Kevätanalyysi: Numeroita maalinteon takaa

Ticon kevätkierros Kolmosessa jätti jälkeensä päällimmäisenä jokseenkin nihkeän vaikutelman. Maalinteko vaikutti takkuavan pahemman kerran, sillä vaikka pelaajat kiskoivat jalkaa taakse minkä ehtivät, ei pallo vain tuntunut millään tahtovan päätyä perille verkkoon asti.

Pelisuoritusten takaa löytyy onneksi numeroita tuntemuksia tukemaan. Sarjakauden välikatsauksessa puntaroidaan pikaisesti Atleettien kevättä jalkapallon perimmäisen elementin eli maalinteon näkökulmasta sekä verrattuna joukkueen vuoden takaiseen iskukykyyn.

Tulosyhteenveto

2019: Kauden alkupuolikkaan 11 ottelua voidaan karkeasti jakaa kahtia tappiokierteeseen ja pisteputkeen; neljästä ensimmäisestä ottelusta (maalit 3-8 = -5) lapaseen jäi yhden voiton vastapainoksi kolme häviötä, kun taas seuraavat seitsemän peliä (maalit 12-4 = +8) poikivat neljä voittoa ja kolme tasapeliä. Tuloskunto koheni siis oleellisesti ja kevään kokonaissaldo 5-3-3 toi 18 sarjapisteen myötä lohkon sarjataulukossa sijan 5/12 syksyyn lähdettäessä.

2018: Vuotta aiemmin ensimmäisten 11 ottelun jälkeen vastaava saldo oli 6-3-2 (maalit 20-18 = +2), joka kesätaukoon mennessä toi 21 pistettä ja sijan 4/12. Ainoat tappiot Tico kärsi lohkon kärkikaksikolle Reipas – Atlantis, jotka miehittivät sarjataulukon sijoja 1 ja 2 niin kevään kuin syksynkin jälkeen.

Huomiot: Edellisen kevään tapaan Tico hävisi nytkin lohkonsa kahdelle kärkijoukkueelle (PK-35 ja LPS), mutta lisäksi shokeeraavasti myös jumbonippu CLE:lle. Mikäli latinot olisivat kaatuneet, olisi kevät päättynyt samaiseen neljänteen sijaan identtisellä rekordilla ja pistemäärällä kuin vuotta aiemmin.

Numeroita

Tico teki kevään aikana 15 maalia ja päästi 12 (= +3). Molemmat määrät siten putosivat hieman edelliskeväästä (20-18 = +2), mutta samalla maaliero kuitenkin koheni. Suhteellisesti muutos ei siis ole suurikaan, vaikka 15 tehtyä maalia kevätkaudella onkin Ticon alhaisin lukema Kolmosessa sitten ensimmäisen säilymiskauden 2012 (9 maalia 10 ottelussa). Päästettyjen maalien määrää trimmasi mukavasti alkukesän neljän nollapelin suora.

Sitten varsinaista dataa. Oheisissa taulukoissa on otteluista tilastoitujen laukausten ja maalien määrä sekä näistä johdettuja prosenttilukemia niin tältä kuin edelliseltäkin keväältä.

2018 Tico jäi laukausten kokonaismäärässä hitusen vastustajilleen, mutta räimi itse paremmalla tarkkuudella. Mainittakoon, että 50/145 – yli kolmannes – vastustajien ampumista laukauksista tuli pelkästään Reipas- ja Atlantis-otteluissa.

Silmiinpistävin ero pomppaa vastaan kauden 2019 taulukosta heti ensimmäiseltä riviltä; Tico on laukonut jo lähes tuplasti vastustajiinsa verrattuna! Lisäksi vastustajien laukausten kokonaismäärä on suorastaan romahtanut vuoden takaisesta.

Suhdeluvut ovat pysyneet taulukoiden välillä jotakuinkin ennallaan – yhtä lukuunottamatta; Ticon laukauksista kohti maalia on mennyt täsmälleen sama osuus kuin aiemminkin, mutta maaliin saakka tiensä löytäneiden pallojen prosentuaalinen siivu on pudonnut todella merkittävästi. 2018 sisään meni yksi kolmesta kohti suunnatusta pallosta, nyt enää alle yksi viidestä.

Johtopäätöksenä ongelmat maalinteossa eivät siis jää vain tuntuman tasolle, vaan heikosta tilanteiden hyödyntämisestä kielii myös statistiikka. Kauden syvin yksittäinen aallonpohja viimeistelyn saralla koitti edellämainitussa CLE-tappiossa, kun 31 laukauksesta vastustajan maalia kohti suuntautui jopa 15, mutta näistä sisään meni ainoastaan yksi.

Esimerkin kaltaiset piikit toki vaikuttavat kokonaisuuteen, mutta huolimatta hurjasta pudotuksesta viimeistelyprosentin suhteen ei tuloskunto käytännössä ole juuri kärsinyt, kuten alun yhteenvedon sijoitusvertailukin osoittaa; toisaalta tehtyjen maalien sarake olisi entisellä verkkojenpöllytystahdilla paisunut nykyisestä noin 10:llä osumalla. Lisäksi puolustuspelaamisessa on selvästi tehty oikeita asioita vastustajan laukausmäärien huomattavaan laskuun peilaten.

Syyskausi on viime vuosina ollut Atleettien kukoistusaikaa (“Syksyn Joukkue”). Pimenevien iltojen ihmeitätekevän voiman varaan ei silti voi noin vain laskea, mutta ainakin yksi työstökohde on nyt paikallistettu…

Millaisia lukemia helmitauluun 11 ottelun kuluttua ynnäillään? Toivottavasti parempia!