Kolmonen: PK-35 – Atletico Malmi 1-0 (1-0)

Maalit

1-0 Teemu Pastila 39′

Tilastot

Avaus

Erkka Niini (MV)
Eeli Lehto
Joonas Prami
Akseli Hietala
Niko Eriksson 86’ Joni Sikkilä
Janne-Matti Kinnunen
Kustaa Käki (C)
Jonne Ketonen
Kalle Jyrkinen 61’ Timo Kinnunen
Roni Tran 46’ Paul Fahy
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Saku Kuittinen
Henri Mattsson

Raportti

Kolmosen kausi eteni jo kolmanteen otteluunsa, kun Atletico matkasi PK-35:n vieraaksi Kehä 1 -derbyyn. Vantaalla piipahtanut viipurilaisseura teki jo ties kuinka monetta nousuaan Kolmosesta, jälleen viime vuosien henkisestä kodistaan, Pihlajamäestä. Alkukausi olikin startannut Kehän toisella puolella lupauksia herättävästi, sillä kahdesta avausottelusta saldona oli kaksi tyylipuhdasta voittoa 9-0-maalierolla. Kovin odotuksin kauteen lähteneet pihlajamäkeläiset näyttivät vielä alkutalvesta tavallisen kuolevaisilta, mutta loppukevään muskelinpullistelut siirtomarkkinoilla ja toinen toistaan kovemmat pelaajahankinnat toivat mukanaan liki kokoonpanollisen verran uusia, kovasti meritoituneita pelimiehiä sekä ansaitusti myös lohkon selvimmät nousupaineet.

Atleticon osalta alkukausi oli ollut puolestaan totutun vaihteleva, sillä kahdesta ensimmäisestä pelistä kotiin tuomisina oli aikaisen punakortin sävyttämä, raju tappio LPS:lle sekä tiukkojen vaiheiden jälkeen irronnut voitto Atlantis FC / Akatemiasta. Suunta oli joka tapauksessa oikea, varsinkin kun ensimmäiset pelit tiedettiin jo paperilla kevätkierroksen haastavimmiksi.

Päivän peliin lähdettäessä Tico-kokoonpano näytti jälleen vahvalta, vaikka ensimmäisten pelien tapahtumat verottivatkin miehistöä rajulla kädellä: Kaapo Sinervo jatkoi pelikiellossa LPS-ulosajonsa takia ja Jani Putkonen huilasi Atlantis-pelin punakorttinsa vuoksi. Keskikentän avainpelaajiin lukeutuva Mikko Vesterinen paranteli puolestaan LPS-pelissä tullutta nilkkavammaansa ja muista kauden startanneista vakiomiehistä sivussa olivat myös Jaakko Peltonen ja Ville Ruuska reissukiireidensä vuoksi.

Ottelu Pihlajamässä starttasi vauhdikkaasti ja näytti jo osviittaa siitä, millainen iltapuhde malmilaisilla olisi luvassa. Kotijoukkue pyrki pitämään palloa ja iskemään tiukasti kiinni heti pallonmenetyksiensä jälkeen. Tico taas valui alas muotoonsa ja kyttäsi vastaiskupaikkoja.

Molemmille siunaantui potentiaaliset maalipaikat jo heti ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. 3. minuutilla ensin PK-35 pääsi kokeilemaan boksin rajalta, mutta Erkka Niini koppasi pallon helposti hyppysiinsä ja viittä minuuttia myöhemmin Toni Korkiakoski selvitti potentiaalisen vaaratilanteen vastaantulollaan noin 30 metrissä. Kustaa Käki katkaisi pihlajamäkeläisten pallonhallinnan keskustassa ja lähetti Jesse Ketosen pystyyn. Kotijoukkueen Marko Koskinen voitti kuitenkin kilpajuoksun, mutta pallo putosi suoraan Jonne Ketosen ulottuville, joka näki vastassa olleen Korkiakosken ja yritti sijoittaa pallon tyhjiin ohi vetoa blokanneen lihamuurin. Korkiakoski sai kuin saikin kroppansa – ja ainakin malmilaispenkin mukaan myös kätensä – pallon tielle ja selvitti näin tilanteen. Vieläpä ilman tuomarin vihellystä.

