Kolmonen: Reipas – Atletico Malmi 0-3 (0-1)

Maalit

0-1 Jonne Ketonen (Akan Okomoh) 26′
0-2 oma maali 66′
0-3 Jonne Ketonen (Mikko Kouri) 90+1′

Tilastot

160428 Reipas

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen 68’ Samu Nurminen
Niko Eriksson
Akan Okomoh
Ville Ruuska
Kustaa Käki
Timo Kinnunen (C) 62’ Janne Hampaala
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen
Jukka Haarala 68’ Mikko Kouri var
Jesse Ketonen 82’ Patrick Purola var

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Viimeviikkoinen NJS-ottelu jätti malmilaisittain jokseenkin karvaan maun suuhun. Atletico taisteli hyvin ja esitti sellaisia otteita, joiden olisi voinut kuvitella riittävän kolmeen pisteeseen. Toisin kuitenkin kävi. Onneksi tilanteeseen tarjoutui heti hyvä korjausmahdollisuus, kun avauspelinsä TiPSiä vastaan voittanut Reipas isännöi Atleetteja Kuninkaan patsaan juurella.

Kokoonpano illan otteluun noudatteli aika hyvin viimeviikkoista. Ainoat muutokset avaukseen olivat kokonaan kokoonpanosta puuttuneiden Mikko Huupposen ja Henri Mattssonin korvautuminen Niko Ruokolaisella ja Timo Kinnusella. Lisäksi Akan Okomoh aloitti tällä kertaa puolustuksessa Mikko Kourin sijaan ja Patrick Purola kärkkyi avausminuutteja vaihtopenkin puolella.

Kello löi tasan 21:00, kun ottelu käynnistyi vähintäänkin surkeassa säässä. Alusta oli liukas ja vesisade hyytävä, joten ottelussa ei todellakaan nähty hienouksia. Kotijoukkue Reipas vetäytyi heti alusta saakka omalle puoliskolleen ja antoi Atleettien pyörittää peliä alakerrassaan. Myös hyökkäyssuuntaan kotijoukkueen kaava oli selkeä: pallo laiturille, tiputus alaspäin ja ristipalloa toiseen laitaan, jonka jälkeen tapeltiin pääpalloista ja yritettiin hakea erikoistilanteita pituusylivoimaa hyödyntääkseen.

Alun vaarallisimmat tilanteet tulivatkin itse asiassa sivurajaheitoista, kun jo Lahen Pojista tuttu Reipas-pakki Roope Suonio linkosi palloa boksiin ja viirupaidat saivat niitä osin myös jatkettua eteenpäin vaaravyöhykkeille. Mitään sydämentykytyksiä kummempaa ei kuitenkaan syntynyt.

Vastaavasti 10. peliminuutin kohdalla oli Atletico ensimmäistä kertaa lähellä avausosumaa. Pallo heitettiin boksiin, jossa Reipas-veskari Tuomo Arbelius pyrki käsin väliin. Ruuhkan takaa tatsi pelivälineeseen jäi kuitenkin ohkaiseksi ja pallo jäi pyörimään vaarasektorille. Mika Tenkanen ehti ripariin ensimmäisenä, mutta kova kuti pysähtyi kuitenkin lihamuurin taakse ehtineeseen veskariin.

Reipas taas kuumotteli Atletico-puolustusta pariinkin otteeseen 15. peliminuutin nurkilla. Ensin noin parista kympistä tullut vapari lähti Aaro Leutolan lapikkaasta räikeähkösti yli, mutta hetkeä myöhemmin Antti Jussila pääsi jo laidalla ohi Akan Okomohista ja tarjoili Anton Niemiselle syötöllään todellisen avopaikan. Pieni kurotus ja viimeistely-yritys päätyi kuitenkin noin metristä yli.

Ottelun 19. minuutilla Jukka Haarala taas sutaisi roikkupallon noin paristakympistä ja vain Arbeliuksen pieni pakitus ja maaginen yläkäsi esti pallon tippumasta takakulmaan.

