Kolmonen: TiPS – Atletico Malmi 3-0 (3-0)

Maalit

1-0 Roope Hammar 12′
2-0 Faton Rama 33′
3-0 Waltteri Koivunen 34′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska
Akseli Hietala
Joonas Prami
Niko Eriksson
Janne Hampaala 74’ Miro-Aleksi Tissari
Jaakko Peltonen
Kalle Jyrkinen Erkka Niini
Janne-Matti Kinnunen
Timo Kinnunen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Kustaa Käki
Joni Sikkilä

Raportti

Nurmikauden päätyttyä oli edessä paluu muovibaanoille, kun TiPS toivotti Ticon tervetulleeksi perjantain myöhäisillan taistoon. Edeltävä kohtaaminen oli päättynyt nihkeään 0-0-tasuriin, vaikka malmilaisjoukkueella oli paikat napata voitto ja himoitut kolme pistettä. Illan peliin lähdettiin hieman erilaisista asetelmista. Molemmat olivat toki voittaneet edeltävät ottelunsa, TiPS sunnuntaina lohkokärki PK-35:n ja Tico puolestaan putoamiseen tuomitun HooGeen, mutta malmilaisilla ei lopulta ollut pelissä enää kuin kunnia ja taistelu sijoista 4-6. TiPS sen sijaan elätteli yhä ohkaisia toiveita noususta, joskin todella ohuin oljenkorsin.

Ottelun panoksettomuus ja lähestyvä kaudenpäätös yhdistettynä tiukkaan ottelurumbaan ja viime viikkojen ikäviin loukkaantumisiin asettivat Ticolle omat haasteensa, minkä myötä poissaoloja kertyi runsaanpuoleisesti. Pitkäaikaispoissaolijoiden lisäksi kokoonpanosta puuttuivat mm. Jonne Ketonen, Eeli Lehto, Saku Kuittinen, Mika Tenkanen, Jani Putkonen ja Roni Tran. Avauskokoonpanon lisäksi penkiltä löytyi siksi vain varaveskari, puolikuntoinen Miro-Aleksi Tissari sekä kaksi loukkaantumisista kärsivää ei-edes-puolikuntoista ticolaista, Kustaa Käki ja Joni Sikkilä.

Ottelu starttasi kotijoukkueen hallinnassa, ja vaikka TiPS ei ensimmäisen viisiminuuttisen aikana päässytkään vielä hyökkäyskolmannekselle, otti se pallonhallinnan isännän elkein. Pikkuhiljaa rauhallinen pallonliikuttelu alakerrasta keskikentälle alkoi avata myös tiloja Tico-muodon sisältä ja sitä kautta vihreäpaitanen kotijoukkue pääsi jo maalintekosektorillekin.

Ensimmäinen kulmapotku ottelun 7. minuutilla oli tuoda jo vaaranpaikan, mutta Oliver Parkkosen pusku taka-alueelta leijasi kuitenkin selvästi yli. Ja paria minuuttia myöhemmin Ville Ruuska sai purkaa vaarallisesti kohti takatolppaa suuntautuneen keskityksen päätyrajasta yli ennen kuin vihreäpaitaiset ennättivät viimeistely-yrityksiin. Tico siivosi vielä seuraavankin kulmapotkun, mutta pallo jäi pyörimään boksin ulkopuolelle kotijoukkueen haltuun ja tuo hallinta päättyi pitkin iltaa miehekkäästi esiintyneen Clinton Ekolen painavaan laukaukseen. Kaapo Sinervo oli kuitenkin hereillä ja ilmava dyykkaus vasemman tolpan juureen riitti torjuntaan.

Kotijoukkue sai pallon vielä kertaalleen maaliviivalle ennen kuin he iskivät sen väistämättömän avausmaalin ottelun 12. minuutilla. Pallo pelattiin keskialueelta pystyyn ja Kaapo Sinervo ehti rankkarialueen rajalle poimimaan löysänä tullutta pystysyöttöä. Mies ei kuitenkaan saanut vangittua palloa eikä hämmentynyt Tico-puolustuskaan pystynyt siivoamaan sitä, joten Roope Hammar pääsi kokeilemaan onneaan ja nostikin pelivälineen niin puolustuksen kuin Sinervonkin yli keskelle maalia ja siirsi näin TiPSin 1-0-johtoon.

Atletico oli todella lähellä tasoitusta heti seuraavasta tilanteesta ottelun 16. minuutilla. Kalle Jyrkinen korjasi irtopallon keskustasta, löysi syötöllään Timo Kinnusen, joka laittoi Jesse Ketosen juoksuun linjan taakse. Jessellä oli tilaa ja aikaa, mutta kulma pieneni jo hieman, kun Jesse lähti yrittämään viimeistelyä Jaakko Juntusen ja etutolpan välistä. Pallo kiersi Juntusen, mutta suuntautui kuitenkin tolpan väärälle puolelle, sivuverkkoon.