Vartin jälkeen pallo saatiin myös maalipuiden väliin, mutta tuomiona oli tällä kertaa rike. Ottelun ensimmäinen PK-kulmuri suuntautui etualueelle ja kiersi lopulta suoraan suoraan sisään. Samanaikaisesti Erkka Niini sai kuitenkin kokea kovia, kun tuuppaisu selkään lähetti miehen päin tolppaa ja hetkeksi maanpinnalle. Vaikka kuuluttaja ehtikin jo tiedottaa pihlajamäkeläisten siirtyneen 1-0-johtoon, näytti erotuomari hetkeäkään miettimättä vapaapotkua Ticon eduksi.

Paine jatkui kuitenkin malmilaispäässä, kun vain paria minuuttia myöhemmin ristipallo oikealta vasemmalta löysi PK-laiturin. Tämä kavensi sisään ja tiputti alaspäin Esa Terävälle, joka haki jalkansa vapaaksi ja laukoi kohti takakulmaa. Pallo olisi mitä luultavimmin uponnut myös sisään, ellei Akseli Hietalan jalka olisi ehtinyt väliin kriittisellä hetkellä. Kotijoukkue sai tilanteen perään vielä viisi perättäistä, pääasiassa etutolpalle tarjoiltua kulmapotkua, jotka Tico kuitenkin selvitti.

Vaikka ensimmäinen jakso sujuikin pitkälti kotijoukkueen komennossa ja Atleticon kyttäillessä vastaiskumahdollisuuksia, näytti pitkään siltä, että tauolle mentäisiin tasalukemissa. Näin ei lopulta käynyt, vaan kotijoukkueen vaarallisimpiin täsmäaseisiin lukeutunut, tänään Kolmosen debyyttinsä tehnyt Teemu Pastila vei isännät 1-0-johtoon ottelun 39. minuutilla. Tilannetta edelsi Akseli Hietalan hienosti ajoitettu liukutaklaus keskialueella, josta kuitenkin malmilaispelaajiston ihmetykseksi tuomittiin vapaapotku. Erikoistilanne päätyi Tico-boksiin, jossa PK:n Marko Koskinen voitti ykköspallon ja Pastila pääsi viimeistelemään lähietäisyydeltä ohi melko tekemättömään paikkaan joutuneen Niinin.

Ticolle siunaantui vielä paikka tasoitukseen paria minuuttia ennen puoliaikavihellystä, mutta Kustaa Käen sivuvapari päätyi Joonas Pramin pään kautta pari metriä ohi ja yli vasemman kulmauksen. Näin tauolle lähdettiin isäntien 1-0-johdossa.

Toiselle jaksolle tultaessa Atletico suoritti yhden pelaajavaihdon, kun Paul Fahy korvasi Esa Terävän nappulakenkien kovuutta maistaneen Roni Tranin. Fahy olikin lähellä tasoitusta jo muutaman minuutin pelin jälkeen, kun Ticon ottelun toinen kulmapotku löysi taka-alueelta Janne Kinnusen ja tämän tiputus puolestaan Paulin. Veto lähti terävästi, mutta Korkiakoski ehti kudin tielle.

Ticon ajoittaisesta hännystelystä huolimatta pelin kuva säilyi kuitenkin ensimmäisen jakson kaltaisena ja PK pysyi niin sanotusti kuskin paikalla. Pallo kierteli mieheltä toiselle, mutta kuitenkin pääasiassa Tico-muodon ulkopuolella ja ilman todellista vaaraa malmilaispäässä. Aika-ajoin joukkue sai myös luotua muutamia vaaranpaikkojakin, pääasiassa tosin erikoistilanteista ja vierasjoukkueen yksittäisistä merkkausvirheistä. Eräs tällaisista oli maksaa myös kalliisti, kun ottelun 60. minuutilla Teemu Pastila sai loistavan pystypallon linjan taakse eikä linjamiehen lippu noussut. Rivakasti lähtenyt laukaus suuntautui kuitenkin metrin verran ohi takatolpan ja piti näin numerot 1-0:ssa.

