Kolmonen: Atletico Malmi – EPS 2-0 (1-0)

Maalit

1-0 Jonne Ketonen (Kustaa Käki) 15′
2-0 Kustaa Käki (Jesse Ketonen) 48′

Tilastot

Atletico Malmi EPS 2-0 Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Eriksson
Mikko Kouri (C)
Iiro Helinen 46’ Yasine Aloui
Ville Ruuska 65’ Teemu Lipponen
Jaakko Peltonen 76’ Miro-Aleksi Tissari
Mikko Vesterinen
Kustaa Käki 85’ Timo Kinnunen
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Erkka Niini (MV)
Ruben Launiala

Raportti

Lauantaina pelattiin syyskierroksen toiseksi viimeinen nurmiottelu, kun Atletico isännöi Pukimäessä EPS:aa. Keväällä hankittu niukka voitto oli vielä tuoreessa muistissa, olihan Atletico-paatin kurssi kääntynyt isoilta osin juuri tuon ottelun saattelemana. Toisaalta kyseinen kamppailu muistettiin myös yhtenä kevään hienoimmista puolustustaisteluista, kun vajaamiehinen malmilaisryhmä onnistui pitämään espoolaiset suurimmaksi osaksi poissa maalipaikoilta.

Kokoonpanopuoli näytti pitkästä aikaa lupaavalta. Muutama pelaaja kärsi edelleen pikkuvammoista ja sairaslistalta löytyi useampia pitkäaikaispoissaolijoita, mutta tarkkasilmäisimmät huomasivat, että Atletico peluutti – harvinaista kyllä – lähes täysin samaa kenttämiehitystä kuin edellisviikon HooGee-ottelussa. Ainut muutos löytyi maalilta, jossa Elis Rintala korvasi Erkka Niinin.

Ottelun alkutahdit muistuttivat melko lailla kevätkierroksen kohtaamista. Ainut isompi ero oli se, että EPS pyrki puhkaisemaan Atleticon linjaa useammalla murtavalla syötöllä peräkkäin sen sijaan, että olisi pyöritellyt palloa vain tehottomasti keskialueella. Atletico luovutti myös pallonhallinnan suosiolla vierasjoukkueelle ja kyttäsi niitä vastaiskupaikkoja, joiden avulla se oli keväälläkin luonut valtaosan vaarallisimmista paikoistaan.

Ensimmäinen mainitsemisen arvoinen tilanne syntyi 8. minuutilla, kun Mikko Vesterinen pääsi yrittämään maalintekoa rankkarialueen ulkopuolelta. Pompusta lähtenyt roikkupallo leijaili kuitenkin aavistuksen leveäksi Ville Saikkosen vartioiman EPS-maalin takayläkulman.

EPS taas ahdisteli Atletico-maalia ensimmäistä kertaa 12. minuutilla, kun Jesse Saarisen oikealta antama kulmapotku löysi taka-alueelta vapaan miehen, mutta pusku suuntautui kuitenkin päin Elistä.

Vain hetkeä myöhemmin Atleticolle tuomittiin kulmapotku, jonka Kustaa Käki lähetti matalana boksiin. Jonne Ketonen oli mies oikeassa paikassa ja pääsi tälläämään hyvällä vauhdilla pallon läpi puolustusmuurin ja ohi Saikkosen. Tico siirtyi 1-0-johtoon!

Ja hyvä, ettei lisää nähty jo 19. minuutilla, kun edellisen osuman syöttänyt Kusti ajoi voimakkaasti keskustan kautta vasemmalle vetopaikkaan, mutta kuti lähti kuitenkin aavistuksen ohi etunurkasta.

EPS oli ensimmäisellä jaksolla vaarallisimmillaan erityisesti erikoistilanteissa, jotka lähtivät Saarisen jalasta tarkasti kohti takatolppaa. Sieltä pitkät miehet pyrkivät vuorollaan viimeistelyyn. Osan palloista Tico-puolustus hoiti ongelmitta, mutta myös onnea oli matkassa, ettei esimerkiksi 23. minuutilla nähty Arttu Ahon putku suuntautunut kohti maalia. Saarinen itsekin oli lähellä tasoitusta, mutta Rintala nappasi noin vitosta myöhemmin tulleen sutaisun helposti.

Pelikellon lähennellessä puolta tuntia, pääsi Mikko Vesterinen kokeilemaan sivuvaparista. Noin 20 metristä, kenttäpuoliskon oikealta reunalta lähtenyt kierteinen laukaus kaarsi kutkuttavasti kohti takatolppaa, mutta ohitti sen kuitenkin väärältä puolen. Jesse Ketonenkaan ei ollut sen onnekkaampi, kun hän sai hetkeä myöhemmin velipojaltaan Jonnelta hienon pystypallon, ajoi boksiin ja oli virittelemässä jo laukausta, kunnes oikea-aikainen taklaus siirsi pelivälineen päätyrajasta yli.

