Nettisivutoimituksen piinapenkissä Janne Vottonen – Levollisin mielin huomenna starttaavaan kilpakauteen

Janne Vottonen, Atletico Malmi, joukkueenjohtajaPreseason on edennyt viimein siihen pisteeseen, että huomenna edessä on vuoden ensimmäinen virallinen ottelu! Atletico kohtaa nimittäin keskiviikon myöhäisillassa ystävyysseura Töölön Taiston. Regions’ Cupin 1. kierroksen ottelu pelataan Oulunkylän PikkuPekka tn:llä klo 20:30 alkaen.

Preseasonia on takana reilut kaksi kuukautta ja yhteensä 35 tapahtuman verran, joten Atleticon nettisivutoimitus päätti istuttaa joukkueenjohtaja Janne Vottosen piinapenkkiinsä ja kysellä hieman joukkueen kuulumisia sekä pohjustaa samalla myös tulevaa ottelua.

Kauden ensimmäinen virallinen peli edessä. Millä fiiliksillä tulevaan kamppailuun?

– Hyvillä fiiliksillä ilman muuta! Kauden ensimmäiseen viralliseen matsiin on aina vähän ekstralatausta ja nyt vastassa on vielä jo vuosien takaa erittäinkin tuttu vastustaja, joten mikäs sen parempaa.

TöTa on tosiaan todella tuttu joukkue, sillä keskinäisiä kohtaamisia on nähty vuodesta 2004 saakka miltei vuosittain. Viime kaudella joukkue oli samassa lohkossa ja ottelut päättyivät kevätkierroksella 2-2-tasuriin ja syyskierroksella Ticon 3-1-voittoon. Vastaavasti edeltävät cup-kohtaamiset ovat vuodelta 2014, jolloin TöTa tiputti saman talven aikana Atleticon niukasti sekä Suomen Cupista että Regions’ Cupista. Millaista matsia odotat huomiselta?

– Varmasti hyvin samankaltaista kuin nuo aiemmatkin viime vuosien kohtaamiset. Mitään 2004-tyyppistä murskavoittoa (8-0) on siis turha odotella, ja matsi ratkennee varmasti viime kauden pelien tapaan pieniin juttuihin. TöTa-matsit ovat aina olleet vauhdikkaita ja kauden ehdottomia kohokohtia, joten ei ole syytä odottaa yhtään sen vähempää huomiseltakaan. Preseason on toki vasta alkuvaiheissa ja molemmilla joukkueilla varmasti matkaa ns. täyteen kuntoon, joten eiköhän sekin näy vähän pelissä. Toivon mukaan ei kuitenkaan liian pahasti, ja samassa tilanteessa tässä toki ollaan puolin ja toisin.

Millaisen joukkueen saatte vastaan?

– TöTaa on toki tullut seurailtua koko ajan sivusilmällä ja cup-arvan jälkeen vielä astetta tarkemmin. Siellä on valmentaja vaihtunut ja ilmeisesti uusi hakusessa, mutta mitä nyt talven pelejä olen ehtinyt näkemään, jatkaa joukkue aika tutulla sapluunalla viime vuoteen nähden. Pelaava, taitava joukkue, joka voi hyvänä päivänään voittaa minkä tahansa saman sarjatason ryhmistä – ja jonka riveistä löytyy Niklas Keräsen, Henri Lassilan ja Klingojen (Saku ja Mikko) tapaisia pelimiehiä, joiden kanssa täytyy olla tarkkana huomennakin. Toki siellä on myös omat heikkoutensa, joihin pyritään sitten huomisessa matsissa iskemään.

Miltä oma pelaajatilanteenne näyttää huomista matsia odotellessa?

– Varsin lupaavalta. Muutamia poissaoloja on loukkaantumisten ja sairasteluiden vuoksi, mutta vaikuttaisi kuitenkin siltä, että saadaan laaja ja hyvätasoinen nippu huomiselle. Edin (päävalmentaja Eddie Finch) valmennustiimillä lienee jopa positiivinen haaste valita sopivin yksitoistikko avaukseen.

Nähdäänkö keskiviikon kokoonpanossa myös Tico-debytantteja?

– Uskoisin näin. Kaikki neljä uutta pelaajahankintaa ovat ainakin kunnossa ja käytettävissä.

Kuulostaa lupaavalta! Millä mielin olet muuten katsellut mennyttä preseasonia?

– Talvi on ollut siinä mielessä otollinen, että kovista pakkasista huolimatta olemme päässeet treenaamaan ongelmitta ja ilman, että kelit olisivat peruneet tapahtumia. Tai yksi ottelu (PKKU/2 vastaan) peruuntui, mutta sillekin pelille löydettiin uusi ajankohta samantien. Matsit ovat sujuneet pääasiassa hyvin ja palvelleet valmistautumista kauteen eikä joukkoon ole mahtunut kuin oikeastaan yksi pienoinen floppi – PKKU:n vieraana Tuusulassa (0-1-tappio). Sekin matsi antoi kuitenkin arvokasta informaatiota senhetkisestä tilanteesta sekä pelillisistä haasteista. Ja mikä parasta, heikompi esitys paikattiin viikkoa myöhemmin Vantaalla. Vaikka VJS olikin numeraalisesti parempi (1-2-tappio), oli Tico pelitilanteiden ja maalipaikkojen valossa mielestäni vahvempi. Tuo peli antoi uskoa ja pohjaa myös tuleviin kamppailuihin.

