Kolmonen: Atletico Malmi – LPS 1-1 (1-0)

Maalit

1-0 oma maali 26’
1-1 Topi Rihtniemi 48’

Tilastot

Atletico Malmi - LPS, Kolmonen, Suomifutis

Avaus
Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska
Joonas Prami
Janne Kinnunen
Eeli Lehto
Jaakko Peltonen
Janne Hampaala (C) 76’ Niko Eriksson
Roni Tran 46’ Kalle Jyrkinen
Mika Tenkanen 70’ Jani Putkonen
Saku Kuittinen 56’ Timo Kinnunen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Erkka Niini

Raportti

Koillis-Helsingin Derby oli päättynyt Atleticon hienoon voittoon, mutta kauaa ei ehtinyt ticolaislauma juhlia, sillä Kolmonen jatkui jo neljä päivää myöhemmin Laajasalon Palloseuran isäntänä. Kyseinen ottelu oli alun perin merkitty syyskierroksen avaukseksi, mutta ajankohtaa oli tarkistettu vielä vierailijan pyynnöstä uudelleen ja ottelu lopulta sijoitettu syyskuulle kahden viikonloppupelin välimaastoon.

PuiU-peli toi voiton lisäksi myös runsaasti jobinpostia mm. loukkaantumisten ja pelikieltojen osalta. Jonne Ketonen loukkasi polvensa isomminkin ja tällä hetkellä näyttää siltä, että miehen kausi on sitä myöten taputeltu. Joni Sikkilä joutui niin ikään huilaamaan LPS-pelin, mutta saattaa kuntoutua jo seuraavaan taistoon. Lisäksi Akseli Hietalan korttitili täyttyi juuri sopivasti illan pelin alla ja esti samalla miestä kohtaamasta aiemman joukkueensa. Tähän kun yhdisti vielä Kustaa Käen viime hetkillä varmistuneen poissaolon sekä muut pitkäaikaisloukkaantuneet, lähdettiin yhteen syyskierroksen pääotteluista hieman toivottua heikommista asemista. Leveyttä löytyi kuitenkin 16 pelaajan rosterin verran ja luotto omaan tekemiseen oli tuttuun tyyliin vahva.

Ottelun alkuvaiheet lupailivat tasaväkistä ja vähämaalista keskialueen taistoa, johon syksyisen liukas nurmi ja vähäinen palautumisaika toivat omat mausteensa. Ensimmäisen kymmenminuuttisen ajan mentiinkin kyttäilyn merkeissä eikä tilastomerkintöjä kirjattu yhtä LPS-rikettä enempää.

Tämän jälkeen peli hieman aukeni ja molemmat joukkueet alkoivat löytää tiloja muodon sisältä. Jaakko Peltonen ja Mika Tenkanen pääsivät koettamaan laukauksiaan, mutta molemmat huonolla menestyksellä. LPS taas haki ratkaisua laitojen kautta etsien keskityspaikkoja. Ticolaisten laitapuolustus oli kuitenkin kunnossa ja keskitykset saatiin blokattua – jos ei muuta, niin kulmapotkuiksi.

Ensimmäisestä sellaisesta syntyi myös ottelun ensimmäinen varsinainen maalipaikka ottelun 16. minuutilla, kun vasemmalta annettu kulmapotku leijasi vaarallisesti takatolpalle ja löysi myös laajasalolaispelurin. Maalia kohden suuntautunut puskukaan ei ollut yhtään sen hassumpi, mutta Janne-Matti Kinnunen ehti saada päänsä väliin. Tilannetta seurasi kaksi muutakin kulmapotkua, mutta nämäkin purettiin. Myös Jesse Ketonen pääsi toisessa päässä puskupaikoille muutamaa minuuttia myöhemmin. Takatolpalta kulmapotkuun lähtenyt viimeistely-yritys päätyi kuitenkin pienessä kaaressa maalin katolle.

LPS oli lähellä iskeä avausmaalin 23. minuutilla, kun Max Ronimus jatkoi boksin kulmauksesta tulleen syötön noin pilkun kohdilta hieman maalin yli. Tico oli kuitenkin se joukkue, joka iski ensimmäisenä ja siirtyi 1-0-johtoon, kun pelikello näytti 26. minuuttia. Malmilaistilanne syntyi oikealta laidalta, jonne LPS purki korkean pystypallon. Mika Tenkanen oli ensimmäisenä paikoilla, ajoi kohti keskustaa ja päätti kuitenkin harhauttaa itsensä laitapakin oikealta puolelta hakeutuen kohti kuudentoista rajan oikeaa laitaa. Katse ylös ja matala keskitys etuviistoon, johon Jesse Ketonen pyrki ensimmäisenä, mutta seurasi vain katseellaan, kun LPS-topparin purkuyritys suuntautui päätyrajan sijaan kohti omaa maalia. Maalivahti Arttu Laalolla oli täysin tekemätön paikka eikä mies ehtinyt enää pallon tielle. Näin Tico siirtyi maalin johtoon.

