Kolmonen: LPS – Atletico Malmi 1-1 (0-0)

Maalit

1-0 Topi Rihtniemi 72′
1-1 Jani Putkonen 90+2′

Tilastot

150625 LPS-tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson 65′ Jani Putkonen
Akan Okomoh
Iiro Helinen
Jani Hannula 82′ Pauli Saastamoinen
Janne Hampaala
Timo Kinnunen (C)
Samu Nurminen 85′ Roni Tran
Jonne Ketonen
Jukka Haarala 56′ Patrick Purola
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)
Ville Ruuska

Raportti

Edellisviikon Sibbo Vargarna –farssi oli pyyhitty mielistä viimeistään juhannusvirvokkeilla ja alkuviikko tarjoili heti todellisen herkkupalan, kun Atleetit matkasivat kohtaamaan Laajasalon ylpeyttä, paikallista Palloseuraa.

Ensimmäinen vierailu Laajasalon nurmelle oli myös ensimmäinen joukkueiden välinen virallinen peli, vaikka LPS tulikin tutuksi mm. viime talven Kolmosen talvisarjassa korjaten potin vahvasti nyt jo poistuneilla try-out-miehillä vahvistuneena lukemin 3-0. Joukkue oli kuitenkin esittänyt viime aikoina hieman ailahtelevaisia otteita ja toisaalta Atletico pelannut tuttuun tyyliinsä paremmin lähtökohtaisesti ylemmän keskikastin joukkueita vastaan. Siten odotukset olivat korkealla jälleen kerran.

Illan kokoonpano pullisteli toinen toistaan kovempia pelimiehiä, vaikka poissa olivatkin loukkaantumisten vuoksi esimerkiksi Antti Säynätkari ja Mikko Huupponen. Sen sijaan viikolla treeneissä nähtiin jo useammankin loukkaantumisista alkukauden kärsineen pelimiehen paluu, ja olipa eräs heistä samantien kokoonpanossakin. Alkukauden kokonaisuudessaan huilannut Atletico-ikoni, Ville Ruuska, löytyi nimittäin lapulta, vaikka ei vielä kentän puolelle päässytkään.

Ottelun alkuminuutit antoivat hyvää osviittaa tuelvasta. Atletico loi heti aloituksen jälkeen tilanteen purkamalla LPS:n yltiöpäisen prässin helposti. Harmi vaan, että hienon syöttökombinaation jälkeen Jesse Ketosen veto jäi heppoiseksi. Sama mies päästettiin kuitenkin muutamaa minuuttia myöhemmin heti jo läpiajoon, kun Timo Kinnusen tarkka läpisyöttö tavoitti Jessen. Tämä ehti jo ohittaa maalivahdinkin, mutta laukaus vaikeasta asennosta meni kuitenkin metrin verran leveäksi. Viiden minuutin sisään tullut kolmaskaan laukaus ei tuonut tulosta.

LPS sai heikon alun jälkeen pikkuhiljaa otetta pelistä ja hyödynsi muutamaan otteeseen vastahyökkäystilanteita varsin tehokkaasti. Peli aaltoili siten päästä päähän ja kentällä nähtiin niin nopeutta kuin taitoakin. Atletico oli silti heti alusta saakka selkeästi vahvempi kaksinkamppailutilanteissa ja onnistui estämään hyvin kotijoukkueen läpisyöttö- ja keskitysyritykset. Ja viimeisenä lukkona toimi aina lopulta Elis Rintala, joka joutuikin 11. minuutin kohdalla yhteensä kolmen vedon tielle, tosin sillä seurauksella, että puolustus blokkasi kaksi ensimmäistä.

Myös toinen Ketosista oli hyvällä pelipäällä ja haki ratkaisua yllättävistäkin paikoista. 24. minuutilla tullut vetopaikka otti ilkeän pompun märästä nurmesta, mutta päätyi kuitenkin veskarin syliin. Hetkeä myöhemmin noin 25 metristä tyylikkäiden puikkojen jälkeen lähtenyt hirmuinen pommi ei ollut enää veskarin pysäytettävissä, mutta ylärima ja siitä viistosti alaspäin lähtenyt pomppu estivät avausosuman syntymisen. Katsomossa huudeltiin jo maalia, mutta ainakaan linjatuomari ei nähnyt pallon ylittävän maaliviivaa.

Kotijoukkueen ehkäpä paras paikka tuli 36. minuutilla, kun vihreäpaitojen vaarallisimmaksi aseeksi osoittautunut Topi Rihtniemi kompuroi vasemmalla puolustuksesta läpi ja ehti jo ohittaa Eliksenkin, mutta noin päätyrajan tuntumasta lähtenyt sijoitusyritys valui kuitenkin maaliviivan suuntaisesti kohti kulmalippua.

Lopussa Atleticolla oli vielä kaksi erinomaista paikkaa. Ensin 40. minuutilla Janne Hampaala vapautti liukutaklauksella Samu Nurmisen vasemmalta läpi. Samun veto ohitti jo maalivahdinkin, mutta meni huonoksi onneksi myös maalin ohi. Kolmisen minuuttia myöhemmin LPS-pakki puolestaan pysäytti vedon kädellään rangaistusalueen sisällä, mutta syystä tai toisesta tuomari ei nähnyt tilanteessa käsivirhettä ja näin pilkulta haiskahtanut tilanne jäi tällä kertaa huomioimatta. Tauolle mentiin siis lukemissa 0-0.

