Kolmonen: Atletico Malmi – TuPS 4-1 (1-1)

Maalit

1-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 21′
1-1 Taneli Pitkänen 40′
2-1 Henri Mattsson 57′
3-1 Jesse Ketonen (Ville Ruuska) 70′
4-1 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 72′

Tilastot

Atletico Malmi - Tuusulan Palloseura, TuPS, Kolmonen, Suomifutis

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Henri Mattsson (C)
Akseli Hietala
Niko Eriksson
Ville Ruuska
Janne Hampaala 73’ Janne-Matti Kinnunen
Jaakko Peltonen
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen 68’ Joni Sikkilä
Saku Kuittinen 46’ Timo Kinnunen
Jesse Ketonen 81’ Jani Putkonen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kesäkuu oli ennättänyt jo loppupuolelleen ja luvassa oli kevätkierroksen viimeinen kotiottelu, kun TuPS saapui Atleticon vieraaksi Pukinmäkeen. Panokset peliin olivat merkittävät, sillä TuPS löytyi pisteen verran malmilaisia edellä, kaksi sijaa ylempänä. Kuntopuntarit osoittivat kuitenkin eri suuntiin; tuusulalaiset olivat keränneet vain yhden pisteen viimeisestä kolmesta ottelustaan Atleticon voitettua kaksi ja pelattua tasan TiPSiä vastaan. Huomionarvoista oli myös se, että Atleticon viimeisimmästä päästetystä maalista oli ehtinyt kulua jo lähemmäs 380 minuuttia.

Päivän kokoonpanoja tarkastellessa huomio kiinnittyi siihen, että TuPS lähti peliin vain yhden vaihtopelaajan turvin. Myöskään Atleticon rosteri ei ollut tänään ihan parhaimmassa mahdollisessa hapessa, sillä penkille saatiin raavittua lopulta vain neljä vaihtomiestä. Muutamista poissaoloista huolimatta kokoonpano oli silti vahva ja avauksessakin muutamia mukavia yllätyksiä: loukkaantumisten kanssa viime vuodet kamppaillut Henri Mattsson pelasi ensimmäistä kertaa Tico-avauksessa sitten huhtikuun 2017 ja myös täyttä kuntoa lähestyvälle Mika Tenkaselle avauskomennus oli ensimmäinen tämän kauden Kolmosessa.

Ottelu starttasi hieman hermostuneissa merkeissä ja Atleticolla oli selviä haasteita saada peliä rullaamaan fyysisesti ylivertaista vastustajaansa vastaan. TuPS myös sovelsi aiemmista keskinäisistä peleistä tuttua kaavaa, eli keskittyi hämmentämään vastustajaa ja tuomaristoa jatkuvalla suunsoitolla sekä pyrkimyksellä luoda erikoistilanteita jok’ikisestä vapaapotkusta ja sivurajaheitosta. Vaikka Pukinmäen kenttä kuuluukin kastiin ”isoimmat kentät Helsingissä”, lähettivät tuusulalaiset vaparinsa Tico-boksiin jopa omalta puolustuskolmannekseltaan saakka.

Alku sujuikin varsin rikkonaisissa merkeissä ja molemminpuolista huutokonserttia kuunnellen. Mika Tenkanen pääsi yrittämään ensimmäisenä viimeistelyä pelin 3. minuutilla, kun sivuvapari löysi miehen boksista ja tämä ennätti myös kääntyä ja hakea etukulmatuikkausta. TuPS-pakki pääsi kuitenkin väliin ja hoiti tilanteesta tyylillä maalipotkun. TuPS taas loi alun vaarallisimman paikkansa 11. minuutilla, kun sivurajaheittopurkua seurannut kierteinen laukaus kaartoi oikealta laidalta kohti vasenta takakulmaa. Ticolaisten onneksi kuitenkin puolisen metriä ohi.

Muilta osin ensimmäinen parikymppinen meni pitkälti keskialueella painiessa ja TuPSin heitellessä pitkää Tico-boksiin. Malmilaispuolustus kuitenkin kesti ja klaarasi tilanteet ilman suurempaa huolta.

Ottelun avausmaali syntyi puolestaan heti 20 minuutin pelin jälkeen, kun Janne Hampaala antoi sivurajaheiton vasemmalta kohti Jonne Ketosta. Tämä kääntyi kaksi pelaajaa selässään, luikerteli näiden välistä ja laittoi pystysyötön laidan puolelta topparin selustaan. Jesse Ketonen juoksi pystyyn, otti ensimmäisen tatsin hyvin kohti maalia ja olikin sitä myöten jo nokitusten TuPS-veskari, Tero Velakosken kanssa. Aiemmissa matseissa vastaavat tilanteet olivat olleet todellista myrkkyä, mutta tällä kertaa veto lähti terävästi kohti etukulmaa ja upposi sisään Velakosken torjuntayrityksestä huolimatta. Tico siirtyi 1-0-johtoon ja Jesse Ketonen kirjautti, ihme kyllä, vasta kauden ensimmäisen osumansa!