Mitä pidemmälle ensimmäistä jaksoa mentiin, sitä selkeämmin LPS istuutui kuskin paikalle. Tico-pelaajien jaloissa painoi selvästi perjantai eikä haastava alusta ja hyvin palloa liikuttanut vastustaja helpottaneet ainakaan tehtävää. Toisaalta kollektiivinen puolustuspeli ja ne tärkeät viimeiset metrit puolustussuuntaan olivat tänään(kin) kullanarvoisia.

Yhtenä osoituksena tästä esimerkiksi 41. minuutin tilanne, kun LPS pääsi iskemään vastaan pallonmenetyksestä palautuneen Atleticon selustaan. Keskitys lähti matalana vasemmalta laidalta ja tavoitteli kahta takatolpalle hiipinyttä LPS-pelaajaa. Vasempana laiturina poikkeuksellisesti aloittanut Roni Tran puolusti kuitenkin loppuun saakka ja pääsi siivoamaan pallon takatolpalta miltei maaliviivalta.

Atletico oli hyvin lähellä vielä toistakin osumaa, kun 43. minuutilla pallo otti erikoisen kierteen keskialueella ja jäikin puolimatkaan topparin ja ylimpänä prässääjänä olleen Mika Tenkasen välimaastoon. Tenksu haistoi pompun nopeasti, laittoi pallon topparin oikealta puolelta ja kiersi itse vasemmalta päässen läpiajoon enää Laalo edessään. Myös viimeistely-yritys oli Laalon peittämisyrityksistä huolimatta hyvä, mutta suuntautui malmilaisten harmiksi suoraan poikkipuuhun ja siitä kimmokkeella takaisin pelikentälle. Näin LPS varjeltui takaiskulta ja pääsi tauolle vain yhden maalin takaa-ajoasemassa.

Toinen jakso käynnistyi laajasalolaisittain lupaavasti, sillä takaa-ajoa ei tarvinnut jatkaa kolmea minuuttia pidempään. Hieman avausmaalin tapaan pallo päätyi keskustasta oikealle laidalle, jossa LPS-laituri haastoi hyvin ja tuikkasi pallon matalana etuviistoon. Jos Tico-maali oli syntynyt puolustajan lapikkaasta, oli tällä kertaa asialla LPS:n oma hyökkääjä, maalipörssin kärkinimi Topi Rihtniemi, joka ei pyrkinyt edes ottamaan palloa haltuunsa vaan jatkoi sen ykkösellään ohi peittämään tulleen Sinervon ja tasoitti näin lukemat 1-1:een.

Kaukana ei ollut myöskään johto-osuma, kun 52. minuutilla Tico-puolustus petti ja Samuli Laitila pääsi tekemään pystyynjuoksun toppareiden selustaan. Pallo haltuun ja viimeistely-yritys, mutta vastaan tullut Sinervo torjui.

Piisasi nopeutta toisessakin päässä ja oli lopulta hyvinkin pienestä kiinni, että LPS sai jatkaa ylipäänsä 10 kenttäpelaajalla. Jesse Ketonen purjehti nimittäin hienosti läpiajoon pelin 55. minuutilla ja LPS joutui rikkomaan häntä estääkseen maalintekoyrityksen. Takaapäin tullut liukutaklaus otti kuitenkin tuomarin mukaan osuman ensin palloon, vaikka myös hyökkääjä lakosi maihin rajun taklauksen seurauksena.

Tunnin tullessa täyteen lisäsi vierailija kuitenkin omaa painettaan ja tuntui olevan jatkuvasti askeleen edellä. Tico taas haki vastahyökkäyksiä ja hyödynsi mm. vaihdosta sisään tulleen Kalle Jyrkisen tuoretta oikeaa jalkaa. Jyrkisen keskitykset olivatkin yllättävän vaarallisia ja johtivat useampaankin puolittaiseen maalintekopaikkaan.

Vastahyökkäyksissä taas Jesse Ketonen oli luonnollisesti mies paikallaan, mutta vaikka Jesse pääsikin juoksemaan muutamaan otteeseen pystyyn puolustajat selustassaan, ajautui mies harmikseen hieman pieniin kulmiin eikä onnistunut siten ohittamaan usein hyvin vastassa ollutta Laaloa.