EPS sai pienen rynnistyksen päälle vielä ensimmäisen puoliajan loppuun ja Elikseltä nähtiin muutama loistava pelastus, ensin 33. minuutilla Jere Ahopellon läheltä tulleen laukauksen tielle ja hetkeä myöhemmin Ahon päästessä jälleen puskemaan Saarisen kulmuriin.

Kustaa Käki ehti välissä liipata Jesse Ketosen keskityksen päällään hieman maalin yli ja reilua viittä minuuttia myöhemmin laukoa myös jälleen aavistuksen etukulmasta ohi ennen kuin Saarinen jälleen tarjoili vaarallisen kulmapotkun ja Mikko Jalonen puski sen yläriman kautta yli maalin. Puoliajalle mentiin siis Atleticon 1-0-johdossa.

Tauolla Tico vaihtoi Yasine Alouin Iiro Helisen tilalle sisään ja muokkasi hieman pelipaikkoja. Tämä näyttikin tuovan heti tulosta, kun Atletico lisäsi johtoaan ottelun 48. minuutilla. Jonne Ketonen vaihtoi puolta oikealle, jossa Jesse Ketonen ajoi kohti päätyä, antoi erinomaisen matalan keskityksen linjan taakse ja katseli, kun Kusti jatkoi sen pienellä kosketuksella maalin takanurkkaan ohi Saikkosen.

Yasine meinasi lisätä johtoa tunnin kohdalla, kun Jaakko Peltonen ja Jesse Ketonen petasivat paikan hänelle. Kova laukaus päätyi kuitenkin etunurkan sijaan sivuverkkoon. Heti perään Tico pyöritti näyttävän kymmenen kosketuksen kuvion, jonka päätteeksi Kusti vippasi pelivälineen linjasta läpi juosseelle Jesselle. Tämän kurotus ei ollut kuitenkaan riittävä ja tuhannen taalan paikka kuivui kasaan.

67. minuutilla Jesse Saarisen sivuvapari kimpoli vaarallisesti maalin edustalla, mutta suuntatui kuitenkin omasta pelaajasta väljemmille vesille. Ja heti perään Eetu Klingberg pääsi laukomaan vaarallisesti, mutta Elis venyi jälleen laukauksen tielle ilmavalla loikallaan.

Myös Saikkonen toisessa päässä sai tehdä täyden päivätyön, kun Jesse Ketonen pelattiin jälleen vauhtiin oikealta, mutta Saikkonen ehti liukasteluistaan huolimatta peittämään Jessen tuikkauksen kulmapotkuksi.

Viimeisen parikymppisen aikana ottelu kääntyi entistä enemmän vierailijan eduksi ja takaa-ajo pakotti malmilaiset puolustuskannalle. Tämä toisaalta tilkitsi puolustuksen eikä EPS päässyt oikein vaaranpaikoille. Myös Atleticon omat yritykset jäivät vähiin muutamia satunnaisia yrityksiä lukuun ottamatta. Kun päivän tuomaristokin oli päättänyt olla jakamatta varoituksia, ei ottelun loppupuolelle saatu vaihtoja kummempia tilastomerkintöjä. Loppulukemiksi kirjattiin muuttumattomat 2-0.

Kolme pistettä nosti Atleticon pistesaldon jo 32:een ja samalla sijoituksen kolmanneksi. Ottelu oli sujunut malmilaisittain täysin käsikirjoituksen mukaisesti ja omia vahvuuksia hyödyntäen. EPS saatiin pidettyä erikoistilanteita lukuun ottamatta jälleen kauempana maalista ja vaikka pallonhallinta olikin vierailijalla, Tico sai luotua ne vaarallisimmat maalipaikat. Puolustus pelasi uhrautuvasti ja hyökkäyspää Ketosten ja Käen johdolla aiheuttivat jatkuvia sydämentykytyksiä espoolaisalakerralle.

Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi perjantaina pelattavaa Atlantis-ottelua. Tuolloin pelataan kakkossijahaaveiden kannalta ratkaiseva ottelu, kun kabinettitaistossa rankan pistemenetyksen kokenut “muukalaislegioona” saapuu Ticon vieraaksi Pukinmäkeen. Ottelu starttaa klo 18:00.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Kustaa Käki: Mukana molemmissa maaleissa. Todella vahva peli hyökkäyssuuntaan.
Mikko Vesterinen: Isot kilometrit keskikentän keskustassa. Katkoi vastustajan pelinrakentelua ja käynnisti useampia hyökkäyksiä yhdessä Kustin kanssa.
Elis Rintala: Muutama lopputuloksen kannalta merkittävä torjunta. Kauden ensimmäinen nollapeli Elikselle.