Kolmonen: Reipas – Atletico Malmi 1-1 (0-0)

Maalit

0-1 Mika Tenkanen (Kalle Jyrkinen) 72′
1-1 Robin Saastamoinen 84′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Ville Ruuska (C) 82′ Jani Hannula
Akseli Hietala
Mikko Kouri
Eeli Lehto
Jonne Ketonen
Mikko Vesterinen
Jaakko Peltonen 80′ Janne Hampaala
Mika Tenkanen 86′ Timo Kinnunen
Saku Kuittinen 65′ Kalle Jyrkinen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Erkka Niini (MV)
Antti Säynätkari

Raportti

Voitolla Töölön Taistosta jälleen raiteilleen saatu syyskierros jatkui Ticon osalta vuosien saatossa jo useampaan kertaa kolutussa Lahden Kisapuistossa. Torstai-illan ottelua isännöi puhtaan pelin lohkokärki Reipas, joka keväällä antoi Atleeteille Tapanilan kotiavauksessa tukkapöllyä isolla kouralla lukemin 0-5. Pientä rohkaisua murskajaisten edelleen poltellessa jossain alitajunnan sopukoissa toi kuitenkin malmilaisten positiivinen rekordi Kispin kentiltä (ja Lahdesta ylipäätäänkin); niin Reipasta, Lahen Poikia kuin Kuusysiäkin vastaan Litmasen patsaan katveessa pelatuista otteluista oli jokaisesta tarttunut matkaan vähintään yksi vieraspiste.

Kokoonpanon suhteen akuutti puolustajapula helpotti Aksu Hietalan sovitettua korttitilin täyttymisestä saamansa pelikiellon Taistoa vastaan ja Akatemian kapteenin, vakiostuntti Jani Hannulan porhaltaessa paikalle naapurikunnasta mökkivisiitin keskeltä. Nanin väylää pelaavaan kokoonpanoon tasoitti myös huoltopäällikön kanssa pukukopissa suoritettu hämärä kenkäbisnes. Niko Eriksson sen sijaan lusi vielä punakortin tuoman pannansa toista osaa Kispin aurinkokatsomossa incognitona paikallisten seassa.

Mosassa luulot pois isänniltään heti alkuun ottanut Reipas lähti nytkin vyörymään vahvalla itseluottamuksella kohti keltapaitojen päätyä. Vasenta vetojalkaansa ahkerasti illan mittaan käyttänyt Riku Heini löi alkutahdit jengapallollaan, jonka Tico-maalilla Elis Rintala kuitenkin vangitsi vaivatta Paavo Arhinmäeltä Atletico Cupissa lahjoituksena saatuihin uudenkarheisiin hanskoihin.

Atleettien kapteeninnauhaa toista peliä putkeen kantaneen Ville Ruuskan “huomaamaton” liike selustaan tavoitti noston keskikentältä ja yllättävän vaarallinen sipaisu puolivolleystä kohosi kohti Reippaan maalikehikon yläraameja. Varmaotteinen veskari Juha Tuomi oli tilanteen tasalla ja poimi perhosen räpyläänsä.

Heinin seuraavakin kaukopommi jäi kakkoseksi Eliksen sukelluksen edessä, ja kohta mentiin jo toisessa päässä Ketosten voimalla; nopea kontra Repen rajaheitosta eteni Jonnen pitkällä avauksella vauhtiin spurtanneelle Jesselle, joka kauhoi pallon selkänsä takaa kantapäällään itsensä ja hölmistyneen puolustajan yli edeten boksiin nokikkain Tuomen kanssa. Jessen sijoitus lähti kohti taka-alanurkkaa, mutta puolensataa liigapeliäkin viimeisen vuosikymmenen otannalla urakoinut Tuomi sai ohjattua pallon tolpan ulkopuolelle. Seuranneesta kulmapotkusta Tuomen koppi avasi puolestaan kotijoukkueelle raon vastaiskuun, joka päättyi vasemmalla hyökkäyssivustalla ahkerasti käytetyn Robin Saastamoisen matalaan, takatolpan ohittaneeseen laukaukseen.

Illan aloituspotkuun mennessä Reipas oli tehtaillut maaleja miltei viiden ottelukohtaisella keskiarvolla, ja luotosta omaan tulivoimaan kertoi sekin, etteivät viirupaidat vaivautuneet hieromaan palloa edes aivan huipputonteille ennen viimeistely-yrityksiään. Tämähän tarkoitti luonnollisesti sitä, että peliväline hakeutui kohti Eliksen maalikehikkoa kauempaakin tiiviiseen tahtiin, mutta kädet Arhiksen rukkasissa venyivät joka pallon tielle. Pettymään joutuivat osumia haeskellessaan vielä avausjakson puitteissa niin Teemu Toukonen, Heini, Saastamoinen kuin Kolmosen maalipörssiä johtava Olli Tynkkynenkin, joka 24 maalin turvin oli viimeistellyt jopa kertaalleen enemmän kuin koko Ticon joukkue.

