Kolmonen: Atletico Malmi – HIFK/2 1-0 (0-0)

Maalit

1-0 Janne Hampaala (Kevin Nurmi) 58′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Janne-Matti Kinnunen
Antti Johansson
Akseli Hietala
Eeli Lehto 84’ Jaakko Peltonen
Tony Nyyssölä 64’ Tommi Mönkkönen
Aleksis Ulander
Janne Hampaala 64’ Alexander Lindström
Kevin Nurmi 75’ Aleksi Myllys
Jesse Ketonen 44’ Olli Hänninen
Mika Tenkanen 46’ Henry Ruotsalainen

Muut vaihtopelaajat

Daniel Nieminen (MV)

Raportti

Kolmosen pelitahti jatkui hurjana, kun Tico kohtasi tiistai-illan rästiottelussaan HIFK/2:n. Kotijoukkueella oli edeltävästä pelistä ruhtinaalliset kolme päivää, kun taas vierailija oli päässyt lepäilemään puolisentoista viikkoa ennen Pukinmäen vierailuaan. Sarjataulukko näytti myös sangen kiinnostavalta, sillä voitolla Tico nousisi rästimatsin turvin lohkon kärkeen ja tappio taas tietäisi HIFK/2:n kirimistä Ticon rinnalle pisteen päähän sarjakärjestä.

Kova otteluruuhka pakotti Tico-valmennuksen reagoimaan myös kokoonpanovalinnoissaan. Täydet minuutit TiPS-pelissä huhkineet Ville Ruuska ja Joonas Prami saivat ansaitut lepovuorot ja avaukseen nousivat mm. edellispelin huilanneet Akseli Hietala ja Eeli Lehto sekä penkiltä sisään vaihdetut Jannet Hampaala ja Kinnunen & Kevin Nurmi. Harmillisimpina poissaoloina mainittakoon keskikentältä puuttuneet maestrot Juuso Ollila ja Kustaa Käki.

Illan vierailija oli myös siltäkin kantilta mielenkiintoinen, että se oli kuuden ottelun jälkeen vielä tappioitta rekordilla 3-3-0. Tehtyjä maaleja oli yhdeksän kappaletta ja päästettyjä vain kolme. Tilastojen ja tähtirintojen edellisestä SAPA/3-ottelusta saatujen skouttausraporttien perusteella luvassa oli hyvinkin tarkka ja taktisesti virittäytynyt iltapuhde, jossa jokainen maali tulisi olemaan työn ja tuskan takana.

Ja sellainen pelihän sieltä myös saatiin. Alku oli tarkkaa keskialueen nyhjäystä, jossa paikat loistivat poissaolollaan eikä kumpikaan joukkue tuntunut saavan toisen puolustusmuuria puhkaistua. Vierasjoukkue starttasi pelin ehkä aavistuksen paremmalla jalalla ja tuntui olevan jatkuvasti askeleen edellä niin pelinrakentelussa kuin kaksinkamppailuissakin. Taktisesti valveutunut ja selvän pelifilosian omannut HIFK/2 ei siis lähtenyt kuvia kumartelemaan vaan luotti omaan pelitapaansa.

Ensimmäisen puolituntisen aikana yksittäiset kohokohdat olivat oikeastaan vain pari HIFK:n lyhyenä pelattua kulmapotkua, joista seuranneet keskitykset olivat kuitenkin heikkoja sekä kotijoukkueen Janne Hampaalan kaksi Kevin Nurmen passeihin yrittämää viimeistely-yritystä. Nämäkin HIFK/2:n Alex Hendren torjui kuitenkin vaivatta.

Ensimmäisen puoliskon parhaat paikat (jos niitä nyt voi sellaisiksi kutsua) siunaantuivat noin 40. minuutin korville, kun ensin Tony Nyyssölä ryöväsi keskialueella pallon ja lähetti Jesse Ketosen linjan taakse vauhtiin. HIFK-pakisto kelasi kuitenkin Ketosen kiinni ja onnistui blokkaamaan tämän harhautusyrityksen. Jatkotilanteesta Aleksis Ulander korjasi pallon ja onnistui hankkimaan myös vaparin, mutta erikoistilanteesta haettu viimeistely-yritys kosahti muuriin.

Toisessa päässä tähtirinnat saivat niin ikään vaparin, mikä pelattiin ripeästi boksiin Ticon ryhmittäytyessä vasta puolustusasemiin. Tico vei vielä ykköspallon, mutta vierailija pääsi yrittämään viimeistelyä riparista, mikä kuitenkin kohosi hieman yli ja ohi maalin.

Ensimmäistä jaksoa leimasivat myös omalla tavallaan loukkaantumiset. Tony Nyyssölä kävi kahdestikin huollattamassa päätään saatuaan ensin osuman huuleen noin 20 minuutin kohdalla ja paria kymppiä myöhemmin vielä pelivälineen kovalla vauhdilla päin kasvoja. Nype pystyi kuitenkin jatkamaan peliä toisin kuin vaihtoon aivan ensimmäisen jakson lopussa nilkuttanut Jesse Ketonen.

Puoliaikalukemiksi kirjailtiin joka tapauksessa 0-0 varsin pelitapahtumia kuvaavalla tavalla.

Toinen jakso alkoi malmilaisittain vahvemmin ja ensimmäisen puoliskon loppua kohden saatu ”hyvä meininki” tuntui jatkuvan myös tauon jälkimainingeissa. Paikkojakin irtosi jokunen, kun ensin Aleksis Ulander pelattiin vetopaikoille 52. minuutilla. Laukaus suuntautui kuitenkin turhan voimattomana päin Hendreniä.

