Regions’ Cupin 5. kierros: SIF – Atletico Malmi 2-1 (0-0)

Maalit

0-1 Jonne Ketonen (Samu Nurminen) 57′
1-1 Henry Söderlund 58′
2-1 Jan Virtanen 80′

Tilastot

Avaus (4-4-2)

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson 84′ Aku Vapaa
Iiro Helinen
Akan Okomoh 59′ Niko Ruokolainen
Jani Hannula 64′ Jani Putkonen
Timo Kinnunen (C) 78′ Miro Rissanen
Janne Hampaala
Samu Nurminen
Jonne Ketonen
Patrick Purola 34′ Jukka Haarala
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Roni Tran

Raportti

Kesäkuun loppuun siunaantui Atletico-historian pisin vierasottelumatka, kun joukkue arvottiin Regions’ Cupin vitoskierrokselle Vaasan kupeessa vaikuttavan Sundom IF:n vieraaksi. Sundomin suviseura-alueella pelattua kamppailua isännöi viime vuosisadan alkupuolella rakennettu Sundom Arena, jonka kentän kunto ja koko oli sanalla sanoen heikko.

Kotijoukkue oli raivannut tieltään kaksi Kolmosen joukkuetta rangaistuspotkukilpailun päätteeksi ja seuraavaksi vuorossa oli Atleetit. Kotijoukkueesta ei ennakkoon kamalasti tiedetty, mutta lohkon kärkipaikka Vaasan piirin Kolmosessa ja useampi vahvistus viime kaudella Kakkosesta Ykköseen nousseesta VIFKistä antoivat odottaa haastavaa iltapuhdetta.

Atleticon kokoonpano oli keskiviikon tapaan vahva. Mikko Huupponen ja Antti Säynätkari puuttuivat edelleen mm. Mikko Kourin, Pauli Saastamoisen, Ville Ruuskan ja Rolf Ermilän tapaan vakikokoonpanosta, mutta vastaavasti kuin Ville Ruuska edellismatsissa, tänään debyyttinsä teki pitkälti viime kesästä saakka ylikunnosta kärsinyt Aku Vapaa. Paluun teki myös nilkkaansa useamman matsin ajan kuntouttanut Niko Ruokolainen, joten laitapuolustukseenkin oli jälleen vaihtoehtoja tarjolla. Vaihtomiehiä pitkälti kuudetta tuntia kestäneelle Vaasan reissulle mukaan lähti Akun ja Nikon lisäksi vielä neljä muutakin.

Vartilla ilmoitettua ajankohtaa myöhemmin aloitettu peli käynnistyi Atleettien osalta vahvasti. Pieni ja pomppiva kenttä oli koitunut edellisviikolla malmilaisten kohtaloksi, mutta tällä kertaa ticolaiset tuntuivat hallitsevan pienen kentän metkut. Kova prässi ja tsemppihenki siivittivät keltapaidat hallintaan, jonka SIF onnistui purkamaan ensimmäiseksi hyökkäykseksi vasta kahdeksannella minuutilla.

Varsinaiset maalipaikat jäivät kuitenkin vähiin ja vasta 11. minuutilla maali oli ensi kertaa lähellä. Jesse Ketonen lähetettiin tuolloin mielipuuhiinsa eli juoksuun linjan taakse. Spurtin päätteeksi lähtenyt kova laukaus pysähtyi kuitenkin veskarin syliin. Samainen mies oli liikenteessä neljää minuuttia myöhemmin, kun Jesse irtosi pakkikalustolta ja ennätti palloon ennen maalivahtia, mutta pakki ehti kuitenkin liukumaan pallon pois ennen maaliviivan ylitystä.

Ottelun kulkua leimasi myös kova sivuttainen tuuli, minkä vuoksi pallo vietti reilusti aikaa kenttäalueen ulkopuolella. SIF-fanien autot aivan kentänlaidalla saivatkin reilusti osumia kotijoukkueen purkaessa palloja väljemmille vesille. Lisäksi tuomarilinja Vaasassa oli vähintäänkin erikoinen. Selkään sai tulla huoletta, eikä käsien käyttöäkään tunnutta katsottavan pahalla. Atleticolla meni oma aikansa, ennen kuin Vaasan metkuihin ehdittiin tottua, joten kotijoukkue hyötyi linjasta pitkälle ensimmäistä jaksoa.

