Mosa Cup is back!

Viime keväänä tynkänä evakossa pelattu ja kahtena edeltävänä vuonna kokonaan koronan liputtamana paitsioon jäänyt Mosa Cup teki odotetun paluun jalkapallokalenteriin täysimittaisena upeassa kevätsäässä, historiallisesti ensi kertaa Mosan Wembleyllä.

Järjestyksessään jo kymmenennen kerran järjestetyn kutsuturnauksen pelipäivä valkeni kauniin aurinkoisena. Elohopea puski tuntiviisarin tahdissa mittarin asteikkoaa ylemmäs eikä mollikka poistunut taivaalta kuin vasta pelien jo päätyttyä – täydellisenä vastakohtana vuoden takaiseen paisteen, puhurin ja lumisateen mosaiikille.

Turnajaiset starttasivat perinteisesti harrastesarjan “alkuerillä”. Paikat finaalissa lunastivat SUMUn maalein 6-1 (3-0) murskannut Atletico Akatemia hyökkääjänä pelanneen maalivahtinsa Niko Lempisen huikean hattutempun vauhdittamana sekä huomattavasti tasaväkisemmässä kamppailussa PuiU/86:n niukasti lukemin toisen puoliajan osumalla 1-0 (0-0) nujertanut turnauksen ensikertalainen KoiPS/Dynamo.

Kilpasarjan ensimmäisessä ottelussa Atletico Malmi – PuiU riitti jännitystä Koillisen Derbylle ominaisesti, kuinkas muutenkaan. Ticon 1-0-taukojohto Timur Saltykovin viimeistelemänä hyytyi Olli Hännisen toisen jakson kentältäpoistoon ja Kalle Lindströmin valkopaidoille ottelun lisäajalla puskemaan tasoitusmaaliin. Edessä oli tasatilanteen turvin rangaistuspotkukilpailu, jossa PuiU-veskari Tomi Honkaniemi paikkasi kahdella torjunnallaan joukkueensa yhden hutilaukauksen ja pohjusti finaalipaikan puistolalaisille rankkariosumin 6-5. Toisessa otteluparissa MPS jätti turnausdebytantti KoiPSin taistelemaan podiumin alimmasta askelmasta lopputuloksella 2-0 (0-0).

Harrastesarjan nimellisessä pronssipelissä nähtiin Suurmetsän Derby, jossa SUMU kohenteli osakkeidensa kurssia kellistämällä PuiU/86:n puhtaasti 3-0 (1-0). Kolminkertainen Mosa Cupin mestari, murroksen aikaa elävä PuiU/86 jäi nyt ensimmäistä kertaa tyystin maaleitta turnauksen historiassa!

Loppuottelussa varsinaisen peliajan ainoat maalit nähtiin Atletico Akatemian ja KoiPS/Dynamon osuessa minuutin sisällä toisistaan ensimmäisen puoliajan alussa – tämä tiesi lopulta päivän toista rankkarikisaa aikataulua kuormittamaan. Pilkut etenivät seitsemänteen pariin, jossa Akatemian Pauli Laiholle lankesi epäonnensoturin rooli pallon karattua 11 metristä yli maalikehikon. KoiPS pääsi näin nostelemaan turnauksen kiertopalkintopokaalia heti ensi vierailullaan.

Kilpasarjan sijoitusottelut käynnistyivät ryminällä. Päivän toisessa Atleticon ja KoiPSin kohtaamisessa Tico pehmitti vantaalaiset alle vartissa kanveesiin Jesse Ketosen, Alexander Lindströmin ja Jonne Ketosen maaleilla (3-0). Toisella puoliajalla KoiPSin kavennuksen rankkarista kuittasivat nopeasti Jesse ottelun toisellaan ja välittömästi perään 5-1-loppunumerot iskenyt Kevin Nurmi. Atleeteille plakkariin kilpasarjan kolmas sija, neljäs laatuaan.

Koillisen Derby vol. 2 kilpasarjan finaalissa tarjosi MPS:lle sauman revanssiin Suomen Cupissa juuri PuiUlle kärsityn tappion tiimoilta. Stephen Obengin tekemä 1-0-maali avauspuolikkaalla riittikin keltapaidoille, jotka kestivät PuiUn painostuksen tovin verran yhden punakortin tuomalla alivoimallakin. Harrastesarjan tapaan mestaruus meni turnauksen ensikertalaiselle. Kumpikin loppuottelijoista jatkoi turnauksesta suoraan saunomaan, MPS klassisesti pokaalin kera.

Järjestelytoimikunnan näkövinkkelistä turnaus onnistui jälleen kerran. Kahvio myi kisamakkarat loppuun pariinkin kertaan, mikä hyvän sään – ja epäilemättä osin myös Mosa Cupin maineen – houkutteleman väenpaljouden myötä ei varsinaisesti yllättänyt. Risuosastolla pari lisäkättä tai -käsiparia päivän läpiviemisessä ei varmastikaan olisi ollut pahitteeksi, sillä ohuiden henkilöstöresurssien aiheuttamista lommoista suurimmaksi osui etä- ja muidenkin kannattajien palvelu somen puolella.

Mutta kuten aina: opin eteenhän pitää kompuroida – kehitysideat edellä kohti ehompaa ensi kevään turnausta!