Nettisivutoimituksen piinapenkissä Kalle Niemi: “Akatemia tulee olemaan kova joukkue syyskaudella”

Myös Vitosessa pelaava Atleticon kakkosjoukkue, Atletico Akatemia, viettää ansaittua kesätaukoa. Nettisivutoimitus käytti tilaisuuden hyväkseen ja jututti pelaaja-valmentaja Kalle Niemeä menneestä puolivuotisesta.

Akatemia keikkuu sarjataulukossa turvallisesti keskikastissa.

Kevät sujui Akatemian osalta ympäripyöreästi: tuloksena 3 voittoa, 3 tasapeliä ja 3 tappiota. Oletko tyytyväinen kevätkierrokseen?

En missään nimessä. Joukkueen potentiaalia ei ole saatu täysin esiin. Monta avainpelaajaa on ollut pidempään sivussa ja loukkaantumisia muillakin aivan järkyttävä määrä. Ennen kauden alkua katsottiin, että rinki on aivan liian kapea ja levennettiin sitä ronskisti. Mutta siltikin tuntuu, ettei peleihin ole saatu kuin muutamia vaihtopelaajia paikalle. Nämä loukkaantumiset ovat aiheuttaneet myös sen, että moni on pelannut puolikuntoisena ja pelien sisällä taso hyppelee liiaksi.

Omiin meni avauskierroksilla aivan liikaa maaleja ja maalinteko on takunnut. Edelleen täysin selvää on se, että jokainen joukkue on voitettavissa. Ilahduttava on paikkojen määrä per ottelu, mutta viimeistelyprosentti saisi olla huomattavasti parempi. Monen ruuti on ollut melko märkää. Uskoa tulevaan kuitenkin on ja pelaamisen rakenteet ovat oivallisessa kunnossa. Kunhan kaikki saadaan terveeksi ja joukkuekemia kohdalleen, niin Akatemia tulee olemaan kova joukkue syyskaudella.

Onko Akatemia siinä kohtaa sarjataulukkoa kuin kuuluukin?

– Tällä hetkellä on, ikävä kyllä. Edellä mainitut loukkaantumiset ja miltei joka otteluun vaihtunut avauskokoonpano ja pelaajarosteri ovat aiheuttaneet vaihtelua otteluiden välillä sekä otteluiden sisällä. Tasaisuutta on saatu lisää edelliskausiin siinä, että pelaajien tasoerot ovat kaventuneet. Kuitenkin ne absoluuttiset huippupelaajat ovat olleet ikävästi sivussa tai suorittaneet puolitehoilla.

Keitä pelaajia haluaisit nostaa esille kevään onnistujina?

Avauspelaajien poissaolot ovatkin nyt sitten antaneet näytönpaikkoja näille rosteripelaajille. Ja sieltä on useita noussut positiivisesti esiin, mikä tarkoittaa, että ennen varmojen avaajien pitää taistella tiensä takaisin avaukseen. Tämä on joukkueen sisäisen kilpailun kannalta hyvä asia. Henri Simonen on dominoinut Akatemian topparina ja laitapakkina ja lunastanut ehdottoman kevään ykköspelaajan tittelin. Mika Mäkelän tasaisen varma suoritustaso on myös ollut ilahduttavaa. Branimir Milosevic, Anssi Tapola sekä Niko Vuorio ovat ottaneet myös isoa roolia keskikentällä, vaikkakin jokainen on ollut vuoronperään sivussa myös loukkaantumisten takia. Erityisesti Bakin (Branimir) kehittymistä pallollisena pelaajana on ollut ilo seurata.

Kalle Niemi pitämässä ottelupalaveria FC Degis -ottelun alla.
(c) Jani Nieminen

Lohkossa on nähty muutamia todella erikoisia tuloksia: Degis ryöpytti Hiehoa 10-0 ja vastaavasti HJK/West voitti Degiksen 10-0. Millä mielin olet seurannut muiden joukkueiden otteita ja miten nämä tulokset mielestäsi selittyvät?

Nämä ovat välillä hämmentäviäkin. Ainoa järkevä selitys on, että lohko on melko tasainen joukkueiden suhteen. Ja päivän pelikunto vaikuttaa jokaisella todella paljon. Uskoisin, että juurikin muutamien yksittäisten pelaajien paikallaolo tai poisjäänti vaikuttaa usein tulokseen maalin tai kahden verran. Sarjataulukkoa ja ottelutuloksia tulee seurattua säännöllisesti ja nyt näyttää, että taulukko alkaa asettua oikeiden voimasuhteiden mukaiseksi. Hiehon alkukauden vahvuus on ollut pienoinen yllätys.

Millaisin tavoittein lähdette syyskauteen?

– Lähden toiveikkaana. Mitään suuria muutoksia itse pelaamiseen ei lähdetä tekemään. Toivomme että jalkeille saataisiin mahdollisimman loukkaantumisvapaa Akatemia ja ne monet maalipaikat otteluissa saataisiin käännettyä myös maaleiksi. Keskittymisen säilyttämiseen 90min ajan pitää tällä tasolla aina kiinnittää huomiota. Maalieron täytyy olla tukevammin plussalla kauden päätteeksi kuin, mitä se nyt on.

Heitä loppuun vielä sijoitusveikkaus: kuka voittaa lohkon, ketkä tippuvat ja mikä tulee olemaan Akatemian sijoitus?

– Ruisku voittaa lohkon, heillä on kovin rutiini ja taitotaso. Gnistan/Roots ja Pohu/Burros ovat väärällä sarjatasolla ja tippuvat – en usko, että he montakaan pistettä muilta saalistavat. Akatemia tulee sijoittumaan vahvan syyskauden jälkeen aivan kärjen taakse tai jopa haastamaan sijoista 2-3!