Vierailijan maalipaikat olivat niin ikään satunnaisia ja pitkälti vastaavanlaisista tilanteista. Paria minuuttia myöhemmin Kustaa Käki sai pallon keskustassa, zippasi sen maalin edustalle hiipineelle, vain hetkeä aiemmin sisään vaihdetulle Timo Kinnuselle, joka tiputti pallon alaspäin ja tarjoili Kinnus-kaimalleen, Janne-Matille hyvän vetopaikan. Puolivolleystä lähtenyt laukaus leijasi kuitenkin yläriman väärältä puolelta.

Atletico yritti nostaa painopistettä ylemmäksi ottelun viimeisellä kolmanneksella, mutta taisteluvaihde jäi lopulta melko heppoiseksi. Läpi ottelun kovia kilometrejä ravanneet Atleetit alkoivat näyttää väsymisen merkkejä eikä todellista kiriä saatu kunnolla aikaiseksi formaation viilailuista tai pelaajavaihdoista huolimatta.

PK-35 sai loppupuolella vielä muutaman satunnaisen maalipaikan, mutta Tico-puolustus kesti. Vastaavasti pihlajamäkeläisten puolustuspää piti Ticon viimeisetkin rynnistykset kurissa, joista parhaita esimerkkejä tarjosi lisäajalla tullut kulmapotkun ja sivuvaparin kombo. Atletico nosti näihin tilanteisiin myös maalivahti-Niinin ja antoi kaksi loistavaa palloa boksiin, mutta Koskisen johtama puolustuslinja oli tänään ohittamaton. Niinpä loppulukemiksi taputeltiin niukka, mutta riittävä 1-0.

Kauden kolmas ottelu ei tuonut siis lisätäytettä pistepussiin ja jätti kokonaisuudessaan pelistä hieman valjun kuvan. PK-35 oli toki vahvempi ja ansaitsi sekä kenttätapahtumien että tilastojen valossa voittonsa, mutta ei kuitenkaan vaikuttanut missään vaiheessa siltä, että se olisi peliä dominoinut kuin näennäisesti. Atletico piti pihlajamäkeläiset hyvin poissa vaarasektoreilta ja muutamista nukahduksista huolimatta puolusti juuri niin tiiviisti kuin joukkue on viime vuosina totuttu näkemäänkin.

Toisaalta omassa hyökkäystekemisessä oli todella reilusti parannettavaa. Syöttöpeli oli paikoin olematonta ja pallo poltteli jalassa turhankin monessa tilanteessa. Kaikki kunnia toki myös PK-35:lle, joka oli rakentanut malmilaisten vahvuuksia karsineen taktiikan – eikä sovi väheksyä myöskään Koskisen, Terävän, Jurvaisen ja kumppaneiden rutiinitasoa, joka oli aivan toiselta sarjatasolta. Välillä näyttikin itse asiassa siltä, että malmilaiset kunnioittivat tätä aivan liikaa ilman todellista pyrkimystä edes tiukkaan prässiin tai rohkeampaan hyökkäyspeliin.

PK-35 kipusi voiton myötä lohkon jaetulle ykköstilalle LPS:n rinnalle. Atletico taas jatkaa kolmessa pisteessä ja lähtee ensi perjantaina kartuttamaan pistesaalistaan CLE:n vieraaksi Talin halliin. Ottelun kick-off klo 19:15.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Kustaa Käki: Ainut keskiakselin pelaaja, joka pystyi tänään laittamaan hanttiin PK:n pelureille. Valtaosa Ticon hyökkäyksistä ja maalipaikoista lähti juuri Kustin jalasta.
Akseli Hietala: Vahva ottelu puolustussuuntaan. Takaiskumaali syntyi toki Aksun rikkeen seurauksena, mutta vastaavat tilanteet jäisivät normaaleissa peleissä viheltämättä yhdeksän kertaa kymmenestä. Piti sekä Pastilan että Britschgin pihdeissään liki ongelmitta.
Erkka Niini: Vahva peli myös Tico-veskarilta. Hyviä koppeja, avauksia ja pelinjohtamista.