Päätuomari kuumensi tunteita ratkaisuillaan pitkin iltaa eikä erittäin salliva ja paikoin todella epätasainen linja kerännyt ystäviä ainakaan malmilaisleirissä. Tuomioissa ei tuntunut olevan minkäänlaista logiikkaa ja useat päähän kohdistuneet taklauksetkin jätettiin täysin viheltämättä. Molempien joukkueiden fokus pysyi kuitenkin kiitettävän hyvin pelissä siitäkin huolimatta.

30min merkkipaluun lähestyessä pääsi Jaakko Peltonen ensin kokeilemaan painavaa laukaustaan noin 30 metristä, mutta pallo kohosi joitakin kymmeniä senttejä yli yläriman. Faton Rama oli puolestaan tarkempi toisessa päässä, kun noin viittä minuuttia myöhemmin oikealle laidalle pelattu pallo päätyi Raman lapikkaaseen ja tämän komealla kudilla kohti etuyläkulmaa. Sinervo oli laukauksessa hyvin mukana, mutta ei yltänyt kuitenkaan pallon tielle. Näin TiPS siirtyi 2-0-johtoon.

Ja jatkoa seurasi jo seuraavalla minuutilla, kun Tico-puolustus töpeksi jälleen. Tällä kertaa Akseli Hietala haki syötöllään laidalla ollutta Niko Erikssonia, mutta syöttö suuntautui sen verran sivuun, että tulikin aiheuttaneeksi 2vs1-vastahyökkäyksen TiPSille. Vihreäpaitaiset pelasivat tilanteen fiksusti ja löysivät keskustasta Waltteri Koivusen, joka pääsi nokikkain Sinervon kanssa noin vitosen viivan ja pilkun välimaastossa. Varma viimeistely suoraan kaverin syötöstä oikeaan alakulmaan, eikä Sinervolla ollut mahdollisuuksia torjuntaan. Ottelu oli näin taputeltu, kun pelikellossa oli vasta 34. minuuttia.

Sinervo joutui vielä kertaalleen venymään pallon tielle maaliviivalta ennen kuin tuomarin pilli siivitti joukkueet tauolle ansaitussa tikkurilalaisjohdossa.

Toiselle puoliskolle kentälle marssi sisuuntunut malmilaisryhmä, joka rankasta takaa-ajoasemasta huolimatta ei näyttänyt minkäänlaisia luovuttamisen merkkejä. Parin minuutin pelin jälkeen Timo Kinnunen oli jo ensimmäisenä vetopaikoilla, mutta laukaus kohosi selvästi yli. Ja muutama minuutti tästä eteenpäin Tico kontrasi TiPSin hyökkäyksen: Kalle Jyrkinen korjasi pelivälineen keskustasta mukaan ja lähetti kolmannella kosketuksellaan Jesse Ketosen linjasta läpi. Jesse oli jälleen toppareita vikkelämpi ja ajoi voimalla boksiin. Myös laukaus lähti tarkasti kohti vasenta alakulmaa, mutta Juntunen sai juuri ja juuri jalkaa pallon tielle ja ohjasi sen tolpan ulkopuolelle.

Kymmentä minuuttia myöhemmin Jesse oli jälleen läpi, tällä kertaa Timon aloitteesta: oikealta käynnistynyt puolittainen läpiajo päättyi jälleen tarkkaan sijoitusyritykseen, mutta vaikka pallo ohittikin tällä kertaa Juntusen kokonaan, ohitti se myös takatolpan.

67. minuutilla Kinnunen oli jälleen asialla, tällä kertaa sukunimikaimansa Jannen kanssa. Niko Eriksson sai pallon vasemmalla ja pelasi se pystyyn kohti rankkarialueen rajoilla odotellutta Timoa. Tämä ei edes yrittänyt ottaa sitä haltuunsa vaan päästi pelivälineen haarojensa välistä niin, ettei puolustuslinja ehtinyt reagoimaan. Janne sen sijaan oli hereillä ja teki oikea-aikaisen pystyjuoksun niin, että juoksulinja kohtasi pallon kanssa vitosen viivan nurkilla ainoastaan Juntunen edessään. Sijoitusyritys oli kuitenkin ponneton ja Juntunen torjui jälleen.

Eikä uponnut vielä seuraavilla minuuteillakaan, kun Jaakko Peltonen antoi kulman oikealta ja Timo Kinnunen pääsi ylhäisessä yksinäisyydessään tälläämään kovaa taka-alueelta. Kuitenkin vain sivuverkkoon. Sama mies oli asialla seuraavassakin kulmurissa, kun ticolaiset voittivat pääpallon boksissa ja puskivat sen luukulle, josta Timo pääsi hakemaan viimeistelyä ainoastaan Juntunen edessään. Veto kohosi kuitenkin takakenossa palloon tulleen kapteeni-Kinnusen jalasta yläriman toiselle puolelle.

