Nettisivutoimituksen piinapenkissä Janne Vottonen: “Palaset näyttäisi loksahdelleen aika hyvin paikoilleen”

Kauden 2017 preseasonia on takana reilut kaksi kuukautta ja uutistahdin perusteella on eletty varsin kiireisiä aikoja myös Atletico-taustoissa. Nettisivutoimitus päätti kuitenkin vapaaviikonlopun kunniaksi istuttaa johtoportaan Janne Vottosen alas ja kysellä hieman väliaikatietoa kauteen valmistautumisesta.

Nyt eletään jo maaliskuuta ja preseason on noin puolivälissä. Miten hommat ovat sujuneet Eddie Finchin komennossa?

– Kiitos oikein hyvin! Eddie on aloittanut erittäin määrätietoisella otteella ja vienyt taas toimintaa askeleen eteenpäin. Vaikka Ticon toimintatapoihin kuuluu etsiä jatkuvuutta, kaivataan myös pientä muutosta ja piristysruisketta aika-ajoin. Ja sellainen Edin mukaantulo on minusta tuonut.

Miltä tilanne näyttää ylipäänsä tulevaa kautta ajatellen?

– Tällä hetkellä erittäin hyvältä. Talvi on ollut kelien puolesta suosiollinen ja ollaan saatu treenattua hyvin, pelattua yhdestä inhottavasta viime hetken peruuntumisesta huolimatta neljä harjoitusottelua sekä myös vahvistettua joukkuetta muutamalla uudella pelurilla. Monella Kolmosen jengillä on tässä vaiheessa vuotta vielä varmasti pakka jossain määrin levällään, mutta ainakin meillä näyttäisi palaset loksahdelleen aika hyvin paikoilleen jo hyvän aikaa sitten.

Treenipelien tulokset ovat olleet tosiaan varsin vakuuttavia. Neljä voittoa maalierolla 19-2 kertoo siitä, että jotain on tehty oikein. Vai?

– Kertoo tottakai. Toisaalta mukaan mahtuu pari heikompaa vastustajaa, eikä noita lukemia kannata liian tarkkaan tuijotella. Valmistautuminen kauteen on kuitenkin hyvällä mallilla ja uskon, että Atletico tulee olemaan tulevalla kaudella vielä edellisvuottakin vaikeampi voitettava.

Viittaisitkin jo uusiin pelaajahankintoihin. Joukkue on tosiaan vahvistunut neljällä uudella pelaajalla, kun Teemu Lipponen, Erkka Niini, Yasine Aloui ja viimeisimpänä Mikko Vesterinen liittyivät rinkiin. Millaiset odotukset sinulla on heidän suhteensa?

– Lippo (Teemu Lipponen) ja Erkka (Niini) ovat kumpikin tuttuja miehiä aiemmilta talvilta ja tunsivat myös osan joukkueesta ennakkoon, joten liittyminen sujui aika kivuttomasti. Molemmilla on toki matkaa vielä täyteen pelikuntoon tauosta ja erinäisistä loukkaantumisista johtuen, mutta kunnossa pysyessään Lipponen on erittäin hyvä pelimies Kolmoseen ja Niini puolestaan muodostaa Eliksen (Rintala) kanssa kenties sarjatason kovimman veskarikaksikon.

Yasine (Aloui) taas on osoittanut jo treeneissä ja pelaamissaan peleissä olevansa todella vaarallinen kärkimies. Ikävuosia ei ole vielä kamalasti ja taustalla on vasta kausi Nelosessa, mutta eiköhän häkki heilu ja vastustajien puolustukset pääse painimaan ihan kunnolla tänäkin vuonna. Mölli (Mikko Vesterinen) taas on äärimmäisen tuttu mies samasta junnujengistä ja samoilta luokilta ala-asteelta alkaen. Sen lisäksi hän on tahkonnut näitä divareita jo reilut kymmenen vuotta, joten tiedän aika tasan tarkkaan, mitä odottaa. Ilman muuta profiilihankinta, jollaista Ediä kompaten, meidän keskikenttä kaipasikin.

Vieläkö on odotettavissa uusia vahvistuksia?

– Joukkue on aikalailla valmis, mutta 1-2 uutta pelaajaa saatetaan vielä nähdä vähän valmennuksen ajatuksista riippuen. Ja onneksi Vitosen jengistämme (Atletico Akatemia) löytyy kyllä leveyttä, jos tarvitaan yksittäisiin peleihin lisämiehiä. Suurta tarvetta ei siis omasta näkökulmastani katsottuna varsinaisesti ole.