Ulospäin on jäänyt muutenkin aika levollinen ja stabiili vaikutelma joukkueen tilanteesta. Onko vaikutelma oikea?

– Kieltämättä preseason on mennyt hyvinkin vahvasti suunnitelmien mukaan. Viime vuoden avainpelaajista ainoastaan Elis Rintala vaihtoi joukkuetta (sarjaporrasta ylemmäksi juuri VJS:aan) ja käytännössä muuten joukkue on ainoastaan vahvistunut. Uusia pelaajia kiinnitettiin neljä, joista kaikki ovat treenanneet joukkueen mukana marraskuusta saakka, joten heitä on saatu ajettua sisään Ticon pelitapaan rauhassa ja huolella. Myös yhteistyökumppanuusrintamalla ja kesän projekteja suunnitellessa asiat ovat luistaneet mainiosti, joten hyvin levollisin mielin olen siis itsekin.

Lohkon kärkijoukkueissa on viime päivinä nähty melkoista kilpavarustelua. Millä mielin olet seurannut muiden potentiaalisten kärkijoukkueiden tekemistä?

– Keskityn mieluummin omaan tekemiseemme, mutta sen mitä olen seuraillut, on PK-35 on tosiaan haalimassa melkoista nippua ja ainakin tiistaisen Gnistan-pelin perusteella siellä on useampi iso nimi vielä julkistamatta. Saadaan siis vastaan taatusti kovempi jengi kuin viime vuonna, siitä ei ole epäilystäkään. TiPS on sekin vahvistunut ja jos huhupuheita on uskominen, tulee varmasti vahvistumaan vielä kauden alla. LPS taas vaikutti esimerkiksi Kolmosen talvisarjan kamppailussa TöTaa vastaan yllättävänkin valmiilta paketilta, joten kyllä tässä saa taas tehdä duunia ihan tosissaan, jos mielii osaksi kärkijoukkoa, kun takaa puskee vielä Ponnistajien ja TuPSin kaltaisia ryhmiä, jotka pystyvät parhaimmillaan haastamaan minkä tahansa edeltävistä porukoista. Tai Atlantis FC / Akatemia, joka hankki samalla poppoolla juuri paikan A-junioreiden SM-sarjasta.

Miltä Ticon tilanne näyttää suhteessa edellä mainittuihin jengeihin?

– Tico on taas vuotta kokeneempi ja pelillisesti astetta vaarallisempi, joten uskon, että tullaan haastamaan jokainen lohkon joukkueista ihan tosissaan. Puolustus on Joonas Pramin ja Aksu Hietalan preseasonilla loistaneen parivaljakon myötä aiempaa vahvempi, keskikentälle saadaan ensimmäistä kertaa Tico-historiassa täysi kausi Kustaa Käkeä ja uutta kilpailua Janne Kinnusen ja Joni Sikkilän myötä sekä heti kauden alusta saakka kunnossa oleva Jonne Ketonen. Ja kärjessä taas Jesse Ketonen saa pitkästä aikaa varteenotettavan kilpailijan, kun talvikaudella tuhoja tehnyt (mm. hattutemppu NuPSia vastaan) Paul Fahy alkaa päästä sinuiksi joukkueen pelitapaan ja löytää yhteistä säveltä muutamien muiden avainpelaajien kanssa. Silläkin on varmasti kauden mittaan oma merkityksensä, että ollaan pystytty hitsaamaan jengiä kasaan jo tammikuun alusta saakka sen sijaan, että oltaisiin vedetty talvikausi eri poppoolla ja laskettaisiin isot kalat sinne lampeen sitten vasta sarjakauden startatessa. Ei edusta oikein Ticon toimintamalleja, mutta jokainen tietysti tavallaan.

Uusia pelaajahankintoja ei ole siis enää odotettavissa?

– Ei me portteja ole tietenkään täysin suljettu, eli toki pidetään silmät ja korvat auki mahdollisten Ticon näköisten vahvistusten osalta, mutta mitään aktiivista hakua ei ole enää päällä.

Someen ilmestyi myös viime viikon lopulla kiinnostava teaser tulevasta Atletico Cup -hyväntekeväisyysturnauksesta. Pystytkö kertomaan siitä jo jotain?

– Kenttä on tosiaan varattu ja turnaus tullaan pelaamaan melko samanlaisella konseptilla kuin viime vuonnakin, tosin reilua kuukautta myöhemmin, lauantaina 31.8. Tämä taas johtuu Tapulin urheilupuistossa tehtävästä mittavahkosta kenttäremontista, jonka vuoksi tekonurmialue on luultavasti poissa käytöstä juuri heinäkuun ajan. Näiltä pohjilta päädyttiin sitten elokuun loppuun, jolloin kelien pitäisi olla vielä suosiolliset, mutta ehkäpä ne pahimmat kesälomakaudet on jo ohitettu. Nyt kaikki fokus menee kuitenkin preseasoniin, huomiseen peliin ja huhtikuun alun Mosa Cuppiin, joten palataan tähänkin kysymykseen lähiviikkoina uusiksi.

Sopii hyvin. Kiitokset haastattelusta ja tsemppiä keskiviikon otteluun!

– Kiitokset ja nähdään Ogelissa!