Kolmonen: Atletico Malmi – RiPS 0-1 (0-0)

Maalit

0-1 Phondo Wälläri 90+3′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Eriksson 11′
Akseli Hietala
Mikko Kouri
Eeli Lehto
Jonne Ketonen
Janne Hampaala 57′ Saku Kuittinen
Kalle Jyrkinen 77′ Patrick Purola
Mika Tenkanen 86′ Aku Vapaa
Timo Kinnunen (C) 46′ Roni Tran
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Antti Säynätkari

Raportti

Ansaitun kesäbreikin päättäneeseen syyskauden avausotteluun Tico sai vieraakseen RiPSin. Kauden ensimmäinen, tasuriin päättynyt ottelu Riihimäellä kahden tuolloin tasapuolisesti tulokseen pettyneen joukkueen välillä ei vielä tuntumaa hakiessa kohonnut jalkapallon riemujuhlaksi, mutta nyt puolen kauden sahaamisen jälkeen odotukset olivat korkeammalla puolin ja toisin.

Pukinmäkeen jalkautuneesta Atleetti-kokoonpanosta löytyi kaksi tuttua nimeä nyt ensi kertaa listoilla kuluvalla kaudella; Kreikassa kovaa treeniä opintojensa lomassa kiskonut Patrick Purola sekä pelikamansa naftaliinista onkinut pitkäaikaistoipilas, valmentaja Antti Säynätkari täydensivät Ticon vaihtopenkkiä helteisenä päivänä.

Ainakaan tylsäksi ei ottelun alku voinut moittia, sillä RiPSin kulmapotkua vain 9 sekunnin pelin jälkeen seurasi Tico-veskari Elis Rintalan uskalias “haarakiilatorjunta” lähietäisyydeltä tulleeseen laukaukseen. Pienen puhaltelun jälkeen Eliskin oli onneksi pian tolpillaan.

Aina vaarallinen Ketosen veljespari oli juonimassa kotijoukkueen ensimmäistä hyökkäystä tutulla murtautumismallilla: Jonne syöttää ja Jesse karkaa. Jälkimmäinen ei kuitenkaan aivan saanut täyteen kontrolliin pikkuveljensä mainiota pistoa pakin jalkojen välistä ja pallo lurahti päädystä yli.

11. minuutilla katseet kohdistuivat Ticon päätyyn, kun Niko Erikssonin liukutaklaus palloon RiPSin pitkän avauksen jälkeen lennätti myös hyökkääjän kanveesiin. Kärkkäitä näkemyksiä tilanteesta sateli molemmilta vaihtopenkeiltä, mutta ottelun erotuomarin päätös kallisti puntarin tylysti vieraiden eduksi: vasempana puolustajana luutineelle Nikolle nousi takataskusta punainen kortti ilmeisen maalipaikan viemisestä rikkomalla. Erotuomari ei kovaa tuomiotaan epäröinyt ja Ticon hikinen ehtoo muuttui saman tien jalkaparin verran hikisemmäksi.

Kentältäpoistoa seurannut ryhmityksenmuutos pudotti Jonnen laidalta pakiksi. Pallonhallinta alkoi luonnollisesti ylivoiman myötä kallistua vieraille, mikä toisaalta vahvana suunnanmuutosjoukkueena tunnetulle Ticolle ei poikennut mitenkään normaalista. Kummassakin päässä vedot suhisivat ohi maalin, ensin Jessen lapikkaasta vahvan 1v3-haaston jälkeen leveäksi takaa ja vastapäädyssä kapteeni Pietari Palomäen ohjaus etualueelta suoraan syötöstä ei taipunut tolpan sisäpuolelle.

Ekan puolikkaan viimeisen vartin mainittavimmaksi anniksi jäi kummaltakin joukkueelta jokunen tehoton kulmapotku sekä Eliksen kaksi helppoa torjuntaa kaukolaukauksiin. Taukokiikarit 0-0 kuvastivat jo avausjakson voimasuhteita aivan riittävästi.

