Kolmonen: Atletico Malmi – PKKU/2 1-2 (0-1)

PKKU/2 yllätti Atleetit nurmikauden avauksessa. Malmilaisten umpisurkeaa avausjaksoa seurasi huomattavasti parempi toinen nelivitonen, joka ratkesi kuitenkin lopulta rankkareihin; keskiuusimaalaiset onnistuivat omassaan, kun taas Tico töpeksi tasoitusmahdollisuuden ottelun lisäajalla.

Maalit

0-1 Kalle Kantelinen 41′
0-2 Atte Vanhanen rp. 60′
1-2 Roni Peiponen (Mikko Maaranen) 70′

Tilastot

Avaus

Rami Tahvanainen (MV)
Janne-Matti Kinnunen 46’ Ville Ruuska
Iiro Helinen
Antti Johansson
Mika Tenkanen
Jaakko Peltonen (C) 67’ Tommi Mönkkönen
Tony Nyyssölä 46’ Roni Peiponen
Mikko Maaranen 76’ Janne Hampaala
Jonne Ketonen 67’ Oliver Sahlberg
Henry Ruotsalainen 46’ Akseli Ollila
Aleksi Myllys 46’ Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Atletico lähti nurmikauden avaukseensa hyvistä asetelmista: takana oli kaksi suvereenia 6-0-voittoa ja kuudesta pelistä pisteitä oli kertynyt jo yhteensä 15 kappaletta. Uskoa omaan tekemiseen toi myös vahva kokoonpano, joka pullisteli jälleen täysilukuisena muutamista harmillisista poissaoloista huolimatta.

Illan näyttämönä toimi Pukinmäen nurmi, johon Atleetit palasivat siis ensimmäistä kertaa sitten viime elokuun. Normaalia pidempi talvi ja routakelit olivat kuitenkin vaikeuttaneet nurmien palautumista ja vaikka kenttä mukavasti vihersikin jo, oli alusta kenties heikoimmassa kunnossa vuosiin.

Tämä näkyi ikävä kyllä myös itse ottelussa, joka ei ensimmäisellä nelivitosella tarjoillut kovinkaan kummoista jalkapalloviihdettä. Peliväline poltteli varsinkin malmilaisjalkoja ja oma peli tuntui olevan pahasti hakusessa. Niinpä PKKU/2 otti ottelun hallintaansa ja loi myös kamppailun ensimmäiset maalipaikat jo heti 4. minuutilla. Vierailijan pitkä sivurajaheitto jäi boksiin pyörimään eikä malmilaisryhmä saanut sitä kunnolla purettua. Ensimmäinen kuti pysähtyi Tico-lihamuuriin ja toinen leijasi malmilaisten onneksi selvästi yli.

Ticon ensimmäistä todellista maalipaikkaa saatiin odotella puolestaan ottelun 16. minuutille, kun Henry Ruotsalaisen noin 35 metristä antama vapaapotku osoittautui yllättävänkin haastavaksi. Eliel Liimatainen PKKU-maalilla pompotti alakulmaan suuntautuneen laukauksen eteensä ja Jonne Ketonen oli ensimmäisenä haaskoilla. Mies kuitenkin pommitti päin Liimataista ja tuloksena oli ainoastaan kulmapotku. Kulmuri puolestaan kaarsi takatolpalle, jossa oli Janne Kinnunen päineen aivan vapaana. Edessä vain tyhjä maali, mutta pusku suuntautui takanurkan sijaan selvästi yli.

Vaikka malmilaisilla oli oikeastaan koko ensimmäisen puolituntisen ajan suuria vaikeuksia omassa pelinrakentelussaan, loi kotijoukkue lopulta kuitenkin myös ne seuraavat maalipaikat. Ensin Aleksi Myllys pääsi reilun parin kympin pelin jälkeen linjan taakse pystyynjuoksuun, mutta kovasta vauhdista lähtenyt nosto päätyi niin ikään maalin yli. Ja noin puolen tunnin pelin jälkeen Henry Ruotsalaisen kaukokuti kaartoi näyttävästi vasempaan yläristikkoon ja siitä vielä kimposi alaviistoon. Myllys oli ensimmäisenä ripareilla, mutta pusku suuntautui avopaikasta ohi.

Jos Atleticon etsikkoaika osui ensimmäisen jakson keskikolmannekselle, oli PKKU vaarallisimmillaan viimeisellä vitosella. Hieman puskista tullut 0-1-osuma kuvasti oikeastaan koko ensimmäistä puoliskoa: täysin käsittämätöntä sähellystä Tico-boksin rajoilla seurasi yllättävä tökkäys linjan läpi ja Kantelinen olikin yhtäkkiä yksin läpi. Tico-maalilla jo toista ottelua putkeen pelannut pelannut Rami Tahvanainen tuli hyvin vastaan, mutta ei onnistunut pysäyttämään Kantelisen viimeistelyä.

Ja lähellä oli, etteikö verkko olisi heilunut jo toistamiseen heti seuraavasta hyökkäykseestä. PKKU kontrasi Ticon pallonmenetyksen ja eteni oikeasta laidasta niin, että laituri oli jo puolittain läpi. Kulma oli kuitenkin sen verran pieni, että Tahvanainen sai jalkansa väliin ja nappasi tärkeän torjunnan. Tauolle mentiin siis 0-1-vierasjohdossa.

