Kolmonen: TiPS – Atletico Malmi 0-1 (0-0)

Maalit

0-1 Henry Ruotsalainen (Juuso Ollila) 63′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska
Antti Johansson
Joonas Prami
Mika Tenkanen 56’ Janne-Matti Kinnunen
Tony Nyyssölä 56’ Kustaa Käki
Alexander Lindström
Juuso Ollila 81′ Janne Hampaala
Henry Ruotsalainen 71’ Kevin Nurmi
Jesse Ketonen 71’ Olli Hänninen
Aleksis Ulander 81′ Tommi Mönkkönen

Muut vaihtopelaajat

Daniel Nieminen (MV)

Raportti

Yksi kauden odotetuimmista peleistä pelattiin elokuisena perjantaina, kun Atletico matkasi Tikkurilan Palloseuran vieraaksi Kehä 3:n toiselle puolelle. Tuoreessa muistissa oli vielä kirvelevä 3–2-tappio viime hetken maalilla melko tasan vuosi sitten, mutta panosta peliin toi kaksi muutakin seikkaa: ensinnäkin se, että TiPS keikkui parhaillaan sarjakärjessä kolmen pisteen erolla, ottelu tosin Ticoa enemmän pelanneena. Lisäksi Ticossa jo legendan asemaan kasvanut Jonne Ketonen oli vaihtanut kauden alla joukkuetta ja siirtynyt tekemään tuhojaan kasvattiseuransa laidalle. Luvassa oli siis odotettu Ketos-kohtaaminen isoveljen kantaessa yhä ylpeydellä keltapaitaa ja pikkuveljen työnnellessä kapuloita rattaisiin illan kotijoukkueen riveissä.

Atletico lähti otteluun vahvalla kokoonpanolla ja lapulla keikkui jälleen 18 nimeä. Vaikka mm. Eeli Lehto ja Akseli Hietala puuttuivat vakiomiehinä puolustuksesta, löytyi korvaajia sen verran hyvin, etteivät kaikki tyrkyllä olleet mahtuneet lopulta edes kahdeksantoistikkoon. Vaihtuvuutta vuodentakaiseen kohtaamiseen oli myös reilusti, sillä ainoastaan kaksi samaa miestä löytyi avauksesta (Prami ja Ulander) ja viisi ylipäänsä kokoonpanosta (em. lisäksi J. Kinnunen, Ruuska ja Käki). Fiilikset olivat luottavaiset, vaikka edessä oli kenties kauden tähän mennessä kovin haaste.

Ottelun alkupuoli starttasi malmilaisittain vahvasti eikä avausmaali ollut kaukana pelin 6. minuutilla. Aleksis Ulander sai pallon laidalla, onnistui kääntymään ja eteni pystyyn kohti päätyrajaa, josta pudotus takaviistoon oli myös laadukas. Alexander Lindströmin viimeistely-yritys kaarsi kuitenkin joitakin kymmeniä senttejä ohi takatolpan.

TiPSin ensimmäinen tontti osui pelin 17. minuutille, kun joukkue sai kulmapotkun vasemmalta. Hyvät liikkeet kohti kulmapotkun antajaa siivosivat Ticon etualueen ja pallo toimitettiin myös etutolpalle, mutta tikkurilalaispelaajan liippausyritys epäonnistui ja Joonas Prami oli mies paikallaan siivotessaan pelivälineen päätyrajasta yli. Ja vain paria minuuttia myöhemmin kotijoukkue kontrasi Ticon pallonmenetyksen ja tikkurilalaiskeskikenttämies pääsi ajamaan keskeltä kohti boksin rajaa täräyttäen myös melkoisen kudin kohti oikeaa kulmaa. Kaapo Sinervo venyi kuitenkin upeaan “game-saveriin” ja piti numerot 0-0:ssa.

Jos ensimmäinen parikymppinen meni osittain tunnustellessa ja tuomarin varoitusshown merkeissä, oli seuraava kymppi rikkonainen loukkaantumisten vuoksi. Niin Juuso Ollila kuin Ville Ruuskakin kävivät huollattamassa itseään niin, että Tico veti yhteensä liki kymmenminuuttisen kymmenellä miehellä. Pallo otti kertaalleen osumaa myös TiPS-pelaajan käteen rankkariboksissa, mutta rikettä tuomari ei tilanteessa kumminkaan nähnyt.

Tasaisen ensimmäisen jakson yleiskuva oli selkeä: Tico oli ehkä hitusen vahvempi niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin ja onnistui hyvällä prässillään riisumaan tikkurilalaiset todella hyvin aseista. Hyökkäyssuuntaan joukkue sortui kuitenkin turhan usein helppoihin syöttöharhoihin, minkä vuoksi kenties ne todelliset maalipaikat jäivät ensimmäisellä nelivitosella kovin vähiin.

Loppupuolelle yksi sellainen kumminkin vielä saatiin, kun Aleksis Ulander lähetti noin 30 metristä, aivan sivurajan tuntumasta sivuvaparin kohti etukulmaa. Juuso Ollila oli ensimmäisenä paikalla ja sai myös muutettua hieman pelivälineen suuntaa kohti etukulmaa – ikävä kyllä kuitenkin myös joitakin kymmeniä senttejä ohi maalista. Näin puoliaikalukemiksi kirjattiin 0–0.

