Kolmonen: Ponnistajat – Atletico Malmi 3-0 (1-0)

Maalit

1-0 Joel Tuovinen 11′
2-0 Olli Itkonen 75′
3-0 Rob Thijssen 90′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Eeli Lehto
Akseli Hietala
Joonas Prami
Niko Eriksson 60′ Mika Tenkanen
Jonne Ketonen
Janne Hampaala 69′ Jaakko Peltonen
Kustaa Käki (C)
Janne-Matti Kinnunen 80′ Kalle Jyrkinen
Jesse Ketonen
Roni Tran 75′ Timo Kinnunen

Muut vaihtopelaajat

Erkka Niini (MV)
Saku Kuittinen
Henri Mattsson

Raportti

Tasapelin katkua leijaili ilmassa, kun almanakka hälytti Malmin Derbyn toisen näytöksen merkiksi. Viiden peräkkäisen ratkaisemattoman kohtaamisen jälkeen ottelupari oli jo saanut lisänimen “Ikuinen Tasapeli”, vaikka vedonlyöntiyhtiöt yhä edelleen tarjosivat ristille isoimpia kertoimia.

Ala-Malmilla Ponnistajien isännöimään otteluun lähti jalkeille väkevä Tico-kokoonpano pistenälkäisenä syyskauden avanneen Atlantis-tappion jäljiltä. Torstai-illan alkutahdit veivasi Roni Tran neljännen peliminuutin laukauksellaan, joka suuntautui keskeltä maalivahti Eetu Lumppion ulottuville.

Maalinteossa pitkin kautta naapuriaan terävämmin suoriutunut Ponnistajat ei jäänyt aikailemaan avausosuman kanssa, vaan rokotti heti ottelun ensimmäisestä erikoistilanteesta 11. minuutilla. Nooa Pujals antoi kulmapotkun isäntien vasemmalta hyökkäyssivustalta pitkänä taka-alueelle, josta Jens Sundström palautti pallon päällään maalinedustalle ja ilman merkkausta jäänyt Joel Tuovinen sai rauhassa jatkaa tarjoilun pehmeällä puskulla läheltä verkkoon.

Tico ei parista kulmapotkustaan saanut vaaraa aikaiseksi. Kokomustassa pelanneen kotijoukkueen seuraava tilanne lankesi jo kevään derbyssä osuneelle Mika Lehtoselle, joka pääsi keskityspalloon Atleettien linjan takana ja nopean haltuunoton perään sai vedonkin aikaiseksi. Puolustus ehti kuitenkin reagoida ja häiritä sen verran, ettei kuti tuottanut Kaapo Sinervolle vaikeuksia kopata.

Jonne Ketosen jalka kävi kahdesti lähellä maalintekoa kaukolaukauksilla – ensin pallonmitalla ohi oikean yläkulman sujahtaneella 20-metrisellä vapaapotkulla ja kohta perään roikkupallolla 35 metristä, kun Ronin raivoprässin uhriksi jäänyt Lumppio oli hutiloinut avauksensa suoraan Jonnen jalkaan. Maalivahti ehti kuitenkin liikkua takaisin tolppien väliin ja poimia pallon turvaan aivan yläriman alta.

Tolppamies siivosi Kustaa Käen kierteisen kulmapotkun väljemmille vesille, ennen kuin Lumppion “kiireetön” ts. hätäinen avauspeli kostautui jälleen Ticon maalipaikkana ensimmäisen jakson päätösminuutilla. Tällä kertaa pallo tuli veskarilta suoraan Janne Kinnusen jalkaan oikealla, ja tarkalla keskityksella Janne löysi Jonnen vartioimattomana taka-alueelta. Jonne tempaisi hyvästä paikasta, mutta toppari Rob Thijssen ehti juuri ajoissa heittäytyä tielle peittämään vedon.

Toisen puoliajan alku oli pitkälti suihkimista eestaas ja pitkin poikin Ala-Malmin pientä kenttää. Vasta tunnin täyttymisen jälkeen Kusti sai aikaiseksi laukauksen, joka lähti kuitenkin pehmeänä eikä tuottanut Lumppiolle vaikeuksia. Lähemmäs maalia pääsi viisi minuuttia myöhemmin Jesse Ketonen, jonka tiukka keskitys oikealta päädystä nuolaisi yläriman etureunaa matkallaan läpi boksin.

Varttia ennen täyttä aikaa Ponnistajat tuplasi johtonsa neljän vaihtomiehen voimin; Lauri Haahdin riisto keskellä boksin ulkopuolella haiskahti kovasti jalkapohjalta, mutta pillin pysyessä vaiti pallo jatkoi kulkuaan vasemmalla Markus Silvennoisen kautta Antton Koskiselle, jonka syötön etutolpalle röyhi lopuksi perille maaliin Olli Itkonen.

Pessimistisimmät alamalmilaiset ehtivät kentän laidalla manailla aiemminkin menetettyjä lopun johtoasemia. Toisin kävi – Tico ei viime minuuteilla kyennyt enää luomaan uhkaa isäntien etumatkalle, ja 90. minuutilla Ponnistajat naulasi vielä päätöslukemat tylyihin 3-0:aan päivän toisella erikoistilanneosumallaan. Puskujatko ruuhkasta oikean laidan sivuvapariin putosi maalin eteen hiipineelle Thijssenille, joka ohjasi pallon helposti maaliin.

Tilastollisesti ottelu oli muutoin äärimmäisen tasainen, mutta maalinteko osoittautui jälleen kerran silkaksi tervanjuonniksi Atleeteille. Ponnistajat sen sijaan naputteli pallot paikoista sisään mallikkaasti jäätävällä tehokkuudella, eikä voittajasta ollut lopulta epäselvyyttä. Malmin herruus saatiin näin viimein jakoon virallisessa pelissä kolmen sarjatasurin jälkeen.

Kahden tuskaisan tappion jälkeen Tico siirtyy kolmen kierroksen ajaksi kotiin Pukinmäkeen. Helpotusta ei silti ainakaan vastustajaa ajatellen ole luvassa, sillä seuraavaksi vastaan asettuu lohkon suvereeni kärkijoukkue PK-35; keltamusta haastaa punamustan Pukinmäessä lauantaina 17.08. klo 15:00 alkaen.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Akseli Hietala: Tyylikkään varmaa pallollista peliä.
Kustaa Käki: Duracell-pupu ei antanut taaskaan sentin vertaa periksi.
Eeli Lehto: “Malmi Express” viihdytti jälleen vauhdikkailla nousuillaan.