25 minuutin painostuksen jälkeen malmilaismaali roikkui suorastaan ilmassa, mutta viimeistely jätti toivomisen varaa. Pikkuhiljaa myös TiPS alkoi saada taas otetta pelistä ja tilanteita luoduksi. Ensin oikealta tullut sivuvapari päätyi vaarallisena etualueelle, mutta vihreäpaitaisten hutipotku pelasti Ticon vaaratilanteilta. Ja vain hetkeä myöhemmin kotijoukkue eteni oikeaa laitaa aina rankkarialueelle saakka ja pääsi laukomaankin kahdesti, mutta molemmat vedot blokattiin.

Tico teki loppuun käytännössä ainoat mahdolliset vaihtonsa, kun Miro-Aleksi Tissari korvasi Janne Hampaalan ja edellispelissä nollat pitänyt Erkka Niini nähtiin tällä kerta kenttäpelaajan roolissa miehen korvatessa Kalle Jyrkisen. Molemmat vaihdot toivat lisää liikettä laidoille, mutta valitettavasti maalintekoapua kummastakaan ei lopulta ollut.

Niinpä ottelun viimeiseksi tilastomerkinnäksi kirjattiin 88. minuutilla tullut Akseli Hietalan hieman kyseenalainen ulosajo. TiPS käynnisti nopean hyökkäyksen ja eteni kahden pelaajan turvin Ticon hyökkäysalueelle. Malmilaispakit pelasivat toisen pelaajista paitsioansaan tämän tavoitellessa palloa ja jäivät odottelemaan paitsiovihellystä, mutta toinen paitsiolinjan rajamailla ollut peluri jatkoi juoksuaan eikä ja pääsi siten läpiajoon Aksu kintereillään. Hietala oli muutaman kriittisen askeleen jäljessä ja koitti horjuttaa hyökkääjää takaapäin sillä seurauksella, että tämä kaatui maihin eikä tuomarilla ollut muuta mahdollisuutta kuin palkita rike suoralla ulosajolla. Toki sitäkään tarvetta ei olisi syntynyt, jos tilanne olisi vihelletty alun perin paitsioksi molempien TiPS-pelaajien vaikuttaessa kuitenkin peliin…

Niko Haiko pääsi kokeilemaan vielä tilannetta seuranneesta vaparista ja laukoikin muurin ohitse kohti vasenta alakulmaa, mutta Sinervo haki pallon eikä ripareille ensimmäisenä ehtinyt vihreäpaita osunut maalipuiden väliin. Tuo jäi lopulta koko ottelun viimeiseksi tilanteeksi ja varmisti TiPSille selvän 3-0-voiton.

Selvistä lukemista huolimatta ottelu ei ollut malmilaisilta ollenkaan niin huono kuin lopputuloksesta voisi päätellä. Todella pienellä rosterilla operoinut vierailija kesti ensimmäisellä jaksolla TiPS-myllytyksen pääosin hyvin ja ilman kahta henkilökohtaista virhettä puoliaikanumerot olisivat voineet olla huomattavankin tasaiset. Ja vaikka ottelu oli jo käytännössä ratkennut toiselle nelivitoselle lähdettäessä, keräsi vierailija pakkansa ja loi tarvittavan määrän maalipaikkoja viiteen tai jopa kuuteenkin maaliin jättäen passivoituneen kotijoukkueen täysin vastaantulijaksi.

TiPSille on toki nostettava myös hattua, sillä vaikka kotijoukkueelta oli parikin avainmiestä pelikiellossa ja takana varmasti kuormittanut PK-35-ottelu, tarjosivat he erinomaisen vastuksen ja koko ysikymppisen mittakaavassa ansaitsivat ehdottomasti voittonsa. Pallo ja miehet liikkuivat hyvin ja joukkueesta löytyi myös mukavasti yksilötaitoa. Selvästi lohkon toiseksi paras joukkue, kuten taulukkokin jo kertoo.

Ticon pelit jatkuvat vielä kahdesti ennen lähestyvää saunailtaa ja päätösristeilyä. Seuraavan kerran pelataan lauantaina 28.9., kun Tico matkaa Tuusulaan TuPSin vieraaksi. Toiveissa olisi, että tuohon otteluun saataisiin hieman laajempi rosteri ja sitä kautta lisää iskukykyä haastamaan fyysistä kotijoukkuetta. Vaikka nelossija taisikin jo karata tappion myötä, tarvitsee Tico vähintään yhden pisteen kahdesta jäljellä olevasta ottelusta sijoittuakseen lohkon viidenneksi.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Timo Kinnunen: Timo oli mukana käytännössä kaikissa ottelun parhaista maalipaikoista ja esiintyi muutenkin edukseen. Jalka kantoi koko ysikymppisen ja liikettä piisasi kuin 2010-luvun alussa konsanaan.
Jesse Ketonen: Vaarallisia pystyynjuoksuja ja hyvää target-pelaamista läpi illan. Paremmalla tuurilla olisi voinut iskeä vaikka hattutempunkin.
Jaakko Peltonen: Vahva kaksinkamppailuissa ja järkevä pallon kanssa. Hyvä peli Jasulta.