Haastatteluvuorossa Atletico Akatemian Kalle Niemi: “Tavoitteena oli säilyä Vitosessa ja se hoidettiin hienosti sijoittumalla lohkon kakkoseksi”

Jos kausi 2016 päättyi Atleticon piste-ennätykseen, ylsi kakkosjoukkue Atletico Akatemia vähintään yhtä hienoon suoritukseen. Viime kauden niukkaa kabinettisäilymistä seurasi kakkossija ja pääsy nousukarsintoihin, josta tuloksena oli tappio välierissä ja luovutusvoitto ”pronssipelissä”. Akatemian oma peli-identiteetti myös tuntui kehittyneen ja joukkue löytäneen yhteisen sävelen sekavan edellisvuoden jälkeen.

Siispä annetaan myös pelaaja-valmentaja, Kalle Niemelle mahdollisuus kertoa omin sanoin viime vuoden kulusta ja kuulumisista Akatemian näkökulmasta:

Kausi 2016 takana. Mitkä fiilikset?

– Huikea kausi takana ja iso kiitos kaikille, jotka olivat sitä tekemässä. Tärkeimpinä palasina kaikki, mikä ei kentällä näkynyt. Se mahdollisti pelaajien täyden keskittymisen pelaamiseen ja pelin kehittämiseen. Tavoitteena oli säilyä Vitosessa ja se hoidettiin hienosti sijoittumalla lohkon kakkoseksi suvereenilla esityksellä. Loppukaudella pientä kisaväsymystä, mutta kokonaisuutena erinomainen kausi. Henkisesti kausi ei myöskään ollut niin kuluttava, kuin aiemmat ja suurin osa jo odottaakin seuraavaa innolla.

Hyvän lohkosijoituksen myötä pääsitte myös nousukarsintaan. Oletko tyytyväinen kauteen?

– Erittäin tyytyväinen. Monia asioita voi vielä kehittää ja pitää kehittää, mutta Akatemiassa alkaa nyt suuret linjat olla hyvin mallillaan ja se näkyy tasalaatuisessa pelaamisessa. Vaikka sijoituimme lohkon kakkoseksi, antoivat nousukarsintaottelut hyvän palautuksen maanpinnalle. Niistä kävi ilmi, että ehdottomasti ollaan Vitosen kärkipään tason porukka, mutta ei vielä läheskään valmiita neloseen.

Viime vuonna tappelitte putoamista vastaan, tänä vuonna noususta. Mikä selittää noin ison eron ja mitä teitte oikein?

– Joukkueen rakenne muuttui talvikaudella teknistaidollisesti tasalaatuisemmaksi ja selvästi kilpailuhenkisemmäksi. Tekemisen taso treeneissä ja peleissä kasvoi ja tämä näkyi sitten sarjataulukossa. Tiettyä jatkuvuutta ja roolitusta valmennuksessa ja kentällä syvennettiin ja jokainen paremmin tiesi tällä kaudella ”paikkansa” joukkueessa. Tietty ammattimaisuus sarjatasoon nähden oli korkealla koko kauden. Ne pienet marginaalit myös kääntyivät useammin tästä syystä meidän puoleemme ja käänsimme tasapelit voitoiksi aiempaa paremmalla prosentilla.

Lohkossa piisasi runsaasti derbyjä ja ainakin omaan silmääni pelit näyttivät aiempaa mielenkiintoisammilta. Allekirjoitatko ja mitkä nostaisit kauden kohokohdiksi?

– Olen vahvasti sitä mieltä, että Vitosen taso on noussut jo useamman vuoden ajan ja jokainen kamppailu on vaikea voittaa. Tästä taas nähdään se, että pelit ovat mielenkiintoisempia ja paljon pelataan ristiin. Esimerkkinä Hieho, joka ei todellakaan pelillisesti ole lohkon häntäpään joukkueita missään lohkossa, vaikka tällä kaudella säilyminen jäi viimetippaan. Derbyt ovat hienoja, sillä siellä on aina useita tuttuja kasvoja, joille pitää näyttää ja pelata vähän paremmin. Mutta spektaakkelimaiseen asemaan ne eivät mielestäni nousseet. Hienompia tapauksia mielestäni olivat esimerkiksi molemmat Viikkari-pelit, joissa päästiin toden teolla testaamaan pelaamista ylivoimaista vastustajaa vastaan. Nämä voisi verrata Cupin peleihin, joissa pääsee pelaaman montaa sarjatasoa kovempaa vastustajaa vastaan.

