Kolmonen: Atletico Malmi – Nopsa 6-0 (1-0)

Maalit

1-0 Aleksis Ulander rp. 21′
2-0 Janne Hampaala (Jesse Ketonen) 52′
3-0 Jesse Ketonen (Aleksis Ulander) 60′
4-0 Patrick Purola (Jesse Ketonen) 65′
5-0 Janne-Matti Kinnunen (Henri Mattsson) 80′
6-0 Aleksis Ulander (Timo Kinnunen) 88′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska
Akseli Hietala
Antti Johansson
Eeli Lehto 66′ Henri Mattsson
Jonne Ketonen 53′ Patrick Purola
Janne Hampaala 57′ Janne-Matti Kinnunen
Kustaa Käki (C)
Mika Tenkanen 67′ Saku Kuittinen
Aleksis Ulander
Jesse Ketonen 74′ Timo Kinnunen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Tuusulasta saalistetun sisukkaan tasuripisteen pidentäminen tappiottomaksi putkeksi jatkui Kolmosen vuoroviikoin etenevän ottelukalenterin myötä jälleen kotona Pukinmäessä. Sarjan häntäpäähän juuttunut vierasjoukkue Nopsa oli jo kahdella menneellä kaudella osoittautunut suotuisaksi vastukseksi Atleettien pyyhittyä pisteet kotiin jokaisessa neljästä aiemmasta sarjakohtaamisesta.

Kahdella vajaa vaihtopenkkikään ei otteluun lähtöä haitannut, sillä koko viisikon saattoi kuitenkin sääntöjen salliman vaihtomäärän mukaan heittää huoletta kentälle. Nopsalla sitä vastoin ei ollut avauskokoonpanon ulkopuolelle kuin kaksi jalkaparia, mikä kuumassa kelissä oli varmasti joukkueen kannalta kaukana ideaalista.

Ottelu alkoi tavallisesta poikkeavissa merkeissä, kun kolmen minuutin pelin jälkeen Tico-veskari Kaapo Sinervo huomasi maalinsa olevan poissa paikoiltaan päätyrajan suuntaisesti. Rysä saatiin kuitenkin pikaisesti justeerattua energisten pelaajien avulla takaisin oikealle sijainnilleen ja peli pääsi jatkumaan. Pelillisistä ansioista kulmakarvat kohosivat ensimmäisen kerran vajaan vartin jälkeen, kun Aleksis Ulander haastoi tiensä boksiin oikealta ja jäi tyylipuhtaan burgeritaklauksen keskelle pihviksi. Ottelun erotuomari kuittasi erityisesti Tico-leirin huudot rankkarin perään antamalla pelin jatkua ilman rikettä.

Tuokio eteenpäin 20. peliminuutille ja Nopsan kulmapotkua seuranneen vastaiskun jälkeen Allu pääsi uudemman kerran ajamaan perille vieraiden päätyyn. Kuuluva kopsautus jaloille pakilta ja tällä kertaa seurauksena oli kuin olikin rankkari, vaikka edellistä miedompi mutta sitäkin kuuluvampi rike saattoikin jopa tapahtua alueen ulkopuolella. Pallo 11 metriin ja Allu itse vetämään, ja täplältä tarkka viimeistely maalin oikeaan alakulmaan maalivahdin arvatessa omalle oikealleen.

Tapahtumaköyhää iltaa ei ollut ainakaan tiedossa, sillä heti 1-0-osuman jälkeen kentälle eksyi yksi ylimääräinen keltamusta – nimittäin ampiainen, joka lensi suoraan Mika Tenkasen suuhun ja vastasi Tenksun spontaaneihin hellyydenosoituksiin tuikkaamalla terävän vastalahjan suoraan huuleen. Onneksi pörriäisen pusu ei aiheuttanut Tenksulle turvonnutta huulta enempää ongelmia.

Nopsalle ei moista tuuria sen sijaan ollut suotu, sillä viisi minuuttia myöhemmin Ticon Jesse Ketonen ja punapaitojen Veikka Manninen kolaroivat pääpallossa kupolit edellä. Jesse selvisi tilanteesta kuhmulla, Manninen joutui suoraan vaihtopenkin puolelle tuuletusaukko silmäkulmassaan, ja samalla Nopsa joutui käyttämään ensimmäisen kahdesta vaihdostaan jo ennen puolen tunnin täyttymistä.

Kapteenina esiintyneen Kusti Käen volleypommi Allun keskitykseen pilkun tietämiltä ja Jonne Ketosen voimakas pusku Kustin tarjoilusta menivät kumpikin leveäksi maalista, ennen kuin Nopsan pelot alkoivat toteutua ennen aikojaan; Eetu Heleniuksen iltapuhde loppui nivusvammaan ja Nopsa joutui tuomaan toisenkin vaihtomiehensä kehiin jo kymppiä ennen ekan jakson päättymistä. Punaisten molemmat loukkaantuneet lähtivät yhtä jalkaa taistelemaan tietään kohti pukukoppia, melkeinpä symbolisena näkynä siitä mitä toisella puoliajalla oli vierasjoukkueelle luvassa.

Juoma- ja huoltotaukojen pidentämän avauspuoliajan lisäajalla Tico hätyytteli Nopsan maalia kunnolla vielä kahteen otteeseen. Ensin Jesse kirmasi irti pomppupallon turvin, mutta sijoitti ajonsa lopuksi pallon päin maalivahtia. Veskari teki tyhjäksi minuuttia myöhemmin myös Kustin aikeet torjumalla kipparin matalan kudin aivan tolpan juuresta. Tauolle siirryttiin tilanteessa 1-0.