Ja paria minuuttia myöhemmin Kevin Nurmi paukautti ensin vapaapotkun muuriin, mutta jatkotilanteesta puoliajalla sisään vaihdettu Henry Ruotsalainen ampui todella hyvännäköisen kudin kohti etukulmaa. Verkko myös heilahti, mutta valitettavasti sivuverkon väärällä puolen.

Kauaa ei avausmaalia jouduttu kuitenkaan enää odottelemaan, sillä 58. minuutilla ensimmäisen jakson maalipaikoista vastannut kaksikko, Hampaala-Nurmi oli jälleen asialla. Tony Nyyssölä pelasi keskustasta komean kaaripallon ensin Kevinille laitaan, joka otti pallon rinnallaan haltuun ja ohitti toisella kosketuksella kohti sännänneen laitapakin. Kolmannella kosketuksella lähti puolestaan millimetrin tarkka kaaripallo kohti takatolppaa, jossa oli aivan vapaana Hampaala. Leegolla oli aikaa ja tilaa puskea lähietäisyydeltä pallo ohi väliin pyrkineen Hendrenin. Näin Tico johti 1-0!

65. minuutilla roikkui toinenkin osuma ilmassa, kun Tico eteni ensin oikeaa laitaa Henry Ruotsalaisen johdolla. Sieltä pallo keskustan kautta Janne-Matti Kinnuselle ja häneltä jälleen laidalle Nurmelle. Kevinin kaaripallo kohti takatolppaa oli miltei identtinen kuin reilua vitosta aiemmin, mutta tällä kertaa vain minuuttia aiemmin sisään vaihdettu Tommi Mönkkönen onnistui sutimaan pallon takasivuverkkoon.

Ja viittä minuuttia myöhemmin myös Aleksis Ulander oli lähellä osumaa, kun noin boksin rajoilta lähtenyt kierteinen ”ohjus” hakeutui määrämittaisena kohti takanurkkaa, mutta Hendren luki tilanteen hyvin ja haki ulottuvilla käsillään pelivälineen alakulmasta.

72. minuutilla oli ehkäpä HIFK:n paras paikka, kun Fortuna Namputu hakemalla haki kontaktin aivan boksin rajoilla, viitisen metriä boksin keskustasta oikealle. Pallon taakse vaparia ampumaan Eetu Kolu ja tältä myös hyvä veto muurin ohi kohti etukulmaa, mutta sivuverkko heilui jo kolmatta kertaa ottelussa.

Vierailijan tasoitushaaveet saivat kuitenkin jobinpostia vain pari minuuttia tästä, kun Kristi Manangan päässä ilmeisesti sumeni. Mies ohitti ensin laidalla vaihtokomennusta odotelleen Nurmen, joka päätti viimeisenä tekonaan katkaista hyökkäyksen ja napata taktisen varoituksen. Mananga ei tätä sulattanut vaan päätyi uhittelemaan Keviniä. Päälle vielä rehellinen pusku kohti kasvoja eikä tuomarilla ollut oikein muuta mahdollisuutta kuin heittää Mananga pihalle. Yllätys oli se, että tilanteesta nousi vain keltainen lappu, mutta toisaalta tähtipaidalla oli jo vastaava alla, joten ilta jatkui joka tapauksessa ennenaikaisella suihkukomennuksella.

Ulosajo vaikeutti myös selvästi HIFK:n takaa-ajoa, mutta joukkue onnistui luomaan kuitenkin muutaman puolittaisen paikan vielä loppuun pitkälti Ticon turhista pallonmenetyksistä ja parista kulmapotkusta. Viimeistely-yritykset olivat kuitenkin järjestäen heppoisia eikä kotijoukkueen Kaapo Sinervo joutunut oikeastaan missään vaiheessa iltaa kunnolla edes torjumaan. Niinpä loppulukemiksi julistettiin viidennellä lisäaikaminuutilla tulleen päätösvihellyksen myötä 1-0 Atleettien eduksi.

Voitto tiesi samalla myös kotijoukkueen nousua sarjakärkeen. Ja vaikka esitys ei riemunkiljahduksia tällä(kään) kertaa kerännytkään, taisteli malmilaisryhmä jälleen arvokkaat pisteet vahvalla puolustuspelillä ja riittävän kliinisellä viimeistelyllä. Oma pää pysyi puhtaana liki 400. minuuttia ja rehellisyyden nimissä Tico oli lopulta lähempänä 2-0-osumaa kuin vierailija tasoitusta. Ilman tuota ulosajoa tilanne olisi toki voinut olla toisenlainenkin.

Voitto tiesi myös sitä, että seuraavaan Kolmosen otteluun lähdetään todella kutkuttavista lukemista. Tico nimittäin kohtaa seuraavassa ottelussaan lohkokakkosena olevan PPJ:n. Kahdella tappiolla ja tasurilla kautensa aloittanut vierasjoukkue on saanut pelinsä kuosiin ja napannut nyt viisi peräkkäistä voittoa vahvasti kesken kautta vahvistuneella miehistöllään. Puksussa nähtäneen tulevanakin lauantaina (14.8.) klo 15:00 alkaen iso määrä Veikkausliiga-kokemusta ja osaajia ylempien divareiden kentiltä.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Janne-Matti Kinnunen: Erittäin vahva esitys puolustussuuntaan. Voitti järkyttävän määrän pääpalloja ja taisteli keltapaidan eteen koko 90-minuuttisen ajan.
Janne Hampaala: Haalarihommia koko rahan edestä. Toisaalta kunnostautui myös boksissa ja iski sen arvokkaan voittomaalin.
Tony Nyyssölä: Kasvoja paikattiin kahteen otteeseen ensimmäisen nelivitosen ajan, mikä kertoo olennaisen Nypen työmäärästä ja -asenteesta. Haalarit pysyivät niin ikään tiukasti päällä koko reilun 60-minuuttisen.