Kolmonen: Atletico Malmi – FC Honka/Akatemia 4-3 (1-1)

Maalit

1-0 Jaakko Peltonen (Mikko Kouri) 13′
1-1 Joona Rämö 33′
1-2 Joona Rämö 50′
1-3 Joona Rämö 56′
2-3 Jonne Ketonen (Mika Tenkanen) 57′
3-3 Mikko Vesterinen 65′
4-3 Mikko Vesterinen (Jani Putkonen) 85′

Tilastot

Avaus

Erkka Niini (MV)
Mika Tenkanen 90+1′ Alfredo Miguel
Niko Eriksson
Mikko Kouri (C)
Ville Ruuska
Jonne Ketonen
Mikko Vesterinen
Kustaa Käki
Jaakko Peltonen 60′ Timo Kinnunen
Yasine Aloui 88′ Miro-Aleksi Tissari
Patrick Purola 73′ Jani Putkonen

Muut vaihtopelaajat

Tuomas Kettunen (MV)

Raportti

Atleticon syyskauden avannut kolmen ottelun kotiputki Pukinmäen huippukuntoisella luonnonsametilla saapui päätökseensä lohkon nousupaikasta taistelevaa FC Honka/Akatemiaa isännöiden. Vastukset koventuivat kotiturneen aikana tasaisesti asteittain; ensimmäisessä pelissä putoamista vastaan kamppailevaa Tikkaa seurasi Atleettien rinnalla kärjen takana painiva HPS, ja nyt lopuksi “Colosseumin” areenalle asteli lohkon ainoa tappioton nippu.

Hiukan tavanomaista puolustuspainotteisemmalla ryhmityksellä otteluun lähteneen Ticon yksinäinen kärki Pati Purola pääsi illan ensimmäiseen tonttiin jo 20 sekunnin pelin jälkeen, eikä laukaus boksin oikealta puolelta mennyt kuin pari pallonmittaa takatolpasta leveäksi.

Avausvartti oli Atleeteilta pirteää hyökkäyspeliä. Maalivahti Erkka Niinin kantavat maalipotkut loivat hyökkäyksiä lähes tyhjästä, siirtäen painopistettä salamannopeasti yläkertaan ja ahkeralla pelipäällä ollut Jonne Ketonen haki jalkansa vapaaksi kahdesti. Molemmista seurauksena kulmapotku, jotka Kusti Käki nakkeli vasemmalta vt. kapteeni Mikko Kourin päätä tavoitellen. Ensimmäinen ainoastaan viisti Koopan vasta trimmattua kuontaloa, mutta toinen tuotti kaivatun tuloksen; puskupalautus taka-alueelta vitosen sisään putosi sopivasti Jasu Peltosen ulottuville ja volley suoraan piruetista toimitti pallon läheltä perille verkkoon.

Boksien välillä pallonhallinnan kyselemättä ottanut Honka luuli jo tasoittaneensa pelin 19. minuutilla, mutta pallon maaliin luukulta jatkanut mustapaita oli ehtinyt liikkua paitsioon. Puolen tunnin tietämiltä avausjakson loppukolmannes alkoi kallistua vierailijalle myös tilanteiden puolesta. Lopulta joukkueen ykköstykki Joona Rämö irtautui suoraan pystypalloon oikealta ja boksiin edettyään jatkoi pallon matalana maalin takanurkkaan ohi Erkan torjuntayrityksen.

Jonnen vauhdikas seinäpeli keskialueella päättyi hyvännäköiseen, aavistuksen vasemmasta alanurkasta ohi livahtaneeseen laukaukseen. Myös Rämö haeskeli toistamiseen tolpan juurakkoa kudillaan toisessa päässä, mutta Erkka loikkasi vangitsemaan pallon ennen maaliviivaa. Taukotilanteeksi jäi lupaavanoloinen 1-1.

Toisen puoliajan alku ei sitten sujunutkaan aivan suunnitelmien mukaan. Pallollisena Ticon laatikossa hyörinyt Rämö kaatui kontaktista keltapaitojen keskuudessa ja erotuomari osoitti empimättä rankkaripilkulle. Pallon taakse rikottu mies itse ja varmalla sijoituksella pallo maata pitkin nuotan vastakkaiselle puolelle ohi oikealleen aavistaneen Erkan syöksyn.

Erkalla riitti tekemistä enemmänkin pelikellon tikittäessä kohti tasatuntia. Safety-tippaus riman alta sai jatkoa kahdella loistavalla lähitorjunnalla vitoselta, mutta jälkimmäisestä ripari kimposi epäonnekkaasti hanskakäden yli maaliviivalle, josta Rämö siirsi pallon tupaan asti, täydentäen hattutemppunsa ja nousten samalla ykköslohkon maalipörssin piikkipaikalle 15 tekemällään osumalla.

