Kolmonen: Atlantis FC / Akatemia – Atletico Malmi 3-1 (2-0)

Maalit

0-1 Azina Alingue 27′
0-2 Daniel Åkerlund 42′
0-3 Fahad Mohamed 65′
1-3 Jesse Ketonen (Joni Sikkilä) 90′

Video

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska
Joonas Prami
Akseli Hietala
Eeli Lehto 90+1’ Henri Mattsson
Janne Hampaala 75’ Jaakko Peltonen
Kustaa Käki
Jonne Ketonen 76’ Joni Sikkilä
Kalle Jyrkinen
Timo Kinnunen (c) 71’ Janne Kinnunen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Niko Eriksson
Saku Kuittinen

Raportti

Syyskierros starttasi muutamaa päivää tavanomaista myöhemmin, kun alkujaan ensimmäiseksi peliksi merkitty LPS-ottelu oli siirretty laajasalolaisten toiveesta syyskuulle. Muutaman viikon sarjataukoa seuranneen Atlantis/Akatemia-ottelun teki mielenkiintoiseksi se, että kamppailu pelattiin molempien joukkueiden kotibaanalla, Pukinmäen nurmella. Näin Atletico pääsi kertaalleen myös vierasjoukkueen statuksessa tutuksi tulleelle kotikentälleen.

Kesälomat vaikuttivat hienokseltaan Atlantis-pelin kokoonpanoon, mutta niin avausyksitoistikko kuin vaihtomiehistökin olivat silti todella vahvoja. Ja kun edeltävä kohtaaminen oli päättynyt tasaisten vaiheiden päätteeksi malmilaisvoittoon, olivat odotukset tiistai-iltaiseen otteluun korkealla.

Myös alku lupaili Atleticon näkökulmasta hyvää, sillä joukkue sai heti ensiminuuteista saakka myllyn pyörimään ja ensimmäinen puolisko avausjaksosta mentiin lähes täysin malmilaiskomennossa. Eikä ensimmäistä maalipaikkaakaan tarvinnut odottaa toista minuuttia pidemmälle, kun vasemmalla laidalla lyhyenä pelattu vapaapotku vapautti Kustaa Käen boksiin ja tämä pääsi nokikkain Atlantis-veskari Martin Kellan kanssa. Valitettavasti veto suuntautui kuitenkin suoraan päin veräjänvartijaa.

Ja vain muutamaa minuuttia myöhemmin, kulman jälkitilanteesta, Janne Hampaala tarjoili Jesse Ketoselle vetopaikan, mutta laukaus blokattiin jälleen erinomaiselta maalintekosektorilta.

Atlantiksen alkuvaiheiden otteita leimasivat ennen kaikkea suoraviivaisuus ja yllättävänkin paljolti hyödynnetyt pitkät pallot. Edellisottelussa pelaavan ja teknisesti vahvan kuvan itsestään jättänyt, A-nuorten SM-sarjaakin samaisella ryhmällä johtava, Atlantis oli kuitenkin hionut tähän otteluun hieman erilaiset kuviot ja oli yllättää malmilaiset muutamaan otteeseen. Puolustus kuitenkin kesti satunnaiset lähestymisyritykset eikä tuomaristokaan ollut alkuvaiheissa kotijoukkueen puolella, vaikka esimerkiksi vartin kohdalla Atlantis-hyökkääjä kaadettiin hieman jopa sääntöjen vastaisinkin ottein aivan rankkarialueen tuntumassa.

20. minuutin kohdalla nähty, Jonne Ketosen lapikkaasta lähtenyt tulinen laukaus jäi viimeiseksi todelliseksi malmilaistontiksi ennen kuin Atlantis siirtyi 1-0-johtoon – pelitapahtumiin nähden melko yllättäenkin. Vasemmalta laidalta käynnistynyt hyökkäys päätyi keskustan kautta diagonaalipassina kohti oikeaa kulmalippua. Azina Alingue teki hyvän pystyynjuoksun Ville Ruuskan taakse samalla, kun peliväline löysi tiensä Tico-puolustuksen väleistä suoraan Alinguen jalkaan. Tämä kavensi salamannopeasti ja uitti pallon ali tilanteeseen dyykanneen Kaapo Sinervon.

