Kolmonen: TuPS – Atletico Malmi 1-2 (0-1)

Atleticolla oli paikat useampimaaliseenkin johtoon jo ensimmäisen puolituntisen aikana, mutta maalinteko takkusi. Ottelu olisi pitänyt pystyä paketoimaan viimeistään kahden maalin johdossa, mutta kun näin ei tapahtunut, saatiin loppuun vielä melkoinen jännitysnäytelmä. Roni Peiposen Kolmosen debyytissään iskemät kaksi maalia riittivät kuitenkin tällä kertaa niukkaan 1-2-voittoon aina haastavasta TuPSista.

Maalit

0-1 Roni Peiponen (Jesse Ketonen) 44′
0-2 Roni Peiponen (Jonne Ketonen) 54′
1-2 Joona Tiira 73′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Janne-Matti Kinnunen
Iiro Helinen
Antti Johansson
Ville Ruuska 46’ Eeli Lehto
Tony Nyyssölä   70’ Janne Hampaala
Jaakko Peltonen 58’ Juuso Ollila
Mika Tenkanen 46’ Jonne Ketonen
Kustaa Käki 33’ Mikko Maaranen
Roni Peiponen 58’ Aleksi Myllys
Jesse Ketonen 58’ Olli Hänninen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Vappuaatto käynnistyi TuPSin vieraana paikallisella tekonurmella. Klo 12:00 kick-offista ja juhlapyhästä huolimatta jalkeille oli saatu varsin iskukykyinen miehistö – jopa niin laajalti, että pelikuntoisia miehiä piti jättää pitkästä aikaa myös kokoonpanon ulkopuolelle. TuPS tiedettiin puolestaan edellisten kohtaamisten perusteella haastavaksi vastustajaksi, jolla ei välttämättä ollut kovin paljoa tekemistä seksikkään pallonhallintafutiksen kanssa, mutta sitäkin enemmän kaksinkamppailuvoimaa ja silkkaa tahtoa kakkospalloihin. Työhaalarit oli vedetty jälleen päälle ja takki napitettu kiinni kiinni viimeistä nappia myöten, sillä ilmaisia pisteitä ei vappuaattonakaan ollut jaossa.

Atletico oli saada otteluun liki täydellisen startin, kun Tony Nyyssölä vapautti Jesse Ketosen läpiajoon jo pelin 4. minuutilla. Jessellä oli aikaa miettiä ratkaisuaan ja myös sijoitusyritys kohti oikeaa alakulmaa lähti napakasti, mutta Tero Velakoski TuPS-maalilla sai juuri ja juuri kengänkärkensä väliin ja esti avausmaalia syntymästä.

Heti perään oli Mika Tenkasen vuoro kirmata läpi Antti Johanssonin kaaripallosta. Tenksu ajoi laidalta kohti keskustaa ja tuupittiin myös selkäpuolelta kumoon, mutta sai aikaiseksi kuitenkin jonkinlaisen viimeistely-yrityksen. Valitettavasti kuitenkin jälleen päin Velakoskea.

Kotijoukkue oli selkeästi lähtenyt otteluun hieman varovaisemmalla taktiikalla kolme topparia ja kolmen miehen keskusta tukkivat Atleticon peliä hieman paremmin kuin esim. vajaa viikko takaperin tuusulalaiset olivat onnistuneet Inter Helsinkiä vastaan perinteisemmällä 4-4-2-muodostelmalla. Tilat löytyivätkin enemmän laidoilta ja tiiviin muodon ulkopuolelta, minkä myös maltillisesti kierrättäneet malmilaiset haistoivat ja onnistuivat luomaan joitakin vaaranpaikkoja 1vs1-haastoilla ja keskityksillä.

TuPSin hyökkäyspeli perustui puolestaan pääasiassa erikoistilanteisiin ja vastahyökkäyksiin. Ensimmäistä laukaisuyritystä jouduttiinkin odottelemaan ylipäänsä pelin 14. minuutille ja ensimmäistä vaaranpaikkaa taas viittä minuuttia myöhemmäksi, jolloin oikean laidan kautta keskustaan ja sieltä ykkösellä linjaan pelattu pallo jäi vaarallisesti pomppimaan pilkun tuntumaan, mutta Antti Johansson kuitenkin siivosi pelivälineen kriittisellä hetkellä kulmaksi.

Pelin 29. minuutilla nähtiin ehkä ensimmäisen puoliajan paras maalipaikka puolestaan malmilaisten hyökkäyspäässä, kun Atletico kontrasi hienosti TuPSin vapaapotkun. Nyyssölä löysi oikealla laidalla keskustasta Peiposen, joka puolestaan tiputti alaspäin Tenkaselle ja tältä peliväline lähti pienessä kaaressa keskialueelle Jesse Ketoselle. Jesseltä mainio käännös ja heti seuraavalla tatsilla pallo linjasta läpi hiipineelle Kustaa Käelle. Kustilla oli kenties liikaakin aikaa, sillä läpiajo kuivui jälleen Velakosken erinomaiseen torjuntaan. Sama mies torjui myös Kustin riparin ja pysäytti vielä Ruuskan Jesselle jatkotilanteesta tarjoileman vetopaikankin.

