Kolmonen: Atletico Malmi – Tikka 3-1 (1-1)

Maalit

1-0 Miro-Aleksi Tissari (Jani Putkonen) 40′
1-1 Jussi Lindroos 43′
2-1 Miro-Aleksi Tissari (Jani Putkonen) 71′
3-1 Jaakko Peltonen 90+3′

Tilastot

Atletico Malmi vs. Tikka -tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Teemu Lipponen
Mikko Kouri
Niko Eriksson
Ville Ruuska
Timo Kinnunen (C) 68’ Jaakko Peltonen
Kustaa Käki var
Jonne Ketonen
Patrick Purola 82’ Ruben Launiala
Jani Putkonen 76’ Alfredo Miguel
Miro-Aleksi Tissari

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kesälomat oli jälleen taputeltu ja syyskierros käynnistyi heinäkuisena lauantaina Pukinmäen huippukuntoisella nurmella. Vastaan asettui myös kevätkierroksen avauksessa kohdattu Tikka, joka taipui tuolloin lukemin 1-3. Sittemmin Atletico oli kokenut pienoisen suvantovaiheen ja saanut pelinsä taas lähemmäksi omia uomiaan Tikan taas tyytyessä putoamistaistoon. Iltapäivän agenda oli siis malmilaisittain selkeä, kevätkierroksen hyvälle avaukselle lähdettiin hakemaan toisintoa ja mieluusti vielä paremman esityksen turvin.

Omat haasteensa päivän otteluun toivat pienoiset kokoonpanohuolet. Heinäkuun loppu ja kohentuneet säät olivat innostaneet osaa Atleeteista varailemaan lomamatkoja, mökkeilemään ja nauttimaan muista kissanristiäisistä – loukkaantumisista johtuvista poissaoloista puhumattakaan. Esimerkiksi kevään kohtaamiseen verrattuna lapulla olikin vain seitsemän samaa nimeä kuin edeltävässä kohtaamisessa. Samankaltainen tilanne oli toki myös vierailijalla, joka saapui Pukinmäkeen lähes yhtä ohkaisella kokoonpanolla kuin Atletico. Malmilaisittain ilonaiheita toivat puolestaan Espanjassa kevään viettäneen Kustaa Käen paluu Tico-paitaan sekä Mosa Cupissa loukkaantuneen Teemu Lipposen kauden ensimmäinen ottelu Kolmosessa.

Ottelu käynnistyi vahvassa malmilaiskomennossa ja heti alkuun näytti siltä, että kotijoukkue tulisi heiluttamaan tahtipuikkoa. Hidas nurmi laski hieman ottelun tempoa ja molempien otteissa näki tietynlaista jännittyneisyyttä helppojenkin syöttöjen lipsuessa ohi vastaanottajastaan.

Alun vaarallisimmat paikat siunaantuivat pääasiassa keltapaidoille. Ensimmäisenä onneaan pääsi koettemaan Miro-Aleksi Tissari, jonka laukaus rankkarialueen kaarelta levisi vain pallon mitan oikean tolpan ohitse, ja hetkeä myöhemmin Jonne Ketonen löysi itsensä vetosektorilta Kustaa Käen tarjoillessa; laukaus boksissa kilpistyi kuitenkin siniseen lihamuuriin ja Tikka purki pallon väljemmille vesille.

Käki itse oli hänkin avata maalitinsä jo 11. minuutilla, kun vauhdikas pystyynnousu vasemmalta laidalta päättyi tyylikkääseen volleyhyn. Hyvin vastaan tullut Anton Koski ehti kuitenkin pysäyttämään laukauksen. Koskelle oli sattua melkoinen lipsahdus vain vitosta myöhemmin, kun alaspäin annettu palautus lipsahti hänen ohitseen ja vasta hätiin rientänyt puolustaja ehti nappaamaan pelivälineen ennen maaliviivaa.

23. minuutilla Atletico sai vapaapotkun erinomaisesta paikasta ja Jani Putkonen lähetti pallon vasurillaan kohti vasenta yläkulmaa. Laukaus oli kuitenkin sen verta hiljainen, että Koski sai kätensä väliin. Hetkeä myöhemmin Ticolle tuomittiin kaksi kulmapotkua perätysten. Jälkimmäisen jatkotilanteesta Timo Kinnunen pääsi puskemaan erinomaiselta tontilta, mutta jälleen Koski oli pallon tiellä.

Tikallakin oli ottelussa saumansa vielä ennen avausmaalia, mm. ottelun 37. minuutilla, kun joukkue sai rakennella vähän turhankin vapaasti tilannetta vasemmalta laidaltaan. Sieltä pallo kulkeutui keskustaan ja boksin rajan tuntumaan, josta lähtenyt veto suuntautui kuitenkin keskelle ja päin Tico-maalilla peliä johtanutta Elis Rintalaa.

40. minuutilla sitten verkko heilahti, kun Käki laittoi ulkosyrjällään pystypallon kohti vasenta boksin kulmaa juosseelle Putkoselle. Tämä otti muutaman kosketuksen ja onnistui pyöräyttämään pallon linjan läpi juosseelle Tissarille, jolla oli helppo paikka sijoittaa peliväline ohi Tikka-veskarin ja viedä Atleetit 1-0-johtoon.

