Kolmonen: Atletico Malmi – Töölön Taisto 3-1 (1-0)

Maalit

1-0 Roni Tran (Mikko Vesterinen) 35’
2-0 Jonne Ketonen (Saku Kuittinen) 46’
2-1 om. 49’
3-1 Mika Tenkanen (Saku Kuittinen) 69’

Tilastot

Atletico Malmi vs. Töölön Taisto tilastot Kolmonen

Avaus

Elis Rintala (MV) var
Ville Ruuska (C)
Miro Rissanen
Masi Mailammi
Eeli Lehto
Mikko Vesterinen
Jaakko Peltonen 74’ Janne Hampaala
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen 88’ Jonatan Wasenius
Roni Tran 46’ Saku Kuittinen
Jesse Ketonen var

Muut vaihtopelaajat

Timo Kinnunen
Antti Säynätkari

Raportti

Syyskierros jatkui viime viikonlopun nihkeästä RiPS-tappiosta, joka vielä uuden pelipäivän aamunakin jäyti mielessä jossain määrin. Katseet oli kuitenkin jo suunnattu perjantai-illan kamppailuun, jossa vastaan asettui tuttu ystävyysseura, Töölön Taisto. TöTan ja Ticon välinen kevätkierroksen keskinäinen kamppailu oli päättynyt sopuisasti 2-2-lukemiin, vaikka molemmilla oli ottelussa omat etsikkohetkensä ja mahdollisuus viedä peli nimiinsä.

Tällä kertaa pelipaikkana oli Pukinmäen loistokuntoinen nurmi, jolle Eddie Finchin poissaollessa vetovastuussa ollut Antti Säynätkari juoksutti iskukykyisen joukkueen. Ainoat tummat pilvet piirrettiin toppariosaston ylle, josta viime viikonloppuna olivat karsiutuneet pois Akseli Hietala ja Niko Eriksson pelikieltojen vuoksi sekä Mikko Kouri muista syistä. Onneksi apua löytyi jälleen Vitosen Akatemiasta, josta irtosi lainalle hyviä otteita pitkin kautta esittänyt Masi Mailammi. Hänen parikseen keskuspuolustukseen juoksutettiin ensimmäistä kertaa tällä kaudella Miro Rissanen. Myös RiPS-matsista puuttuneet Jaakko Peltonen ja Mikko Vesterinen saatiin takaisin keskikentälle ja penkiltäkin löytyi runsaasti leveyttä erityisesti keskiakselille.

Ottelu käynnistyi Pukinmäessä varsin tunnustelevissa merkeissä. Kuvaavaa oli, ettei ensimmäisen parikymppisen aikana nähty yhtäkään laukausta tai muuten kuin keskityksillä tullutta murtautumista boksiin.

Ensimmäinen vaarallisempi tilanne nähtiin vasta ottelun 21. minuutilla, kun Jesse Ketonen vapautti Mika Tenkasen pystyynjuoksuun. Syöttö oli kuitenkin aavistuksen kova ja Taisto-veskari Eetu Myllyveräjä ehti pallon tielle juuri sillä hetkellä, kun Tenksu haki viimeistelyä. TöTa sai välissä parikin kulmapotkua ennen kuin nähtiin ensimmäisen jakson puhuttavin tilanne: Jesse Ketonen oli karata läpiajoon, mutta töölöläispakki kolasi hänet selkäpuolelta kumoon. Jesse päätyi taklauksen voimasta nurmen pintaan ja katsomoon näytti siltä, että punakorttikaan ei olisi ollut vääryys ilmeisen maalintekosauman estämisestä näin viikko RiPS-ottelun tapahtumien jälkeen. Tuomarin pilli pysyi kuitenkin mykkänä ja peli jatkui.

Puolen tunnin pelin jälkeen nähtiin puolestaan Eeli Lehtoa parhaimmillaan. Nuori laitapakki sai pallon oikealla ja purjehti kentän keskustasta viistosti kohti toista kulmausta ohittaen n. 60 metrin täysvauhtisella juoksullaan useammankin vastustajan. Juoksun perään vielä hieno pystysyöttö topparin ja laitapakin välistä kohti Jonne Ketosta, mutta pakki ehti liu’ullaan kuitenkin juuri ja juuri väliin. Pallo jäi pyörimään boksin nurkille ja Jesse Ketonen yritti nostoa yli Myllyveräjän. Pallo kuitenkin otti kevyen osuman toppariin ja nousi sen saattelemana maalin katolle.