Kauaa ei johtomaalia enää tarvinnut siltikään odotella, kun Jonne Ketonen oli ensimmäistä kertaa pahanteossa. Akan Okomoh avasi suoraviivaisesti alakerrasta, Jonne otti pallon haltuun, harhautti muutaman vastustajan ja ajoi sisään. Täydestä vauhdista ja noin 20 metristä ohjuksen lailla lähtenyt laukaus suuntautui melko keskelle, mutta oli riittävän kova ohittaakseen tyhjää haroneen Arbeliuksen. Tico johtoon 0-1!

Maalin jälkeen tilanteiden määrä hieman harventui ja sade koveni. Pallo viettikin valtaosan ajasta ilmassa, eikä hienouksia todellakaan nähty. Jos NJS-peli edusti parempaa kolmosdivaripalloa, oli tämän kamppailun ensimmäisen jakson kaukana siitä. Tämä sopi kuitenkin kotijoukkueelle, jonka vahvuudet perustuivat juuri kovaan taisteluun ja pääpalloihin sekä niistä seuranneisiin kakkospalloihin. Atletico taas ei oikein missään vaiheessa saanut omaa peliään käyntiin ja taisteli osin kentästä, osin säästä ja osin ehkä pelaajistostakin johtuen liiaksi juuri Reippaan aseilla. Niin tai näin, puoliajalle mentiin näissä 0-1-lukemissa.

Toiselle jaksolle Reipas tuli selkeästi valmiimpana joukkueena. Atleticon pelaajiin kohdistuneet hieman rumahkot otteet ja tuomarin tälläkin viikolla nähty tietynlainen välinpitämättömyys suuntasivat keltapaitojen fokusta liiaksi joukkueen oman tekemisen ulkopuolisiin asioihin, mikä avasi lahtelaisille vaaranpaikkoja. Aiemmin ottelussa lähinnä sääntöjen rajamailla nähtyjä otteita esittänyt Teemu Toukonen pamauttikin 48. minuutilla esimerkiksi todella jämäkän kudin pystytolppaan noin 30 metristä. Maali kuitenkin varjeltui.

Seuraava paikka oli jo paria minuuttia myöhemmin, kun Kustaa Käki kaatoi Reipas-pelurin aivan boksin tuntumassa. Rankkarivaateista huolimatta tilanteesta seurasi vapari, joka pysähtyi hyvin kiinni pysyneeseen muuriin. Pallo jäi kuitenkin pyörimään boksin tuntumaan ja Elis Rintala joutui ensimmäistä kertaa venymään oikein toden teolla pysäyttääkseen riman alle vaarallisesti laskeutumassa olleen pallon yläkädellään.

Toisen jakson ensimmäisen kympin jälkeen myös Tico sai jälleen otetta pelistä ja vaikka Reipas vaikuttikin aavistuksen hallitsevammalta osapuolelta, nähtiin vaaranpaikkoja myös oranssimustaraitaisen jengin päässä. Noin tunnin pelin jälkeen Jonne Ketonen kokeili miltei neljästäkympistä laukauksen painuessa vain noin pallonmitan maalin yli. Ja vain hetkeä myöhemmin sama mies oli puskea Jesse Ketosen läpiajoon, mutta puolustaja ehti pallon väliin. Katko suuntautui kuitenkin epäonnekkaasti komeassa kaaressa veskarin yli ja takakulmaan siirtäen Atleetit jo 0-2-johtoon.

Toinen maali vapautti selkeästi peliä ja tarjosi Atleticolle paremmat saumat varmistella johtoaan Reippaan hakiessa kavennusta entistä suuremmalla riskillä ja intensiteetillä. Tico vaihtoi myös tuoretta verta sisään. Jo ennen maalia Timo Kinnusen korvannut Janne Hampaala sai seuraa myös Niko Ruokolaisen ja Jukka Haaralan vaihtomiehinä sisään tulleista Samu Nurmisesta ja Mikko Kourista. Myös Patrick Purola sai lopulta kauden tulikasteensa noin kymppiä ennen loppua korvatessaan Jesse Ketosen.

Mitä pidemmälle toista puoliaikaa mentiin, sitä lähempänä Reippaan kavennus näytti olevan. Pelin 82. minuutilla maali suorastaan roikkui ilmassa, kun vasemmalta lähtenyt huippukeskitys levisi vain aavistuksen ohi hienon syöksypuskun jälkeen. Tai kun viiden minuutin sisään Reipas sai useammankin samankaltaisen keskityspaikan, jotka Atletico kuitenkin hoiteli onneksi kohtuullisella varmuudella.