Ensimmäisen puoliajan ehkäpä toiseksi paras paikka nähtiin 35. minuutilla, kun vasemmalla jalkansa vapaaksi hakenut Samu Nurminen keskitti upeasti suoraan Jonne Ketosen juoksulinjalle ja tämän pusku taka-alueelta meni vain hieman yli. SIF:n Thomas Johansson kokeili yllättävällä volleysijoituksellaan malmilaispuolustuksen hereilläoloa, mutta veto levähti leveäksi. Elis Rintala oli tosin tilanteessa hyvin mukana ja olisi varmasti ennättänyt pallon tielle.

Ensimmäisen nelivitosen lisäajalla Atleticolle siunaantui vielä yksi paikka ja pallo löytyikin lopulta verkosta, tosin paitsiovihellyksen saattelemana. Samu haastoi jälleen itselleen hienosti tilaa, laukoi oikealla jalalla ja katseli, kun veskari tiputti pallon eteensä. Ikävä kyllä ensimmäisenä tilanteessa ollut Jesse Ketonen hyötyi varmasta viimeistelystään huolimatta kevyestä paitsioasemasta. Ensimmäisen jakson ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi siis lopulta Patrick Purolan nivusvammasta johtunut vaihto Jukka Haaralaan.

Toiselle jaksolle lähdettiin jatkamaan samaa hyvää Tico-peliä. SIF oli päässyt ainoastaan ajoittain hyökkäyksiin ja Atletico taas osoittanut olevansa tästä taisteluparista se selvästi vahvempi osapuoli. Asetelmat kuitenkin tasoittuivat toisella nelivitosella.

Ensin 47. minuutilla Henry Söderlund pääsi puskemaan kovaa oikealta tulleeseen keskitykseen. Peliväline viuhui osumasta pari pallonmittaa yli maalikehikoiden. 54. minuutila Elis joutui jo hieman venymäänkin, kun aavistuksen puolikuntoinen kassari poimi matalan laukauksen aivan tolpan juuresta.

Avausmaali merkittiin silti keltapaitojen nimiin. Samu Nurminen keskitti vasemmalta ja Jonne Ketonen sai pallon boksin oikeassa nurkassa. Trademark-kiemurtelujen jälkeen laukaus löysi tiensä verkkoon ja siirsi Atleetit 1-0-johtoon, kun ottelua oli käyty 57 minuuttia.

Juhlat eivät kuitenkaan kauaa jatkuneet, sillä SIF löi pelin tasoihin heti seuraavasta tilanteesta. Kulmapotku oikealta, pallo vitosen nurkille ihmispaljouden keskelle ja SIF-peluri ensimmäisenä siihen. Vaikka pusku ei ollut täydellinen, kimposi pallo maan kautta verkkoon.

Atletico joutui tekemään melkein heti perään jo toisen vaihtonsa, kun selkäänsä puoliajalla valitellut Akan Okomoh korvattiin Niko Ruokolaisella. Hetkeä myöhemmin myös Jani Hannula vaihtui Jani Putkoseen ja oli lähellä, ettei Atletico joutunut jatkamaan yhden vajaalla. Tuomarin lepsu linja pelasti kuitenkin Jonne Ketosen vain keltaisella, vaikka täydellinen sumeneminen johti täysin turhaan sukittamiseen pelitilanteen jälkeen.