34. minuutilla Jonne Ketonen sai vihdoin pallon linjasta läpi eikä laukauskaan ollut hassumpi: peliväline nuoli takatolppaa päätyen kuitenkin päätyrajasta yli. Mutta vain minuuttia myöhemmin onnisti, kun Miro Rissanen käynnisti hyökkäyksen omassa päässä ja löysi keskustasta taskuun kaventaneen Jonne Ketosen. Tältä “jonnemainen” tempokuljetus ja syöttö pystyynjuoksun tehneelle Mikko Vesteriselle. Mölli näytti kokemustaan eikä hätäillyt vaan hetken eri vaihtoehtoja tarkasteltuaan löysi syötöllään takaviistosta Roni Tranin, jonka kylmänviileä viimeistely boksissa oli vahvaa suorittamista. Pallo maaliin ja kädet ilmaan 1-0-maalin merkiksi!

Taisto oli kuitenkin lähellä tasoitusta heti perään, kun joukkue sai kolme kulmapotkua minuutin sisään. Näistä keskimmäinen löysi härkämäisen Niklas Keräsen pään eikä viimeistely-yrityskään ollut hassumpi. Pallo painui kuitenkin puolisen metriä ohi takatolpan.

Samat miehet olivat vielä tekopaikoilla ennen ensimmäisen puoliajan loppua, kumpainenkin kertaalleen. Ensin Roni Tran pääsi pyssyttämään Jonne Ketosen takaviistotarjoilusta, mutta tällä kertaa pallo kohosi yläilmoihin. Ja vain hetkeä ennen puoliaikavihellystä Niklas Keränen oli jälleen puskupaikoilla boksissa, kun Tico-toppari liukasteli kriittisellä hetkellä. Pusku nousi kuitenkin puolisen metriä poikkipuun yli. Tauolle lähdettiin siis noissa samaisissa 1-0-lukemissa.

Toiselle jaksolle vt. päävalmentajana kunnostautunut Antti Säynätkari suoritti yhden pelaajavaihdon: Roni Tran korvattiin Saku Kuittisella. Kuittinen olikin heti pahanteossa, kun ottelua oli pelattu hädin tuskin 18 sekuntia ja verkko heilui jo töölöläispäässä. Jesse Ketonen prässäsi pallon itselleen keskialueella, löysi ylempää Saku Kuittisen, joka puolestaan kääntyi, pysäytti hyökkäyksen pausallaan hetkeksi ja pisti pystypallolla vauhtiin laidalta kaventaneen Jonne Ketosen. Jonne otti ensimmäisen kosketuksen kohti maalia ja sijoitti toisellaan ohi vastaan tulleen Myllyveräjän. Hienosti pelattu osuma vei Atleetit 2-0-johtoon!

TöTa kuittasi kuitenkin johto-osuman vain hetkeä myöhemmin, kun muuten sangen hyvin pelanneelle Elis Rintalalle sattui pieni virhe maalillaan. Aleksi Pesonen lähetti keskityksen aivan päätyrajan tuntumasta kohti maalia ja pallo näytti Rintalalle helposti kopattavalta. Märkä nurmi teki kuitenkin tepposet, Elis liukastui ja pallo kimposi tämän kropasta kohti etutolppaa ja siitä lopulta sisään.

Taisto sai kavennusmaalin seurauksena pienoisen itseluottamusbuustin ja jo avauspuoliajalla nähty vahvempi pallonhallinta alkoi näkyä pian myös maalipaikoissa. Seuraavan kymmenminuuttisen aikana pallo päätyi kahdestikin Tico-maalin sivuverkkoon, ensin Aleksi Pesosen tulisesta pyssystä ja hetkeä myöhemmin kulmapotkua seuranneesta puskusta. Tico taas hätyytteli töölöläispäätä lähinnä vauhdikkaista vastahyökkäyksistä, jotka eivät kuitenkaan näyttäneet tuottavan tulosta.

Ei ennen kuin vasta ottelun 69. minuutilla, jolloin nähtiin illan toinen onnenkantamoinen. Super-sub, Sakke Kuittinen löytyi jälleen keskustasta ja levitti peliä oikealle laidalle Tenkaselle. Tenksu rynnisti pystyynjuoksuun ja haki keskitystä boksiin. Pallo kuitenkin flinttasi ja hyvän myötätuulen avustamana leijasi yli Myllyveräjän maalin takanurkkaan. Näin Tico siirtyi jo 3-1-johtoon!