Ticon valmennusjohto reagoi heikkoon avausnelivitoseen tekemällä neljä pelaajavaihtoa ja marssittamalla sisään niin Roni Peiposen, Akseli Ollilan, Jesse Ketosen kuin Ville Ruuskankin. Pelin kuva paranikin kuin taikaiskusta ja malmilaisryhmä otti pelin hallinnan itselleen.

Ensimmäisen reilun vitosen aikana onneaan kokeilivat niin Akseli Ollila kuin Jonne Ketonenkin. Ensimmäinen painoi ensin kovan kudin läheltä yli etukulman ja jälkimmäinen taas pääsi latailemaan taka-alueella kanuunaansa täysin vapaana, mutta takakulman sijaan veto suuntautuikin miltei sivurajasta yli.

Myös Roni Peiponen pääsi kertaalleen hakemaan nostoa boksin sisältä tuloksetta ennen kuin PKKU iski – ensimmäisen jakson tapaan jälleen hieman puskista. Vastahyökkäys päätyi boksin vasempaan laitaan, jossa vierailijan hyökkääjä joutui Antti Johanssonin sukittamaksi. Kopsu oli pieni, mutta ilmeinen, joten tuomarilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin viedä pallo pilkulle. Tahvanainen aavisti vasemman käden puolelleen, mutta Atte Toivonen sijoitti pallon vastakkaiseen nurkkaan ja siirsi pallokerhon jo 0-2-johtoon.

Tico ei osumasta lannistunut vaan jatkoi maalienmetsästystään. Peiposen sivuvapari leijaili ensin maalin katolle ja Sahlberg ei aivan ennättänyt määrämittaiseen pistopalloon ennen kuin kavennus syntyi ottelun 70. minuutilla. Mikko Maaranen jakeli Michelin-tason leivoksen oikealta laidalta ja Roni Peiponen heitti ilmavan syöksypuskun ohjaten pallon miltei maanrajasta oikeaan alakulmaan. Tico kavensi pelin 1-2:een.

Ja sama mies meinasi iskeä myös tasoituksen vain minuuttia myöhemmin, kun Tico eteni suoraviivaisesti oikeaa laitaa ja Jesse Ketosen matala keskitys osui täydellisesti Peiposen juoksulinjalle. Roni pamautti pilkun tuntumasta kovan kudin yläriman alle, mutta Liimatainen venyi kuitenkin erinomaiseen reaktiotorjuntaan.

Molemmilla oli tämän jälkeen muutamia puolittaisia maalipaikkoja, mutta pallo vietti valtaosan ajasta malmilaisten hallussa. Punapaidat onnistuivat kuitenkin tappamaan arvokkaita sekunteja kellosta eikä Ticon viimeiset syötöt olleet ihan sillä tasolla, että tasoitus olisi leijunut varsinaisesti ilmassa.

Tasoitukseen tarjottiin kuitenkin loistavat saumat varsinaisen peliajan vedellessä viimeisiään. Ville Ruuska sai hyvän pystypallon vasemmalla laidalla ja keskitti takaviistoon Peiposelle, joka suojasi palloa hyvin ja yritti käännöstä joutuen kuitenkin PKKU-pelurin kaatamaksi. Tuomari ei tälläkään kertaa epäröinyt vaan vei pallon pilkulle. Rankkaria asteli laukomaan Akseli Ollila, joka otti päättäväisenä vauhdin ja teki Jorginho-tyyppisen hypyn ennen laukaustaan, mutta veto ei yllättänyt kainalonsa alta pallon torjunutta ja viimeistään tässä vaiheessa ottelun ehdottomaksi ”man of the match”-palkinnon saajaksi kruunattua Eliel Liimataista.

Ottelu jatkui vielä parin minuutin ajan, mutta hukattua rankkaria harmittelemaan jääneet malmilaiset eivät onnistuneet enää luomaan enää uusia maalipaikkoja, joten loppulukemiksi kirjattiin siis 1-2.

Tulos oli malmilaisittain ilman muuta pettymys, kuten myös se, millaisen esityksen joukkue tarjoili varsinkin ensimmäisellä nelivitosella. Haastava alusta vaati varmasti totuttelua, mutta pelillisesti joukkue oli todella kaukana siitä tasosta, mitä se parissa edeltävässä ottelussaan oli esittänyt. Toisella puoliskolla peli parani ja tilastojen valossa Tico olisi luultavasti ansainnut sen tasoituksen, mutta Liimatainen PKKU-maalilla pelasti pisteet vierailijalle.

Ottelut jatkuvat jo tulevana tiistaina, kun Atletico pelaa toisen peräkkäisen kotiottelunsa Pukinmäessä. Vastassa sarjaa johtava, neljä pistettä enemmän kerännyt ja yhden ottelun malmilaisia enemmän pelannut HPS. Kick-off perjantaisen pelin tapaan klo 19:15.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Mika Tenkanen: Foodora palkitsi ottelun ”nälkäisimpänä pelaajana” ja ihan ansiosta. Tenksu painoi kovalla intensiteetillä koko 90-minuuttisen ja oli ainoita onnistujia myös ensimmäisellä nelivitosella.
Roni Peiponen: Iski kavennuksen ja hankki lopussa myös rankkarin, josta peli olisi pitänyt laittaa tasoihin.
Henry Ruotsalainen: Loi ensimmäisen jakson parhaat maalipaikat toi hyvää sähinää laidalle.