Kolmonen: HyPS – Atletico Malmi 1-5 (1-2)

Maalit

1-0 Saku Leinonen 9′
1-1 Jesse Ketonen 28′
1-2 Jaakko Peltonen (Timo Kinnunen) 37′
1-3 Henri Mattsson 75′
1-4 Mikko Kouri (Janne Hampaala) 85′
1-5 Jonne Ketonen 90+2′

Tilastot

160622 HyPS

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Miro Rissanen
Timo Kinnunen (C)
Niko Eriksson
Mikko Huupponen var
Jaakko Peltonen 83’ Alfredo Miguel
Jukka Haarala 59’ Janne Hampaala
Jonne Ketonen var
Jesse Ketonen
Roni Tran 54’ Mikko Kouri

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Atleticon voittoputki ennätti venyä jo kuuteen, kun joukkue matkasi HyPSin vieraaksi Hyvinkäälle. Kentästä ja vastustajasta oli hyviä muistoja muutamien vuosien tapaan, kun Atletico oli hakenut vaikeiden alkuvaiheiden jälkeen selkeän 0-6-vierasvoiton jättäen hyvinkääläiset haukkomaan henkeään paremman vastustajan edessä. Tilauksessa oli tälläkin kertaa vähintään voitto, olivathan Atleticon edesottamukset olleet viime aikoina varsin positiivisia – huonoillakin peleillä selviä voittoja – eikä HyPS toisaalta ollut esiintynyt scouttaus-tietojen perusteella kovin mairittelevasti.

Suurimman haasteen illan otteluun toi tuttuun tyyliin sen aikainen alkamisajankohta arkiviikolla. Niinpä autoihin lastattiin vain 14-henkinen pelaajisto muutamalla taustatiimin jäsenellä täydennettynä. Poissaolorintamalla piisasi taas väkeä, mutta kaupungin omalla pojalla, Roni Tranilla, ryyditetty avausyksitoistikko oli silti totutun vahva.

Ottelun alkupuolisko oli silti kaikkea muuta kuin vahva. Jonne Ketonen ennätti kyllä ensimmäisenä maalipaikoille pelin kahdeksannella minuutilla kuoletettuaan näyttävästi Timo Kinnusen keskityksen ja lauottuaan päin Aleksandr Djatchenkoa, mutta kotijoukkue vastasi silti avausmaalista. Vain minuuttia myöhemmin Tomi Kohonen tarjoili keskityksen oikeasta laidasta ja puolustuksen taakse unohtunut Saku Leinonen viimeisteli helposti alakulmaan vieden kotijoukkueen yllättävään 1-0-johtoon.

HyPS jatkoi pienimuotoista hallintajaksoaan, mutta Atleticokin pääsi pikkuhiljaa peliin mukaan. Puolustuksen selustasta löytyi runsaasti tilaa ja tämän myös Ketos-parivaljakko, Jesse ja Jonne, hyödynsivät useampaan otteeseen. Djatchenko sai myös pariin otteeseen venyä ihan tosissaan, mutta muuten paikat jäivät melko puolittaisiksi.

Puolen tunnin virstanpylvästä kohti mennessä tasoitus alkoi näyttää jo vääjäämättömältä ja sellainen myös syntyi pelin 28. minuutilla. Pallo liikkui useamman syötön myötä näppärästi Jukka Haaralalle, jonka laukaus otti osumaa pakista ja kimposi maalin edustalle odotelleelle Jesse Ketoselle. Tämän varma viimeistely ei jättänyt HyPS-veskarille mahdollisuuksia ja tasoitti lukemat 1-1:een.

HyPS meinasi nousta vielä tasoihin hetkeä myöhemmin, kun Saku Matilaisen laukaus kiertyi hieman turhan läheltä takatolppaa, Atleticon onneksi kuitenkin ohi. Myös Jaakko Peltonen pääsi kokeilemaan lähietäisyydeltä Djatchenkon refleksejä. Laukaus kuitenkin päin.

37. minuutilla nähtiin sitten ottelun hienoin osuma, josta vastasi samainen Jaska Peltonen. Kinnunen avasi korkean ristipallon päätyyn oikealle, josta pelivälineen tavoitti ensimmäisenä Peltonen. Djatchenko mukaan lukien kaikki odottelivat jo keskitystä, mutta Jasun pommittama ulkokierteinen pallo sujahtikin suoraan etukulmasta sisään ohi hölmistyneen maalivahdin! Tämä 1-2-osuma jäi myös ensimmäisen puoliajan viimeiseksi.