Maali ei missään nimessä tappanut peliä vaan intensiteetti säilyi kovana ja itse asiassa vaan voimistui loppua kohden. TöTa haki kavennusta vimmatusti ja Tico taas yritti kaunistella lukemia sen sijaan, että olisi pysäyttänyt pelin virtauksen täysin. Samalla myös tunteet kuumenivat ja loppuvaiheiden aikana nähtiin parikin rumaa taklausta sekä täysin tarpeetonta jälkipeliä huipentuen siihen, että vastahyökkäyksen varoituksen arvoisesti keskeyttänyt Jesse Ketonen lyötiin kostotoimenpiteenä rajusti maanpintaan. Tuomari ei kuitenkaan nähnyt tässäkään punaisen paikkaa vaan TöTa-pakki selvisi pelkällä keltakortilla.

Myös Taistolle jäi hieman jossiteltavaa, kun 79. minuutilla mies kaadettiin boksissa hävityn keskityspallon seurauksena ja vierailija vaati tästä rankkaria. Tuomarin pilli pysyi jälleen mykkänä.

Ottelun 86. minuutilla kavennus oli lähempänä kuin kertaakaan aiemmin. Miro Rissanen yritti katkaista TöTa-keskityksen, mutta päätyikin suuntaamaan purkunsa epäonnisesti kohti omaa maalia. Elis Rintalan refleksit olivat kuitenkin kunnossa ja mies haki upean torjunnan tolpan juuresta.

Jesse Ketonen oli niin ikään ratkaista pelin lopullisesti 90. minuutin täyttyessä. Velipojalta lähtenyt syöttö tavoitti Jessen linjan takaa ja tämä pääsi aina boksiin saakka, kunnes hieman pienestä kulmasta lähtenyt kärkkärituikkaus nousi metrin verran yli poikkipuun. Lopussa Elis Rintala esitti vielä kertaalleen näyttävän yläkäsitorjunnan, mutta kun pallo ei uponnut maaliin, päätti tuomari pelin viiden lisäaikaminuutin jälkeen malmilaisvoittoon lukemin 3-1.

Kolme pistettä jäivät siis tällä kertaa Malmille varsin tasapainoisen ja tehokkaan peliesityksen päätteeksi. TöTa piti palloa enemmän ja kirjasi ottelussa myös enemmän laukauksia, mutta Atletico loi kuitenkin vaarallisemmat paikat ja onnistui pitämään Taiston miltei täysin poissa vaara-alueilta. Ennakkoon pelätyt topparipoissaolot eivät myöskään osoittautuneet sen ongelmallisemmiksi, koska parivaljakko Mailammi-Rissanen pelasi erinomaisen ottelun ja piti vaaralliseksi tiedetyn Niklas Keräsen hyvin kurissa. Toisessa päässä puolestaan osuttiin riittävän hyvällä prosentilla ja vaikka maalipaikkamäärät eivät päätä huimanneetkaan, sai malmilaispoppoo kuitenkin aikaiseksi kolme hienoa maalia.

Pelit jatkuvat taas ensi viikolla, kun Atletico matkaa Reippaan vieraaksi Lahteen to 9.8. klo 19:30 alkavaan otteluun. Kevätkierroksen keskinäisessä väännössä ei Atleeteilla ollut rehellisyyden nimissä juuri minkäänlaisia saumoja eikä Reipas ole ennen tai jälkeen sen pelin menettänyt vielä pistettäkään. Eddie Finchin johtama valmennuskonklaavi saa siis punoa hyvät juonet, jotta Reipas pystytään kaatamaan tulevalla viikolla.

Tähtipelaajapisteet

Saku Kuittinen: Vahva sisääntulo toiselle jaksolle: 18 sekuntia kentällä ja mies alusti voittomaalin. Tämän jälkeen hyvää taistelua ja järkeviä ratkaisuja keskialueella.
Eeli Lehto: Pienistä nilkkavaivoista huolimatta hääri jälleen 90 minuuttia laidallaan, puolusti vahvasti ja teki muutamia loistavia nousuja hyökkäyssuuntaan.
Jonne Ketonen: Jonnelta jälleen mainio peli laidalla. Vahva esitys molempiin suuntiin.