Kolmonen: RiPS – Atletico Malmi 1-3 (1-2)

Maalit

1-0 Pietari Palomäki 25′
1-1 Jesse Ketonen 31′
1-2 Janne-Matti Kinnunen (Ville Ruuska) 33′
1-3 Kustaa Käki (Ville Ruuska) 90+6′

Tilastot

Riihimäen Palloseura, Atletico Malmi, Malmin Palloseura, Kolmonen. Suomifutis

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska
Akseli Hietala
Antti Johansson
Eeli Lehto
Mikko Vesterinen 90+1’ Joonas Prami
Jaakko Peltonen
Janne-Matti Kinnunen 83’ Kustaa Käki
Mika Tenkanen 73’ Patrick Purola
Timo Kinnunen 52’ Aleksis Ulander
Jesse Ketonen 86’ Saku Kuittinen

Muut vaihtopelaajat

Elis Rintala
Niko Eriksson

Raportti

Nopsa-murskajaiset kaunistelivat Ticon maalierosaraketta ja lähettivät päivän otteluun sopivalla tavalla nälkäisen ja ennen kaikkea itseluottamusta puhkuvan malmilaisryhmän. Vastassa oli Riihimäen Palloseura ja pelipaikkana sateen kastelema Riihimäen Pallokentän nurmi. Päivän kotijoukkue oli aloittanut kautensa tiukoissa merkeissä ja viidestä ensimmäisestä pelistä oli mukaan tarttunut neljä pistettä yhteensä peräti neljällä tasurilla ja vasta viime pelissä koetulla avaustappiolla.

Ticon kokoonpano näytti puolustuksen ja kärkimiehen osalta melko tutulta, mutta sen sijaan kahdella muulla ylemmällä oksalla oli enemmän rotaatiota. Työ- ja lomakiireet sekä yksi edellispelin loukkaantuminen pistivät keskialueen uusiksi ja esimerkiksi Kustaa Käki ja Aleksis Ulander joutuivat aloittamaan penkiltä Janne Hampaalan ja Jonne Ketosen puuttuessa kokoonpanosta täysin. Lappu oli kuitenkin täynnä innokkaita Atleetteja ja esimerkiksi keskikentän parivaljakolle, Mikko Vesterinen – Jaakko Peltonen kirjautettiin kauden ensimmäiset minuutit avauskokoonpanossa. Ensin mainitulle itse asiassa ensimmäiset sitten kauden 2019 avauspelissä sattuneen valitettavan loukkaantumisen.

Kotijoukkue sai otteluun vahvemman alun ja hallitsikin käytännössä ensimmäistä 25-minuuttista, vaikka maalipaikat menivät melko tasan – tai jopa hieman malmilaisten eduksi. Ticolla oli suuria vaikeuksia saada pelinrakennustaan toimimaan ja tekeminen oli muutenkin sangen hermostunutta.

RiPSin ensimmäinen maalipaikka siunaantui jo ottelun 3. minuutille, kun kotijoukkue katkaisi Atleticon oman pään vapaapotkun ja löysi linjan takaa suoraviivaisella pystysyötöllä Joona Jokelan. Tämän viimeistely-yritys lähti 16-rajan tuntumasta, mutta kiersi kuitenkin parisen metriä ohi vasemman tolpan.

Ticon ensimmäinen todellinen maalipaikka syntyi puolestaan 14. minuutilla, kun Mika Tenkanen saatiin vauhtiin oikealla laidalla. Hän harhautti puolustajan edessään ja laukoi vaarallisesti, mutta veto blokattiin kulmaksi. Myös kulmuri oli hyvä eikä ollut kuin milleistä kiinni, etteikö Timo Kinnunen olisi päässyt jatkamaan pallon kohti maalia. RiPS kuitenkin selvitti tilanteen niin kuin sitä seuranneen Mikko Vesterisen vaparinkin.

Myös Jesse Ketonen oli kertaalleen karata läpiajoon ja laukoi melkoisen pommin boksin ulkopuolelta riihimäkeläisveskaria päin ennen kuin kotijoukkue siirtyi 1-0-johtoon. Pelikellossa oli 25. minuutti, kun RiPS toi palloa vasemmalta ja keskitti maalin edustalle noin vitosen viivan ja pilkun välimaastoon. Kaapo Sinervo ehti nyrkkeineen väliin ennen RiPS-hyökkääjää, mutta tuli samalla tuupanneeksi pallon suoraan boksin oikeassa kulmauksessa ollutta Pietari Palomäkeä. Tämä laukoi suoraan puolivolleystä ja onnistui ohittamaan niin Sinervon kuin maaliviivalle laukausta peittämään yrittäneen Ville Ruuskankin. RiPS siirtyi johtoon.