Toista puoliaikaa oli takana kymmenisen minuuttia, kun Joona Dysterin kova laukaus vasemmalta haaston jälkeen kohti etukulmaa vaati Elikseltä jo hieman isomman blokin. Muuten huippuhetket olivat edelleen kortilla kulmurien sekä pelin neljänneksiin jakaneiden juomataukojen ulkopuolella, sillä vaikka RiPS tempoi hyökkäyksiä päättäessään jalkaa taakse ahkerasti, viuhuivat laukaukset maalin sijasta jatkuvasti kohti tenniskenttää.

Laituri Phondo Wällärin kuti keskeltä päästi Eliksenkin tutustumaan palloon jälleen hanskoillaan. Heti seuraavasta tilanteesta ottelun 85. minuutilla syntyi koko puolentoista tunnin pelirupeaman paras maalipaikka – ja aika lailla täysin puskista. Jesse toi palloa oikealta mukanaan ainoastaan keskeltä ylös hölkännyt vaihtomies Roni Tran, ja kaksikolla oli vastassa koko sinivalkoisten puolustuslinja. Hitaan 2v4-alivoimahyökkäyksen lopuksi Jessen laukausta boksissa odottanut Roni huomasi pallon yhtäkkiä tulevan laidalta syöttönä jalkaansa maalikehikko ja veskari armoillaan. Aikaa olisi kenties riittänyt haltuunottoonkin, mutta nopeasti reagoinut Roni laukoi ykkösellä ja koko keltaisten leiri jätti pari henkäystä väliin pallon lipuessa puolisen metriä vasemman tolpan ohitse.

90 minuuttia täyttyi pikapuoliin ja tulossarakkeeseen näytti yhä vahvemmin piirtyvän maaliton tasuri. Lopulta kuitenkin lisäajan rullatessa kolmatta minuuttia syöttö RiPSin vasemmalta hyökkäyssivustalta sujahti massan läpi toiseen aaltoon asti Wällärille, joka sijoitti vasurillaan pallon maalin takanurkkaan. Elis sai vetoon vielä sormia väliin, mutta verkon poimut pullistuivat silti. Kontrasti vaihtopenkkien tunnelmien välillä maalin syntyessä oli mykistävä Ticon sadatellessa viime hetken takaiskua ja RiPSin juhliessa villisti täysin palkein. Pari pahanmakuista minuuttia myöhemmin ottelu päättyi vieraiden 1-0-voittoon.

Statistiikka jätti ottelusta todellisuutta eli loppulukemia selvästi karumman kuvan; jotakuinkin kaikilla numeerisilla mittareilla isäntänsä kakkosiksi jättäneen RiPSin tilastollinen hallinta ei kentällä jalostunut kovan luokan maalipaikoiksi eikä Atleeteilla alivoimasta huolimatta ollut varsinaista hätää missään vaiheessa. Tico puolusti mallikkaasti 80 minuuttia vajaallakin vetäytymättä kuitenkaan kokonaan kuoreensa. Lopun huipputontin hukkaus 0-0-tilanteessa jäi kismittämään ankarasti, mutta toisaalta 0 laukausta kohti maalia ei maalannut suoriutumisesta hyökkäyssuuntaan kovin mairittelevaa kuvaa.

Tappio kolhi malmilaisten sarjasijoitusta pykälällä neljännestä viidenneksi riksulaisten kivutessa voiton turvin pisteellä ohi. Kolmonen jatkuu Atleticon osalta toisella peräkkäisellä kotiottelulla Töölön Taistoa vastaan Pukinmäessä perjantaina klo 19:15 alkaen.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jonne Ketonen: Jalkoja riitti ihailtavasti kahteen suuntaan “Marcelon” tontiltakin.
Jesse Ketonen: Jatkuvasti hankala pideltävä kahdelle tai kolmellekin puolustajalle.
Eeli Lehto: Eleettömiä riistoja, sai RiPSin junnut näyttämään nappuloilta rinnallaan.