auringonpaisteessa, kun Atletico sai vastaansa Ponnistajat. “Ikuiseksi tasapeliksi” manattu Malmin Derby oli päättynyt neljästi tasuriin ja kertaalleen Ponnistajien voittoon, joten tavoite oli ilman muuta murtaa taika ja jatkaa Atleticon kolmen ottelun mittaiseksi venähtänyttä voittoputkea matkalla kohti Kolmosen kärkisijoja.

Ottelu starttasi tunnustelevissa merkeissä, mutta kuitenkin hyvällä intensiteetillä ja varsinkin kotijoukkueen pelistä näki, että joukkue oli tullut tappelemaan pisteistä.

Ensimmäinen puolittainen maalipaikka siunaantui mustissa pelanneelle vierailijalle, joka hyödynsi Atleticon pallonmenetyksen oikealla laidalla ja eteni aina vetopaikoille saakka. Löysähkö tuikkaus Tico-puolustuksen jalkojen kautta oli kuitenkin Sergio Quilodranille helppo torjuttava.

Myöskään Atleticon avauspaikkaa ei tarvinnut odottaa minuuttia pidempään, kun Timur Saltykov riisti pallon keskustassa ja johdatti keltapaidat 3v1-vastahyökkäykseen. Timurin syöttö viereltä löysi Henry Ruotsalaisen ja tämä teki vetoharhautuksen ohittaen blokkaamaan pyrkineen pakin ja hakien vasurin vapaaksi, mutta laukaus suuntautui päin Ponnistajien maalilla avannutta Eetu Lumppiota.

Avausmaali syntyi lopulta ottelun 11. minuutilla ja siitä vastasi kotijoukkue. Kustaa Käki sai pallon keskustassa ja näki topparin ja laitapakin välissä pallon mentävän aukon. Diagonaalinen ulkosyrjäpystypallo tavoitti Kevin Nurmen, joka ajoi päätyyn ja keskitti takaviistoon hiipineelle Olli Hänniselle. Vaikka Lumppio oli hyvin laukauksessa mukana, ei hänkään pystynyt venymään “Häbän” tarkkaakin tarkempaan sijoitukseen, joka upposi sisään oikean tolpan kautta. Näin Tico johti peliä 1-0!

Ponnarit tulivat kuitenkin tasoihin noin kymppiä myöhemmin, kun Antton Koskinen viimeisteli rankkarista 1-1:en. Tilannetta edelsi Ponnistajien pystysyöttö linjan läpi ja rehti 1v1-juoksukilpailu pallon perässä. Prami horjutti Ponnistajien hyökkääjää myös sääntöjen puitteissa puhtaasti kylki kyljessä vieden irtopallon, mutta sangen epävarmasti pitkin iltapäivää tuominnut erotuomari näki tilanteessa jostain syystä rikkeen ja päätti viedä pallon täplälle. Koskinen onnistui harhauttamaan Quilodranin vasempaan nurkkaan ja viimeisteli itse omaan vasempaansa tasoittaen lukemat 1-1:en.

Ticolla oli heti tasoituksen jälkeen parikin puolittaista paikkaa, mutta laidan tuntumasta lähteneet keskitykset eivät löytäneet hyvistä alustuksista huolimatta kohteitaan. Mm. Hänninen pääsi laukomaan avausmaaliin nähden melko identtisestä paikasta, joskin peilikuvana, mutta tällä kertaa laukaus flinttasi sen verran, että veto suuntautui selvästi ohi.

Ponnistajien etsikkoaika sijoittui puolestaan ensimmäisen jakson loppuun, kun mm. Koskinen pääsi laukomaan boksista, mutta Quilodran venyi tärkeään torjuntaan. Lisäksi vierailija sai parikin erikoistilannetta, joita Atletico ei saanut kunnolla puretuksi, joten paine säilyi Tico-boksissa. Kotijoukkue kuitenkin kesti ja tauolle mentiin tasaisissa 1-1-lukemissa.

