Kolmonen: CLE – Atletico Malmi 2-1 (2-0)

Maalit

1-0 Said Zafari 20’
2-0 Danilo Gomes 41’
2-1 Joonas Prami (Janne-Matti Kinnunen) 88’

Tilastot

CLE, Club Latino Espanol, Atletico Malmi, Kolmonen, kierros 4/22

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Eeli Lehto
Joonas Prami
Niko Eriksson 72’ Janne-Matti Kinnunen
Ville Ruuska
Jaakko Peltonen 79’ Janne Hampaala
Kustaa Käki (C)
Jonne Ketonen
Kalle Jyrkinen 60’ Roni Tran
Saku Kuittinen 46’ Jesse Ketonen
Paul Fahy

Muut vaihtopelaajat

Henri Mattsson
Erkka Niini
Jani Putkonen

Raportti

Aurinkoinen perjantai-ilta saatteli Atleticon nauttimaan Talin hallin seesteisyydestä, kun vastaan asettui hieman turhankin tutuksi viime vuosina tullut Club Latino Espanol. Tuttavallisemmin CLE:nä tunnettu latinoryhmä osui jo neljättä vuotta putkeen Atleticon kanssa samaan lohkoon ja mielessä olivat vielä viime vuosien kuumat kohtaamiset, joissa oltiin nähty niin vauhdikasta futista kuin myös koiruuksia kentillä ja niiden ulkopuolella. Sylki oli lentänyt ja jopa Tico-taustatiimikin saanut osansa CLE:n fyysisyydestä ja herjoista aina koppikäytävällä saakka.

Kauden neljänteen otteluun lähdettiin siitä tutuissa asetelmissa, että alkukausi oli sujunut Atleticolta jälleen odotettua heikommin: taustalla oli vain yksi voitto kolmesta avauspelistä. Toki joukossa oli kaksi puhtaan pelin joukkuetta, kun malmilaiset saivat todeta paremmakseen niin LPS:n kuin PK-35:nkin. Avausvoitto toi toisaalta kolme pistettä enemmän kuin illan kotijoukkueella oli otteluun lähdettäessä. Lisäpisteet siinsivät siis mielissä puolin ja toisin.

Päivän kokoonpanoa katsellessa huomio kiinnittyi Kaapo Sinervon paluuseen tolppien väliin sekä siihen, että Paul Fahy korvasi Jesse Ketosen kärjessä. Jaakko Peltonen ja Ville Ruuska tekivät niin ikään paluut avaukseen, mutta Mikko Vesterinen ja puolustuslinjan ehdottomiin avainpelaajiin kuuluva Akseli Hietala puuttuivat tyystin kokoonpanosta. Lapulla oli joka tapauksessa 18 nimeä ja nettisivutoimituksen tietojen mukaan tarjolla olisi ollut vielä kolme lisääkin, mikäli olisivat vain kokoonpanoon mahtuneet.

Ottelu Talissa starttasi näille kohtaamisille ominaisesti vauhdikkaasti. Tuomari vihelsi rikkeen merkiksi ennen kuin pelikellossa oli edes kymmentä sekuntia. Ja ensimmäinen vaaranpaikka nähtiin malmilaispäässä noin 50 sekunnin kohdalla, kun Niko Erikssonin hutipotku oli koitua kohtaloksi ja CLE-hyökkääjä päästä vetopaikoille. Onneksi tilannetta sivusta seurannut Eeli Lehto ehti kuitenkin väliin ja purkaa pallon väljemmille vesille.

Pari minuuttia myöhemmin oli puolestaan Atleticolla saumansa avausosumaan. Vastahyökkäys käynnistyi omassa päässä ja kulkeutui Jonne Ketoselle vasempaan laitaan, joka kavensi keskelle ja löysi crossipallollaan Saku Kuittisen toppareiden takaa. Sakke ei pyrkinyt edes ottamaan palloa haltuun vaan paukautti ilmavan volleyn suoraan lennosta, ja vaikka pallo taisi ottaa matkalla osumaa vähän säärisuojuokseenkin, lähti se kovana kohti takayläkulmaa. Valitettavasti vain puolisen metriä ohi.