Ja vaikka LPS pitikin palloa näennäisesti enemmän ja pääsi etenemään jatkuvasti laitoja pitkin, osuivat vaarallisimmat maalipaikat lopulta kotijoukkueelle. Esimerkiksi viimeisen kymmenminuuttisen aikana Ticolla oli käytännössä neljä potentiaalista ratkaisupaikkaa. Ensin 80. minuutilla Jesse Ketonen pelattiin läpiajoon kahden puolustajan välistä. Pakisto kuitenkin kääntyi nopeasti ja ennätti rikkomaan Jesseä aivan rankkarirajan tuntumassa. Keltaisin silmälasein katseltuna vaikutti siltä, että rike olisi tapahtunut boksin puolella, mutta tuomari oli eri mieltä ja antoi malmilaisille ainoastaan vaparin rankkarialueen viivan kohdilta.

Vapari ei itsessään tuonut kulmapotkua kummempaa, mutta kulmuri puolestaan löysi etutolpalta Jani Putkosen, jonka jatko olisi ohittanut LPS-veskarin ja suuntautunut kohti maalia, mutta puolustus peitti viimeistelyn.

LPS pääsi hetkeä myöhemmin kontraamaan tässä välissä ja puhkoi Tico-puolustuksen pienillä syötöillään sekä eteni laidalta aina vetopaikoille saakka. Pienestä kulmasta kohti takakulmaa lähtenyt laukaus pysähtyi kuitenkin Sinervon hienoon torjuntaan.

Ja vain hetkeä myöhemmin mentiin taas toisessa päässä, kun Jesse Ketonen ajoi vasemmalta laidalta pystyyn ja löysi syötöllään boksiin hakeutuneen Timo Kinnusen selin maalin päin. Tämä ei edes yrittänyt kääntyä vaan tiputti vaan alaspäin, johon sukunimikaimansa Janne-Matti Kinnunen pääsi tälläämään voimalla. Pallo suuntautui kierteisenä kohti takakulmaa, mutta laajasalolaispuolustus oli jälleen uhrautuvasti välissä.

Tilannetta seurasi kulmapotku, johon liittyi myös ottelun ehkäpä puhuttavin tilanne. LPS-puolustaja päätti nimittäin blokata Ticon viimeistely-yrityksen kädellään, joka oli kaikkea muuta kuin luonnollisessa peliasennossa. Noin pään korkeudelle heilahtanut raaja pysäytti pallon lentoradan ja vaikutti varmasti peliin juuri sen verran, että siitä olisi kuulunut viheltää rankkari. Jos siis tuomari olisi ollut hereillä. Tällä kertaa vihellys jäi kuitenkin tulematta runsaasta malmilaisprotestoinnista huolimatta.

Ottelun viimeminuuteilla LPS pääsi vielä pariin otteeseen testaamaan Sinervoa ja varsinkin toisella lisäaikaminuutilla linjan taakse toimitettu pystypallo ja pienestä kulmasta jälleen kohti takakulmaa suuntautunut laukaus pistivät malmilaisveskarin venymään ihan kunnolla. Kaapo piti kuitenkin numerot tasoissa ja päätti ottelun omilla torjuinnoillaan 1-1:een.

Tasuri oli haasteelliseen pelaajatilanteeseen nähden kohtuullinen tulos, mutta ei kuitenkaan sitä, mitä malmilaiset olivat peliin lähteneet hakemaan. LPS tarjosi erinomaisen vastuksen ja osoitti, miksi se keikkuu sarjataulukossa Ticon yläpuolella dominoimalla ottelua sekä vieden tilastot nimiinsä. Toisaalta malmilaisilla oli laadullisesti paremmat maalipaikat eivätkä loppupuolella viheltämättä jääneet kaksi potentiaalista rankkaria vähentäneet ainakaan ottelun jälkeistä jossiteltavaa. Mutta mitä pidemmälle ottelua sulatteli, sitä selvemmin tasuri tuntui kuitenkin oikeudenmukaiselta ja ottelun tapahtumia vastaavalta tulokselta.

Täysien pisteiden metsästys jatkuu jo tulevana lauantaina, kun Atletico kohtaa lohkon hännänhuippuna olevan HooGeen. Lauantaina Pukinmäessä klo 15:00 alkaen pelattava ottelu on samalla myös tämän kauden viimeinen nurmitaisto. Vaikka nousukamppailu onkin hävitty jo aikaa sitten, on panoksena yhä nelossija ja koillisen herruus, johon malmilaiskilpurilla, Ponnistajilla on tällä hetkellä kiinnitys kahden pisteen marginaalilla.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Janne-Matti Kinnunen: Esiintyi vakuuttavasti niin topparina kuin keskikentän keskustassakin. Valtavasti hyvää liikettä ja pallollisesti järkeviä ratkaisuja.
Mika Tenkanen: Tenksu vei Atleetit 1-0-johtoon keskityksellään ja oli vähällä iskeä toisenkin juuri ennen puoliaikaa. Hyökkäyssuuntaan hyvinkin vaarallista ja alaspäin kurinalaista työntekoa.
Kaapo Sinervo: Vahva peruspeli Kaapolta. Muutama tärkeä torjunta varsinkin toisella jaksolla piti numerot tasoissa.