Ticolaisten avauspuoliajan hahmo oli ilman muuta Jesse Ketonen, joka oli tuttuun tyyliinsä haastava pideltävä. Jesse olikin pariin otteeseen puolittain läpi, mutta Atlantis-pakisto hoiti tehtävänsä hyvin eivätkä rajutkaan otteet näkyneet juuri vihellyksinä.

Myös toisessa päässä nähtiin nopeutta ja taitavia pystysyöttöjä, joista osoituksena oli Atlantiksen 2-0-maali ottelun 42. minuutilla. Tico menetti pallon keskialueella ja Atlantis kontrasi. Hyvä syöttö kentän pystysuunnassa, tiputus ja aikailematta lähtenyt oppikirjamainen pystysyöttö linjan taakse juosseelle Daniel Åkerlundille, jonka hyvän pystyynjuoksun seurauksena mies olikin yhtäkkiä vastakkain Kaapo Sinervon kanssa, eikä lopulta jättänyt tälle minkäänlaisia mahdollisuuksia tarkalla viimeistelyllään.

2-0-lukemat jäivät myös puoliaikatilanteeksi malmilaisryhmän poistuessa koppiin päätään pyöritellen. Pallonhallinta ja syöttöluvut osoittivat Atleticon olleen selvästi hallitsevampi osapuoli, mutta 25. minuutin jälkeen vaakakuppi oli alkanut pikkuhiljaa kellahtaa punapaitaisen kotijoukkueen eduksi ja varsinkin tietynlainen terävyys ja kovempi asenne paistoivat kotijoukkueen pelistä niin keskialueella kuin myös maalipaikoissa.

Atletico lähti jahtaamaan takaa Atlantis-johtoa, mutta kotijoukkue oli lopulta se, joka loi vaarallisimmat paikat myös toisen jakson alussa. Kaapo Sinervo nappasi ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana parikin koppia, mm. yhden läheltä tulleen laukauksen etukulmasta sekä yllättävän vaaralliseksi osoittautuneen kaukovedon 30 metristä. Muilta osin peli aaltoili päästä päähän eikä kummallakaan joukkueella ollut ensimmäisen parikymppisen aikana kovinkaan selvää hallintaa, saati varsinaista momentumia.

Ja kuten ensimmäisen jakson avausmaalikin, myös Atlantiksen kolmaskin osuma tuli jokseenkin puskista. Harmiton rike oikean sivurajan tuntumassa, noin 25 metrissä poiki Atlantikselle sivuvaparin. Fahad Mohamedin keskitys lähti korkeassa kaaressa kohti boksia ja takakulmaa, mutta varmasti myös pelaajan itsensä yllätykseksi ei päätynyt pääpallotaistoon vaan lopulta maalin takakulmaan ilman, että yksikään kenttäpelaajista olisi saanut siihen kroppaansa väliin. Eikä saanut Sinervokaan maalillaan. Hänen sijoittuminen jätti hieman toivomisenvaraa ja mahdollisti osaltaan suoran osuman.

Tico ei lannistunut kuitenkaan maalista vaan kavennus oli enemmän kuin lähellä jo paria minuuttia myöhemmin. Vasemmalta laidalta tullut keskitys suuntautui suoraan kohti vitosen viivaa juossutta Jesse Ketosta, ja tämä oli jo valmiina laittamaan pallon reppuun, mutta Atlantis-pakin tyhjästä ilmestynyt jalka osui väliin. Ei niin, että se olisi blokannut pallon vaan nimenomaan Ketosen jalan – vieläpä erittäin kovan kolausäänen päästäen. Santeri Niemisen pilli pysyi kuitenkin vaiti, vaikka varmasti jokainen muu paikallaollut tiesi, että tilanteesta olisi kuulunut viheltää rankkari.

