Kolmonen: Atletico Malmi – Reipas 1-1 (1-0)

Maalit

1-0 Jonne Ketonen 39′
1-1 Roni Rinne 66′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Eriksson
Iiro Helinen
Miro Rissanen
Timo Kinnunen (C) 55′ Jaakko Peltonen
Jonne Ketonen
Kustaa Käki
Mikko Huupponen 75′ Janne Hampaala
Mika Tenkanen
Mikko Kouri 55′ Akan Okomoh
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Rolf Ermilä (MV)
Alfredo Miguel
Antti Säynätkari

Raportti

Atleticon syyskierros 3-divarissa lähti liikkeelle kotitasurilla NJS:ää vastaan. Ottelutapahtumiin ja peliesitykseen nähden pistekin oli hyvä saavutus, mutta onneksi tuskaisen NJS-ottelun jälkeen Tico kävi pesemässä kasvonsa Laaksolahden rannalla Pöxyjen vieraana. Riemastuttava ja vakuuttava voitto Regions’ Cupin puolivälierässä valoi uskoa siihen, että Pukinmäkeen Lah(d)esta vierailulle saapunut Reipas ei pääsisi lauantai-iltapäivänä helpolla.

Kevätkierroksen kohtaamisessa Atletico haki vankan vierasvoiton kaatosateen piiskaamasta Lahden Kisapuistosta, vieläpä tyylikkäin 3-0-lukemin. Tuolloin itse peli ei ollut tyylikästä, vaan pikemminkin raakaa röyhimistä, joka muistutti keliä myöten perinteistä brittifudista. Reipas on Ticolle verrattain tuttu vastustaja, jonka suoraviivainen ja rymistelevä pelityyli piirtyi Atleettien mieliin jo kaudella 2013.

Atleticon päivän rosteri oli totutun kova, kun muun muassa kesälomaltaan uudella puhdilla palannut Mikko Huupponen ja Madridissa koko kevään vaihto-opiskellen viettänyt Iiro Helinen palasivat avauskokoonpanoon. Reippaan materiaali tiedettiin tasavahvaksi ja laadukkaaksi – joskin Helsinkiin lahtelaiset olivat saaneet raavittua vain yhden vaihtopelaajan. “Repen” pelaajistosta erottuu aina tietenkin joukkueen kapteeni Eetu “Edu” Sassila, jonka auktoriteettia huokuva huuto tuomarille, omille ja vastustajille kaikui tälläkin kertaa vähintään Pukinmäen juna-asemalle saakka.

Puolipilvisessä Puksussa pelattu ottelu lähti liikkeelle keltapaitojen jämäkässä komennossa. Reipas pudotti prässinsä suosiolla omalle kenttäpuoliskolleen ja Atletico etsi kierrättäen koloa oranssi-mustaraitaisen pakan puhkomiseen. Ensimmäinen vaarallisempi tilanne syntyikin Reippaan päädyssä, kun Mikko Kouri syötti Jonne Ketosen puolittain läpi. Maalivahti Tuomo Arbelius kuitenkin nappasi Jonnen napakan vedon takakulmasta hyppysiinsä. Vartin kohdalla Reipas sai ensimmäiset paikkansa, kun ensin pusku kyseenalaisesti tuomitusta kulmasta suuntautui ohi maalin ja muutamaa minuuttia myöhemmin Reippaan laituri tökkäsi pallon kärnärillä leveäksi, hiivittyään ensin linjan taakse leijailleeseen kukkupalloon.

20 minuutin kohdalla ottelu eteni edelleen kotijoukkueen hihnassa ja Koopa Kouri melkein realisoikin paineen maaliksi; Jesse jatkoi boksin reunalla korkean pallon pumpulinpehmeästi Koopalle, jonka nätti veto kimposi etutolpasta päätyrajaa pitkin kohti kulmalippua. Puolen tunnin lähestyessä ottelu alkoi tasoittua ja Reipas sai luotua ajoittaista painetta erityisesti Roope Suonion gunnarssonmaisen pitkillä sivurajalingoilla. Atletico-vahti Elis Rintalakin joutui torjuntahommiin, kun Reippaan hyökkääjä – ensin pallon Iirolta kyseenalaisin keinoin riistettyään – lasautti kovan vedon takakulmaa kohden.

Puoliajan lähestyessä Timo, Koopa ja Mika “Tenksu” Tenkanen juonivat kolmistaan oikealla hyvän matalan keskityksen, johon Jesse ei kuitenkaan aivan ylettänyt. Reippaan katiskassa kuitenkin kolahti vain paria minuuttia myöhemmin, kun vasemmalla laidalla uutterasti höyrynnyt Jonne reagoi puolustajan päästä pudonneeseen kakkospalloon, leikkasi vauhdikkaasti keskelle ja piiskasi pallon vastustamattomasti etukulmaan. Ennen taukovihellystä nähtiin vielä puolittaiset tilanteet molemmissa päissä, kun kulmapotkujen jälkihässäkässä pallot jäivät pyörimään boksiin.

Ensimmäinen puoliaika oli siis kotijoukkueen hienoista hallintaa ja Atletico pääsi koppiin ansaitussa johdossa. Reippaan aseet olivat tuttuun tapaan suoraviivaiset vastahyökkäykset ja erikoistilanteet, joiksi voidaan lukea myös Suonion karmaisevat sivurajaheitot. Toisen puoliajan ensimmäinen tilanne nähtiinkin juuri Reippaan pitkän rajaheiton seurauksena, kun flipperissä pomppinut pallo päätyi lopulta löysänä vetona Eliksen syliin.