Myös Jonne Ketosella oli paikkansa, kun pelin 7. minuutilla Eeli Lehto kelasi ”Malmin pikajunamaiseen” tapaansa kentän läpi ja tarjoili Jonnelle vetopaikan. Laukaus lähti kohti etukulmaa, mutta Sergio Quilodran maalillaan ennätti kaatua pallon tielle.

Avauskymppiä väritti myös ikävä epäonnisuus. Ensin Kustaa Käki sai läheltä pallon nenäänsä ja oli paikkailtavana useamman minuutin ajan. Sen jälkeen Sakke Kuittisen Copa Mundialit sanoivat sopimuksensa irti ja vaihtopenkillä etsittiin hyvä tovi korvaavia kenkiä lainattavaksi. Ottelusta kului lopulta miltei kymmenminuuttinen Ticon pelatessa alivoimaisena.

Tämä ei kuitenkaan menoa haitannut, sillä malmilaiset kontrolloivat palloa pääasiassa ja CLE haki vastaiskupaikkoja ehkä Atleticolle ominaisempaan tapaan. Joukkue myös loi muutamia satunnaisia vaaranpaikkoja, pääasiassa kaukolaukauksilla ja vasemman laitapakin antamilla pitkillä sivurajaheitoilla. Ensimmäinen näistä kaukolaukauksista ottelun 11. minuutilla olikin upota sisään, mutta 30 metristä lähtenyt kaukopommi kaartoi kuitenkin noin metrin verran ohi.

Ottelun 18. minuutilla Atletico sai vapaapotkun noin 25 metristä, sivurajan tuntumasta. Kalle Jyrkinen lähetti kierteisen pallon kohti takatolppaa ja Sakke Kuittinen pääsi päineen liippaamaan siihen myös pienen osuman, mutta Quilodran oli sijoittunut hyvin ja poimi pallon kiinni.

Samanlaista onnea ei ollut puolestaan toisessa päässä, kun 20. minuutilla toinen CLE-laukaus löysi verkon perukoille. Jälleen noin 30. metristä lähtenyt korkea roikkupallo yllätti muutaman metrin vastassa olleen Kaapo Sinervon, joka pompustaan huolimatta ei yltänyt pelivälineeseen vaan se upposi tämän ja yläriman välistä sisään korkeassa kaaressa. Näin CLE siirtyi 1-0-johtoon maalintekijänään Said Zafari.

Ticolla oli avausmaalin jälkeen kaksi loistopaikkaa kavennukseen, molemmissa alustajanaan Paul Fahy. Ensimmäinen käynnistyi Joonas Pramin jalasta ja lähetti Fahyn pystyynjuoksuun. Tämä ajoi päätyyn saakka, harhautti itsensä vielä vapaaksi päätyrajan suuntaiseen kuljetukseen ja pelasi takaviistoon, josta Jonne Ketonen pääsi laukomaan läheltä. Kuitenkin päin Quilodrania.

Ja vain hetkeä myöhemmin Fahy ajoi jälleen pystyyn ja keskitti takaviistoon, jossa Saku Kuittinen päästi pallon jalkojensa läpi takana olleelle Ville Ruuskalle. Quilodran teki kuitenkin hienon vastaantulon ja lakaisi sekä pallon että Ruuskan tieltään. Protestoinneista huolimatta tilanteesta ei tuomittu myöskään rankkaria ja peli sai siten jatkua.

Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä vahvemmin ottelu näytti olevan Atleticon hallussa ja tasoituksen lähestyvän vääjäämättömästi. Mielessä pyöri väkisinkin edellisviikkoinen PK-35-ottelu, jossa PK pyöritti ja Tico oli täysin alakynnessä. Nyt osat olivat vaan toisenlaiset, ja tasainen, iso kenttä näytti sopivan malmilaisille erittäin hyvin.

