Kolmonen: Atletico Malmi – HPS 3-2 (2-0)

Maalit

1-0 Jesse Ketonen (Kustaa Käki) 24′
2-0 Yasine Aloui (Jesse Ketonen) 29′
3-0 Jesse Ketonen (Alfredo Miguel) 65′
3-1 Eric Bullock 81′
3-2 Eric Bullock 87′

Tilastot

170805 HPS

Avaus

Erkka Niini (MV)
Timo Kinnunen 46’ Ville Ruuska var
Mikko Kouri 82’ Aku Vapaa
Niko Eriksson
Jani Hannula var
Kustaa Käki
Mikko Vesterinen
Jonne Ketonen
Yasine Aloui 61’ Alfredo Miguel
Patrick Purola
Jesse Ketonen 66’ Ruben Launiala

Muut vaihtopelaajat

Elis Rintala

Raportti

Syyskierros käynnistyi Atleticon osalta toivotulla tavalla ja voitto Tikasta nosti joukkueen jo 19 pisteeseen. Samasta pistemäärästä löytyi myös launtaisessa ottelussa vastaan tullut HPS, jolle malmilaisryhmä oli kärsinyt yhden kevätkierroksen karvaimmista tappioista. Siispä lauantain teema oli selkeä, tavoitteena jatkaa voittoputkea ja hakea revanssi kevään kohtaamiselle.

Oman haasteensa otteluun toi joukkueen loukkaantumistilanne, sillä pitkäaikaispoissaolijoiden lisäksi loukkaantumiset ja muut syyt pitivät sivussa mm. Mikko Huupposen, Roni Tranin, Mika Tenkasen, Akseli Innasen, Jani Putkosen, Miro-Aleksi Tissarin, Jaakko Peltosen, Iiro Helisen ja viime pelissä paluunsa kentille tehneen Teemu Lipposen. Pahimmillaan näytti siltä, ettei lauantaille liikenisi yhtään vaihtomiestä, mutta lopulta Akatemia-avuilla ja muutamalla puolikuntoisella Atleetilla varustettu nippu koostui lopulta jopa 16 enemmän tai vähemmän pelikuntoisesta Atleetista.

Ottelun alku oli malmilaisittain haastava. HPS nimittäin sai pallon tolppaan jo ottelun kolmannella minuutilla. Vierasjoukkueen Juho Sihvola pääsi ensin pommittamaan kulmapotkusta vastapalloon ja päin Timo Kinnusta. Peliväline kimposi maalin edustalle, josta se puskettiin pystypuuhun. Atletico kuitenkin kesti ja siivosi pallon väljemmille vesille. Paria minuuttia myöhemmin Tico sai ensimmäisen paikkansa, kun Jonne Ketonen ajoi tuttuun tyyliinsä laidalta sisään ja haki jalkansa vapaaksi laukausta varten. Veto kuitenkin suuntautui selkeästi yli.

Näiden paikkojen jälkeen seuraava kymmenminuuttinen mentiin melko tunnustelevissa merkeissä ja näytti siltä, että molemmilla joukkueilla oli omat haasteensa pelinrakentelussa, vaikka kenttä ja alusta olivat tuttuun tyyliin priimakunnossa.

Ennen kuin 20 minuuttia oli täynnä, sai HPS pallon tolppaan vielä kahdesti uudestaankin, ensin Emil Aspin toimesta vastahyökkäyksessä ja vain minuuttia myöhemmin jälleen harmaita hiuksia Atleticolle tuottaneesta kulmatilanteesta. Tosin ei Atleticokaan kaukana maalista ollut, kun Kustaa Käen lyhyenä pelaama kulma päätyi Jonne Ketosen lapikkaasta vain joitakin kymmeniä senttejä yli etuyläkulman.

Ensimmäisen parikymppisen jälkeen ote ottelusta alkoi kääntyä entistä selkeämmin kotijoukkueen eduksi. Varsinkin suoraviivaisemmat hyökkäykset toivat harmaita hiuksia vierailijan helposti rakoilleelle puolustukselle ja Jesse Ketonen olikin jopa kahteen otteeseen karussa ennen avausosumaa. Varsinkin jälkimmäinen näistä kirvoitti reilusti purnausta malmilaiskatsomossa, sillä pallo pelattiin aina maaliin saakka Jesse Ketosen haettua puhtaan pääpallovoiton käsin tilanteeseen tulleelta HPS-veskarilta ja Yasine Alouin viimeisteltyä irtopallon sisään.