Tasoitus syntyi kuitenkin jo 31. minuutilla, kun Atletico sai kulmapotkun vasemmalta. Jaakko Peltonen keskitti kohti rankkarialueen keskustaa ja Akseli Hietala sai päätään väliin. Pallo otti hieman osumaan myös RiPS-pakistoon ja suuntautui takaviistoon, jossa Jesse Ketonen oli lapikkaineen valmiina: hyvä osuma ja peliväline aivan vasemman tolpan juureen sekä siitä pienen osuman kautta verkon perukoille tasoittaen lukemat 1-1:en.

Ja lisää oli tulossa vain paria minuuttia myöhemmin, kun alakerran kierrätystä seurasi hyvä kombinaatiopeli keskialueella. Ville Ruuska löysi keskustasta Mikko Vesterisen, joka riplailllen ohitti pari vastustajaa, palautti pallon Ruuskalle ja tämä tarjoili Janne-Matti Kinnuselle herkullisen 1vs1-tilanteen laidalle. Peliväline vasemmalta ohi ja laukaus oikeaan alakulmaan. Näin Tico johti jo 1-2!

Maali lamaanutti kotijoukkueen ja ensimmäisen jakson loppu mentiin pääasiassa Atleticon komennossa. Pallo alkoi liikkua mukavasti niin keskikentällä kuin hyökkäyksessäkin ja tilaa tuntui löytyvän ennen kaikkea kolmen alakerralla ja jonkinlaisella keskikentän timanttimuodostelmalla pelanneen riihimäkeläisryhmän laitakaistoilta. Malmilaisille avautui runsaasti neliömetrejä jokaisella kierrätyksellä ja varsinkin vasen laita Ruuska-Kinnunen-Vesterinen-kolmikon voimin avasi potentiaalisia vaaranpaikkoja RiPS-päähän. Kummempia maalipaikkoja ei kuitenkaan enää nähty, joten nämä 1-2-lukemat jäivät myös puoliaikatilanteeksi.

Tico sai toiselle jaksolle loistavan startin ja oli jo ensimmäisen kympin aikana lisätä johtoaan useampaankin otteeseen. Neljän kulmapotkun ja niitä seuranneiden hässäköiden lisäksi todistettiin myös Mika Tenkasen vain aavistuksen leveäksi mennyttä kutia sekä Jaakko Peltosen upeaa kaukopommia ylärimaan.

RiPS siirtyi toisen jakson edetessä ja sateen kastellessa muuten loistokuntoista kenttää aiempaa selvästi suoraviivaisempaan pelikirjaan ja heitteli suosiolla pitkiä pystypalloja jopa omalta kenttäpuoliskoltaan. Äärisuoraviivainen pelitapa pakotti Atleticon toppariosaston kuitenkin haastaviin kaksinkamppailuihin erityisesti RiPS-kapteeni, Pieteri Palomäkeä vastaan. Pystypallot kuitenkin selvitettiin kunnialla, mutta niistä seurasi jonkin verran kulma- ja vapaapotkuja, joista kotijoukkue pääsi puskemaankin pariin otteeseen – malmilaisten onneksi kuitenkin ohi maalikehikoiden.

Tico taas sadatteli avausminuuttien huonon viimeistelyn lisäksi myös tuomarityöskentelyä. Muutamat pienemmätkin vihellykset tuntuivat menevän kotiinpäin, mutta kenties se räikein esimerkki nähtiin 74. minuutilla, kun Janne Kinnunen oli jo ohittanut vastustajan ja matkaamassa kohti vapaata vetopaikkaa ennen kuin tämä tuuppaistiin selkäpuolelta vauhdista kumoon. Päivänselvä pilkun paikka, mutta tuomari levitteli jopa kotiyleisön ihmetykseksi käsiään.

Rankkari ja siitä tullut 1-3-osuma olisi varmasti sinetöinyt pelin, mutta sen sijaan päästiin näkemään klassinen 1-2-takaa-ajo. 85. minuutilla oltiin jo lähellä, kun RiPS-keskitys otti vaarallisen osuman Tico-pakistoon ja kimposi siitä jo Sinervon yli ja ohi kohti takakulmaa – onneksi kuitenkin tolpan väärälle puolelle.

