Atletico Akatemia valmiina Vitoseen – “Lohko näyttää ennakkoon erittäin kovalta”

Atletico käynnisti viime lauantaina Kolmosen kautensa, mutta samana päivänä, vain paria tuntia myöhemmin starttasi myös Vitosessa pelaavan Atletico Akatemian futiskausi. Ensimmäisestä ottelusta irtosi 0-0-tasuri viime vuonna samaisen lohkon kakkoseksi sijoittunutta Ruiskua vastaan.

Akatemian lähtökohdat kauteen eivät ole olleet sieltä helpoimmasta päästä, sillä joukkue sai ison joukon uusia pelaajia ja pelasi tuloksellisesti haastavan preseasonin, joka oli kuitenkin harjoittelun puolesta yksi parhaista. Näistä ja muista joukkueen kuulumisista seuraavassa.

Laajempi rinki

Viidettä kauttaan Helsingin piirin Vitosessa aloitteleva Atletico Akatemia sijoittui viime kaudella lohkonsa puoliväliin, viidenneksi, keräten seitsemän voittoa, kaksi tasuria ja seitsemän tappiota. Otteet ailahtelivat ottelusta toiseen ja joukkue harjasi hyvällä prosentilla alemman kastin joukkueet, mutta kärsi liikaa tappioita kärkiryhmille. Selkein ongelma löytyi pelaajapuolelta, jossa loukkaantumisista ja muista kiireistä johtuen rinki kaventui noin 20 aktiiviseen pelimieheen – ja oli siis auttamatta liian pieni kesän kiireet huomioiden.

Niinpä kauteen 2019 lähdettäessä tehtiin tietoinen päätös, että rinkiä oli laajennettava. Ja kuin tilauksesta, seuran toisesta miesjoukkueesta, MPS/4:stä tuli yhteydenottoja, joissa tiedusteltiin mahdollisuutta useampaankin pelaajasiirtoon. Joukkue oli kamppaillut pelaajahaasteiden kanssa viime vuoden Kutosessa ja lopettelemassa toimintaansa, mutta ringissä oli kuitenkin joitakin aktiivisempia pelimiehiä, joille etsittiin yhteistä pelipaikkaa. Niinpä Akatemian treeneihin ilmestyi muutaman viikon sisään Jani Tiainen (s. 1987), Niko Vuorio (s. 1987), Joonas Kröger (s. 1987) ja Jukka-Pekka Laitinen (s. 1989), joista jokainen kiinnitettiin mukaan myös pysyvämmin.

Akatemian päävalmentaja, Kalle Niemi nostaa näistä esille erityisesti keskimmäisen kaksikon:

– Nikke Vuorio tuo ensi kertaa vuosiin meille pelottavan vasemman jalan, joka tullee tekemään tuhojaan tarkoilla syötöillä, keskityksillä ja erikoistilannepelaamisella. Treenikauden maalitykki Joonas Kröger on vilautellut vikkelien jalkojensa lisäksi huikeaa taisteluasennetta ja röyhkeyttä, joka tuo hyvää kiritystä esimerkiksi Akatemiassa dominoineen Henri Tikan tekemiseen.

Vanhoista ticolaisista paluun joukkueeseen tekivät Jarkko Mäkipää (s. 1989, viimeeksi PPV/Seos) ja Anssi Tapola (s. 1987, FC KaKe), jotka palasivat keltapaitaan pienen tauon jälkeen jälkeen. Isoin pommi oli kuitenkin Pauli Laihon (s. 1986) paluu, jota oli saatu odotella jo noin 20 vuoden ajan. Mm. Atleticon 25v-muistelmissa esiin tuotu ”Pate” kuului alkuperäisen MPS / Atleticon -86-syntyneiden juniorijoukkueen kantaviin voimiin, mutta siirtyi jo junnuvaiheissa PK-35:n riveihin ja ehti pelata miltei koko aikuisikänsä SAPA:n edustusjoukkueessa ennen kauan odotettua paluutaan Atleticoon, ja nimenomaan Akatemian riveihin.

– ”Parru” Laiho on yksi Akatemian kaikkien aikojen kovimmista naarauksista. Ja vaikka ikä alkaa sielläkin painaa, niin hän tulee varmasti ehjänä pysyessään haastamaan jo ensimmäisellä kaudellaan Akatemian avainpelaajia, kommentoi Niemi.

Seitsemän uuden pelimiehen myötä kokonaisringin koko kasvoi 26 aktiivipelaajaan. Luku saa myös päävalmentajan suun hymyyn – ihan syystäkin:

– Saimme roppakaupalla kokemusta uusien pelaajien rekryistä tänä vuonna. Valmennuksella tuleekin olemaan jälleen positiivisia ongelmia avausta mietittäessä. Tämä on erinomainen parannus edelliskaudelle, jossa myös valmentaja itse joutui kentän puolelle aivan liian usein.

Atletico Akatemian uudet pelaajahankinnat kaudelle 2019
Kuvassa Atletico Akatemian uutta pelaajistoa: Anssi Tapola (vas.), Jani Tiainen, Niko Vuorio, Pauli Laiho ja Jukka-Pekka Laitinen.