Protestit loppuivat kuitenkin lyhyeen, sillä jo seuraava hyökkäys pelin 24. minuutilla toi illan avausosuman, kenenkäs muunkaan kuin Jessen lapikkaasta. Tilanne syntyi oikealta laidalta ja Kustaa Käen laitaa pitkin linjan taakse pelaamasta pystypallosta. Jesse hyödynsi nopeuttaan, otti pallon haltuun ja ajoi sisään. Valtteri Hirvonen maalillaan oli hyvin mukana, mutta ei mahtanut mitään Jessen etukulmaviimeistelylle. Tällä maalilla Tico johti siis 1-0.

Ja lisää oli luvassa viittä minuuttia myöhemmin. Jälleen Käeltä erinomainen visiosyöttö linjan taakse, jonka Jesse kirmasi kiinni, ohitti ahdistelemaan tulleen pakin ja vaikka tilaa olisi ollut omaankin viimeistelyyn, pelasi hän pallon vielä vierelleen nousseelle Yasine Alouille, jolla oli helppo työ siirtää Atletico jo 2-0-johtoon.

HPS haki kavennusta vimmatusti ja oli myös lähellä sitä, kun 33. minuutilla Joonatan Räsänen pääsi puskemaan kulmurista aivan vapaasti pilkun ja vitosen viivan välimaastosta, mutta pusku suuntautui noin pari pallonmittaa maalin yli. Ja viittä minuuttia myöhemmin Tim Basilille avautui tilaisuus laukoa boksin takaosasta. Erkka Niini ennätti jalkoineen kuitenkin väliin ja irtopallokin siivottiin kulmaksi, joka sekään ei tuonut tällä kertaa tulosta.

Jos HPS-kavennus oli lähellä puolen tunnin pelin jälkeen, oli Atleticolla saumat tappaa peli jo kolmannella osumallaan aivan puoliajan lopussa. Parivaljakko Kustaa Käki – Jonne Ketonen loi kaksi erinomaista paikkaa, joista ensimmäinen kariutui siihen, että Jonnen veto blokattiin ja irtopalloa kohti suuntautunut liuku vihellettiin rikkeeksi.

Toisella kertaa Kustin vippi puolustuslinjan yli jatkui Jonnen jo veskarinkin ohittaneella laukauksella, mutta puolustus ehti siivota pelivälineen kauemmaksi ennen kuin se ylitti maaliviivaa. Kellossa ei ollut vielä edes 45 minuuttia, kun tuomari päätti avauspuoliajan 2-0-lukemiin.

Toinen jakso käynnistyi sekin vauhdikkaasti ja Atleticon kolmas osuma oli jo todella lähellä. Keskialueelta käynnistynyt vastahyökkäys käväisi oikeassa laidassa Yasinella, joka palautti pallon keskialueelle Jesselle ja Jesseltä se puolestaan tiputettiin taaksepäin Jonnelle. Jonnen vasenta alakulmaa kohti suuntautunut veto otti pienen osuman HPS-pelurista ja levisi siitä kulmaksi. Kulmapotkusta ei seurannut mitään vaarallisempaa, vaikka Yasine revittiinkin kumoon boksissa sääntöjen vastaisin ottein. Pilli pysyi kuitenkin hiljaa ja ottelu jatkui.

Hetkeä myöhemmin sama kolmikko oli jälleen pahanteossa, kun Jonnen levitys laitaan jatkui Yasinen pystyynjuoksulla ja mainiolla, matalalla keskityksellä. Jesse oli kuitenkin askeleen verran jäljessä ja Hirvonen ehti napata pallon.

HPS:n saumat olivat enemmänkin yksittäisiä, kun mm. Tim Basili pääsi kuljettamaan palloa miltei 70m verran ja laukomaan vielä kohti etukulmaan ilman, että ticolaiset saivat hänen menoaan horjutettua. Niini oli kuitenkin mies paikallaan ja torjui laukauksen.

