Atletico Akatemia avaa huomenna kautensa – Nettisivutoimituksen haastattelussa Kalle Niemi

Atletico Malmi aloitti eilen sarjaottelunsa harmittavalla tappiolla HIFK/2:ta vastaan. Akatemia puolestaan avaa kautensa huomenna Pirkkolan hiekalla, jossa kevään ainoassa hiekkapelissä vastaan asettuu viime vuonna Vitosen kärkipäähän kuulunut FC POHU/Akatemia. Jos Atleticon talvikausi oli kiireinen ja tapahtumarikas, paljon on tapahtunut myös Vitoseen nousseen Akatemia-joukkueen riveissä. Mutta antaa saunaillasta toipuneen pelaaja-valmentaja Kalle Niemen kertoa aiheesta lisää.

Vitosen kausi lähestyy. Millä mielin kauden avauspeliin?

– Uutta kautta odotetaan varmasti innolla koko joukkueen voimin. Täysi peliaika, linjatuomarit, astetta kovemmat vastukset ja tietynlainen kilpailullisuus tuovat oman mausteensa tulevaan. Töitä on tehty pitkäjänteisesti nyt monta vuotta päästäksemme Vitoseen ja toivottavasti siellä nyt myös pysytään. Heti alusta asti täytyy olla hereillä ja jokaisesta sarjapisteestä taisteltava. On unohdettava viime kausien dominointi ja keskittyttävä haastajan asemaan

Miten kauteen valmistautuminen on mielestäsi sujunut?

– Erittäin vaihtelevasti. Tuntuu, että harjoituspeleistä joka toinen on ollut hyvä ja joka toinen taas hirvittävä. Kokoonpano on jonkin verran elänyt loukkaantumisten ja siviilipuolen menojen takia, eikä mitään pysyvää avauskokoonpanoa olla varsinaisesti päästy kasaamaan. Harjoitusaktiivisuus on ollut määrällisesti parasta koko Akatemian historian aikana ja harjoituksia on voinut suunnitella etukäteenkin, mutta silti osa joukkueesta on osallistunut tapahtumiin varsin ohuenlaisesti.

Ja valmistautuminen huipentui ilmeisesti eiliseen saunailtaan?

– Kyllä. Mielestäni oli tärkeää saada vielä saunailta kauden alle, jotta päästiin myös lyömään henkisiä siteitä kavereiden välillä lukkoon ja nähdään enemmän sellaista toverille pelaamista peleissä. Isosta ryhmästä ja vaihtelevasta osallistumisesta johtuen osa pelaajista ei vielä ole kovin tuttuja toisilleen pelitilanteissa.

Harjoitusotteluiden tulokset ovat olleet varsin vaihtelevia. Joukossa yksi murskatappio, kaksi avauskierroksen putoamista cupeista sekä Mosa Cup -jumbosija. Miten selittäisit näitä?

– Osa huonoista suorituksista on auttamatta laitettava kokoonpano-ongelmien piikkiin, sillä olemme pelanneet vain muutamalla vaihtomiehellä ja tärkeitä pelaajia on ollut sivussa useista peleistä. Toisen puolen otan tietysti omalle vastuulleni, sillä olen välillä koittanut lyödä pelitapaa pelaajien mieleen tuloksenkin uhraamalla, kuten kävi esimerkiksi tuossa 0-7-murskatappiossa Hieholle. Harjoittelimme laitapakkien nousua, vaikka peruspuolustaminen oli täysin hakusessa kyseisessä pelissä. Vastustaja rokotti tästä komeasti. Muutenkin mielestäni kaikki tappiot ovat tulleet tasavahvoille joukkueille peleissä, joissa emme vain ole muistaneet mitä se perustekeminen on. Hyviäkin otteluita ja otteita mahtuu toki joukkoon reilusti. Näissä lähes aina mielestäni kuvaavaa on ollut yhteinen sitoutuminen, halu voittaa ja kurinalainen sitoutuminen joukkueen pelitapaan. Välillä on nähty myös erittäin toimivia hyökkäyskuvioita, vaikka se on selvästi suurin kehittämiskohteemme. Ja tietysti yksi osasyy tuloksellisesti heikkoon treenikauteen on erittäin laadukkaat vastustajat. Jokainen treenipeli on ollut tarkoituksella hyvää vastustajaa vastaan. Uskon, että tämä palvelee pitkällä kaudella meitä hyvin, sillä tempo ja vaatimustaso tulee paremmin tutuksi jo ennen kauden alkua. Emme voi lähteä “pelailemaan”, vaan jokaisesta pisteestä on taisteltava ja suorituksiin keskityttävä, niin yksilötasolla kuin myös joukkueena.

Joukkue on hankkinut talven aikana myös muutamia uusia vahvistuksia. Kerrotko heistä lisää?