Malmilaisilla oli paikka tuplata johtonsa noin kymmentä minuuttia myöhemmin, mutta Jonne Ketonen onnistui sutimaan pallon vitosen viivalta vielä yli. Tilannetta edelsi Ville Ruuskan erinomainen nousu. Samainen Ruuska oli pahanteossa myös viittä minuuttia myöhemmin, kun mies kelasi oikeaa laitaa, laittoi Jesse Ketoselle pystypallon ja jäi seuraamaan katseellaan, kun tämä löysi boksista Sakke Kuittisen. Etukulmaa peittänyt veskari oli auttamatta ulkona ja Kuittisella loistotilaisuus hakea suoraa viimeistelyä. Tuikkaus jäi kuitenkin kevyeksi ja uhrautuvasti John Terry -tyyliin, pää edellä tilanteeseen heittäytynyt Miika Tiira esti maalinteon.

Vain hetkeä myöhemmin verkko heilui sitten toisessa päässä. TuPSille epätyypillisesti vierailija päätti rakentaa hyökkäystään maltillisesti vasemmalta, ajautui parin pienen syötön turvin keskustaan ja yhtäkkiä Taneli Pitkänen oli jalkoineen vapaana noin 30 metrissä. Koska yksikään Tico-pakeista ei tehnyt elettäkään tullakseen vastaan, päätti Pitkänen kokeilla. Tico-maalille lomansa jälkeen palannut Kaapo Sinervo näki pallon lentoradan hyvin, mutta peliväline ottikin pienen osuman malmilaispakistosta ja suuntautui näin oikean kulman sijaan maalin keskustaan. Ja kun Sinervo oli jo matkalla tolpan juureen, leijasi pallo myös suoraan sisään tasoittaen lukemat 1-1:en. Samainen tilanne jäi myös taukolukemiksi.

Toiselle jaksolle lähdettäessä Eddie Finch suoritti yhden pelaajavaihdon: Sakke Kuittinen otettiin pois kentältä Timo Kinnusen korvatessa tämän. Kinnunen olikin heti maalipaikoilla, kun Jesse Ketosen oikealta tullut keskitys löysi Timon boksista ja tämä pääsi pariinkin otteeseen tökkäämään palloa kohti maalia. TuPS-puolustus kuitenkin peitti.

Toisessa päässä Tico teki puolestaan kaikkensa luodakseen tuusulalaisille paikkoja myös avoimessa pelissä. Pari kohtalokasta pallonmenetystä johtivat vastahyökkäyksiin, mutta uhrautuva puolustuspelaaminen peitti kuitenkin parhaimmat laukaisupaikat eikä Sinervo joutunut näin torjumaan.

Ottelun 57. minuutilla nähtiin kamppailun hienoin osuma ja samalla myös pelin voittomaali. Jaakko Peltonen asettui antamaan sivuvaparia aivan oikean sivurajan tuntumasta. TuPS-pelaajat voittivat ykköspallon vitosen viivalla, mutta peliväline suuntautui kohti taka-alueella odotellutta Henri Mattssonia. Kapteenin nauhaa kantanut Mattsson viritteli vasemman jalkansa oikeaan asentoon ja täräytti ulkosyrjäpuolivolleyn hurjalla voimalla kohti takakulmaa eikä Velakoski ehtinyt millään väliin. Näin Tico siirtyi jälleen 2-1-johtoon!

TuPSilla oli pari erinomaista paikkaa tasoitukseen heti maalin jälkeen, mm. 30 metristä tulleesta vapaapotkusta. Laukaus leijasi hyvin muurin yli ja suuntautui kohti etukulmaa, mutta Kaapo Sinervo oli tilanteen tasalla ja haki pallon alakulmasta. Ja vain hetkeä myöhemmin, Ruuskan tuhrittua juuri laidalta tulleen läpiajonsa etusivuverkkoon, pääsi myös TuPS-laituri puolittain läpi. Vasemmalta laidalta kohti keskustaa suuntautunut kuljetus pysähtyi kuitenkin erinomaisesti vastassa olleeseen Sinervoon. Malmilaisveskari antoi hyökkääjän tehdä aloitteen ja onnistui peittämään ohitusyrityksen blokkaamatta kuitenkaan hyökkääjää.