Ensimmäisen jakson loppupuolella LPS oli saanut hieman otetta pelistä, mutta toinen puoliaika palautti asetelmat jälleen alun kaltaisiksi. Atletico otti heti puoliajan alussa komennon ja vei selvästi peliä LPS:n tippuessa koko ajan enemmän ja enemmän kyydistä. Keskialueen dominointi ja lukuisat keskitysyritykset eivät kuitenkaan näyttäneet tuovan tulosta ja laukauksetkin olivat suurimmaksi osaksi epätarkkoja.

Tuttuun tyyliin vastustaja käytti tilaisuutensa paremmin. 72. minuutilla LPS hyökkäsi vasemmalta ja peittosi Atletico-pakkikaluston, josta lähti pieni tiputus vierellä olleelle Rihtniemelle. Tämä viimeisteli varmasti oikeaan alakulmaan ja käynnisti LPS-juhlat. Kun avustavan ylös noussut lippukin laskettiin tuomarien välisen lyhyen keskustelun jälkeen, painuivat Atleettien päät hetkeksi.

Taisteluinto ei kuitenkaan täysin laantunut. Selkeä hallinta toi tasaisesti myös tilanteita, vaikka vedot eivät uponneetkaan mm. Jonne Ketosen muutamasta erinomaisesta vedosta huolimatta. Niinpä valmennusjohto oli pakotettu hakemaan tasoitusta vielä hieman epätoivoisestikin lisäämällä miehiä hyökkäykseen ja nostamalla lopuksi myös Iiro Helisen tappelemaan pääpalloista. Iiro olikin lähellä tuoda vapauttavan tasoituksen, mutta aivan vapaasta puskupaikasta huolimatta kulmurin jatko meni kuitenkin räikeästi yli.

Tuomarin antamaa lisäaikaa pelattiin jo toista minuuttia, kun Jonne Ketonen haki pallon vasemmalta laidalta, harhautti ensin kaksi pelaajaa ja vielä kolmannenkin ja laukoi kohti etukulmaa. Ilkeä laukaus pysähtyi LPS-veskarin heittäytymiseen, mutta riparissa ensimmäisen oli vaihdosta sisään tullut Jani Putkonen. Fudiskiusaajanakin tunnettu Japu ehti hetken mallaillakin maalipaikkaa ennen kuin sijoitti pelivälineen matalana verkkoon. Ilo purkautui Atletico-penkillä jo pieninä ärräpäinäkin ja toi vapauttavan tasoituksen. Loppuun saatiin vielä pientä hässäkkää, mutta 1-1-lukemat jäivät kuitenkin lopullisiksi tuomarin viheltäessä pilliinsä kolmesti.

Viihdyttävä ja tasokas ottelu tasasi siis pisteet kahden suurin piirtein tasaväkisen joukkueen välillä. Atleticon hallitsi peliä niin maassa kuin ilmassakin ja loi kuitenkin lukumääräisesti enemmän maalipaikkoja, joten siltä osin tulos oli totta kai pettymys. Toisaalta LPS meni johtoon ja näytti jo hetken aikaa vievän täyden pistesaaliin ennen viime hetken tasoitusta. Tämän vuoksi malmilaiskopissa tunnelma oli lopulta varsin positiivismerkkinen, vaikka voittoon olikin kaikki avaimet. Tärkeintä pelissä oli kuitenkin se, että Atletico onnistui palaamaan edellisviikkoisen murhenäytelmän jälkeen jälleen omalle tasolleen ja pelaamaan melko ehjän esityksen. Pelin luonne toi mukanaan toki tietynlaista aaltoilua ja tarjosi siten LPS:lle useampia maalipaikkoja, mutta toisaalta molempien joukkueiden pelisuunnitelmissa oli pelata avointa ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa. Ja tästä ainakin katsoja nauttivat.

Yksittäisistä pelaajista on nostettava esille topparipari, Akan Okomohin ja Iiro Helisen erinomainen suoritus, kuin myös keskikentän kaksikko Timo Kinnunen – Janne Hampaala. Varsinkin jälleen mainitut taisivat viedä liki jokaisen pääpallon ja siirtelivät ”laajasalolaiskääpiöitä” sivuun kuin pahviukkoja. Myös hyökkäyspäässä nähtiin positiivisia rakennelmia Jukka Haaralan hoidellessa palloja varmasti omille ja Ketosen kaksikon luodessa maalipaikkoja Samu Nurmisen, Jani Putkosen ja Patrick Purolan säestyksellä. Vielä kun sihti olisi ollut hieman tarkempi, olisivat lukemat voineet olla huomattavasti isommatkin. Eikä sovi unohtaa myöskään Elis Rintalan merkitystä joukkueelleen jälleen kerran.

Ottelut jatkuvat jälleen sunnuntaina, kun Atletico kohtaa Vaasassa paikallisen suuruuden, Sundom IF:n Regions’ Cupin 5. kierroksella. Panoksena on jo paikka kahdeksan joukossa. Tämän jälkeen ensi viikolla luvassa on kevätkierroksen viimeinen ottelu, jossa vastaan asettuu sarjajumbo, SAPA.

Tähtipelaajapisteet

Timo Kinnunen: Erinomainen peli keskikentän keskustassa. Todellista johtajuutta sekä esityksillä että olemuksellaan. Jätti LPS:n pelintekijät täysin varjoonsa.
Jani Putkonen: Todella tärkeä tasoitus. Toi muutenkin huomattavasti lisävirtaa sisään tullessaan.
Akan Okomoh: Puolustus- ja hyökkäyssuuntaan melko virheetön ottelu. Helisen kanssa saumatonta yhteistyötä.