Mites siirrot ulospäin? Liike on ollut ilmeisesti varsin maltillista viime vuosien tapaan?

– Kyllä. Ainoat poistujat ovat tällä hetkellä Jone (Joonas Peltonen -> PuiU/86, 5. div.) ja Ruokis (Niko Ruokolainen -> Atletico Akatemia, 5. div.). Heidän myötään tästä jengistä poistuu liki 20 vuotta Atletico-kokemusta, joten siltä osin nämä ovat aina harmillisia menetyksiä. Toisaalta Niko jatkaa pelejään Akatemiassa, joten uskoisin, että häntä nähdän vielä satunnaisesti Kolmosen peleissäkin ja Jonelle taas toivotan tsemppiä Puistolaan. Kentänlaidalla ja kuppiloissa törmätään varmasti jatkossakin! Sen lisäksi meillä on muutamia pitkäaikaispoissaolijoita ja jokunen treeneihin vielä palaamaton kaveri.

Keitä tarkoitat?

– Jos mennään ihan yksittäisiin nimiin, niin Aku (Vapaa) ja Sintti (Antti Säynätkari) jatkavat vielä lasaretissa, Pati (Patrick Purola), Rise (Miro Rissanen) ja Illi (Ilmari Innanen) opintojen parissa Lappeenrannassa, Turussa ja Coventryssä, Alfredo (Miguel) varusmiespalveluksessa ja Kusti (Kustaa Käki) tekee kevään ajan päättötyötään Madridissa. Näistä lähes kaikki tullaan kuitenkin toivottavasti näkemään kevään ja kesän aikana kokoonpanossa.

Myös yhteistyökumppanipuolella on onnistuttu ilmeisen hyvin? Mistä tämä kielii?

– Sillä saralla on tehty tosiaan paljon duunia ja hyvän urheilullisen menestyksen lisäksi myös kentän ulkopuolinen näkyvyys (esim. kalenteri) on tuonut hyvää nostetta yritysten yleisesti haastavista ajoista huolimatta. Ticolla on kiinnostava brändi, innostuneita taustavoimia ja fiksu suhtautuminen sponsorointiin. Näiden summana kai ne onnistumisetkin ovat tulleet. Mutta nythän se työ vasta alkaa, jotta varmistetaan, että hyöty näistä kumppanuuksista tulee olemaan aidosti molemminpuolista.

Kalentereista puheenollen, miten kauppa on käynyt?

– Aika odotetunlaisesti, jos tutkailee meidän alustavia arvioita ja laskelmia. On niitä vielä muutama kymmenen jäljellä, mutta omat on saatu pois, jokunen euro tehty tuottoakin ja ennen kaikkea kerätty reilusti nelinumeroinen summa vähävaraisten lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseen. Voidaan siis jo tässä vaiheessa sanoa, että projekti oli ilman muuta onnistunut ja vielä toki otetaan tilauksia vastaan, jos joltakulta puuttuu almanakka seinältään.

Mites preseason jatkuu tästä? Treenejä ja matseja piisaa, mutta cup-taistot on tällä kertaa Regions’ Cupin varassa?

– Viikkosuunnitelmat on tehty aika tarkkaan tuonne huhtikuulle ja tarkoitus olisi tosiaan pelata muutamia treeniotteluita. Yksi lisäyskin on pelirintamalle vielä tulossa. Parin viikon päästä sitten saunotaan ja cup-kilpailuiden puolella olisi tarkoitus isännöidä tuttuun tyyliin Mosa Cupia ja startata seikkailu myös Regions’ Cupissa.

Perinteisestihän on pelattu myös Suomen Cuppia, mutta se loistaa näköjään tällä kertaa poissaolollaan?

– Suomen Cup jäi tänä vuonna väliin, ja jää jatkossakin todennäköisesti, kiitos varsin idioottimaisten uudistusten. Ymmärrän toki halun palvella pääsarjaseuroja ja tuoda kilpailullisia pelejä heti alkuvuoteen, mutta näin Kolmosen kärkipään joukkueena ei juuri innosta tuoda lisää otteluruuhkaa muutenkin kiireiseen loppukesään ja lähteä sitten kohtaamaan suoraan Veikkausliigan tai Ykkösen nippuja tammikuussa parin kuukauden tauon päälle vain muutaman treenin ja repaleisen kokoonpanon varassa. Toivon todella, että tämä nykyinen malli ei ole tullut jäädäkseen.

Tsemppiä kauteen valmistautumiseen ja kiitos haastattelusta!