Kolmonen: HIFK/2 – Atletico Malmi 2-0 (2-0)

Maalit

1-0 Pietu Lyytinen 4′
2-0 Timo Nick 39′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen 46′ Henri Mattsson
Iiro Helinen
Antti Säynätkari
Pauli Saastamoinen 46′ Jesse Ketonen
Jani Putkonen 73′ Patrick Purola
Janne Hampaala 73′ Akan Okomoh
Mikko Huupponen
Jani Hannula 79′ Mohammed Dahir
Jonne Ketonen
Jukka Haarala 26′

Muut vaihtopelaajat

Rolf Ermilä (MV)
Timo Kinnunen 41′

Raportti

Pitkän ja kylmän, mutta sitäkin tapahtumarikkaamman talvisesongin jälkeen koitti viimein jokaisen kevään odotetuin hetki: ensimmäinen Kolmosen kick-off! Atleticon sarjakausi lähti liikkeelle heti ennakkoon melkeinpä kovimmalla testillä viime kaudella Nelosen mestarin statuksella vakuuttavasti oman Kolmosen lohkonsa kakkoseksi ponnistaneen nuoren HIFK/2:n vieraana Väinämöisen tekonurmella. Atleettileirissä oli odottava ja latautunut fiilis paitsi sarja-avauksen, myös uuden uutukaisten pelipaitojen takia.

Väkevän kokoonpanon jalkeille saaneen Atleticon osalta ottelu alkoi silti todella huonosti. Kello näytti vasta neljättä minuuttia, kun isäntien Pietu Lyytinen pyörähteli boksiin ja ehti välissä jo kaatuakin, mutta nousi nopeasti tolpilleen ja laukoi murkulan läheltä ylös verkkoon vielä puolustajien ympäröimänäkin. Todellinen shokkialku, joka suorastaan räjäytti kotijoukkueen vaihtopenkin riemuun.

Ticon vastaus ei silti jäänyt turhan kauas. Debyyttiotteluaan piirin ylimmällä sarjatasolla avauksessa juhlistanut Jonne Ketonen pääsi heti maalista seuraavalla minuutilla nokikkain HIFK-molarin kanssa, mutta laukoi keltaisten ja omaksi harmikseen päin kassaria. HIFK oli vähällä lisätä johtoaan, kun kulmapotku joukkueen vasemmalta hyökkäyssivustalta kävi jo Atleettien maalin takatolpassa.

Tovia myöhemmin 26. minuutilla malmilaisten taivas synkkeni kertalaakista. HIFK-pelaaja antoi Jugi Haaralalle reilun pelin hengessä selästä hieman lisävauhtia, minkä seurauksena Ogelin partamurhaaja kolaroi hallitsemattomasti pallontavoittelutilanteeseen tulleen toisen punapaidan kanssa. Tähtirinta levisi tuskissaan maahan, mutta ottelun erotuomari sen sijaan asteli saman tien paikalle käsi takataskulla ja nosti Jugille punaisen kortin “myöhässä tulleesta ja väkivaltaisen käytöksen tunnusmerkit täyttäneestä taklauksesta”. Tuomio oli todella raaka ja vaikeasti sulatettavissa erityisesti Atleticon penkillä, josta valmentaja Olli Harmainen lopulta lensi katsomon puolelle protestoituaan tuomiota “täyslaidallisella”.

Kentältäpoisto käänsi vaakakupin kentällä väistämättä kotijoukkueelle ja sekoitti Tico-taustojen pasmat täydellisesti ensimmäiseksi puoliajaksi. Hyvällä jalalla otteluun lähtenyt HIFK jatkoi miesylivoimaisena askeleen pari edellä kenttätapahtumissa ja pyrki puhkomaan Atleticon varsin korkealla pelannutta linjaa pystypalloilla. Lopulta ahdistelu tuotti tulosta, kun isäntien vasemmalta sivustalta pääsi pelaaja luvattoman helposti läpi boksiin ja laukoi. Elis maalilla torjui ensimmäisen kudin, mutta riparissa oli ensimmäisenä Timo Nick, joka upotti pallon blokkaamaan kääntyneen Iiron ja tolpan kautta juuri ja juuri viivan yli. Iiro sai tilanteessa tuomarilta vielä varoituksen “käden käyttämisestä” torjunta-yrityksessään.

Sintti Säynätkarin taklaus laidassa keskialueella poiki hetkeä myöhemmin niin ikään keltaisen, mitä Atleticon penkillä pelaaja-valmentaja Timo Kinnunen ei sulattanut alkuunkaan ja antoi mielipiteensä kärkkäästi julki. Erotuomari vastasi kritiikkiin jälleen punaisella kortilla, ja yks kaks molemmat ottelun penkillä aloittaneet Tico-valmentajat napottivatkin seuraamassa lopun peliä katsomon puolella.

Toiselle jaksolle kahden maalin takaa-ajoasemasta lähtenyt Atletico vaihtoi kehiin lisää hyökkäysvoimaa, kun velipoikansa tavoin ensimmäistä peliään Kolmosessa pelannut vauhtikone Jesse Ketonen sekä aina vaarallinen ja yllätyksellinen Henri Mattsson loikkasivat kalkkien sisäpuolelle. Oikealle laidalle asettunut Jesse pääsi heti kurmuuttamaan HIFK-puolustuksen vasenta sivustaa, ja noin tunnin kohdalla tarjoili onnistuneen haaston jälkeen sisään leikattuaan ihmistelaketju Janne Hampaalalle vetopaikan boksin rajalle. Leegon laukaus kohosi kuitekin tuskallisesti maalin yli.

Ottelun viimeinen puolituntinen sujui olosuhteisiin nähden ja HIFK:n ylivoimasta huolimatta melko tasaisena. Kummallakin oli jokunen paikka lisämaaliin, mm. viimeksi syksyllä jossain määrin ehjänä ollut Patrick Purola pääsi luikertelunsa päälle laukomaan, kuitenkin liiaksi maalivahdin näppien ulottuville. Toisessa päässä Elis torjui loppuminuuteilla pienestä kulmasta etunurkkaa tavoitelleen kudin selkä-tolppa-kombolla tai toisin päin.

HIFK:n “värikkäällä” avausjaksolla saavuttama johto ja yli tunti alivoimalla jättivät Atleticon kuuntelemaan malmilaisittain mollissa soinutta päätösvihellystä loppulukemissa 2-0, eikä “Väiskin flopista” juuri jälkipolville kertomisen arvoista jäänyt. Aikainen ja keskustelua kirvoittanut joulukortti pääsi turhan pahasti etenkin Atletico-taustojen ihon alle, mutta muuten pelitapahtumiin nähden HIFK ansaitsi kyllä voittonsa.

Tähtipelaajapisteet

Iiro Helinen: Mainiota katkontapeliä, dominoi vastustajan mikkihiiriä fyysisellä preesensillään.
Antti Säynätkari: “Rupien herra”, joka laittaa jokaisen ruumiinosansa likoon.
Jonne Ketonen: Ysikymppinen kovaa duunia piikissä.