Maailma synkkeni kuitenkin 41. minuutilla, kun CLE iski täysin puskista toisen maalinsa. Atletico protestoi vielä hieman erikoisella tavalla tuomittua kulmapotkua, kun pallo leijasi yhtäkkiä jo ilmassa ja löysi vitosen viivalta Danilo Gomesin, jolla oli vähän turhankin helppo työ iskeä pallo maaliin Sinervon kurotuksesta huolimatta.

Näissä lukemissa startattiin myös toinen jakso, jolle lähdettiin vain yksi tavoite mielessä: CLE:n etumatka piti pystyä kuromaan umpeen tavalla tai toisella. Alku näyttikin lupaavalta, sillä myös toinen puoliskokin käynnistyi Atleticon suvereenissa hallinnassa ja mm. Fahy oli lähellä kavennusta heti muutaman minuutin pelin jälkeen. Quilodran maalillaan oli kuitenkin yhä ohittamaton.

Ja vaikka veskari oltaisiinkin ohitettu, olivat myös futisjumalat – tuomareista puhumattakaan – Ticoa vastaan. Esimerkiksi 54. minuutilla Atleticolle tuomittiin kulmapotku ja Joonas Prami puski sen myös sisään, mutta vaikka pallo olikin useampien silminnäkijähavaintojen mukaan noin 1,5 pallon mittaa yli viivan, ei osumaa hyväksytty. Päätuomari oli silmin nähden huonosti sijoittunut eikä linjatuomari uskaltanut selvästikään ottaa roolia.

Seuraava isompi maalipaikka tuli niin ikään kulmapotkusta ottelun 63. minuutilla. CLE purki vielä keskityksen, mutta hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Roni Tran pääsi tinttaamaan pelivälineen kohti maalia noin pilkun kohdalta. Terävä laukaus suuntautui riman alle, mutta Quilodran sai ilmavalla pompullaan vaivoin käden väliin ja pelastettua tilanteen jälleen kulmaksi.

Mitä pidemmälle toinen jakso eteni, sitä suuremmaksi tuomarin rooli kasvoi. CLE käytti häikäilemättömästi hyväkseen kaikki pelikatkot, pitkitti heittoja ja hyödynsi maalivahdin erityisasemaa lepotaukoina. Quilodranin pohkeita hoivattiin toisella puoliskolla kolmeen kertaan, yhteensä noin kuuden minuutin ajan. Krampit eivät kuitenkaan tuntuneet estävän pelaamista tai jatkuvalla syötöllä tulleita huipputorjuntoja.

Sama mies oli jälleen keskiössä 74. minuutilla, kun Jonne Ketonen harhautti useamman pelaajan vipuun vasemmalla, ajoi keskustaan ja pamautti kärkkärillä pallon kohti vasenta nurkkaa. Quilodranin refleksit olivat kuitenkin ilmiömäiset ja pallo pysähtyi jälleen miehen käsiin yleisön haukkoessa henkeään. Epäilemättä kauden hienoin torjunta tähän mennessä!

Minuuttia myöhemmin Tico ohitti jo veskarinkin ja pääsi yrittämään viimeistelyä, mutta tällä kertaa maaliviivalle parkkeerannut CLE-pakki ehti pallon tielle. Tässä kohtaa hiipi pikkuhiljaa jo epätoivokin, sillä vaikka paikkoja – ja ennen kaikkea laadukkaita sellaisia – tuntui tulevan liukuhihnalta, ei pelivälinettä saatu vaan millään sisään.

Pallo vietti käytännössä koko ottelun viimeisen kolmanneksen CLE-päädyssä eikä joukkue päässyt kuin satunnaisesti puolikentän yli. Kahdeksan miestä puolustuksessa ja kaksi kaveria yläkerrassa kyttäämässä vastaiskuja tuntui olevan toimiva taktiikka, vaikka Tico loikin maalipaikkoja toisensa perään.