Loppua kohde tunteet vielä kuumenivat. Tuomari oli sallinut varsin rajut otteet ja se tietysti fyysisenä altavastaajana ollutta malmilaisryhmää harmitti. Ensimmäinen varoitus jaettiin noin tunnin kohdalla, kun taas kolme viimeistä lappua nousivat vasta varsinaisen peliajan neljällä viimeisellä minuutilla. Näistä kuitenkin esimerkiksi Reippaan Anton Niemisen osalta varoitus oli vähintäänkin ansaittu, sen verta rumasti ja myöhässä hän oli rappaillut vastustajan pelureita yli kahden käden sormien verran. Hyvä siis, että säilyi edes kentällä. Atleticon puolelta varoitukset saivat Mikko Kouri ja Patrick Purola, molemmat varsin ansaitusti rehdeistä taistelutilanteista.

Atleticon odotellessa jo loppuvihellystä ja Reippaan painaessa vimmatusti, aukesi Atleticolle vielä yksi tilaisuus kaunistella päätöslukemia. Kustaa Käki katkoi pallon boksissa uhrautuvaisella puskullaan. Vaihdosta hyökkäykseen sisään tullut Mikko Kouri keräsi pelivälineen mukaansa ja pelasi sen vastahyökkäystä kärkkyneelle Jonne Ketoselle. Pomppiva pallo tarttui voittomaalin viimeistelleen sankarin lapikkaaseen ja parin pompun kautta tämä ohitti auttamatta vauhdissa kakkoseksi jääneen Repe-pakin, paineli tämän edelle, kavensi keskustaan ja viimeisteli varmasti vasempaan alakulmaan noin 25 metristä!

Samalla maali jäi myös viimeiseksi tilanteeksi ja tuomari puhalsi keskialoituksen jälkeen pelin päättyneeksi hyvinkin pian. Päätöslukemat siis lopulta 0-3. Tämän myötä Atletico nappasi Kolmosen kauden avauspisteensä ja teki sen lukemien puolesta selvällä marginaalilla. Vaikka voitto on aina voitto, jätti peli kuitenkin paljon jossiteltavaa. Reipas pystyi rytmittämään ottelun kulkua ja loi myös muutamia todella vaarallisia paikkoja, jotka olisivat voineet kääntää pelin myös toiseen suuntaan. Toisaalta Atletico taisteli uhrautuvasti ja hyödynsi tilanteet huomattavasti viime viikkoa paremmin, mikä riitti tällä kertaa voittoon. Olosuhteet eivät olleet kovin ihanteelliset, ajankohta työssäkäyviä palveleva eikä vastustajakaan sieltä mukavimmasta päästä, mutta kolme pistettä ja nollapeli lämmittivät mukavasti mieltä palattaessa takaisin kohti Helsinkiä.

Pelit jatkuvat jälleen jo ensi viikolla, kun Atletico kohtaa ensin keskiviikkona PKKU/Allianssin Regions’ Cupin toisella kierroksella ja heti lauantaina samanaikaisesti HyPSin 10-0-lukemin möyhentäneen ja kahdella voitolla kauden avanneen Legirus Interin. Keskiviikon ottelu pelataan klo 20:15 alkaen Tuusulassa ja lauantain peli puolestaan klo 16:30 Tapanilan tekonurmella.

Tähtipelaajapisteet

Jonne Ketonen: Kaksi maalia ja esityö kolmanteenkin. Lisäksi kovaa taistelua myös puolustussuuntaan, joten kolme tähtiä oli ns. selviö.
Kustaa Käki: Kusti ei päässyt juuri hyödyntämään vahvuuksiaan, mutta painoi keskikentän sydämessä täydet 90 minuuttia ja pisti kroppaansa likoon esimerkillisellä tavalla.
Ville Ruuska: Huikeaa duunia molempiin suuntiin todelliselta Atletico-ikonilta. Vuodesta ja pelistä toiseen avainroolissa voittoja haettaessa.