Kolmonen: LPS – Atletico Malmi 4-1 (2-1)

Vierailu Laajasaloon oli yhtä haastava kuin aiemminkin. Vaikka Atletico loi määrällisesti ja laadullisesti selvästi enemmän maalipaikkoja, iski LPS tehokkaammin ja nappasi selvän voiton Kolmosen avausottelusta.

Maalit

1-0 Topi Rihtniemi 1′
1-1 Alexander Lindström (Kevin Nurmi) 11′
2-1 Topi Rihtniemi 16′
3-1 Samuli Laitila 59′
4-1 Aleksi Räisänen 69′

Tilastot

Avaus

Sergio Quilodran (MV)
Henry Ruotsalainen
Akseli Hietala
Joonas Prami 83′ Antti Johansson
Mikko Maaranen
Kustaa Käki (C)
Alexander Lindström
Kevin Nurmi
Jesse Ketonen 60′ Omar Hasan
Olli Hänninen

Muut vaihtopelaajat

Younis Saad (MV)
Kirill Popov
Ronny Rantala

Raportti

Kolmonen käynnistyi Atleticon osalta vierasreissulla Laajasaloon. Kahdelta edeltävältä vierailulta oli ollut tuliaisina kaksi 4-0-tappiota ja eikä Atletico ollut vielä koskaan onnistunut hakemaan täyttä pistepottia Saari Areenalta. Sellaista lähdettiin metsästämään uusiutuneella miehistöllä ja uuden päävalmentajan, Anselmi Henrikssonin debytoidessa myös ensimmäisessä Kolmosen ottelussaan päävalmentajana.

Ottelu ei olisi voinut kuitenkaan paljon huonompaa starttia saada, sillä peliä oli takana ainoastaan 21 sekuntia, kun Sergio Quilodran sai kaivaa pallon ensimmäistä kertaa maalistaan. Patrik Viinikari keskitti oikealta ja Topi Rihtniemi ohjasi pelivälineen etutolpalta sisään Joonas Pramin vastusteluista huolimatta.

Atletico tuli kuitenkin tasoihin niin ikään ensimmäisestä todellisesta maalipaikastaan. Vasemman laidan Kevin Nurmi keskitti boksin rajoille ja Alexander Lindström kuti suuntautui boksin rajoilta oikeaan alanurkkaan tasoittaen pelin 1-1:en. Peliä oli takana tuolloin 11. minuuttia.

Myöskään seuraavaa maalia ei tarvinnut odotella vitosta pidempään, kun Rihtniemi iski jo illan toisen osumansa. Tilannetta edelsi kaksinkamppailuhäviö keskialueen oikeassa laidassa. LPS kontrasi sen nopeasti pelaamalla Aleksi Räisäsen vasemmalta vauhtiin. Tämä lähetti myös tarkan, matalan keskityksen Tico-linjan suuntaisesti takatolpalle juosseelle Rihtniemelle, joka pääsi laittamaan pallon Akseli Hietalan liukutaklausyrityksestä huolimatta tyhjiin. Peli jo 2-1 isännille.

Ticon tasoitus oli pariin otteeseen lähellä erikoistilanteista, mutta puskut ja tökkäykset suuntautuivat järjestäen yli ja ohi. Myös LPS:n puolustus pelasi uhrautuvasti ensimmäisen nelivitosen aikana blokaten useammankin laukauksen. Esimerkiksi ottelun 27. minuutilla Kevin Nurmi ennätti ohittaa niin laitapakin kuin veskarinkin, mutta pienestä kulmasta lähtenyt viimeistely-yritys pysähtyi LPS-pakistoon.

Lindström puolestaan sai pallon toistamiseenkin sisään ottelun 35. minuutilla, mutta laukausta edeltänyt Timur Saltykovin tiputus takaviistoon oli linjamiehen mukaan ylittänyt päätyrajan eikä maalia näin hyväksytty.

Ja paria minuuttia myöhemmin samainen Lindström laukoi Jesse Ketosen tiputuksen niin ikään kohti maalia, mutta laajasalolaispuolustus pysäytti pelivälineen maaliviivalta vatsallaan. Silminnäkijähavaintojen mukaan pallo oli ylittänyt jo maaliviivankin, mutta ilmeisesti tuomaristo ei ollut täysin samaa mieltä, sillä peli sai jatkua.

Tico loi ensimmäisen jakson loppuun vielä hyvää painetta ja pääsi hakemaan tasoitusta mm. Kevin Nurmen ja Joonas Pramin johdolla, mutta LPS kesti ja tauolle lähdettiin kotijoukkueen 2-1-johdossa.

Toinen jakso käynnistyi Atleticon komennossa eikä tasoitus ollut kaukana, kun Mikko Maaranen pääsi 49. minuutilla tökkäämään pallon boksista kohti takakulmaa. Ottelun ehdoton ykköshahmo, Joonas Ailio kuitenkin venyi pallon tielle ja pysäytti vielä Kevin Nurmen riparista ampuman kudinkin.