Tappioidentäyteinen preseason

Talvikauden tuloksia:
Harjoitusottelu: Atletico Akatemia – I-HK 2-7 (2-3)
Harjoitusottelu: Atletico Akatemia @ PETO/MJK 0-3 (0-1)
Harjoitusottelu: Atletico Akatemia – EBK 2-3 (1-0)
Regions’ Cupin 1. kierros: Atletico Akatemia @ FC POHU (4D) 0-9 (0-4)
Mosa Cup -välierä: Atletico Akatemia @ FC KaKe 4-2 (3-1)
Mosa Cup -finaali: Atletico Akatemia – PuiU/86 1-6 (1-1)
Harjoitusottelu: Atletico Akatemia – DHL 1-1 (0-1)

Uusista pelaajahankinnoista huolimatta harjoituskausi sujui tuloksellisesti kaikkea muuta kuin hyvin. Joukkue pelasi yhteensä seitsemän harjoitusottelua, joista onnistui voittamaan vain yhden, pelaamaan kertaalleen tasan sekä häviämään jopa viidesti. Vastustajia katsottaessa oli kuitenkin silmiin pistävää, että viidestä hävitystä pelistä kolme tuli Vitosen ehdottomille kärkijengeille, yksi Nelosesta Kolmoseen tähyävälle POHUlle ja viimeinen puolestaan Mosa Cup -finaalissa PuiU/86 tasan pelatun avausjakson ja harmillisen ulosajon päätteeksi. Päät eivät siis tuloksista huolimatta painuneet missään vaiheessa.

– Treenikausi oli haastava, sillä joukkueessa sulautettiin laadukkaaseen, mutta hiukan kapeaan Akatemia-ryhmään isompi joukko uusia pelaajia. MPS/4:sta saapui kerralla useamman miehen voimalla divarikokemusta. Toki siinä vähän ensin tutustuttiin puolin ja toisin ja myös haettiin niitä optimaalisia rooleja. Laadukkaat vastustajat treenipeleissä ja Mosa Cupissa tarjosivat välillä jopa liian kovaa vastusta ja vastoinkäymisiä koettiin. Mikään ei kuitenkaan yhdistä joukkuetta niin hyvin kuin ongelmien ratkaisu yhdessä ja tappioista oppiminen, analysoi Niemi.

Kovien otteluiden lisäksi Akatemia harjoitteli läpi talven lämmitetyllä tekonurmella Oulunkylässä. Osanottajamäärät pysyivät korkealla eikä yhtäkään harjoitusta jouduttu perumaan vaan viikoittaisissa treeneissä kirmasi aina muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta viitisentoista pelimiestä.

– Nyt joukkueen rosterissa on tarpeeksi leveyttä ja se näkyy positiivisesti esimerkiksi harjoittelussa, joka on ollut tasalaatuisen laadukasta. Valmennustiimi ja taustat toimivat poikkeuksellisen tehokkaasti sarjatasoon nähden ja pelaajisto saa hyvää treeniä viikosta toiseen huippuolosuhteissa.

Akatemia on valmiina kauteen

Joukkue aseteltiin Vitosen vitoslohkoon, jossa viime vuoden jengeistä mukana ovat ainoastaan jo kohdattu, brittitaustainen Ruisku sekä täpärästi edelle sijoittunut FC KaKe / Otsot. Tuttuja derbyvastustajia ovat lisäksi pihlajamäkeläinen FC Hieho ja oulunkyläläinen Gnistan/Roots. Vanhoista kilpakumppaneista mukana on myös PPV/Seos sekä täysin uusina tuttavuuksina ToTe/Legends, FC Degis ja FC POHU/Burros.

Joukkueista FC Degis on seilannut Nelosen ja Vitosen väliä tasaisesti viime vuodet ja tippui viime kauden päätteeksi juuri Vitoseen. Ruisku oli Akatemian lohkon kakkonen, PPV/Seos ja FC POHU / Burros omissa Vitosen lohkoissaan kolmansia, FC KaKe/Otsot neljäs ja Akatemia sekä FC Hieho viidensiä. Loppukolmikko, HJK/West, ToTe/Legends ja Gnistan/Roots palloilivat puolestaan edelliskaudella Kutosessa. Taso on siis jopa viime vuottakin kovempi.

Myös päävalmentaja Niemi tiedostaa lohkon asettamat haasteet, mutta ei suostu nostamaan yhtään joukkuetta ylitse muiden.

– Lohko näyttää ennakkoon erittäin kovalta, mutta sitähän tämän päivän Vitonen on. Kovia pelejä jokainen. Uskon, että Akatemia tulee kuitenkin jälleen haastamaan enemmän kärkipään sijoituksia kuin kamppailemaan tippumista vastaan. Pelaajaliikenne Vitosessa saattaa kuitenkin heitellä kausittain eri joukkueilla suurestikin, niin on vaikea etukäteen arvioida muiden porukoiden voimasuhteita. Kevätkierroksen jälkeen varmasti jo tiedetään, kuka on kuka, keneltä pisteitä kerätään ja ketä vastaan niistä pitää taistella.

Akatemian omia mahdollisuuksia ja tavoitteita arvioidessaan Niemi on niin ikään varovainen.

– Vähän jännitti ennen ensimmäistä sarjapeliä, että onko tuo hioutuminen ja taktinen oppiminen saatu vietyä riittävän pitkälle. Ottelu kovaa Ruiskun ryhmää vastaan osoitti kuitenkin, että Akatemia on jälleen valmis Vitoseen ja taistelee tasapäin ketä tahansa vastaan, millä miehityksellä tahansa. Tasaisuus oli viime kauden ongelma, josta kertoo sekin että puolet peleistä voitettiin ja puolet hävittiin. Tällä kaudella pitäisi ensisijaisesti keskittyä siihen, ettei yksittäisissä otteluissa hairahduta, vaan hoidetaan ne asenteella ja sitten loppukaudesta katsellaan, mihin se päivittäinen tekeminen on Akatemian vienyt.

Atletico Akatemia pelaa seuraavan ottelun jo tänään illemmalla, kun joukkue vierailee FC Hiehon kotikentällä, Pihlajamäen tekonurmella, klo 21:00 alkaen. Sarjaohjelma kokonaisuudessaan löytyy täältä.