Kolmonen: Atletico Malmi – LePa 1-1 (0-1)

Maalit

0-1 Mohamed Dorai 31’
1-1 Miro-Aleksi Tissari rp. 88’

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska
Joonas Prami
Niko Eriksson
Eeli Lehto
Janne Hampaala 70’ Jaakko Peltonen
Kustaa Käki (C)
Jonne Ketonen
Kalle Jyrkinen 46’ Miro-Aleksi Tissari
Sakari Kuittinen 57’ Timo Kinnunen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Henri Mattsson

Raportti

Syyskierroksen kotiotteluiden putki sai jatkoa, kun Atletico pelasi jo kolmannen peräkkäisen pelinsä Pukinmäen loistokuntoisella nurmella. Kaksi edeltävää ottelua PK-35:tä ja CLE:tä vastaan olivat sujuneet erittäin positiivissa merkeissä, joten suuntaukselle lähdettiin hakemaan jatkoa Leppävaaran Pallon saapuessa vierailulle.

Kevätkierroksen kohtaaminen oli päättynyt hurjasta malmilaispaineesta huolimatta maalittomaan tasuriin, joten perjantainen tavoite oli hyvin selkeä: Atletico halusi pestä kasvonsa ja ratkaista viimein keskinäisen paremmuuden. Päivän rosteri typistyi lopulta 15 nimeen ja sisälsi muutamia harmillisia poissaoloja, mutta vaikutti kuitenkin riittävän vahvalta tavoitteen saavuttamiseksi.

Alku lupailikin hyvää, sillä ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana Atleetit olivat siirtyä kahdesti johtoon. Ensin Kalle Jyrkisen sivuvapari kaartoi maalin katolle kolmen minuutin pelin jälkeen ja yhdeksännellä minuutilla Jesse Ketonen riisti pallon keskustassa, ajoi voimallisesti kohti maalia ja pisti Nevzat Mustafan venymään maalilla parhaimpaansa tarkan laukauksen tielle.

Myös Jonne Ketosella oli saumansa noin vartin pelin jälkeen, kun Kalle Jyrkisen oikealta lähtenyt kaaripallo kaartoi määrämittaisena linjan taakse ja tavoitti pystyliikkeen tehneen Jonnen. Haltuunottokin oli passeli ja veto yhtälailla, mutta se suuntautui ikävä kyllä päin Mustafaa. Jonne sai vielä haettua riparinkin, mutta kulma meni jo sen verran pieneksi, että laukaus suuntautui lopulta sivuverkkoon.

Ottelun alkuvaiheet noudattelivat odotettua kaavaa: Atletico piti enimmäkseen palloa ja koitti puhkoa matalalla makaavaa LePa-puolustusta. Vierailija taas otti aikansa pelinrakentelussa, mutta tilanteen haistettuaan lähetti myös hyvin herkästi roikkupalloja kohti malmilaislinjaa. Joukkue ei kuitenkaan päässyt ensimmäisen puolituntisen aikana kovin montaa kertaa edes hyökkäysalueelle saati maalintekosektorille.

Mutta kuten niin monesti aiemminkin, ei tällä ollut lopulta mitään merkitystä maalipaikan ilmaantuessa. Leppävaaralaiset pyörittelivät palloa jälleen linjassa ja Samu Laitinen pääsi nostamaan peliä vasemmalta. Murtosyöttö tavoitti myös laidalta vartijansa taakse hiipineen Mohamed Dorain, joka vältti täpärästi paitsion ja jätti paitsioansaa yrittäneen oikean topparin, Joonas Pramin seuraamaan katsellaan, kun mies purjehti puolittaiseen läpiajoon. Prami pinkoi vielä perään, mutta ei onnistunut pysäyttämään Doraita vaan tämä murtautui boksiin ja sijoitti pelivälineen kliinisesti oikeaan alanurkkaan. LePan ensimmäinen laukaus ja samalla ottelun ensimmäinen maalipaikka siirsi vierailijan 0-1-johtoon.

Ticolla oli omat paikkansa kavennukseen heti avausmaalin jälkeen, kun joukkue pääsi mm. 35. minuutilla laukomaan kolmesti vitosen ja rankkaripilkun välimaastosta. Jokaisella kerralla laukaus kuitenkin blokattiin eikä viimeisimmästä seurannut kulmapotkukaan löytänyt Jonne Ketosen lapikkaasta perille vaan lipui puolisen metriä yläriman yli. Saku Kuittinen pääsi niin ikään nokikkain Mustafan kanssa, mutta haltuunotto jäi puolittaiseksi ja tökkäys siksi loistavasta maalitontista huolimatta niin kevyeksi, ettei veskarin tarvinnut juuri venyä. Niinpä puoliajalle lähdettiin 0-1-vierasjohdossa.

Toinen puoliaika korosti entisestään joukkueiden välisiä eroja: Tico jatkoi myllyttämistään ja LePa vetäytyi aiempaa syvemmälle puolustusblokkiin turhauttaen selvästi kotijoukkueen. Silmiinpistävintä antia oli kuitenkin se turhauma, joka malmilaispelistä huokui koko ajan vahvemmin ja vahvemmin. Jos ensimmäinen jakso oltiin menty täydellisessä malmilaiskomennossa ja hyvällä syötöllä maalipaikkoja luoden, sorruttiin jälkimmäisellä nelivitosella turhaan hätäilyyn, ”junnumaiseen höntyilyyn” ja luokattoman surkeisiin viimeisiin ratkaisuihin. Kun onnikaan ei tuntunut olevan myötä, alkoivat turhautumisen merkit näkyä jo katsomoonkin.