90. minuutilla saatiin taas riihimäkeläisille jossiteltavaa, kun Akseli Hietala kaatoi kotijoukkueen hyökkääjän boksissa ja jatkotilanteessa laituri puolestaan liukasteli itsensä rähmälleen Ville Ruuskan käsittelyssä. Tuomari ei nähnyt näissäkään tilanteissa rikettä ja peli sai jatkua.

Hietala oli isossa roolissa myös minuuttia myöhemmin, kun rankkarialueen vasemmalta puolelta tullut sivuvapari lähti vaarallisena kohti etukulmaa, mutta Aksu selvitti tilanteen veskari-Kaapon suosiollisella avustuksella maalin sivuverkkoon. Viimeinen RiPS-paikka nähtiin vielä lisäajan viidennellä minuutilla, kun oikealta tullut kulmapotku löysi oman pään maalintekosektorilla, mutta kulma suuntautui kuitenkin puolisen metriä ohi takatolpan.

Kun RiPS ei omista paikoistaan iskenyt, oli Atleticon vuoro niitata ottelu kirjoihin ja kansiin vastaiskuosumalla: RiPS-veskari oli kaukana maaliltaan ja lähetti pelivälineen kohti rankkarialuetta. Tico-puolustus selvitti tilanteen ja Ville Ruuska lähti nostamaan hyökkäystä. Diagonaalisyöttö parin RiPS-pelurin välistä kohti keskialuetta ja vastaiskuun pyrähtänyttä Kustaa Käkeä. RiPS-veskari haistoi tilanteen hyvin ja tuli maaliltaan kauaksi vastaan, mutta jäi hölmistyneenä seuraamaan, kun Kusti ujutti pelivälineen tämän längeistä ja siirsi pallon tyhjiin noin 30 metristä. Näin Tico kaunisteli lukemia vielä 1-3:en ja haki täydet pisteet haastavasta ottelusta.

Lukemien ja tilastojen valossa ottelu oli siis malmilaishallintaa, mutta kuten raportista hyvin käy ilmi, oli myös RiPSillä hetkensä. Alun ja lopun painostus sekä varsinkin viimehetkien suoraviivaiset ristipallot olivat omiaan tuomaan jännitystä niin katsomoon kuin malmilaisleiriinkin. Tico kuitenkin kesti ja varsinkin puolustukselle voi antaa puhtaat paperit selvitettyään melkoisen tukun kaksinkamppailuja ilmataistoista puhumattakaan.

Keskikentällä nähtiin niin ikään positiivisia merkkejä, kun Peltonen-Vesterinen-kaksikko urakoi 90-minuuttiset ja vieläpä hyvillä esityksillä. Tenkanen-Kinnunen-kaksikolta tuli hyvää tukea edellä mainituille ja vaihdosta sisään hyviä, uusia jalkoja mm. Käen ja Ulanderin muodossa. Siispä täyttä pistepottia voi ainakin malmilaissilmälaisen katseltuna pitää hyvän taisteluesityksen jälkeisenä, ansaittuna palkkiona.

Kuudesta ensimmäisestä pelistä on plakkarissa kolme voittoa, yksi tasapeli ja kaksi tappiota, millä irtoaa paikka ylemmästä keskikastista. Pelit kuitenkin kovenevat tämän jälkeen, sillä ensi lauantaina pelataan perinteikäs Malmin Derby Ponnistajia vastaan (1.8. klo 15:00 alkaen Pukinmäessä), jonka jälkeen vuorossa on lohkon kärkitaistoon Atleticon lisäksi povattu nelikko: FC Futura, FC Kontu, TiPS ja VJS. Kovia pelejä ja sitä myöten iso haaste myös malmilaisryhmällä matkalla kohti parempia sarjasijoituksia.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Akseli Hietala: Vei toistakymmentä pääpalloa ja dominoi muutenkin kenttää puolustussuuntaan. Todella vahva peli.
Janne-Matti Kinnunen: Voittomaali ja muutenkin hyvää peliä tällä kertaa keskikentän laidalla. Yksi niistä pelaajista, joiden taso ei juuri heittele.
Mikko Vesterinen: Keskikentän keskustan kaksikko kuului tämän päivän onnistujiin. Mölli kontrolloi pelin virtausta ja rakensi hyökkäyksiä keskikentän pohjalta. Pelituntuma alkaa selvästi löytyä!