Aivan tauon alle mahtui vielä pari kelpo tilannetta. Jesse nappasi Jonnen tuikkauksen matkaansa rinnallaan – vastustajien meuhkauksesta tulkiten kädellään – ja jatkoi kohti maalia. Erinomaisesti vastaan peittämään liikkunut Tuomi pääsi pallon tielle ja venytti vielä Jonnen ripariinkin. Puoliajan päätösminuutilla Eliksen valmiusastetta kokeili vielä vaparilla 20 metristä Antti Hukka, jonka ovela kierrepallo ohitti muurin ulkokautta ja suuntautui kohti etukulmaa, pysähtyen Eliksen torjuntaan.

Toiselle jaksolle Reipas alkoi nostaa painetta yhä enemmän Ticon päätyyn. Heinin, Hukan ja vaihdosta kentälle nostetun kulttipelaaja Edu Sassilan vaarallisesti blokeista suuntaa muuttaneet laukaukset suhisivat kulmapotkuiksi, joita kotijoukkue kuittasi koko ottelun aikana täydet 10. Tarkkuus rumputulta viljelleen Reippaan kudeissa jätti toivomisen varaa, kunnes Tynkkynen viimein pakotti Eliksen jälleen torjuntatöihin akrobaattisella ohjauksellaan ilmasta.

Kesken lahtelaisten painostuksen Tico pääsi kertaalleen toiseen päätyyn saakka poimien palkinnoksi puoliajan toisen kulmapotkunsa. Vaihtopelaaja Kalle Jyrkinen antoi vasemmalta herkullisen tarjoilun aivan luukulle, jossa ruuhkan keskeltä nurmipora Mika Tenkanen liukui pallon perille verkkoon asti! Ticon penkillä repesi riemu ja Reippaan leirissä ihmeteltiin tappioasemaa kuluvalla kaudella 14:nnessä pelissä vasta toista (!) kertaa.

Viimeiselle kympille Eddie Finch heitti kehiin tuoreita jalkoja kovaa raataneiden ja kolhujakin keräilleiden pelureidensa tilalle. Mallikkaasti edennyt puolustustaistelu sai kuitenkin pikapuoliin ikävän lommon, kun epäonnekas purkuyritys ei saanut ilmaa alleen vaan putosi suoraan keskustaan, jossa Saastamoinen pamautti vastapallosta massan läpi sen kummempia sihtailematta alanurkan kireäksi.

Tasoitus viitisen minuuttia ennen loppua laittoi käsikirjoituksen uusiksi ja nosti lahtelaisten tunnelmia niin kentällä kuin katsomossa. Toivo puhtaan voittosuoran jatkamisesta eli ja Saastamoinen oli maalinsa jälkeen heti uudestaan vetopaikoilla. Hyvävireinen Elis torjui pallon tällä kertaa jaloillaan väljemmille vesille.

Viimeinen femma ja saman verran lisäaikaa matelivat hitaasti, mutta keltainen bussi 16-alueen sisällä napsi keskityksistä ja maita pitkin tulleet ykköspallot päällä ja jalalla turvaan. Lisäajalla nitropurkit poksuivat jo auki lehtereillä, kun Ticolle aukesi yllättäen sauma vastaiskuun Tuomen päivystäessä käytännössä ainoana kotijoukkueen pelaajana kenttäpuoliskollaan. Paikallisten onneksi palloa ei kuitenkaan saanut jalkaansa kumpikaan Ketosista vaan vuosien runtelema dieselratsu Leego Hampaala, jonka tatsi teki kriittisellä hetkellä temput ja pohjoistuulen lailla puhaltanut helpotuksen huokaus katsomosta kutitteli vaihtopenkin niskavilloja.

Päätösvihellys raikasi viimein ja varmasti tyytyväisempänä pukusuojaan vetäytyi vierasjoukkue. Halpa tasoitus jäi hieman kaivelemaan ansiokkaan puolustustaistelun keskellä, mutta toisaalta Reipas olisi hyvin saattanut takoa maalin pari paremmista tonteistakin – ilman Eliksen pelastuksia. “Kisapuiston taika” jäi joka tapauksessa henkiin ainakin ensi kertaan saakka, ja kauden ensimmäinen ryövätty piste Reippaalta saattaa osoittautua myöhemmin vielä arvokkaaksi saaliiksi. Kolmonen jatkuu kotipelillä lauantaina 18.08. Pukinmäessä CLE:tä vastaan.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Elis Rintala: Poimi varmoin ottein kopin toisensa jälkeen eikä nollakaan jäänyt kauas.
Mika Tenkanen: Hurja määrä duunia laajalla säteellä ja “haalarimaali” vielä päälle.
Akseli Hietala: Pysyi pinnalla Reippaan hyökkääjien fyysisessä ja ennen kaikkea henkisessä paineessa.