65. minuutilla nähtiin sitten ratkaiseva kolmas osuma, kun Alfredo Miguel käänsi pelin puolustusalueelta ja pelasi pallon Jesselle. Tämä kamppaili itsensä vapaaksi, laittoi pallon alimpana olleen topparin ohi ja juoksi toiselta puolelta edeten kohti Hirvosen vartioimaa maalia. Siitä vielä hyvä viimeistely ohi veskarin ja vaikka voima jäi laukauksesta puuttumaan, ylitti pallo maaliviivan ennen kuin puolustus ehti sitä siivoamaan. Sen sijaan Jesse itse koki kovia, kun HPS-toppari taklasi tämän verkkoon niin, että Jessen olkapää lähti sijoiltaan ja hän joutui jättämään pelikentät ennenaikaisesti.

Paine vihreäpaitojen päässä kuitenkin jatkui ja 76. minuutilla maali näytti jo varmalta, kun vasemmassa laidassa sivuvapari pelattiin lyhyenä ja Jonne sai pelivälineen toimitettua vastakkaiseen laitaan Patrick Purolalle. Patin kuti lähti ärhäkästi ja osui takatolppaan, josta ripareille pääsi vielä hetkeä aiemmin Jessen tilalle vaihdettu Tico-kuopus, Ruben Launiala. Ruben viritteli laukaustaan hetkisen ja pommitti kohti etukulmaa, mutta Hirvosen refleksit pysäyttivät laukauksen.

Vaihdot sekoittivat osaltaan Atleticon pakkaa ja vaikka tilanteita siunaantui ajoittain, oli suurin taistelutahto jo kadonnut. HPS taas toi nuoriso-osastoa sisään ja kolmen maalin tappioasemastaan huolimatta ryhtyi vielä takaa-ajoon, jonka pelikello kuitenkin pysäytti neljännen lisäaikaminuutin jälkeen.

HPS onnistui kuitenkin kaventamaan kahdesti ennen sitä, ensin 81. minuutilla, kun Eric Bullock laukoi läheltä maalin kattoon Ticon ensin blokattua pari ensimmäistä vierailijan laukausta. Sama mies oli asialla 87. minuutilla, kun vaihtojen myötä vasemmaksi pakiksi siirretty Jonne Ketonen kompuroi pallon kanssa ja päästi Juho Hirvosen ja Eric Bullockin kaksin Niko Erikssonia vastaan. Hirvosen laadukas syöttö löysi Bullockin boksin rajoilta ja tämä viimeisteli varmasti vasempaan alakulmaan.

HPS olikin yhtäkkiä enää maalin jäljessä, vaikka 20min aiemmin näytti siltä, että Ticon neljäs tai viideskin osuma olisi ollut todennäköisempi vaihtoehto. Vierailija hyödynsi kuitenkin momentuminsa hyvin ja Ticon vajaamiehisyys alkoi näkyä kentällä. Onneksi kello kuitenkin pelasti Ticon eikä tasoitusta lopulta nähty.

Atletico nappasi siis täyden pistepotin ja nousi jo sarjataulukon kolmannelle sijalle. Ottelu HPS:ää vastaan oli kevätkierroksen tapaan tasainen ja jännittävä, mutta totuuden nimissä täysi pistepotti oli vähintäänkin ansaittu. Vahvemmalla kokoonpanolla ja paremmalla viimeistelyllä lukemat olisivat voineet olla isommatkin. Toisaalta myös HPS:llä oli saumansa ottelun alussa ja etsikkoaikaa myös lopussa, joten kolmeen pisteeseen täytyy olla lopulta erittäin tyytyväinen.

Pelit jatkuvat jo tulevana torstaina, kun Atletico pelaa neljännen Pukinmäki-ottelunsa putkeen. Tuolloin vastassa on kevätkierroksella todelliseen hyrrään malmilaiset laittanut FC Honka / Akatemia. Ottelu pelataan Pukinmäen nurmella klo 19:00 alkaen.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jesse Ketonen: Pienistä vaivoistaan huolimatta Jesse oli jatkuvasti vaarallinen. 2+1-tehot kertovat olennaisen.
Kustaa Käki: Valtaosa Ticon vaarallisimmista tilanteista lähti juuri Kustin jalasta. Tärkeää duunia myös puolustussuuntaan.
Niko Eriksson: Puolustuksen tukipilari tälläkin kertaa.