Pallo saatiin viimein myös virallisestikin maaliin, kun illan toisen kulmuriosumansa iskenyt Joonas Prami nousi korkeimmalle ja viimeisteli Janne-Matti Kinnusen antaman kulmurin lähietäisyydeltä sisään. Taas kerran tiellä olivat CLE-pelaajat, mutta tällä kertaa pallo livahti kahden pelaajan välistä maalin kattoon. Pelikellossa oli tuolloin 88. minuuttia ja tuomarin mukaan lisäaikaa tulossa vähintään viisi minuuttia.

Lisäaika kului suurimmaksi osaksi pelikatkoissa ja CLE:n ajanpeluukikkoja kiroillen. Tico loi kuitenkin pari todellista maalipaikkaa, kun ensin lisäajan toisella minuutilla Paul Fahy pääsi laukomaan sivuvaparin jälkeen pyörineen pallon kohti oikeaa alakulmaa. Quilodran kuitenkin aavisti laukauksen ja torjui sen aivan tolpan juuresta.

Ja ottelun vedellessä viimeisiään ajoi Jesse Ketonen pystyyn oikealta laidalta ja tiputti pelivälineen takaviistoon Janne Hampaalalle, jonka pommi pysähtyi ylärimaan. Kuin alleviivatakseen ottelun kulkua ja tulosta, päättyi ottelu myös tähän tilanteeseen. Sitä myöten kentältä poistui kaksi aika erilaisessa moodissa ollutta joukkuetta: Tico-pelaajien katseissa näkyi epäuskoa ja valtavaa turhautuneisuutta, CLE taas otti kaiken ilon irti ja juhlia voittoa kuin mestaruutta.

Vaikeaksi tappion teki ennen kaikkea se fakta, että Tico oli käytännössä kaikilla muilla mittareilla vahvempi. Ainoastaan maalit ja maalivahtipeli toivat tällä kertaa isoimman eron. Malmilaiset kontrolloivat palloa ja peliä, loivat järkyttävän määrän maalipaikkoja ja olivat vielä hyökkäyssuuntaan todella vaarallinen koko 90-minuuttisen ajan. CLE taas kyttäili vastaiskuja ja keskittyi lähinnä ajanpeluuseen. Esimerkiksi toisella puoliajalla CLE syötti alle 50 kertaa koko 45-minuuttisen ajan Ticon vastaavien lukemien ollessa 271. CLE sai myös ottelussa kaksi laukausta maalia kohden ja teki niistä kaksi maalia. Tico taas 15, mutta osui vain kertaalleen. Mutta koska maalit ratkaisevat, poistui latinoryhmä hallista lopulta tyytyväisempänä avauspisteet plakkarissaan.

Mutta vaikka tappio kaihersi – ja kaihertaa rehellisesti sanottuna edelleenkin – täytyy ottelusta hakea myös ne hyvät puolet. Atletico esitti kauden parasta peliään eikä olisi tehnyt kovin montaa asiaa eilistä paremmin maalintekoa lukuunottamatta. Mikäli samanlaiset pelit jatkuvat, tulee CLE taatusti kaatumaan kauden toisessa kohtaamisessa.

Sitä odotellessa pelit jatkuvat tulevan viikon lauantaina, kun vuorossa on kauden ensimmäinen Malmin Derby ja vieläpä nurmikauden avaus jo seitsemään pisteeseen noussutta Malmin Ponnistajia vastaan. Kick-off Pukinmäen nurmella klo 15:00.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Joonas Prami: Vahvaa peliä puolustuksessa sekä kaksi hienoa kulmamaalia. Sääli vaan, että se toinen vietiin vääryydellä.
Kustaa Käki: Keskikentän herra ja hidalgo. Peli pyöri jälleen pitkälti Kustin kautta ja mies kunnostautui myös lukuisilla pallonriistoilla.
Paul Fahy: Vaikka vaarallisuus ei tänään näkynytkään tehosarakkeissa, oli Paul joukkueen vaarallisin pelaaja hyökkäyspäässä. Rakenteli tilanteita ja oli myös päättämässä niitä jatkuvasti.