Toinen puoliaika tarjoili tilanteita molemmissa päissä hieman edellistä enemmän. 67. minuutilla ensin Jani Putkonen pääsi laukomaan vaarallisesti käännettyään pallon vasemmalta oikealle jalalleen vasemmassa laidassa. Veskari kuitenkin kellahti pallon tielle. Vastahyökkäys taas pakotti Rintalan venymään erittäin ilmavaan dyykkaukseen hieman yllättävänkin kaukolaukauksen lentoradalle. Ja torjunnan päätteeksi toisessa päässä Jesse Ketonen paini itselleen tilan boksin rajalta. Veto kuitenkin kiersi ulkojengalla niukasti edestä ohi.

SIF pääsi koettamaan onneaan vielä kertaalleen ennen toista maaliaan. Paha laukaus lähti vasemmalta sundomilaishyökkääjän leikattua sisään. Elis kuitenkin torjui helpohkosti ja jatkotilanne oli jo paitsio.

Ottelun kolmas maali taas kuvasti ottelua vähän turhankin hyvin. Hallinnasta ja kaiken kaikkiaan hyvästä esityksestä huolimatta SIF osoittautui kuitenkin lopulta onnekkaammaksi osapuoleksi. Ottelun 80. minuutilla kotijoukkue pääsi nopeaan vastahyökkäykseen ja levitti pallon vasemmalle. Moni odotti matalaa keskitystä puolustuslinjan taakse juosseelle juonikkaalle hyökkääjälle, mutta pallo karkasikin kentästä johtuen korkeassa kaaressa kohti takakulmaa. Vaihtopenkillä kiiteltiin jo onnea, mutta mieli muuttui nopeasti, kun tuuli tarttui palloon ja pysäytti sen lentoradan juuri sopivasti ennen takatolppaa. Elis seurasi kaaripalloa katseellaan ja yritti vielä venyttää takakättään väliin, mutta niin vaan peliväline tippui tolppaan ja siitä maalin sisäpuolelle. Vastustajan “oho”-huudahduskin vaihtui nopeasti riemukkaampaan juhlintaan.

Tällä maalilla SIF siirtyi jo 2-1-johtoon, mutta myös hieman jossiteltavaa jäi, sillä tilannetta edelsi selvähkö rike oikeassa laidassa, jonka tuomari jätti kuitenkin huomioimatta, ja joka kirvoitti pienimuotoista protestointia heti vihellyksensä jälkeen.

Johtomaalin jälkeen Tico haki jälleen tuttuun tyyliinsä tasoitusta lisäämällä hyökkäysvoimaa. Taktiikkaa vaihtui hieman ja samalla sisään otettiin myös paluun kokoonpanoon tehnyt Aku Vapaa. Vapaa olikin heti lähellä valmistella tasoituksen, mutta 88. minuutilla orkestroitu hyökkäys päätyi niukasti ohi etutolpasta. Loppuun Atletico sai vielä pienen paineenpoikasen ja nosti lopulta myös Eliksen ylös hakemaan tasoitusta. SIF kuitenkin kontrasi ja pääsi jo yrittämään tyhjää maalia, mutta sijoitus ohi ahdistelevan pakkimme päätyi kuitenkin runsaasti vasemmalta ohi.

2-1 SIF:lle jäi siis lopulta päätöslukemiksi ja huonoa onneaan kironneet Atleetit joutuivat pitkälle kotimatkalle tappio niskassaan. Tuomariston linja ja SIF:n kyky viimeistellä muutamasta harvasta tilanteestaan pohdituttivat vielä pitkään kotimatkalla, mutta fakta on se, ettei Atletico ollut vaan riittävän tehokas, eikä tälläkään kertaa onnistunut tappamaan peliä, vaikka siihen tarjottiin tilaisuus. Ilahduttavaa oli kuitenkin kauttaaltaan vahva peruspelaaminen, keskikentän hallinta ja kyky pelata vähintäänkin epämukavissa olosuhteissa. Plusmerkkisiksi asioiksi voitiin myös laskea Vapaan ja Ruokolaisen paluut, vaikkakin ikävä kyllä myös lasarettiin menetettiin jälleen pelaajistoa. Yhtä kaikki, tähän katkesi Atleticon lento Regions’ Cupissa, mutta onneksi tosipelit jatkuvat Kolmosessa jo heti ensi viikolla.