Ja vajaa kymppiä myöhemmin meinasi laajasalolaisille käydä köpelösti, kun Kevin Nurmen keskitys suuntautui kotijoukkueen topparin kautta kohti takayläkulmaa. Pallo kuitenkin leijasi aavistuksen yli ja lopputuloksena oli ainoastaan kulmapotku.

Tuo kyseinen kulmapotku käynnisti vastahyökkäyksen, jonka Henry Ruotsalainen joutui rikkeellään päättämään noin 25 metrissä. Samuli Laitila asettautui ampumaan vapaapotkua ja se muutti muurista juuri niin ikävästi suuntaa, että kohti vasenta kulmaa torjumaan pyrkinyt Quilodran joutui seuraamaan vain katseellaan, kun tolpan juureen, juuri sille toiselle puolelle suuntautunut pallo lipui rysään. Lukemat 3-1 kotijoukkueelle.

Akseli Hietala pääsi vielä puskemaan täysin vapaasti kulmapotkuun noin pilkun nurkilta ennen kuin Aleksi Räisänen ja LPS veivät Ticon viimeisenkin toivon 4-1-osumallaan. Syvältä omalta alueelta lähtenyt vastahyökkäys löysi tilaa Tico-toppareiden selustasta. Quilodran tuli hyvin vastaan ja varoi rikkomasta Räisästä ajaen tämän miltei päätyrajalle saakka. Sijoitus lähes nollakulmasta upposi kuitenkin takasivuverkkoon ja vei laajasalolaiset jo ratkaisevantuntuiseen kolmen maalin johtoon.

Tico ei maalista lannistunut vaan tätä 4-1-osumaa seurasi hyvin intensiivinen viisiminuuttinen, jonka aikana malmilaiset loivat neljä erinomaista maalipaikkaa viiteen minuuttiin. Keskialueen riistoa seurasi Olli Hännisen ja Omar Hasanin hieno seinäpeli, jonka seurauksena Hänninen oli nokitusten veskarin kanssa boksissa vailla käytännössä minkäänlaista puolustajien ahdistelua. Ailio kuitenkin pysäytti laukauksen hienolla torjunnallaan. Ja vain minuuttia myöhemmin ”Häbä” pääsi tinttaamaan niin ikään Kustaa Käen keskitykseen noin pilkun kohdalta täysin vapaasti, mutta veto suuntautui rajusti yli maalin.

Pari minuuttia tästä ja Kevin Nurmi pohjusti puolestaan Kustaa Käelle laukaisupaikan vitosen viivan holleille. Viimeistely-yritys suuntautui jälleen päin Ailiota, joka pysäytti niin Käen laukauksen kuin myös riparista tulleen Mikko Maarasen pommin.

Loppua kohden malmilaisten  paine vain kasvoi ja lähinnä huono viimeistely ja viimeisen kolmanneksen epäoptimaaliset ratkaisut sekä ennen kaikkea jumalmoodissa pelannut veskari estivät kavennukset. Toisessa päässä taas nähtiin muutama satunnainen yritys pääasiassa nopeista vastahyökkäyksistä. LPS keskittyi puolustamaan tiiviisti ja lähetti nopeita kärkipelaajiaan linjan taakse viimeistään toisella kosketuksella, mutta pääasiassa Tico hoiti hyvin nämäkin tilanteet. Räisänen pääsi kertaalleen vielä nokitusten Quilodranin kanssa, mutta Sergio torjui läpiajon ja ripari kimposi Räisäsestä maalin ohitse.

Enempää maaleja ei ottelussa lopulta nähtykään, joten pisteet jäivät tälläkin kertaa Laajasaloon. Tappio luonnollisesti harmitti ja vielä nihkeämmän kokemuksen siitä teki, että tilastojenkin valossa ottelusta olisi ollut aika paljon enemmänkin otettavissa. Toisaalta Tico esiintyi edukseen ja pelasi varsinkin toisella jaksolla paikoin erittäin hyvää futista, mikä lupaa tietysti hyvää tulevia pelejä ajatellen. 1/22 otteluista on kuitenkin vasta takana ja runsaasti pisteitä vielä jaossa niin Kolmosessa kuin cup-otteluissakin.

Molempia onkin itse asiassa luvassa heti ensi viikolla, sillä Tico kohtaa seuraavaksi Suomen Cupin 3. kierroksen ottelussaan FC Kirkkonummen tiistaina 25.4. klo 21:00 alkaen Mosan Wembleyllä ja vain neljä päivää myöhemmin, lauantaina 29.4. klo 16:00 alkaen Kolmosen kotiavauksessaan toisen itähelsinkiläisryhmä, HerTon niin ikään Mosan Wembleyllä.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet:

Akseli Hietala: Varmaa peliä ja niin hyviä katkoja kuin pelinlukuakin. Maali jäi harmillisesti uupumaan.
Kevin Nurmi: Jatkuvasti vaarallinen ja ajoittain jopa ylivoimainen vasemmalla laidalla
Timur Saltykov: Oikein hyvä ensiesiintyminen Kolmosen Tico-peleissä.