Toinen puolisko alkoi varoitusten merkeissä, kun Jonne Ketonen selvisi törkeähköstä sukituksestaan ”vain” keltaisella ja hetkeä myöhemmin tuomari palkitsi myös Mikko Huupposen keltakortilla syystä, joka jäi varmasti jokaiselle muulle kenttäalueella oleskelleelle sangen epäselväksi. Toinen puoliaika toi mukanaan myös vaihtoja, kun Tran ja Haarala korvattiin Janne Hampaalalla ja melkoiseen vireeseen äityneellä Mikko Kourilla.

Jakso eteni pitkälti Atletico-hallinnassa, mutta molemmilla oli saumansa. HyPSin tasoitus oli ensin lähellä 66. minuutilla, kun Xhevdet Zeqirin melko keskelle suuntautunut veto päätyi lopulta Elis Rintalan yläkäden kautta ylärimaan tämän horjahdettua hieman kohtalokkaasti. Ja minuuttia myöhemmin Jesse Ketonen katkoi puolestaan pakin syöttöhassin, mutta Djatchenko oli jälleen mies paikallaan läpiajossa torjumalla turhan keskelle suuntautuneen viimeistely-yrityksen. Eikä ollut 72. minuutilla HyPS yhtään sen tehokkaampi läpiajossaan, kun Saku Matilaisen mahdollisuudet tyrehtyivät hyvin vastaan tulleeseen Rintalaan.

HyPSin kehitellessä momentumiaan, iski Atletico viimeisen naulan arkkuun, kun pelikello näytti noin 75. minuuttia. Mikko Huupponen antoi kulman oikealta ja vaihtomies Hampaala puski voimalla kohti etukulmaa. Ottelun ajan vakuuttavasti torjunut Djatchenko ehti väliin, mutta Henri Mattsson oli ensimmäisenä ripareilla. Varma viimeistely ja kädet ylös maalin merkiksi: 1-3!

Maali tuhosi luultavasti myös viimeisimmänkin taistelutahdon kotijoukkueelta ja Atletico onnistui vielä kaunistelemaan lukemia viimeisellä kymmenminuuttisella. Ensin Hampaala jatkoi Rintalan avauksen linjan yli ja Mikko Kourin läpiajoon, eikä tämä erehtynyt Djatchenkon hyvästä vastaantulosta huolimatta vaan nosti pallon pienellä vipillä yli ja kohti alanurkkaa, 1-4. Lopuksi Jonne Ketonen paikkasi vielä veljensä hetkeä aiemmin tuhriman paikan, ryöväsi pallon huonon haltuunoton tehneeltä pakilta ja viimeisteli kimmokkeen kautta oikeaan alanurkkaan. Loppulukemat siten 1-5.

Voitto irtosi lopulta melko selvillä marginaaleilla, mutta mistään täysin läpihuutojutusta ei ollut kyse. HyPS tarjosi miehekkään vastuksen ja esiintyi varsinkin alussa odotettua paremmin. Atleticolta ottelu oli puolestaan yksi kauden heikoimmista. Oma hyökkäyspeli ei lähtenyt oikein missään vaiheessa käyntiin ja pallonhallintavaihe jäi useimmiten torsoksi. Lisäksi puolustuksesta löytyi kummallisia aukkoja, joita HyPS myös muutamaan otteeseen onnistui hyödyntämään. Lopulta yksilötaito, vahva rosteri ja luultavimmin myös parempi usko omaan tekemiseen toivat tyydyttävät kolme pistettä Hyvinkäältä kotiintuomisiksi.

Alkaneella viikolla edessä on kahden pelin rutistus: ensin torstaina kohdataan Kaarinan Pojat Regions’ Cupin neljännellä kierroksella klo 19:00 alkaen ja lauantaina vedetään nippuun Kolmosen kevätkierros PKKU/Allianssin isäntänä klo 14:00 alkaen. Molemmat ottelut pelataan Atleticon tutulla kotikentällä, Pukinmäen urheilupuistossa.

Tähtipelaajapisteet

Jonne Ketonen: Aiheutti jatkuvia sydämentykytyksiä hyvinkääläispäädyssä. Paikkoja useampaankin osumaan.
Niko Eriksson: Kovaa taistelua puolustuspäässä. Pisti kroppaansa likoon ja veti hyökkäyssuuntaan vahvan peruspelin.
Henri Mattsson: Henan otteet ovat saaneet rutkasti lisää suoritusvarmuutta. Hyvä ottelu puolustussuuntaan ja kriittisen tärkeä maali voiton kannalta.