Ja vain paria minuuttia myöhemmin Velakoski oli jälleen mies paikallaan, kun Tenkanen toi palloa vasemmalta laidalta ylös, keskitti matalana keskustaan ja Käki painoi ehkä hiukan voimattomaksi jääneen kudin kohti oikeaa alakulmaa.

TuPS:n paras paikka sijoittui puolestaan 35. minuutille, kun joukkue sai jälleen yhden monista ottelun keskialueen vapaapotkuista ja teki tuttuun tapaansa tilanteen. Pallo kaaressa kohti linjaa ja Kaapo Sinervo nyrkkeilemään sitä. Torjuntayritys jäi kuitenkin voimattomaksi ja Sinervo pelasi näin itsensä ulos tilanteesta. Tuusulalaiset pääsivät yrittämään viimeistelyä kahdestikin, mutta malmilaisten lihamuuri Antti Johanssonin johdolla blokkasi hyvin laukaukset ilman, että osumat olivat lopulta kovin lähellä.

Ticon tuhrittua kolmekin läpiajoa ensimmäiseen puolituntiseen oli jotenkin kuvaavaa, että ensimmäisen puoliajan ainut osuma tuli lopulta ehkä hieman puskista. Jesse Ketonen toi pelivälinettä ylös pitkin oikeaa laitaa ja keskitti tuusulalaistopparin jalan kautta pallon boksiin, jossa Roni Peiponen otti sen haltuun ja laukoi etualueelta sen oikeaan yläkulmaan. TuPS-pelurit viittoivat paitsiota ja sellaiselta se ehkä hieman katsomoon haiskahtikin, mutta tuomaristo näki asian toisin ja päästi Atleetit 0-1-johtoon.

Mikko Maaranen oli heti minuuttia myöhemmin lähellä kaunistella lukemia vielä yhdellä, kun Peiposen liigatason ristipallo vasemmalta löysi Maarasen laitapakin selustasta oikealta. Erinomainen haltuunotto ja kakkosella kova kuti riman alle, mutta Velakoski torjui.

TuPSille jäi tuon maalin lisäksi muutenkin jossiteltavaa, sillä ottelun ensimmäisen jakson rullatessa jo lisäaikaa, tuomittiin joukkueelle vapaapotku boksin rajalta, vaikka ainakin malmilaisnäkökulmasta oli täysin selvää, että mahdollinen rike (tosin hyvin kevyt sellainen) tapahtui kyllä rankkarialueen sisäpuolella. Tuusulalaiset protestoivat tätä ymmärrettävästi hyvinkin kovaäänisesti malmilaispelaajiston ihmetellessä puolestaan, ettei lappua jaettu ilmiselvästä filmauksesta. Vapaapotku annettiin joka tapauksessa boksin oikeasta nurkasta aivan kuudentoista rajalta ja siitä peliväline kohti Joona Tiiran päätä takavitoselle. Pusku jäi ehkä hiukan voimattomaksi ja Sinervo koppasi ensijakson viimeisen torjunnan. Näin puoliajalle lähdettiin 0-1-lukemissa.

Ticon Kustaa Käki jouduttiin vaihtamaan jo kesken ensimmäistä puoliaikaa pois loukkaantumisen vuoksi ja lisää jobinpostia saatiin tauolla, koska myös Mika Tenkanen oli loukannut itseään eikä pystynyt jatkamaan peliä. Niinpä valmennusjohto suoritti jo päivän toisen ja kolmannen vaihtonsa ennen kuin toinen nelivitonen oli ehtinyt edes käynnistyä.

Se ei kuitenkaan menoa haitannut, sillä Tico loi heti toisen jakson alkuun jo pari puolittaista paikkaa, kun niin Peiponen kuin Nyyssöläkin pääsivät tykittämään, mutta molemmat vedot blokattiin. 54. minuutilla blokkaukset eivät kuitenkaan enää onnistuneetkaan, kun puoliajalla sisään tullut Jonne Ketonen eteni vasenta laitaa pystyyn ja jakeli todella kermaisen takaviistosyötön Peiposelle. Tältä myös erinomainen viimeistely maalin takanurkkaan toi jo päivän toisen osuman!

Vain hetkeä myöhemmin oli Maaranen jälleen maalipaikoilla, kun pieni seinäpeli oikealla laidalla Jesse Ketosen kanssa avasi ladun kohti maalia. Ajo boksiin ja kova kuti, mutta ottelun ehdoton ”man of the match”, Tero Velakoski torjui jälleen kuin ihmeenkaupalla.