Toinen jakso starttasi edellisensä kaltaisena, ja vaikka ottelu siirtyikin pikkuhiljaa entistä enemmän Ticon haltuun, loi TiPS kuitenkin ensimmäiset vaaranpaikat. Toista nelivitosta oli takana noin kympin verran, kun TiPS loi jälleen vaarallisen erikoistilanteen. Takaviistoon, boksin ulkopuolelle pelattu kulmapotku löysi Jonne Ketosen ja tältä sinkosi myös hyvä pallo takatolpalle kuin Tico-aikoina konsanaan, mutta viimeistely-yritys kilpistyi sivuverkkoon.

Illan avausmaalista, ja myös ainokaisesta vastasi kuitenkin Tico. Pelikello näytti 63. minuuttia, kun TiPS heitti sivurajaheittoa hyökkäysalueensa oikeassa laidassa, viitisen metriä kulmalipusta. Tico riisti pallon ja lähti vastahyökkäykseen. Juuso Ollila löysi ensin keskialueelta Jesse Ketosen, joka nappasi pallon suojaukseensa ja tiputti sen alaspäin omille, eikä aikaakaan, kun mentiin jo 2vs1-hyökkäyksessä kohti TiPS-päätä. Ollilalla oli käytännössä kaksi vaihtoehtoa, joko ajaa boksiin ja hakea omaa ratkaisua tai syöttää pallo ohi ainokaisen TiPS-puolustajan noin samalla tasolla juosseelle Henry Ruotsalaiselle. Juuso valitsi näistä jälkimmäisen, ja myös syöttö oli juuri sopivan kovuinen. Henkalta hyvä haltuunotto ja kova viimeistely boksin sisältä Roni Tourusen haarojen välistä maalin perukoille. Tico johti näin 0-1.

Avausmaali ei kuitenkaan tyydyttänyt malmilaisryhmää vaan Kinnunen-Säynätkari lähti hakemaan lisäosumia vaihtamalla lisää hyökkäysvoimaa sisään mm. Kevin Nurmen ja Olli Hännisen muodossa. Ensimmäinen jakeli hyviä keskityksiä ja toinen puski näitä, ensin Juuso Ollilalle hyvän tekopaikan 73. minuutilla tarjoillen ja 80. minuutin nurkilla puskien pallon ensin maalin katolle ja melkein heti perään vain aavistuksen yli takayläkulman.

Hänninen oli myös pääosassa pelin kenties puhuttaneimmassa tilanteessa. Pallo pelattiin miestä kohden keskialueella, ja tämä pyrki kääntymään TiPS:n Miikka Hyvärinen selässään. Hyvärisen jalat osuivat Häbän vastaaviin ennen kuin kolossi oli ehtinyt saada minkäänlaista pallo-osumaa ja molemmat lakosivat maihin. Tico-pelaajisto vaati vaparia, kuten myös kotijoukkue – molemmat toki itselleen. Tuomari ratkaisi tilanteen malmilaisten eduksi ja päätti palkita Hyvärisen tilanteesta myös varoituksella, mikä toisena keltaisena tiesi samalla ulosajoa. Melko heppoinen lappu, mutta jossain määrin odotettu tuomarin ailahtelevan linjan huomioiden. Joku toinen olisi jättänyt ehkä vaparin viheltämättä tai kääntänyt jopa tikkurilalaisten eduksi.

TiPS sai loppuun vielä hyvää mähinää pääasiassa erikoistilanteista. Tico-puolustus kuitenkin selvitti keskitykset ja Sinervo nyrkkeili sivuvaparit väljemmille vesille. Jännitystä piisasi kuitenkin ihan viimesekunneille saakka, kun viimeinenkin kulma löysi tikkurilalaispelaajan takatolpalta, ja pusku päätyi flipperinä vain aavistuksen ohi takaa ohi.

Näin Tico pääsi juhlimaan niukkaa, mutta sitäkin arvokkaampaa 0-1-voittoa ja erittäin arvokasta päänahkaa kamppailusta, joka olisi voinut periaatteessa päättyä kumpaan suuntaan tahansa. Malmilaislasein katseltuna voitto oli kuitenkin jokseenkin ansaittu: Tico puolusti kotijoukkuetta paremmin ja uhrautuvaisemmin, loi ehkä kuitenkin paremmat maalipaikat ja hallitsi varsinkin keskialuetta, minkä vuoksi erityisesti toinen puoliaika tuntui kääntyvän vierailijoiden eduksi. Taisteluvoittoon osallistui koko 17-päinen, kentällä käynyt miehistö ja varsinkin vaihtopelaajat toivat niitä kaivattuja jalkoja ja uutta energiaa kapeammalla rosterilla operoinutta TiPSiä vastaan. Tico riisui TiPSin aseista, pimensi selvästi joukkueen suurimman syömähampaan, Jonne Ketosen ja oli hyvin hereillä myös tikkurilalaisten pitkissä, suoraviivaisemmissa palloissa. Hymy oli siis ottelun jälkeen herkässä ihan syystäkin.

Ottelut jatkuvat jo muutaman päivän kuluttua, kun Tico käynnistää kahden Puksu-pelin viikon. Tiistaina on ensin vastassa HIFK/2 ja ensi viikon lauantaina kärkipelissä Pukinmäkeen saapuu PPJ. Kick-off tiistaina klo 19:15 ja lauantaina klo 15:00.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Henry Ruotsalainen: Jäätävä määrä duunia niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin. Teki voittomaalin ja oli monessa mukana.
Mika Tenkanen: Piti Jonne Ketosen takataskussaan ja poissa maalipaikoilta. Osoitti jälleen monikäyttöisyyttä ja luotettavuuttaan paikalla kuin paikalla.
Juuso Ollila: Alusti tuon ratkaisevan osuman ja oli yksi isoimpia syitä siihen, miksi Tico nappasi keskialueen haltuunsa ja sitä kautta myös koko ottelun.