Kolmonen: Atletico Malmi – TiPS 0-0

Maalit

Tilastot

Avaus

Eetu Tomperi (MV)
Ville Ruuska 64′ Janne-Matti Kinnunen
Akseli Hietala
Joonas Prami
Niko Eriksson
Jonne Ketonen 78′ Saku Kuittinen
Janne Hampaala 86′ Jaakko Peltonen
Kustaa Käki (C)
Kalle Jyrkinen 72′ Mika Tenkanen
Jesse Ketonen
Roni Tran 64′ Timo Kinnunen

Muut vaihtopelaajat

Henri Mattsson

Raportti

Alkukauden kompuroinnistaan selvästi virettään parantanut Tico pääsi kaksi peräkkäistä voittoa vyöllään haastamaan Pukinmäessä lohkokolmosta, etukäteenkin yhdeksi ennakkosuosikeista povattua Tikkurilan Palloseuraa. TiPS oli takonut vastustajan päätyyn palloja aiemmissa peleissään yhteensä jo 27 eli tasan kolminkertaisesti sen mitä Atleetit, mutta toisaalta taas keltapaitojen pääty oli pysynyt maalivahti Kaapo Sinervon johdolla koskemattomana jo yli kolme kokonaista ottelua.

Juuri maalivahtitilanne otteluun aiheuttikin päänvaivaa, sillä Kaapo ei muiden menojen johdosta ollut käytettävissä, kuten ei jalkaansa yhä parannellut aisapari Erkka Niinikään. Tuuraaja löytyi onneksi hyvissä ajoin, ja TiPSiä vastaan Ticon luukulla avasi nykyisin Nelosessa MPS/Old Starsissa pelaava Eetu Tomperi, jonka moni muistaa parhaiten MPS:n edustusjoukkueen pitkäaikaisena molarina yli vuosikymmenen ajalta.

Eetu pääsi veskareista ensimmäisenä ottamaan tuntumaa palloon; Veikka Sainion epäonnistunut kääntölaukaus boksista oli vielä pehmeä pala, vasemmalta sisään leikanneen Toni Haapalehdon puhtaampi kuti vaati jo selvästi enemmän torjuntavalmiutta. Nuori TiPS-virkaveli Roni Tourunen joutui heti perään jo ensimmäisessä tilanteessaan venyttämään kunnolla Jesse Ketosen puskuun Jonne Ketosen keskityksestä vasemmalta.

Pelin juoni oli alusta selvä: TiPS tykkäsi hallita palloa, mikä ei perinteisesti ole vahvana suunnanmuutosjoukkueena tunnettua Ticoa juuri haitannut. Vielä viime kaudella Veikkausliigaa pelannut hyökkääjä Aleksi Ristola pääsi irtautumaan Atleettien linjasta vasemmalla, mutta tilanteen tasalla ollut Eetu ehti höyrytä vastaan ja liukui pallon ajoissa pois Ristolan jaloista.

Jonne loi syötöillään minuutin sisällä kaksi herkkupaikkaa; ensin nosto linjan taakse Roni Tranille, joka yritti pompusta vipata pallon maaliin yli Tourusen – yli meni, myös maalista – ja välittömästi seuraavasta upealla pistolla Jesse vauhtiin keskeltä. Puolustajat jäivät pari askelta heti kättelyssä kuten tavallista ja Tourunenkin tarjosi vastaantulollaan oivan ohitussauman. Jessen sijoitus näytti jo uppoavan maalin vasempaan alakulmaan, mutta valui kuitenkin tuskallisen niukasti ohi. Tolpan ja pallon väliin ei olisi sunnuntai-Hesaria mahtunut.

Eetu nollasi Ristolan torjunnallaan vielä kertaalleen ennen kuin Tico sai aikaiseksi kunnon hässäkän Tippulan maalille. Jonne napautti takatolpalta Jessen oikealta antaman keskityksen päin Tourusen mainiota torjuntaa, ja puolustajat peittivät esimerkillisesti kaksi nopeaan tahtiin tullutta jatkolaukausta. Avausjakson viimeinen maalipaikka lankesi Joonas Pramille, joka unohtui vihreäpaidoilta täysin vartiotta taka-alueelle Kustaa Käen vasemmalta linkoamassa kulmapotkussa. Pallo tuli suoraan Joonaksen kaaliin ja puskukin lähti nätisti Tourusen tulosuuntaan, mutta aivan tarvittavaa voimaa ei yrityksen taakse riittänyt, joten Tourunen ehti liimata pallon vielä takakenoon kaatuessaankin.

Tourunen jatkoi huomion keskipisteenä pian toisen puoliajan käynnistyttyä, kun ilmataisto nuorukaisen nyrkkien ja Jonnen välillä korkeaa palloa tavoitellessa päättyi tylysti jälkimmäisen eduksi. Jonne sai irtopalloon vielä todella nopeasti aikaiseksi sijoituksen kohti puolityhjää maalia, ennen kuin Tourunen venyi eteen kuin tyhjästä ja ohjasi pallon väljemmille vesille.