Ja vain pari minuuttia tästä, oli Timo Kinnusella oma paikkansa. Jonne Ketosen korkea keskitys samaisesta vasemmasta laidasta löysi Timon pään boksista, mutta täysin vapaasta puskupaikasta huolimatta Timon sijoitus suuntautui metrin verran ohi etukulman.

Eikä onnea ollut myöskään 80. minuutilla, kun Jesse Ketonen pääsi hakemaan viimeistelyä boksin oikeasta kulmauksesta Kustaa Käen huikeasta esityöstä. Pallo ohitti Kellan ja suuntautui kohti maalia, mutta malmilaispelaajien harmitukseksi kolahti kuitenkin vasempaan sisätolppaan. Sekä Jesse että vajaata kymmentä minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu Janne Kinnunen olivat vielä ripareilla mukana, mutta Kella sai puolustajan avustuksella vangittua pelivälineen itselleen ja Atlantis-maali pysyi yhä koskemattomana.

Kolmesta erinomaisesta kavennuspaikasta huolimatta malmilaisten avausmaalia odoteltiin lopulta 90. minuutille saakka, kunnes Jesse Ketonen viimein onnistui. Joni Sikkilä korjasi keskialueen irtopallon, ajoi vaistomaisesti eteenpäin ja lähetti Jessen linjan taakse vauhtiin eikä pitkin iltaa pahojaan tehnyt Jesse erehtynyt vaan sijoitti pelivälineen ohi Kellan.

Tico haki lisäosumia nostamalla vielä hyökkäyksiään ja hakemalla uutta voimaa myös vaihdosta, mutta se ei lopulta tuonut ratkaisua. Ja totuuden nimissä Atlantis oli lisäajalla lähempänä sitä neljättä osumaa kuin Tico kavennusta, sillä vain Joonas Pramin ja Kaapo Sinervon uhrautuva yhteispeli estivät puolittain läpi purjehtineen Atlantis-laiturin viimeistely-yrityksen.

Loppulukemiksi kirjattiin siis 3-1 ja Atlantis FC / Akatemia poistui näin ”Puksun derbystä” 3 pistettä rikkaampana. Mikä pahinta, pelitapahtumiin nähden vieläpä melko ansaitusti. Atletico vei toki lopullisissakin tilastoissa sekä pallonhallinnan että syöttömäärät melko suvereenisti, eikä laukausmäärissä tai todellisissa maalipaikoissakaan ollut lopulta kovin suurta eroa, mutta Atlantis vaikutti kuitenkin koko ottelun ajan sanalla sanoen terävämmältä ja tuntui monessa tilanteessa olevan ticolaisia askeleen edellä. Liekö sitten luultavasti melko erilaisissa merkeissä vietetty sarjatauko tehnyt tehtävänsä, mutta punapaidat olivat vaan yksinkertaisesti ahnaampia.

Derbyottelut saavat jatkoa jo noin viikon kuluttua, kun Atletico vierailee niin ikään tutulla maaperällä, Ala-Malmin nurmella, Torstaina 8.8. klo 19:15 käynnistyvässä ottelussa isäntänä malmilaiskilpuri, Ponnistajat.

Tähtipelaajapisteet

Kustaa Käki: Ticolaistaistelun ruumiillistuma jälleen kerran. Vakuutti myös pallollisella työskentelyllään.
Jesse Ketonen: Iski maalin ja olisi ansainnut toisenkin – myöskään viheltämättä jäänyttä rankkaria unohtamatta.
Akseli Hietala: Puolustuksen johtohahmo; vaikeasti ohitettava ja vahva pallollisena. Yhdestäkään maalista ei voi oikein Aksua syyttää.