64. minuutilla Olli Hänninen ajoi puolestaan linjasta puolittain läpi ja viritteli jo kutiaan samalla, kun mies tuupittiin selkäpuolelta kumoon. Pilli ei taaskaan soinut ja kuti jäi turhan kevyeksi, joten Velakoski koppasi pelivälineen.

TuPSille siunaantui myös loppua kohden muutamia puolittaisia paikkoja, kun ensin Santeri Halme pääsi pyssyttämään boksin sisäpuolelta hehtaaripyssyllään yli ja ohi, sitten hakemaan puskuviimeistelyä boksin rajojen ulkopuolelta, mutta parisen metriä ohi ja lopulta myös onnistumaan kaivatussa kavennuksessa pelin 73. minuutilla. Nopea hyökkäys käynnistyi vasemmalta laidalta, josta tuusulalaiset etenivät ehkä vähän turhankin helposti keskustan kautta oikealle puoliskolle. TuPSille harvinainen pelitilannemaali syntyi lopulta takaviistoon pallon saaneen Joona Tiiran jalasta, joka painoi muhkuran miltei yhtä hienosti takanurkkaan kuin Peiponen 20 minuuttia aiemmin. Peli 1-2!

Niukka johtoasema teki viimeisestä vartista vähintäänkin jännittävän, ja omalta osaltaan jännitystä lisäsi se, että Atletico ei onnistunut laittamaan peliä pakettiin, vaikka loistopaikkoja siunaantui useampikin. Ensin 82. minuutilla Olli Hänninen keskitti oikealta vitosen viivalle ja Janne Hampaala yritti liukua pallon maaliin, mutta viimeistely suuntautui jollain ilveellä vielä kehikoiden yli. Ja 87. minuutilla Jonne Ketonen pääsi puolestaan läpiajoon puolesta kentästä ja ennätti jälleen miettiä kaikki mahdolliset ratkaisuvaihtoehdot ennen kuin päätyi sijoittamaan pelivälineen ohi hyvin pystyssä pysyneen Velakosken, mutta myös ohi tuusulalaismaalin.

TuPS taas haki tasoitusta pääasiassa keskialueelta saakka luoduista tilanteista, mutta kolisutteli kertaalleen myös ylärimaa ottelun 90. minuutilla. Atletico voitti vasemmalta tulleen keskityspallon, mutta ei saanut purettua sitä riittävän pitkälle. Taneli Pitkänen pääsikin tälläämään noin 20 metristä kovan kudin, johon Sinervo sai hieman näppejään väliin ja torjui pallon yläriman kautta sivulleen. Torjuntaa seurasi kuitenkin TuPS-rike ja tilanne kuivui kasaan. Tuomari jakoi lisäaikaa myös toisella puoliajalla jopa neljä minuuttia, mutta enempää maaleja ei nähty ja näin Tico nappasi arvokkaan 1-2-voiton.

Päällimmäinen fiilis ottelun jälkeen oli helpotus ja samaan aikaan pienoinen epäusko. Paikat ottelun tappamiseen oli jo ensimmäisen puolituntisen aikana ja jo pelkästään läpiajoista olisi pitänyt syntyä useampi maali. Vaarallinen 0-2-johto kaventui 1-2:en ja niin kuin aina ennenkin, loppuun saatiin vielä melkoinen jännitysnäytelmä altavastaajan hakiessa tasoitusta jokaisesta mahdollisesta irtopallosta. Malmilaiset kuitenkin kestivät ja vaikka tyylipisteitä ei tästä pelistä jaeltukaan, oli täysi pistesaalis tärkein ja ainut asia, mikä pelistä enää muutaman kuukauden kuluttua muistetaan.

Ottelut jatkuvat ensi viikon sunnuntaina 8.5., kun Atletico kohtaa aiemmin CLE:n nimellä esiintyneen Inter Helsingin Talin pikkuruisella tekonurmella klo 19:00 äitienpäiväottelussa. Sen jälkeen onkin sitten jo vuorossa Suomen Cupin 4. kierroksen kamppailu VJS:ää vastaan 13.5. perjantaina.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Roni Peiponen: Vahva debyytti Kolmosessa. Kaksi hienosti tehtyä maalia ja muutenkin hyviä, peliä edistäviä suorituksia.
Antti Johansson: Haastava peli topparille, mutta AJ suoriutui erinomaisesti puolustussuuntaan ja siivosi / blokkasi muutaman maalipaikan kriittisellä hetkellä.
Jaakko Peltonen: Vanha sotaratsukin alkaa selvästi vertyä. Vahvaa pallollista peliä varsinkin ensimmäisellä jaksolla.