Hanskakäden epävarmuus kuitenkin jatkui heti seuraavassa tilanteessa, kun Roni murtautui boksiin vasemmalle Kalle Jyrkisen syötön turvin. Tourunen syöksyi kourat edellä palloa tavoitellen, suti puolisen metriä harhaan ja onnistui vain nykäisemään Ronin jalasta; mies nurin ja erotuomari osoitti saman tien rankkaripilkkua! Vakiovetäjä Paul Fahyn loukkaantumisen jälkeen Tico ei ole onnistunut kahdesta sittemin saamastaan rankkarista maalinteossa – Jonne toki osui omasta riparistaan PuiUn verkkoon – eikä onnistunut kolmannestakaan, sillä Kustin laukaus lepatti vielä karkeammin yläkulman ohi kuin Hena Mattssonin vastaava edeltävällä viikolla HooGeetä vastaan. Tourunen oli hyvissä ajoin ehtinyt sukeltaa alta pois vastakkaiseen alanurkkaan, ja TiPS-penkin raivokkaista tuuletuksista paistoi ennen kaikkea helpotus pelin pysyessä edelleen maalittomana.

Tunnin kohdalla Ristola ja Joonas painivat Ticon päädyssä parissakympissä ensinmainitun pyrkiessä läpi. Tuomari päätti mähinän vierailijan eduksi: TiPSille vapaapotku ja Joonakselle kauden neljäs keltainen kortti. Vaparin vetäisi kovana maanuoliaisena tiksiläisten kapteeni Teemu Pyhämäki, eikä pallo turhan kaukaa tolpan juuresta viuhunutkaan, joskin “Pyhis” liukastui vetäessään ja saatto taisi mennä sitä myöten harakoille.

TiPSin päässä elettiin kohta jälleen jännittäviä hetkiä. Ensin Tourunen huusi purkua yrittäessään puolustajat lakoamaan edestään ja potkaisi kokonaan ohi pallosta. Lähimpänä painetta antanut Jesse ei kuitenkaan päässyt kiinni palloon maalin kutsuessa tyhjänä, sillä jostain ehti vielä puolustaja kammeta väliin ja pallon kulmapotkuksi. Kulmurista syntyi ottelun siihen mennessä paras tilanne, kun Kustin tarjoilu hyytyi boksiin Joonaksen ulottuville. Vasuri viuhui ja pallo läjähti ylärimaan, kimmoten saman tien alas mutta selvästi maaliviivan ulkopuolelle. Kalle pudotti jatkopallon vielä toiseen aaltoon Jonnelle, joka sijoitti 16-alueen rajalta yli maalin.

Pelin rullatessa viimeiselle vartille Ristola pääsi kahdesti keskittämään oikealta; näistä ensimmäisen katkoi Joonas vaaran paikassa mainiolla liu’ulla. Jälkimmäisessä Ristola tuuppasi ensin Akseli Hietalan selästä kaksin käsin nurin vieden pallon, jostain syystä tuomariston mielestä ilman rikettä. Syöttö päädystä löysi oman pelaajan taka-alueelta ja sijoituskin suuntautui puolikorkeana kohti maalia, mutta kotikatsomon onneksi Niko Eriksson oli tolpalla hereillä ja ohjasi pallon pois ennen maaliviivaa.

Ottelun viimeinen ja Joonaksen ylärimalaukauksen veroinen sauma kuitata kolme pistettä koitti pelikellon tikittäessä lisäajan kolmatta minuuttia. Kusti antoi kulmapotkunsa vasemmalta jälleen pitkänä taka-alueelle, jossa Timo Kinnunen odotti täysin vapaana vieteriään virittäen. Taidokas syöksypusku yhdenkään vihreäpaidan estelemättä latasi vastapalloon karmaisevan liike-energian ja suuntakin oli mehukkaasti aivan riman alle, mutta Tourunen paikkasi pelin kaikki koomailunsa kertalaakista kauhomalla pallon huippuluokan reaktiolla yli maalin. Seuranneesta kulmapotkusta ei enää valmista syntynyt ja ottelu päättyi maalittomana.

Vastoin ennakko-odotuksia pelistä tyytyväisempänä poistui varmasti vierasjoukkue, sillä ottelun top-5-maalitilanteista neljä meni ilman värilasejakin keltapaitojen eduksi, eikä TiPSin pallonhallinta konkretisoitunut prosenttien mukaiseksi ylivoimaksi, vaikka alkuun joukkue näyttikin painavan kovaa päälle. Ticon nollaputki omassa päässä sen sijaan venyi komeasti jo yli 360 minuutin mittaiseksi.

Juhannustauon jälkeen Kolmonen jatkuu edelleen Pukinmäessä, kun Atleettien vieraaksi lauantaina 29.06. saapuu TuPS klo 15:00 alkaen.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Kustaa Käki: Kapteeni johti joukkojaan loppumattomalla energiallaan, “90 minuutin super-höynäprässi” myös pallollisena!
Eetu Tomperi: Varmaa torjuntapeliä kokemuksen rautaisella rutiinilla.
Jonne Ketonen: Hyvällä pelipäällä, jatkuvasti luomassa ja päättämässä tilanteita.