Tico sai näistä parista tilanteesta selvästi uutta voimaa ja tuoreet jalat tuusulalaisten väsyneitä vastaan alkoivat pikkuhiljaa näkyä myös kenttätapahtumissa. Ratkaiseva 3-1-osuma syntyi lopulta pelin 70. minuutilla, kun hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Joni Sikkilä pelasi Ville Ruuskan kanssa näppärän seinäpelin keskustassa ja Rudi pääsi täyteen juoksuunsa vain TuPS-topparit enää edessään. Jesse Ketonen spurttasi samaan aikaan toppareiden välistä diagonaalisti kohti oikeaa kulmalippua ja vaikka Ruuskan syöttö jäi ehkä aavistuksen hiljaiseksi, ehti Jesse kiertää topparin toiselle puolelle ja ensimmäisenä myös palloon. Jos TiPS-matsissa laukaukset olivat suuntautuneet joitakin kymmeniä senttejä ohi takatolpan, täysin vastaavanlainen tilanne päätyi tällä kertaa Jessen jalasta tolpan oikealle puolelle, tälläkin kertaa aivan sinne pystypuun juureen.

Eikä kahta ilman kolmatta, sillä vain paria minuuttia myöhemmin Jesse pääsi täydentämään hattutemppunsa. Timo Kinnunen tiputti vasemmalla laidalla pallon Jonnelle, joka laittoi hyvän pystypallon veljelleen. Jesse oli jälleen TuPS-puolustusta nopeampi ja vaikka laukaisukulma boksissa näytti vain pienenevän pienemistään, riitti tilaa tarkalle sijoitukselle. Juhlat käyntiin hattutempun merkiksi, 4-1-maali oli juuri syntynyt!

Neljännen maalin jälkeen peli oli ratkennut ja sen näki myös kenttätapahtumista. TuPSin taistelutahto lopahti ja ticolaisten mielissä kiilteli enemmänkin mahdollisuus komistella omia tehotilastoja kuin todellinen tarve lisätä enää uutta pökköä pesään joukkueena. Malmilaiset olivat kuitenkin myös viimeisellä parikymmenminuuttisella lähempänä lisäosumia kuin TuPS kavennusta. Janne Kinnunen ja Jonne Ketonen pääsivät kokeilemaan kumpainenkin kertaalleen kauempaa ja välillä malmilaiset etenivät pienin syötöin aina boksiin saakka ilman, että mitään muuta oikeastaan puuttui kuin vain se viimeinen maalia kohden suuntautunut laukaus. Yhtäkään todellista maalipaikkaa ei siis enää nähty, joten ottelu taputeltiin päätökseen noissa 4-1-lukemissa.

Voitto tiesi kolmea pistettä ja nousua sijalle viisi ohi TuPSin sekä samalla kierroksella hävinneen Atlantis/Akatemian. Tuloksesta huolimatta peliesitys jätti vielä paljon parantamisen varaa ja esimerkiksi ensimmäisellä jaksolla fokus meni liiaksi verbaaliseen taisteluun ennakkoon koviksi valittajiksi tiedetyn TuPSin mukana. Pelinrakentelu sakkasi ja pallosta luovuttiin liiankin innokkaasti, mikä onneksi parani kuitenkin pelin edetessä. Vastaavasti puolustuspelaaminen oli muutamaa syöttöhassia lukuun ottamatta kauttaaltaan hyvää ja puolustuslinja esiintyi edukseen Kaapo Sinervo viimeisenä lukkonaan. Suurimpiin ilonaiheisiin kuului myös Jesse Ketosen auennut maalitili, joka ketsuppipullon lailla johti tällä kertaa hattutemppuun. Nyt kun gorilla on karkotettu olkapäältä, kuka tietää millainen maali-ilottelu on vielä luvassa kevätkierroksen viimeisessä ottelussa?

Kauden ensimmäinen puolisko päättyy tulevana keskiviikkona, kun Atletico matkaa sarjanousija KoiPSin vieraaksi Havukosken tekonurmelle. Myöhäisillan kick-off kaikkien työläisten iloksi klo 20:30.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jesse Ketonen: King Kong lennähti selästä eikä tarvinnut olla kummoinenkaan ihmistuntija aistiakseen kauden avausmaalin vaikutuksen Jessen pelaamiseen. Sen jälkeen kaksi lisämaalia tulivat kuin itsestään.
Niko Eriksson Voitti pääpallot ja tappeli myös monta kakkospalloa omille boksin tuntumassa. Ehkäpä kauden parasta Nikoa tähän mennessä.
Kaapo Sinervo: Kaapo otti pari todella kriittistä koppia oikeissa hetkissä. Avausmaalille mies ei mahtanut mitään, mutta esimerkiksi tasatilanteessa napsittu vapari ja läpiajo olisivat voineet muuttaa pelin suunnan täysin.