Kolmonen: EIF/Akademi – Atletico Malmi 1-5 (0-2)

Maalit

0-1 Roni Tran 31′
0-2 Miro-Aleksi Tissari (Miro Kauti) 34′
1-2 Daniel Haglund 48′
1-3 Miro Kauti 52′
1-4 Miro-Aleksi Tissari (Miro Kauti) 59′
1-5 Miro Kauti 70′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen
Miro Rissanen 70′ Henri Mattsson
Mikko Kouri
Ville Ruuska
Janne Hampaala (c)
Jaakko Peltonen 62′ Akan Okomoh
Jani Hannula
Miro Kauti
Miro-Aleksi Tissari
Roni Tran 53′ Aku Vapaa 70′ Patrick Purola

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Edellinen ottelu PK-35/VJS:ää vastaan oli päättynyt Atleticon kannalta henkisesti musertavaan tappioon, jonka arpia oli paikkailtu koko viikonloppu erinäisissä pöydissä. Uuden viikon alkupuoli toi kuitenkin mahdollisuuden täydelliseen kasvojenpesuun ja oman kurssin korjailuun putoamisviivalta kohden lohkon keskikastia. Vastus ei ollut helpoimmasta päästä, sillä vierailu suuntautui jälleen läntiselle Uudellemaalle. Siellä Atleticoa isännöi pisteen sarjataulukossa ylempänä oleva EIF/Akademi, jota vastaan edelliset ottelut kaudelta 2012 olivat päättyneet keltapaitojen kannalta heikohkosti (Karjaalla 1-1, Tapulissa 0-2). Joukkueesta tiedettiin myös löytyvän muutamia nuorten maajoukkuepelaajia ja luultavasti myös apuja Kakkosen EIF-edustuksesta.

Peekoo-matsin jälkeisten palopuheiden pohjalta oletti malmilaisten asenteen olevan ainakin kohdillaan, mutta myös kokoonpanokin oli varsin kilpailukykyinen. Viikonloppu oli toisaalta jälleen siirtänyt muutamia Atleetteja sairastuvalle ja poissaolijoiden listoilla oli mm. sellaisia nimiä kuin Mikko Huupponen, Timo Kinnunen, Jani Putkonen ja Samu Nurminen. Siitäkin huolimatta avauskokoonpano näytti vahvalta ja Atletico valmiilta taistelemaan kauden toiset vieraspisteet syvältä lännestä.

Ottelun alkupuoli oli vierasjoukkueen kannalta vahva. Asenne oli heti ensiminuuteista alkaen silminnähden parempaa kuin esimerkiksi edellisviikolla. Hieman rukattu taktinen puoli toi myös keltapaidat lähemmäksi viimevuotista pelikirjaa, mikä osaltaan sopi miehistölle, johon vain Miro Kauti toi uutena pelaajana oman mielenkiintoisen mausteensa.

Astetta taistelevampi ja kroppaansa likoon laittava Atletico olikin siirtyä jo heti alussa johtoon, kun 2 minuutin pelin jälkeen Janne Hampaala prässäsi tiukasti ylimpänä miehenä ja onnistui liukumaan pallon vastustajan jaloista suoraan Miro Tissarille. Benin juoksu lähti terävästi ja hän irtosi puolustuslinjasta hyvin helposti, mutta viimeistely-yritys suuntautui kuitenkin tammisaarelaisveskaria päin, eikä keltapaitoja löytynyt irtopalloille. Muutamaa minuuttia myöhemmin Leego oli jälleen asialla lähettäen tällä kertaa pystysyötöllään toisen Miroista (Kautin) läpi, jonka veto päätyi kuitenkin jälleen veskarin torjuntaan.

Alku oli muutenkin kauttaaltaan keltapaitojen hallintaa, mutta myös EIF pyristeli varsin hyvin mukana. Joukkue oli erityisen vahva 1 vs. 1 -tilanteissa, joista oli syntyä useampaankin otteeseen vaaratilanteita. Atleticon varmistuspelaaminen toimi kuitenkin riittävällä varmuudella, eikä Elis Rintala joutunut maalillaan venymään kovinkaan moneen otteeseen.

EIF:n ensimmäinen isompi tilanne nähtiin 18. minuutilla, kun Mikko Kouri arvioi korkean pallon lentoradan väärin ja päästi sen pomppaamaan selkänsä takana. Topparipari Miro Rissasen estelyistä huolimatta kotijoukkueen hyökkääjä haki oikean jalkansa vapaaksi ja tälläsi myös kovan kudin, jonka eteen Elis kuitenkin ehti vaikeuksitta.