Ticon rohkeampi hyökkäyspeli avasi myös LePalle ensimmäistä jaksoa selkeämpiä maalipaikkoja. 55. minuutilla LePan sivurajaheitto löysi keskustasta Antti Nummisen, jonka vasurin pyssy pisti Kaapo Sinervon oikeastaan ensimmäistä kertaa torjuntatehtäviin. Yläkäsi nosti kuitenkin pallon yläriman yli eikä tilannetta seurannut kulmapotkukaan johtanut suurempiin ongelmiin.

Ja vain hetkeä myöhemmin leppävaaralaisille avautui tuhannen taalan tontti siirtää joukkue jo ratkaisevaan 0-2-johtoon, mutta malmilaispuolustuksen koomailua ja kentästä ottanutta erikoista pomppua seurannut Dorain läpiajo päättyi kuitenkin Sinervon erinomaiseen vastaantuloon ja heittäytymiseen pallon tielle. Riparikin vielä purettiin, minkä myötä johtolukemat säilyivät 0-1:ssä.

Ticon parhaista paikoista vastasivat puolestaan Ketosten veljekset, joista sekä Jonne että Jesse pääsivät vuoroillaan juoksemaan LePa-linjaa vastaan ja kohti Mustafan vartioimaa maalia. Jonnen tilanteessa kulma meni kuitenkin liian pieneksi ja Jessen tapauksessa Mustafa oli riittävän hyvin vastassa estääkseen läpiajoa seuranneen viimeistely-yrityksen.

LePa pääsi vielä 80. minuutin nurkilla viimeiseen todelliseen maalipaikkaansa, kun Antti Numminen puski kulmapotkun hiuksenhienosti ohi takakulman ja päästi Atleetit säikähdyksellä. Tämän jälkeen loppuvaiheet mentiin sitten lähinnä yhtä päätä Ticon hakiessa tasoitusta ja kirotessa näitä surkeita viimeisiä ratkaisuja.

Ehkäpä koko jakson kuvaavin tilanne osui 86. minuutille, kun Jesse Ketonen oli tuttuun tyyliinsä nokikkain veskarin kanssa ja onnistui jo sijoittamaan peliväineenkin tämän oikealta puolelta kohti takakulmaa, mutta tuikkaus jäi sen verran hiljaiseksi, että Mustafa ehti vielä kääntyä ja hypätä pallon perään ennen kuin se ehti ylittää maaliviivaa. Tässä kohtaa moni malmilaisfani mietti varmasti jo, että edeltävät CLE-murskajaiset olivat ilmeisesti tyhjentäneet maalipajatson niin perusteellisesti, ettei tasoitusta nähtäisi edes tyhjän maalin edessä.

Mutta syntyihän sellainen lopulta, joskin tuomariston ja LePa-puolustuksen hienoisella avustuksella. Vain hetkeä edeltävästä tilanteesta, oli Jesse Ketonen hakeutunut oikeaan laitaan ja toi palloa voimalla ylös heittäen päätyrajan tuntumasta matalan, kovan keskityksen vitosen viivaa kohden. Ensimmäisenä pallossa oli LePa-puolustus, mutta peliväline otti osumaa käteen ja linjamiehen lippu huitoi ilmaa siihen malliin, että rangaistuspotku oli selviö. Pallon taakse asettui puoliajalla vaihdosta sisään vaihdettu Miro-Aleksi Tissari, jonka eleet harhauttivat Mustafan väärään kulmaan ja peliväline upposi matalana toiseen nurkkaukseen tasoittaen lukemat 1-1:een.

Tico haki vielä tasoituksen jälkeen voittomaalia ihan tosissaan, mutta todelliset maalipaikat jäivät harmittavan vähiin. Niinpä loppulukemiksi kirjailtiin nuo hyvinkin turhauttavat 1-1.

Tasuri tiesi myös isoa kolausta Ticon haaveille neljän joukkoon nousemisesta ja jätti varmasti vähintään yhtä paljon hampaankoloon kuin kevätkierroksellakin. Ensimmäinen puoliaika oli tuota yhtä tilannetta huolimatta täysin malmilaisten hallussa, mutta peli oli kaikkea muuta kuin hyvää. Toinen puoliaika taas toi esille sellaista henkistä kypsymättömyyttä, jota harvemmin on nähty Ticon peleissä enää viime vuosina. Paniikinomainen tarve ratkoa ottelu jokaisesta tilanteesta ja turhautumisesta seuranneet, toinen toistaan heikommat ratkaisut päästivät LePan peliin mukaan ja sotkivat malmilaispelin täysin eikä jälkimmäistä nelivitosta voi sanoa hyvällä syylläänkään Ticon tasoiseksi esitykseksi. Viime hetkien tasoitus toi tietysti yhden pisteen, mutta koppitunnelmasta päätellen ei vaikuttanut olevan juuri tappiota parempi. Pukinmäen myöhäisiltaan poistui siis pettynyt ja alakuloinen malmilaislauma omaa esitystään sadatellen.

Ottelut jatkuvat taas alkaneella viikolla, kun perjantaina luvassa on syyskierroksen yksi suurimmista herkkupaloista. Atletico matkaa nimittäin Puistolaan, jossa vastassa on viime aikoina otteitaan kohentanut PuiU. Ottelun starttaa valaistuksen puutteen vuoksi jo klo 18:15.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Niko Eriksson: Atleticon harvoja onnistujia. Totutun varmaa peruspeliä Nikolta.
Miro-Aleksi Tissari: Hyvä sisääntulo vaihdosta + arvokas tasoitusmaali pilkulta.
Kaapo Sinervo: Oli ensimmäisen jakson täysin työtön, mutta venyi toisella puoliskolla kahteen todella tärkeään torjuntaan.