– Tosiaan tulijoita olisi ollut enemmänkin johtuen Atleticon hyvästä maineesta ja mukavasta ilmapiiristä, sekä tietysti pelillisistä esityksistä. Mutta rekrytoimme toisen maalivahdin ja muutaman kenttäpelaajan lisäämään leveyttä tulevalle kaudelle peliajan pidentyessä. Vaatimukset olivat aktiivisuus tapahtumissakäynniin suhteen, piti olla pelillinen vahvistus ja ennenkaikkea mukavia tyyppejä. Esiin nostan mielelläni uuden maalivahvimme Simon (Kaivola), joka on tullut erittäin hyvin sisään joukkueeseen ja omaa huikea potentiaalin. Simon vahvuudet ovat joukkueen herättelyssä, torjumistyöskentelyssä ja pelinlukemisessa. Hän tulee kilpailemaan Nupen (Lauri Nurmi) kanssa tasapäisesti pelivastuusta kaudella. Keskikentän työmyyrä Pekka (Salminen) on tuonut joukkueeseen roiman määrän energiaa ja taisteluilmettä. Häneltä löytyy pallonriistokykyä, taktista pelisilmää ja pilkettä silmäkulmasta. Niki (Brandes) tuo meille vaihtoehdon oikealle laidalle. Hänen vahvuutensa ovat pallollisessa pelaamisessa ja hän omaakin hyvän syöttö- ja laukaisutekniikan sekä tietysti hyvät suhteet juomahuollon osalta. Farhad (Khademy) on äärimmäisen kova pallotaituri ja omaa erinomaisen tekniikan. Hän vahvistaa hyökkäyspäätämme ja aiheuttaa varmasti ongelmia vastustajan puolustukselle. Samoin myös Stube (Tuomas Kettunen) tulee tarjoamaan target-vaihtoehdon hyökkäyspelaamiseemme. Stube pystyy entisenä maalivahtina lukemaan hyvin vastustajan puolustuksen pelaamista ja omaa erinomaisen taisteluasenteen. Ja aivan kauden kynnyksellä päätimme vielä napata vapailla vesillä olleen Joonan (Repo) täydentämään keskikenttäämme. Joona esiintyi treeneissä hyvin edukseen. Hänellä on takanaan pidempi tauko jalkapallosta, mutta pallokosketuksesta, syöttötyöskentelystä ja ennenkaikkea liikkumisesta kentällä näkee, että kyseessä on yksi potentiaalisimmista pelaajistamme.

Pelaajarinki on myös kasvanut melkoisesti. Onko tämä ollut tietoinen valinta?

– Laskimme kauden alla joukkueenjohdon alla, että ringissä on nyt 30 ukkoa. Ringin kasvattaminen on ollut tietoinen valinta ja mielestäni oikea sellainen, sillä tästä 30:stä on muutama yleensä pidemmällä loukkaantumisjaksolla. Joukossa on useita harrastajia, jotka käyvät silloin tällöin ja sitten tietysti päälle tulevat siviilipuolen menot. Treenikaudella tapahtumissa onkin ollut sellaista 14-18 ukkoa melko säännöllisesti. Uskon, että kaudella tilanne tulee olemaan samankaltainen.

Minkälaisilla tavoitteilla lähdette kauteen?

– Tavoite on selkeä kaikille ja se on sarjapaikan säilyttäminen. Aiomme tehdä kaikkemme, että se varmistetaan ja mielellään selkeällä marginaalilla. Lähdemme jokaista peliä voittamaan ja uskonkin, että meillä on hyvänä päivänä mahdollisuus haastaa kenet tahansa, kuten harjoituskausikin on osoittanut. Tärkeintä on saada ehyt kokonaisuus kaudesta ja raapia tasaisesti pisteitä. Toinen tavoite on tietysti joukkueen pelaamisen kehittäminen, sekä yksilötasolla, että kokonaisuutena. Tämä vaatii tekemistä sekä valmennukselta, että jokaiselta pelaajalta. Täksi kaudeksi onkin laajennettu valmennusrinkiä ja kapteenistoa, jotta vetovastuuta saadaan tasattua ja ammattimaisuutta lisää. Apuvalmentajani Midi (Ville Miettinen), sekä kapteenisto Midi, Hööv (Juuso Haltsonen), Masi (Mailammi) pitävät pitkällä kaudella huolen, ettei mikään osa-alue jää jälkeen, vaan homma etenee suunnitellusti.

Miten hyvin tunnet kilpailevia joukkueita? Osaatko nostaa sieltä jo ennakkosuosikkeja tai maalailla kuvaa siitä, miten Akatemia tulee sijoittumaan suhteessa näihin

– KaKe on tuttu Mosa Cupista ja mielestäni tasavahva joukkue kanssamme, AC Stopin muistan myös aiemmilta kausilta ja ennenkaikka siitä, että he ovat erittäin vaikeasti voitettava, kompakti joukkue. Finnkurdit aiheuttavat aina päänvaivaa ja tunteita jokaiselle vastustajalle, heitä vastaan on pidettävä pää kylmänä. Pihlajisto/Lepre on myös tuttu Atletico-ajoilta ja kova nippu tälle sarjatasolle. Lohko näyttää tasaiselta ja uskon, että se joukkue joka saa parhaan momentumin, jätkät paikalle peleihin ja vähän tuuria, voi saavuttaa hyvän sijoituksen. Uskon, että tulemme hyvällä tekemisellä sijoittumaan jopa keskivälin paremmalle puolelle. Jos taas lähdemme takki auki ja puuhastellen ensimmäisiin peleihin, voi se kostautua tiukkaan pudotustaisteluun päätymisenä. Lohkon kärkisijat olisivat pienoinen yllätys, mutta en sulje sitäkään vaihtoehtoa pois, sillä tällä tasolla on erittäin paljon kiinni siitä kuuluisasta päivän kunnosta.

Atletico Akatemia avaa siis kautensa maanantaina 27.4. klo 18:00 Pirkkolan hiekalla, Vastassa FC POHU/Akatemia.