Pallo oli ensimmäistä kertaa maalissa, kun 29. minuutilla Koopan avaus tavoitti laidalta nousseen Ville Ruuskan. Tämä viimeistelikin kliinisesti, mutta linjamies oli valitettavasti liputtanut samaan aikaan paitsion, eikä maalia näin hyväksytty. Kahta minuuttia myöhemmin verkko kuitenkin heilui ihan sallitustikin, kun EIF-puolustus jälleen aikaili ja edellispäivänä Kutosen ottelussa Akatemialle kaksi maalia viimeistellyt Roni Tran ryöväsi pallon alimmalta mieheltä noin 30 metrissä. Juoksu läpi ja vastaan tulleen maalivahdin ohitus, jonka jälkeen helppo viimeistely maalin keskelle. Atletico siirtyi tämän myötä 0-1-johtoon.

Maali toi selkeästi lisää itseluottamusta keltapaitojen tekemiseen, eikä seuraavaa osumaakin joutunut odottelemaan pitkään. 34. peliminuutilla keltapaidat saivat sivuvaparin aivan oikean sivurajan tuntumasta. Kauti lähetti pallon ulospäinkiertyvänä luukulle, jossa Ben Tissari oli ensimmäisenä. Tämän hallittu nosto hieman vastassa olleen maalivahdin yli nosti johtolukemat jo 0-2:en.

EIF:llä oli mahdollisuus kavennukseen jo minuuttia myöhemmin, kun Atleetti-puolustus jäi kakkoseksi laidalla. Tukemaan ennättänyt Miro Rissanen yritti pysäyttää hyökkääjän hieman sääntöjenvastaisinkin ottein ja onnistui hidastamaan häntä juuri sen kriittisen sekunnin verran, jonka jälkeen hyökkääjän harhautusyrityksistä huolimatta Rise ja paikalle seuraavana ennättänyt Mikko Kouri saivat ahdisteltua taitoniekan heikohkoon vetoon päin Elistä. Kotijoukkueen pelaajat vaativat samasta tilanteesta jopa rankkaria ja ulosajoa Riselle tulkiten tämän repineen hyökkääjää paidasta. Niin tai näin, tuomari ei kuitenkaan nähnyt tilanteessa rikettä.

Puoliajalle siirryttiin siis lopulta lukemissa 0-2. EIF oli ottelussa vielä hyvin mukana ja pallo aaltoili kivasti päästä päähän, mutta toisaalta Atleticon esitys oli taisteluine ja aiemmilta kausilta tuttuine syöttökuvioineen sekä sähäkköine vastahyökkäyksineen ollut sen verran vakuuttava, että lukemat olivat vähintäänkin ansaitut.

Toinen jakso alkoi malmilaisittain kuitenkin pahimmalla mahdollisella tavalla. Palloa pelattiin oikeassa laidassa ensin täysin selvästi kädellä ja tämän jälkeen Rise sai vielä pallontavoittelutilanteessa kyynärpäästä suoraan naamaansa. Tuomari ei kuitenkaan nähnyt tässäkään rikkeitä ja siirsi vain Risen kentänsivuun parantelemaan haavojaan. Samaan aikaan EIF käytti puolustuksen haavoittuvuutta hyväkseen ja Daniel Haglund pääsi viimeistelemään kavennuksen aivan lähietäisyydeltä huonon miesmerkkauksen johdosta. Toista puoliaikaa oli tuolloin pelattu hädintuskin kaksi minuuttia.

Pessimistisimmät malmilaiskannattajat pelkäsivät tuossa kohtaa jo Atleticon päiden painuvan ja EIF:n ajavan lopulta ohi. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan 1-3-maali osoittautui lopulta ottelutapahtumien kannalta käänteentekeväksi. Jälleen kerran nopeasti vastahyökkäyksenä käynnistynyt hyökkäys jatkui Benin voitettua pääpallon ylimpänä miehenä. Pallo jäi pomppimaan puolustuslinjaan, josta Kauti juoksi läpi ja korjasi samalla mukaansa pelivälineen. Maalivahti lähti jälleen uskaliaasti vastaan, mutta toisin kuin Roni aiemmin, Kauti päätti kokeilla sankari-chippiä veskarin ylitse noin 30 metristä. Se onnistui täydellisesti ja riemu kentällä oli rajaton.

