Regions’ Cupin 3. kierros: Atletico Malmi – FC Åland 2-0 (0-0)

Maalit

1-0 Aleksis Ulander 47′
2-0 Kevin Nurmi (Henry Ruotsalainen) 66′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska (C) 57′ Akseli Hietala
Joonas Prami
Antti Johansson
Janne Kinnunen
Tony Nyyssölä 75′ Tommi Mönkkönen
Alexander Lindström
Juuso Ollila 75′ Jaakko Peltonen
Aleksis Ulander 65′ Mika Tenkanen
Jesse Ketonen 57′ Kevin Nurmi
Henry Ruotsalainen

Muut vaihtopelaajat

Daniel Nieminen (MV)
Niko Eriksson

Raportti

Tappiollinen Finnkurd-peli oli pyyhitty mielistä ja siitä otettu parhaat opit mukaan, kun Tico jatkoi Regions’ Cup -taivaltaan kilpailun kolmannella rundilla. Vastus oli astetta eksoottisempi, sillä malmilaiset saivat vieraita manner-Suomen ulkopuolelta, Ahvenanmaalta. FC Åland oli männävuosina pelannut myös Kakkosta, mutta vakiintunut viime vuosina hyvätasoiseksi Kolmosen joukkueeksi, jossa pelasi niin nuorempaa kaartia kuin myös entisiä liigapelaajia niin saarelta kuin sen ulkopuoleltakin.

Oman haasteensa otteluun toi kiireellinen aikataulu. Molempien joukkueiden kalenterit olivat sen verran täynnä, että ainut realistinen ajankohta pelille oli käytännössä arkiviikko. Se taas tarkoitti logistisia haasteita illan vierailijalle ja toisaalta kenttämuutoksia jo niin tutuksi tulleelle Pukinmäen nurmelle. Ottelu vietiin tällä kertaa Mosan Wembleylle ja kick-off oli vierailijan laiva-aikatauluista johtuen mallia myöhäisilta, klo 20:45 alkaen.

Lauantainen Finnkurd-peli painoi vielä malmilaisten pohkeissa sen verran, että avauskokoonpano meni jotakuinkin uusiksi: kuusi pelaajaa sai jatkaa yksitoistikossa ja viisi uutta naamaa nousi kokoonpanoon lauantaisen lapun ulkopuolelta. FC Åland taas lähti liikkeelle 14 miehen supistetulla rosterilla, josta löytyi kuitenkin muutamakin entinen liigajyrä, Rezgar Amani (Mifk) ja Fredrik Lassas (HJK & HIFK) etunenässä.

Kamppailun alkupuoli oli malmilaisittain haastava: ahvenanmaalaiset tulivat peliin vahvemmalla liikkeellä ja pistivät kotijoukkueen samantien ahtaalle. Isokokoinen ja fyysinen Åland pääsi ensimmäisen kympin aikana myös pariin otteeseen hakemaan viimeistelyä, mutta laukaukset boksissa jäivät joko piippuun tai suuntautuivat selvästi yli. Ticolla taas oli suuria vaikeuksia saada kunnollista pallokontrollia ja siten tilanteita ei juuri malmilaisten hyökkäyspäässä nähty.

Ensimmäinen todellinen maalipaikka syntyi ottelun 14. minuutilla, kun Ålandin pystypallo löysi boksiin juosseen Samuel Nordbergin. Kaapo Sinervo malmilaismaalilla oli kuitenkin hyvin vastassa ja torjui jaloillaan saarelaishyökkääjän viimeistely-yrityksen kulmapotkuksi. Myös kulmuri oli mallia vaarallinen: takatolpalle annettu kukkupallo jäi hetkeksi pyörimään rangaistusalueelle, mutta uhrautuvaiset malmilaiset blokkasivat laukaukset ja selvittivät näin tilanteen.

Viittä minuuttia myöhemmin sama mies oli jälleen asialla, tällä kertaa rankkarialueen oikeassa kulmauksessa, aivan päätyrajan tuntumassa. Laukaus suuntautui kuitenkin sivuverkkoon malmilaispakan nostellessa joukolla käsiään potentiaalisen paitsion merkiksi.

Ensimmäisen jakson loppua kohden myös Tico alkoi saada paremmin otetta pelistä ja vastata myös Ålandin heittämään fyysiseen haasteeseen, minkä myötä ottelu tasaantui ja keskikentällä nyhjättiin pitkä tovi ilman, että kumpikaan joukkueista onnistui murtamaan toistensa puolustusmuuria. Aikavälillä 20-45min ei siis oikeastaan nähty yhtäkään mainitsemisenarvoista tilannetta satunnaista sivuvaparia ja epäonnistunutta pystypalloa lukuunottamatta. Tauolle lähdettiin siksikin hyvin pelinkuvaa vastanneissa, maalittomista tasalukemista.

Toinen jakso sai puolestaan salama-alun, kun Ville Ruuskaa rikottiin aivan vasemman sivurajan tuntumassa, noin 16 metriä päätyrajasta kohti keskialuetta. Vaparia asteli antamaan Aleksis Ulander, joka laittoikin kierteisen keskityksen kohti takatolppaa. Pallo ei kuitenkaan osunut malmilaisiin eikä myöskään vierasjoukkueen pelaajiin vaan putosi komeassa kaaressa takakulmaan Anton Axbergin haroessa tyhjää. Tico johti näin 1-0.