Kauaa eivät juhlat kuitenkin jatkuneet, sillä jo 43. minuutilla Tico-ote herpaantui. Oikealta laidalta lähtenyt keskitys leijasi koko pakan yli boksin vasempaan laitaan. Tico-pelurit seurasivat vain katsellaan, kun paitsion rajamailla liikkunut espoolainen korjasi muhkuran itselleen, kierähti ja heitti pallon kaaressa takaviistoon. Pilkun kulmilta löytyikin turhan vapaana Jussi Lindroos, jonka lapikkaasta lähti komea volley vastapalloon. Rintala ei tälle eurogoal-tasoiselle laukaukselle mahtanut mitään, joten lukemat tasattiin 1-1:een. Puoliajan loppuun Käki kirjautti itselleen vielä varoituksen, mutta muuta mainitsemisen arvoista ei enää ensimmäisellä jaksolla nähtykään.

Toiselle puoliajalle Tico lähti lisäämään vauhtia tiedostaen sen, että Tikka oli jo ensimmäisen puoliajan loppua kohden näyttänyt väsähtävän eikä heidänkään penkiltään löytynyt juuri vaihtoehtoja. Atletico taas nautti kapellimestarin roolista ja vaikutti vielä aiempaakin vaarallisemmalta.

Paikkoja sateli mukavaan tahtiin, toinen toistaan paremmilta spoteilta. Varsinkin Jonne Ketonen haki ratkaisua ehkä turhankin ahnaasti. Ensimmäisen kympin aikana vasemmalta tulleet sisäänleikkaukset poikivat pari loistopaikkaa ensimmäisen liruessa vasempaan sivuverkkoon ja toisen sujahtaessa pienestä kulmasta maaliviivan editse.

Tunnin pelin jälkeen maali alkoi näyttää vääjäämättömältä, mutta niin Tissari kuin Käkikään eivät onnistuneet viimeistelyissään. Ensimmäinen pelattiin hienosti keskeltä läpi ja myös haltuunotto onnistui, mutta hyvin vastaan tullut Koski onnistui kuitenkin peittämään riittävästi ja Benin viimeistely leijaili yli. Käki taas puski Putkosen oikealta tulleen keskityksen kohti oikeaa alanurkkaa, mutta Tikkaa pelissä mukana pitänyt Koski venytti jälleen ilmavan loikan pallon tielle.

Hyvistä maalinedushässäköistä huolimatta ratkaisevaa 2-1-osumaa jouduttiin odottelemaan aina 71. minuutille saakka. Ben Tissari haistoi Tikka-veskarin heikon avauksen, käynnisti hyökkäyksen laidalta löytyneelle Japu Putkoselle ja odotteli visiosyöttöä juoksulinjalleen. Sellainen myös tuli, eikä Ben tällä kertaa erehtynyt vaan laukoi pallon oikealta sisään ja käynnisti jälleen malmilaisjuhlat.

Atleticolla oli erinomainen paikka tappaa peli jo paria minuuttia myöhemmin, mutta Jonne Ketosen puolittainen läpiajo oikealta kilpistyi epäonnistuneeseen tsippiin.

Johtomaalin jälkeen Tikkakin oli pakotettu nostamaan pakkaansa ja hakemaan ratkaisua niin nopeilla vastahyökkäyksillä kuin erityisesti erikoistilanteista. Espoolaisten jaloissa painoi kuitenkin selkeästi kotijoukkuetta enemmän, mikä näkyi kasvavina väleinä ja todellisena hurlumhej-pallona, johon Tico lähti ehkä turhaankin mukaan sen sijaan, että olisi pyrkinyt varmistamaan johtoaan pallonhallinnan ja kontrolloidumman pelin turvin. Loppua kohden valmennuksen ohjeet kuitenkin upposivat aiempaa paremmin ja peli saatiin jotakuinkin tapettua.

Lisäajan kolmannella minuutilla tullut 3-1-voittomaali päätti viimeistään espoolaisten pyristelyt. Ben Tissari oli kirjauttaa itselleen hattutempun Ruben Launialan erinomaisen haaston jälkeen. Koski kuitenkin torjui laukauksen, mutta vaihdosta niin ikään sisään tullut Jaakko Peltonen oli mies paikallaan laittamalla riparin varmasti sisään.

Loppulukemiksi kirjattiin siis samaiset 3-1 Ticon eduksi aivan kuin kevätkierroksellakin. Tilastojen ja pelitapahtumien valossa ottelun tulos olisi voinut olla vähän suurimaalisempikin, mutta kolmen pisteen tavoite täyttyi ja se totta kai ilahdutti. Pelissä näkyi itsessään vielä rutkasti parantamisen varaa, mutta parempi kuntopohja, vaarallisten maalipaikkojen määrä ja kaksi upeaa debyyttiä tekivät kamppailusta erittäin plusmerkkisen. Myös puolustuspeli vaikutti muutamia erikoistilanteita lukuunottamatta erittäin luotettavalta.

Täysi pistepotti nosti Atleticon jo 19 pisteeseen ja jaetulle kolmannelle sijalle. Samoista pisteistä löytyy myös HPS, jonka Tico kohtaa tulevana lauantaina. Ottelu pelataan niin ikään Pukinmäessä klo 15:00 alkaen.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Miro-Aleksi Tissari: Benin työmäärä ja taistelutahto ansaitsisivat jo itsessään tähtiä. Pyttykerho ei voi myöskään sivuuttaa kahta ottelun ratkaissutta maalia.
Kustaa Käki: Parasta Kustia ei missään nimessä vielä nähty, mutta jo lauantainen esitys lupailee hyvää syyskautta ajatellen. Varmasti joukkueen näkyvin yksittäinen pelaaja.
Teemu Lipponen: Niin ikään ensimmäiset minuuttinsa kirjauttanut Lippo vakuutti heti avausottelussaan. Varmaa työskentelyä puolustussuuntaan ja hyvää pallollista peliä ylöspäin.