Reippaan paikan jälkeen Atleticon sai luotua pitkän painostusvaiheen, jossa riitti paikkoja useampaankiin byyriin. Ensin Kustaa “Kusti” Käki ja Jonne pelasivat nätisti yhteen boksin rajamailla, mutta jälkimmäisen tykki sujahti harmittavasti parikymmentä senttiä maalin yli. Seuraavaksi pääsi kokeilemaan Niko Eriksson, jonka laukaus Kustin kulmasta putsattiin vasta maaliviivalta. Kolmas paikka lankesi Jesse Ketoselle. Vaarallisesta paikasta lähtenyt Aaro Leutolan matala vapaapotku kilpistyi Atletico-muuriin, josta pallon nappasi Jonne; pari ripeää askelta ja napakalla syötöllä velipoika Jesse puolesta kentästä yksin läpi. Pikakiituri-Jesse karisti vaivatta puolustajat kannoiltaan, mutta viimeistely lirui harmittavasti puolisen metriä tolpan väärälle puolelle.

Tunnin kohdalla myllytys jatkui, kun Kusti sai pallon ilmaiseksi keskikentällä ja levitti oikeaan laitaan siellä viilettäneelle kapteeni Kinnuselle. Timon keskitys löysi Jonnen, jonka veto tussahti totaalisesti, eikä reboundiin ehtineen Tenksunkaan vedosta seurannut kuin kulmapotku. Vastikään kentälle vaihdetut Jaakko “Jasu” Peltonen ja Akan Okomoh loihtivat Jessen kanssa Akanille vetopaikan boksin reunalla, mutta pompusta lähtenyt veto karkasi pari metriä yli. Hetkeä myöhemmin Mörkö-Jonne pääsi taas testaamaan Arbeliuksen hanskojen liimapintaa, kun laidalla käydyn 1v1-taistelun jälkeen Arbelius torjui Jonnen raskaan laukauksen kulmaksi. Reippaalla tuntui loppuvan hieman jalat kesken, eikä Atletico-puolustusta vaivattu kuin satunnaisilla toiveikkailla keskityksillä. Yksi näistä oli kantaa Reippaalle hedelmää, kun ristipallon jälkeen munkki keskitettiin boksiin hyvään paikkaan, josta lähtenyt veto kuitenkin kolisteli lähinnä viereisen ravintola Kaaren terassipöytiä.

Juuri kun ottelu näytti kallistuvan yhä enemmän kotijoukkueelle, Reipas iski tasoituksen. Koko Atletico-puolustus odotti jälleen pitkää rajaheittoa Reippaan oikealta laidalta, mutta Suonio heittikin pallon kavalasti lyhyenä kohti päätyä. Laidalta lähtenyt keskitys päätyi luvattoman lepsusti puolustaneen Atletico-ryhmän läpi taka-alueelle, josta Roni Rinne raapi pallon matalana takakulmaan. Harmillisesta takaiskusta huolimatta keltapaidat jatkoivat painamista ja paluu johtoasemaan oli pian lähellä. Akan ja Jesse röyhivät pallon miehekkäästi keskialueella Jonnelle, joka pääsi jälleen leikkaamaan loistavaan vetopaikkaan boksin reunalle. Tällä kertaa laukaus meni kuitenkin vaarattomasti useita metrejä ohi etukulmasta.

Vartti ennen täyttä aikaa Reipas rakensi tuhannen kultadublonin paikan siirtyä johtoon. Atleticon linja puhkaistiin puolessa kentässä ja Eliksen maalia kohti rynnisti kaksi lahtelaista turvallisella 20 metrin etumatkalla. Reippaan hyökkääjä kuitenkin mähmi pallon kanssa käsittämättömästi niin pitkään, että Iiro Helinen ehti kiriä eron kiinni ja putsata pallon kulmaksi, kun hyökkääjä oli jo puolittain kiertänyt Eliksen. Lisää maalipaikkoja nähtiin vielä molemmissa päissä – Atleticosta yrittämään pääsivät muun muassa molemmat Ketoset kertaalleen, ja Reipas painoi etukulmaa kohti kammottavan flinttimoukarin, jonka Elis torjui vaivoin kulmaksi.

Ottelun lopun lähestyessä tunteet leiskuivat puolin ja toisin, eikä vähiten todella linjattomasti viheltäneen päätuomarin kyseenalaisten päätösten takia. Muun muassa käsillä sai läpi ottelun huitoa ja raastaa aivan surutta, minkä vierasjoukkue ulosmittasi maksimaalisesti. Lisäajalla nähtiin peräkkäisissä tilanteissa jälleen heikkoa tuomarointia, kun ensin Iiro kaadettiin boksissa selän puolelta repimällä ja heti perään pääpallon voittanut Jesse lanattiin kyynärpäätaklauksella tonttiin, niin ikään boksissa. Pilkkuvihellystä ei kuitenkaan kuulunut kummastakaan, joten lisämaalit jäivät näkemättä ja ottelu päättyi tasatulokseen 1-1.

Tasapeli ei kuitenkaan ollut tuomariston syytä, sillä Atletico loi aivan riittävästi maalintekopaikkoja voittaakseen ottelun. Reipas paini ja raastoi urhoollisesti, mutta Atletico oli lauantaina pelillisesti askeleen lahtelaisia edellä. Jos syyskierroksen avauksessa NJS:ää vastaan pistekin oli loistosaavutus, Reipasta vastaan kaikki paitsi kolme pistettä tuntui tappiolta.

Tähtipelaajapisteet

Iiro Helinen: El coloso ha vuelto. Iiron varmuus ja kovuus ovat erittäin tervetulleita takaisin Atleticon takalinjoille.
Jonne Ketonen: Hieno maali, paljon hyviä suorituksia ja karmaiseva määrä työtä myös puolustussuuntaan.
Kustaa Käki: Valtaosa Atleticon hyökkäyksistä kulki väsymättömän työmyyrä-Kustin tossun kautta.