Haluaisitko nostaa esille vielä joukkueen onnistujia?

– Kokonaisuutena ihan koko joukkue. Yksilöpuolella kuitenkin löytyy muutama kaveri, jotka ovat joukkueen ehdotonta tukirankaa ja voisivat pelata helposti kovemmissakin sarjoissa. Ilkka ”Zimi” Taipale, joka dominoi fyysisyydellään puolustuksen keskustaa. Joni ”Mela” Meramo, joka sähäkkyydellä ja tilannenopeudella voittaa kaksinkamppailut ja pitää vastustajaa suorastaan pilkkanaan ajoittain. Sekä täksi kaudeksi Akatemiaan Atleticosta siirtynyt Jani ”Nani” Hannula, joka keskikentän Pirlona liikkuu ja rytmittää peliä täysin ylivoimaisesti paikalla ollessaan. Myöskin moni pienemmän roolin pelaaja kehittyi ja nostona esimerkiksi Niki Brandes, joka on löytänyt jo Vitosen tasolle hyvän tasaisen peliotteen ja pysyy hyvin mukana enemmän harrastaneiden vauhdissa.

Atletico Malmi sijoittui Kolmosessa lopulta neloseksi. Millä mielellä seurasit ”isoveljen” otteita?

– Pre-Seasonin ja rekrytointejen sekä laadukkaan tekemisen puolesta odotin parempaa sijoitusta, mutta kauden edetessä ja pelejä nähneenä lopullinen sarjasijoitus oli varmasti erittäin hyvä. Inhottavasti lohkoon tuli nimittäin varmasti kolmosen kovimipia jengejä ja esimerkiksi Legirus ei ollut voitettavissa. Olen erittäin ylpeä siitä jatkuvuudesta ja kovasta tekemisen laadusta, jota Atletico jatkaa kaudesta toiseen. Se antaa hyvää potkua omalle toiminnallemme, sillä jonkinlainen tulosvastuupaine tulee sieltä myös meille. Asioita pitää tehdä laadukkaasti, mutta pilke silmäkulmassa.

Seuraavan kauden alkuun on jälleen puolisen vuotta. Mites toimintanne jatkuu tästä eteenpäin? Onko odotettavissa suuria muutoksia?

– Nyt taukoillaan hieman, sitten aloitetaan kuntoharjoitteet jo varmasti tämän vuoden puolella ja heti tammikuusta treenataan jo varmasti. Sopimustilanne on edelleen auki valmennuspuolella, mutta jotakin varmasti saadaan joukkueenjohdon kanssa sovittua tässä jo pikaisesti. Pelaajapuolella lähdetään ehkä hakemaan muutamaa täsmähankintaa, mutta runkoon ei varmasti suurempia muutoksia ole tulossa.

Ensi kaudella tähtäin sitten Neloseen, vai?

– Ehdottomasti ei. Kyllä tässä on tarkoitus kehittää pelaaminen sellaiselle tasolle, että se nousu sitten ansaitaan suvereenilla esityksellä ja siellä sitten pysytään, jos sinne mennään. Kyllä tavoite tulee olemaan Vitosen sarjapaikan säilytys ja erilaisten hyökkäysmallien opettelu, sekä joukkuepuolustuksen ja prässin lujittaminen. Monia asioita on jo hyvällä mallilla, mutta esimerkiksi ennalta sovituissa kombinaatiopeleissä vielä paljon opittavaa.

Haluatko loppun vielä lähettää terveisiä faneille ja muille joukkuetta seuraaville?

– Isot kiitokset kaikille, jotka seuraavat meitä ja ovat mukana kannustamassa. Antaa voimia jokaiselle tehdä mukavaa harrastusta!