Toinen jakso alkoi hienokseltaan Atletico-hallinnassa. Kaukana ei ollut johtoasemakaan 50. minuutilla, kun pystysyöttö löysi Hännisen linjan takaa ja tämä oli käytännössä nokikkain Lumppion kanssa. Häbä koitti kuitenkin siirtää vielä sivulle Lindströmille, mutta tämä ei aivan palloon päässyt ja tilanne kuivui kasaan.

60. minuutilla kuitenkin helähti, kun avausmaalistakin vastannut kaksikko, Hänninen-Nurmi, löysi jälleen toisensa. Oikealta annettu kulma tavoitti etualueelle juoksun tehneen Hännisen, joka puski pallon tarkasti etukulmaan ja käynnisti Atletico-juhlat. Tico johti 2-1!

Momentum säilyi keltapaidoilla johtomaalinkin jälkeen ja lisäosumia pääsivät yrittämään niin Hänninen kuin vaihdosta sisään tullut Janne Hampaalakin, peräti kahteen kertaan. “Leegon” ensimmäinen viimeistely-yritys Kustaa Käen syöttöön levisi pahasti ohi, mutta jälkimmäinen oli jo selvästi parempi. Liukuessaankin koko pakan takaa ammuttu ohjus suuntautui vaarallisesti kohti takakulmaa, mutta pysähtyi pakistoon. Hänninen puolestaan pääsi laukomaan noin pilkun ja vitosen viivan välimaastosta, pari metriä oikealle, mutta laukaus suuntautui puolisentoista metriä yli.

Virallisen peliajan viimeisen vartin aikana fokus tuntui menevän poikkeuksellisen heikosti viheltäneen tuomarin vihellyksiin ja viheltämättömyyksiin ja saatiinpa mm. vierasjoukkueen rasististen huuteluiden seurauksena aikaan myös rehellinen torikokouskin derbyhengessä. Tämä kaikki peitti alleen kuitenkin sen seikan, ettei kumpikaan joukkue luonut oikeastaan kummoisiakaan maalipaikkoja ja varsinkin vierailijan yritykset olivat yllättävänkin ponnettomia. Kiristä ei ollut tietoakaan, vaikka kehuja pitää toki jakaa myös hyvin puolustaneelle kotijoukkueelle.

Peräti kahdeksan lisäaikaminuuttia kuluivat tietysti tilannetta jännittäessä, mutta eipä Tico-puolustusta koeteltu juurikaan. Myös hyökkäyspäässä aikaa pelattiin kellosta fiksusti pois niin, että pelkästään kahteen kulmapotkuun ja kahteen sivurajaheittoon kului varmasti noin 3-4 minuuttia lisäajasta. Ja kun enempää maaleja ei nähty, tiesi se myös sitä himoittua Malmin Derbyn avausvoittoa Atleticolle lukemin 2-1!

Pelin jälkeen kentältä poistui hymyilevä keltapaitainen lauma, joka nappasi tottakai tärkeät kolme pistettä, mutta onnistui myös pelillisesti ottelusuunnitelmassaan erinomaisesti. Ponnistajat iski tuon yhden maalin rankkarista ja loi pari kohtalaista maalipaikkaa, mutta oli suurimmaksi osaksi vastaantulija koko 90-minuuttisen ajan. Atletico taas piti palloa hyvin, vaikutti koko ajan vaaralliselta ja puolusti pallonmenetysten jälkeen tiiviisti. Lisäksi erikoistilanteissa oli vaarantuntua, mistä osoituksena myös kulmapotkuosuma.

Voitto tuli myös siitä hyvään aikaan, että alta viikon kuluttua pelataan taas ja vieläpä Suomen Cupin jatkopaikoista. Vastassa Mosan Wembleyllä on omaa Kakkosen lohkoaan johtava FC Honka Akatemia. Kick-off sunnuntaina 21.5. klo 19:30.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet:

Olli Hänninen: Valtava määrä töitä, otti iskuja vastaan ja viimeisteli kaksi hienoa maalia. Nappasi myös Foodoran “nälkäisimmän pelaajan” palkinnon.
Antti Johansson: Varmaa työskentelyä läpi ottelun. Omat vastustajat pysyivät hyvin kurissa ja AJ:lta tuli hyviä, avaavia syöttöjä.
Ronias Yacoob: Taistelua viimeiseen asti. Potentiaali alkaa näkyä.