Kolmonen: Atletico Malmi – Ponnistajat 2-2 (2-0)

Maalit

1-0 Paul Fahy rp. 12′
2-0 Jonne Ketonen 19′
2-1 Mika Lehtonen 65′
2-2 Aleksi Ojanperä 85′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska 29′ Niko Eriksson
Janne-Matti Kinnunen
Joonas Prami
Eeli Lehto
Jonne Ketonen 88′ Joni Sikkilä
Jaakko Peltonen 77′ Janne Hampaala
Kustaa Käki
Roni Tran 46′ Kalle Jyrkinen
Paul Fahy
Timo Kinnunen (C) 58′ Jani Putkonen

Muut vaihtopelaajat

Saku Kuittinen

Raportti

Derbyissä ja paikallispeleissä on useimmiten sellainen hieno aspekti, että mittakaavan pienentyessä kovuus kasvaa. Kaupunkien välisistä peleistä päästään kaupunginosien välisiin ja lopulta kaupunginosien sisäisiin – näistä Koillisessa kuninkuusluokkaa edustaa tietysti Malmin Derby!

Isäntiään pirteämmän startin kauteen saanut Ponnistajat saapui vierailulle Pukinmäkeen, jossa käyty ottelu oli molemmille kauden nurmiavaus. Neljän edellisen kohtaamisen päätyttyä vähämaalisiin tasapeleihin odotukset puolsivat tasaväkisen väännön jatkumista, mutta erityisesti Ticolle kolmen pisteen potti tulisi jo tarpeeseen.

Avauskympin aikana kumpikin pääsi kertaalleen paikoille. Paul Fahyn pehmeäksi jäänyt laukaus vasemmalta jo ensimmäisen peliminuutin puitteissa oli helppo poimittava Eetu Lumppiolle Ponnistajien maalilla, mutta virkaveli Kaapo Sinervo Ticon luukulla sen sijaan joutui venyttämään Mika Lehtosen irtopallosta tykittämän volleykudin oikeasta alanurkasta kulmapotkuksi.

Läpimurto koitti pian, kun kohdepelaajana möyrineen Tico-kippari Timo Kinnusen syötön turvin Paul murtautui mustapaitojen boksiin. Paul ehätti vielä jakaa pallon viereensä paitsioon ennättäneelle Roni Tranille, kunnes jäi pallosta jo luovuttuaan myöhässä päälle höyrynneen puolustajan jyrän alle. Erotuomari osoitti saman tien rankkaripilkulle, jolta Paul itse pussitti 1-0-lukemat varmalla sijoituksella maalin nurkkaan.

Lisää seurasi muutamaa minuuttia myöhemmin. Jälleen tilannetta alustamassa oli pallon kanssa temppuillut Timo, joka otti mukaansa oikealta Eeli Lehdon. Eeli lähti posottamaan pallo jalassaan ohi ensimmäisistä vastustajista ja löysi pystysyötöllään Paulin. Ensimmäisen vedon torjui Lumppio, ja riparille ehättäneen Eelin puskun siivosi maaliviivalta puolustaja – kuitenkin vain vasemmalta haaskalle hiipineelle Jonne Ketoselle asti, joka sijoitti pelivälineen nätillä kosketuksella maata pitkin takakulmaan ohi sopivasti pois alta syöksyneiden alamalmilaisten.

25. minuutilla peli olisi voinut olla jo tappamista vaille paketissa. Ponnistajien puolustuksen siivoama Paulin keskitys oikealta laskeutui boksissa suoraan Timolle, joka nopeasti siirsi vierelleen herkkupaikkaan Ville Ruuskalle. Rudin viimeistely-yritys venähti haltuunoton verran liian hitaaksi, sillä vedon eteen ehti vielä puolustaja ohjaamaan pallon kulmapotkuksi.

Kustaa Käen vapaapotku rankkarialueen oikean kulman tietämiltä sujahti verkkoa hipoen yli maalin, ja Ponnistajien harvoista tilanteista yhden tempoi 20 metristä turvallisen reilusti yli ja ohi maalin Nooa Pujals. Ensimmäistä puoliaikaa sävyttivät myös rikkeet ja kovaääninen meuhkaaminen.

Tauon jälkeen pikakiituri Paul oli lyhyessä ajassa heti kahdesti vastustajan takalinjojen kimpussa. Ensimmäisen karkuunpyristelyn tyrehdytti kulmapotkuksi puolustajan mainiosti ajoittama taklaus, ja toisessa heti jatkoksi jo miltei kyydistä pudonnut Robbie Thijssen onnistui häiritsemään vetohetkellä selän puolelta. Myös maalivahti Lumppion salamannnopea venytys matalaan laukaukseen ansaitsee kunniamaininnan.

Kahden maalin johto ei niinsanotusti pettänyt taaskaan – ja nimenomaan negatiivisella tavalla; Ponnistajat iski kavennuksen kuin varkain päästyään oikealta boksiin turhan helposti, ja Lehtonen tykitti kovalla etuyläkulmapommilla lukemiksi 2-1. Ticon vastaus tuli jälleen aktiivisesti piikissä hyrränneen Paulin kautta, mutta tälläkin kertaa Lumppio veti torjunnallaan pidemmän korren kaksikon kohdatessa.

Jani Putkosen kierteinen vapari keskisektorin vasemmalta puolelta pysähtyi muurin komeasti ohitettuaan maalin ulkosivuverkkoon ja Kallen laukaus Lumppion syliin. “Tähtiin kirjoitettu” tasoitusmaali syntyi 85. minuutilla kulmapotkusta, joka jäi maalin edustalle kimpoilemaan, kunnes Aleksi Ojanperä viimein liukui pallon läheltä yli maaliviivan.

Ojanperä oli vielä vähällä ratkaista ottelun kokonaan vierailijan eduksi pari minuuttia ennen täyttä aikaa tarkalla laukauksellaan vasemmalta etutolpan juureen, mutta Kaapo venytti komeasti jalkansa tielle ja torjui pallon kulmuriksi. Lisäajan rullattua loppulukemiksi jäi tutun tasainen 2-2.

Malmin Derby dubataan jatkossa “Ikuiseksi Tasapeliksi”, sillä nyt jo viisi kertaa peräjälkeen loppuvihellyksen koittaessa punnukset ovat olleet vaaterissa ja Malmin herruus jakamatta; Ticon Mosa Cupissa rankkareilla saavuttamat voitot lasketaan korkeintaan minuuttien etumatkana Crazy Horsen jonossa.

Tilanteita ottelun ratkomiseen Atleeteilla kyllä riitti ja vieläpä hyvissä ajoin, mutta Ponnistajien mainio maalivahtipeli puolustajien tukemana kesti kriittiset hetket. Toisaalta pisteet olisivat saattaneet toisen puoliajan taantumisella karata myös radan toiselle puolen.

Seuraavan kerran sarjapisteitä on jaossa jo helatorstaina, kun pyhäpäivän tiimoilta vierasottelu nousijajoukkue Leppävaaran Palloa vastaan pelataan jo alkuiltapäivästä. Peli Leppävaarassa käynnistyy klo 14.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Paul Fahy: Hyvällä pelipäällä ja jatkuvasti puolustajien riesana.
Timo Kinnunen: Voitti pallon toisensa jälkeen, mähisi jopa tunnin ja teki ohessa myös peliä ansiokkaasti.
Kustaa Käki: Aina vahva keskikentällä molempiin suuntiin.