Hellekeli yhdistettynä optioon tuoreisiin jalkoihin ottelun kriittisille hetkille ei povannut hyvää kuin toiselle illan ottelijoista. Ja jalkojahan löytyi kentältä jo entuudestaan – siitä näytteen tarjosi Malmin Pikajuna, Eeli Lehto, joka kiihdytti pallon kanssa täyteen vauhtiin omalta kenttäpuoliskolta ja ohitti viimeistä myöten tielle osuneet vastustajan kenttäpelaajat. Viimeisen pakin ohitukseen Eelin käyttämä “ala-astekynä” vaati itselle eteen isomman kosketuksen, johon Eeli olisi vielä hyvin ehtinyt matkallaan kohti maalia, ellei Jesse olisi onnistunut lipumaan tielle paitsion puolelta. Nyt Nopsa selvisi vielä säikähdyksellä.

Vaan ei selvinnyt enää seuraavasta! Tenksu nosti pallon linjan taakse kohti Jesseä oikealla, ja Jesse ehti lähteä haastoon kohti päätyä ennen kuin takaviistosta kuului karjaisu “TAKAVIISTOON!”, jonne Jesse saman tien siirsikin. Äänen lähde, keskikentän telaketju Leego Hampaala karautti paikalle ryhdikkäällä askeleella ja sijoitti pallon pilkun tietämiltä ykkösellä suoraan juoksusta takayläkulmaan. Kertakaikkisen komea maali!

Ticon ensimmäiset vaihdot 2-0-maalin tuoman momentumin kylkeen enteilivät jo lupaavasti tulevaa, ja tunnin pintaan ottelu alkoi olla taputeltu. Nopsan keskialueen vaparista tuli paria silmänräpäystä myöhemmin Ticon vastahyökkäys, jonka viimeiset kosketukset olivat Allun läpisyöttö vasemmalta Jesselle ja Jessen upea kierteinen sijoitus puolikorkeana takanurkkaan ohi maalivahdin kurotuksen: 3-0.

Hyvä maalinedushässäkkää muutamaa minuuttia myöhemmin näytti jo kuivuvan kohti keskialuetta, kunnes kääntyi vielä kertaalleen Nopsan maalin suuntaan. Jesse pelattiin vapaaksi oikealta, ja Jessen syötön luukulta liukui atleettisesti tyhjään maaliin reilut kymmenen minuuttia kentällä ehtinyt olla Patrick Purola. Patille jo kauden toinen maali sarjassa – saman verran kuin neljältä edeltävältä kaudelta yhteensä.

Vierailla alkoivat maalin jälkeen aavistuksen jo päät painua, mutta kunnioitettavasti yritys kavennuksen perään ei hyytynyt: 72. minuutilla Veli-Matti Lydman pääsi hyvään vetopaikkaan pakottaen Kaapon täyteen torjuntaan. Paluupallo putosi kutsuvasti Tero Kinnuselle, jonka lapikas löysi kanuunan osoitteeksi maalin sijaan kuitenkin erittäin syvän nokkospuskan ravintola LoKalin takapihalta. Myös nastolalaisten kapteeni ja luottomaalinsylkijä Janne Niukkanen pääsi hetikohta puskupaikkaan punapaitojen ensin katkottua Ticon etenemisen keskialueella, mutta nikkasi pallon keskityksestä yli maalin.

Ticon hetkellinen nukahdus ei onneksi kostautunut takaiskuna omiin. Ryhtiliike löytyi nopeasti, ja yhtä pikaisesti pallo oli vieraiden maaliverkossa jo viidettä kertaa – ottelua kuvaavasti vaihtomiesten juonimana; Hena Mattsson ruokki Janne-Matti Kinnusta 16-alueen kaarella, ja Janne laukoi komean vedon kohti maalin oikeaa kulmaa. Urheasti venyttänyt Enqvist sai sormiaan vielä rahtusen väliin, muttei kyennyt pitämään palloa ulkona ja Jannen sijoitus upposi puolikorkeana sivuverkon paremmalle puolelle.

Loppuminuuteilla Allu täydensi Timo Kinnusen syötöstä tulostaululle tennislukemiksi 6-0 tarkalla vasurin laukauksella, joka painui oikean takatolpan juuresta verkkoon. Illan kenties komein osuma jäi syntymättä vain minuuttia myöhemmin, kun Pati tykitti paikaltaan vastapalloon hurjan pommin 20 metristä, eikä laakana kuin tykin suusta lähtenyt laukaus ylittänyt maalia ylänurkan kohdalta kuin ehkä pallonmitalla parilla.

6-0-voitto oli varmasti enemmän kuin ottelusta ehkä etukäteen oli lupa toivoa, mutta vastasi lopulta aika lailla illan voimasuhteita Nopsan joutuessa epäonnekkaasti antamaan tasoitusta tuoreissa jaloissa, mikä ei hellesäässä todellakaan käynyt kateeksi. Erityisesti lopputuloksesta kiitti Ticon maaliero sarjataulukossa, jota on aina mukavampi katsoa selvästi plussan puolella.

Kolmonen jatkuu tulevana perjantaina 24.07. kauden pisimmällä vierasreissulla Riihimäelle RiPSin vieraaksi. Ottelu paikallisella Pallokentällä alkaa klo 18:30.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jesse Ketonen: Välähdyksiä 2000-luvun alun Thierry Henrystä! .
Aleksis Ulander: Jälleen erinomaisella pelipäällä.
Antti Johansson: Solidi esitys puolustuksen keskustassa.