Myös keskikentän laidalla vaihteeksi esiintynyt Jani Hannula oli lähellä maalintekoa. Hänen liukutaklauksella tehty pallonriistonsa toimi samalla seinäsyöttönä, jonka päätteeksi Nani pääsi laidaltaan läpi ja ampui vain hieman ohi. Mirojen välinen yhteispeli toimi kuitenkin jälleen 59. minuutilla, kun Kautin kulma tavoitti maalinedustalta Benin, joka röyhi pallon lopulta korvallaan sisään ja siirsi Atleetit jo 1-4-johtoon.

Loukkaantumiset eivät valitettavasti jättäneet Atleticoa rauhaan tässäkään pelissä, sillä toisella puoliajalla nähtiin jälleen kaikkea muuta kuin puhtaan taktisia vaihtoja. 53. minuutilla sisään tullut Aku Vapaa korvasi vielä sovitusti Ronin, mutta kärsi heti alusta saakka hengitysongelmista ja pelasi vain reilu vartin ennen kuin Patrick Purola korvasi hänet. Myös aiemmin jo kyynärpäästä saanut Miro Rissanen sai puolestaan tällin nilkkaansa ja joutui tekemään tuttavuutta jääpussin kanssa Henri Mattsonin paikatessa puolustuslinjassa. Olivat vaihdot suunniteltuja tai ei, niin näiden em. herrojen sekä Akan Okomohin sisääntulot toivat kuitenkin lisää virtaa peliin ja EIF tuntui puolestaan jäävän kyydistä mitä pidemmälle ottelu eteni.

Viimeinen niitti tammisaarelaisten arkkuun oli lopulta Niko Ruokolaisen vasemmalta aivan kulmalipun tuntumasta annettu keskitys, jonka pakki meinasi töpeksiä omaan maaliin. Kauti ehti kuitenkin varmistella maalin omalla tökkäyksellään ja kirjautti näin samalla illan toisen maalin nimiinsä. Lukemat tuolloin jo 1-5.

Molemmilla joukkueilla oli vielä lopussa omat saumansa, mutta totuudennimissä viimeisen maalin jälkeinen aika oli enää päätösvihellyksen odottelua. Molemmat Mirot hakivat hattutemppua ja toisaalta EIF yritti kaunistella lukemia edes hieman itselleen suotuisimmaksi, mutta kumpikaan tavoite ei tällä kertaa täyttynyt. Objektiivisesti katsottuna EIF olisi ansainnut aivan viime minuuteilla rankkarin, kun malmilaiset sohivat palloa kädellään boksissa, mutta tuomari jatkoi tylyä linjaansa, eikä viheltänyt käsivirhettä, kuten ei noin viittä aiempaakaan vastaavaa.

Tammisaarelaisten tulostaulu näytti siis päätöslukemiksi 1-5:tä, mikä miellytti ainakin vierasjoukkuetta erittäinkin suuresti. Iso gorilla tipahti tietyllä tapaa olkapäiltä, peli vaikutti huomattavasti aiempaa paremmalta ja kentällä nähtiin sitä paljon peräänkuulutettua taisteluilmettä. Tietyt taktiset muutokset ja pelaajaroolitus toimivat loistavasti ja keltapaitojen voitto oli täysin ansaittu. Täysi pistepotti nosti Atleticon EIF/Akademin yläpuolelle 12:en pisteeseen ja sarjataulukossa viime kierroksilla tapahtuneiden ristiinpeluiden myötä vain kuuden pisteen päähän kakkossijasta. Paluumatka Tammisaaresta Helsinkiin sujuikin siis iloisen tyytyväisissä merkeissä.

Atleetit ovat seuraavan kerran tulessa juhannusta seuraavana torstaina, jolloin joukkue isännöi poikkeuksellisesti EBK:ta Puistolan nurmella. Ottelu alkaa klo 18.00 ja haussa on luonnollisesti jatkoa hyvin sujuneelle vierasottelulle.

Tähtipelaajapisteet

Miro Kauti: Oli täysin pitelemätön laidalla. Kaksi maalia ja kaksi syöttöä sekä tukku muita vaarallisia paikkoja kertonevat olennaisen.
Miro-Aleksi Tissari: Stuntti Akatemian riveissä enteili jo hyvää paluuta, mutta kaksi maalia ja pirunmoinen määrä duunia oli mukava palkinto Benin avaukseen heittäneelle valmennusjohdolle.
Janne Hampaala: Jatkoi siitä, mihin edellisottelussa jäi. Peli ei ole aina kauneinta mahdollista, mutta taisteluilme Leegolla on ottelusta toiseen kunnossa.