Kahden maalin vierasjohto vaikutti jo suhteellisen pahalta tilanteelta, mutta tapahtuneen märehtimisessä ei Ticolla onneksi kestänyt minuuttia kauempaa. Vasemmalta laitaa pitkin noussut Mika Tenkanen ohitti kaksi prässääjää ja taittoi pystysyöttönsä nätisti rintamasuunnastaan 90 astetta sivulle. Pisto näytti jo lipuvan skarppina vastaan syöksyvän Honka-veskari Atte Paunion rukkasiin, vaan mitä vielä! Valtavalla askeleella oikealta pinkonut Jonne Ketonen ehti tuikkaamaan pelivälineen pinkkien tossujensa kärkkärillä Paunion lähestyvien hanskojen ulottuvilta, kiersi ohi vasemmalta ja siivutti pienestä kulmasta tyhjään maaliin. Hämmästyttävästi vasta Jonnen kauden toinen sarjamaali maistui tuuletuksista päätellen makealta etenkin tekijälle itselleen, ja hetken kuvitteellisena ääniraitana soi epäilemättä samainen jysähdys, jonka King Kongin iskeytyminen New Yorkin asfaltoidulle kadulle Empire State Buildingin huipulta aiheutti.

Tunnin jo täytyttyä katseet kohdistuivat jälleen vierasjoukkueen kenttäpäätyyn. Tukholman AIK:sta Suomeen kesällä palannut Alexander Albäck rikkoi Yasine Alouia hieman rankkarialueen ulkopuolella kentän keskiakselilta oikealle. Erotuomari vislasi rikkeen ja meni saman tien takataskulleen, josta nousut punakortti päätti Albäckin debyyttiottelun lyhyeen. Penkin puolen avustava erotuomaritar toisti kuuluvasti korvanapistaan kaikuneen syykoodin “raaka peli”, mutta rangaistus vaikutti joka tapauksessa molempien joukkueiden näkemyksissä hiukan ylimitoitetulta.

Tilanteesta seurasi joka tapauksessa normaalisti vapaapotku, jota laukomaan asettui Mikko Vesterinen. Möllin vasurista lähtenyt kova kierrepallo ohitti muurin lisäksi Paunion ja putosi kauniisti maalin takayläkulmaan! Ticon penkin lisäksi maali aiheutti riemuräjähdyksen myös katsomossa ottelua seuranneen nuorison Twitter-päivityksissä.

Valmennusportaan vakuuttelevista kannustushuudoista omilleen Hongan suunnitelmat vaikuttivat luonnollisesti kentältäpoiston myötä menevän uusiksi ja Ticon tsemppihenki sai kahden maalin takamatkan kuromisesta kiinni yhä vain lisää buustia.

Parinkymmenen minuutin jauhamisen, vaihtojen ja parin varoituksen jälkeen syntyi ottelun voittomaali komealla yhden kosketuksen pelaamisella. Erkan maalipotku kantoi jälleen pitkänä kauas Hongan puolikkaalle, jossa penkiltä sisään otettu Timo Kinnunen pudotti voitokkaasti ykköspallon päällään viereensä Möllille. Tämä laski liiga-Selectin pompun oikein, nikkasi siististi eteenpäin niin ikään vaihdosta kirmanneelle Japu Putkoselle ja lähti saman tien itse liikkumaan pystyyn. Japun sisäsyrjäsyöttö suoraan ilmasta asettui täydellisesti yksiin Möllin juoksun kanssa, ja aiemmin pelin tasoihin kammenneesta vasurista irronnut maanuoliainen saatteli pallon Paunion sormenpäitä nuoleskellen maalin takanurkkaan: 4-3! Tässä vaiheessa euforian määrällä malmilaisleirissä ei ollut enää mitään ylärajaa.

Hongan loppuhetkien pelottelu ei Rämön kovaa mutta tarpeeksi ohi maalin suuntautunutta puskua lähemmäs kantanut, ja loppuvihellyksen vapauttama tunteiden kuilu kahden teknisen alueen välillä oli käsinkosketeltavissa.

Hattutemppu, kentältäpoisto ja altavastaajan nousu kuilun partaalta ohi ennakkosuosikin – jalkapallodraaman elementtejä parhaimmillaan! Vaikka kyseenalainen ulosajo ei osaltaan voinutkaan olla vaikuttamatta ottelun viimeiseen puolituntiseen, Ticon loistava uurastus ja hyvin suunniteltu taktiikka kantoivat silti hedelmää. “Punkun” ohella tunnin tuntumaan osui ottelun kannalta ehkä vieläkin kriittisempi yksittäinen hetki eli kotijoukkueen välitön kavennusosuma vieraiden kolmannen maalin jälkeen. Muilta osin Honka jäi ylivoimaisten pallonhallinta- ja syöttölukemiensa vastapainoksi täysin kakkoseksi ilmapalloissa – jollaisesta ykkös- ja kakkospallon voiton tuloksena syntyi myös ottelun voittomaali.

Vaihteluksi kotipeleistä syyskauden komeasti täysin pistein startannut Tico suuntaa seuraavaksi ensi torstaina Tammisaareen lohkon toisen akatemiajoukkueen eli EIF/Akademin vieraaksi. Seuraavalla viikolla vuorossa onkin sitten Malmin Derbyn Pukinmäessä!

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Mikko Vesterinen: Kahta upeaa maalia myöten aina loistava pallollisena.
Jonne Ketonen: Yritys palkitaan ja sitähän löytyi! Tärkeä maali tärkeään saumaan.
Erkka Niini: Torjuntojensa ohella kantavilla avauksillaan vahvasti mukana myös hyökkäyssuuntaan.