Vitosta myöhemmin ensin Joonas Prami pääsi puskemaan Tico-kulmurin hieman leveäksi ja heti seuraavassa hyökkäyksessä Jesse Ketonen tuupittiin selkäpuolelta kumoon juuri rankkarialueen rajan puolittaisessa läpiajossa ylitettyään. Jan-Peter Aravirran pilli pysyi kuitenkin rankkarivaateista huolimatta vaiti.

Ahvenanmaalaiset olivat myös lähellä tasoitusta ottelun 58. minuutilla, kun Juuso Ollila rikkoi keskustassa, noin 20 metrin tuntumassa. Rezgar Amanin vapari oli erinomainen, mutta niin oli myös Kaapo Sinervon torjunta – liimanäppi haki melko varmalta maalilta haiskahtaneen torjunnan aivan oikeasta alakulmasta.

Tunnin jo täytyttyä pääsi myös toinen liigamies, Fredrik Lassas kokeilemaan onneaan, kun vierailijan sivurajaheitto päätyi flipperinä boksiin ja Lassas pääsi yrittämään oikean jalan ulkosyrjällään kierteistä viimeistelyä vasempaan takakulmaan. Laukaus suuntautui kuitenkin joitakin kymmeniä senttejä ohi.

67. minuutilla nähtiin sitten viimein illan toinen osuma. Tilanne käynnistyi juuri hetkeä aiemmin sisään vaihdetun Mika Tenkasen jalasta. Tämän erinomainen, diagonaali pystypallo löysi vasemmalta laidalta Kevin Nurmen, joka rullasi pystyyn ja keskitti puolustuslinjan suuntaisesti kohti Henry Ruotsalaista. Henkka ei aivan ehtinyt pelivälineeseen vaan Axberg koppasi pallon. Kassarin avausyritys vierellä olleelle pakille oli kuitenkin heikko ja Nurmi sai prässättyä pallon Ruotsalaiselle, jolta syöttö samantien takaisin Nurmelle, jolla oli pakin hassutettuaan tilaa ja aikaa pistää pallo etukulmasta sisään. Näin Ticolle arvokas 2-0-johto.

Tämän jälkeen käynnistyi Rezgar Amani -show. Mies antoi ensin vaarallisen sivuvaparin 77. minuutilla. Vaikka Sinervo ei siihen yltänytkään, sai puolustus taisteltua pelivälineen päätyrajasta yli. Amani haki myös lyhyenä pelatun kulman, kääntyi ja haastoi tiensä boksiin. Henry Ruotsalainen yritti estää ohitusta, mutta tuli samalla kaataneeksi Amanin eikä Aravirralla ollut oikein muuta mahdollisuutta kuin viedä pallo pilkulle. Rankkaria asteli ampumaan Daniel Boman, jonka laukaus suuntautui kovana keskelle, mutta myös useamman pallonmitan yli maalin.

Paria minuuttia myöhemmin Amani eteni jälleen boksiin ja sai myös laukauksen aikaiseksi, mutta jälleen Tico-puolustus blokkasi tilanteen kulmaksi. Kulmapotku pelattiin tällä kertaa rankkarialueen ulkopuolelle, josta lähti myös veto pienen siirron jälkeen. Tämäkin kuitenkin estettiin ja jatkotilanne päätyi Sinervon hyppysiin.

Kavennus oli hilkulla vielä ottelun 86. minuutilla, kun yli 30 metristä lähtenyt kaukolaukaus suuntautui vain puolisen metriä ohi oikean yläkulman. Aika alkoi kuitenkin vääjäämättä käydä vähiin ahvenanmaalaisten tiimalasista eikä joukkue onnistunut realisoimaan vahvaa kiriään maaleiksi saakka. Viimeisenä malmilaislukkona hääri erinomaisen pelin pelannut Sinervo, joka koppasi vielä kirsikkana kakun päälle viimeisenkin ahvenanmaalaispuskun pelikellon näyttäessä jo kolmatta lisäaikaminuuttia.

Loppulukemiksi kirjattiin siis 2-0 Atleticon eduksi. Vaikka peliesitys ei yltänytkään esim. männäviikonlopun Finnkurd-ottelun tasolle, onnistui joukkue siinä tärkeimmässä: käytti saamansa maalipaikat riittävän hyvällä tehokkuudella hyväksi ja puolusti omaa boksiaan antaumuksella. Voitto tiesi myös jatkopaikkaa cupin neljännesvälieristä ja samalla 4. kierroksen ottelua elokuulle joko Lappeenrantalaista LiRyä tai helsinkiläistä ToTea vastaan jommankumman kotikentällä. Tuleva vastus ratkaistaan sunnuntaina 1.8. Lappeenrannassa ja ottelu tulee olla pelattuna 22.8. mennessä.

Sitä odotellessa katseet kannattaa kääntää jälleen Kolmoseen, sillä seuraava sarjaottelu pelataan jo tulevana lauantaina. Atletico kohtaa tuolloin lohkon hänniltä löytyvän FC Espoo / 2:n. Ottelu espoolaisia vastaan starttaa Pukinmäen nurmella klo 15:00.