Kolmonen: Atletico Malmi – FC Kontu 2-1 (1-0)

Maalit

1-0 Jaakko Peltonen (Jukka Haarala) 4′
2-0 Miro Kauti (Aku Vapaa) 74′
2-1 Markus Venäläinen 76′

Tilastot

Avaus

Niko Lempinen (MV)
Niko Ruokolainen
Akan Okomoh 62′ Henri Mattsson
Mikko Kouri
Jani Hannula
Mikko Huupponen
Jaakko Peltonen 46′ Aku Vapaa
Timo Kinnunen (C) 68′ Janne Hampaala 90’
Miro Kauti 77′ Alfred Sinnemäki
Antti Nurkka
Jukka Haarala 46′ Jani Lehti

Muut vaihtopelaajat

Roni Tran
Patrick Purola

Raportti

Edelliset kaksi sarjaottelua olivat päättyneet malmilaisten kannalta harmittavasti yhden maalin tappioihin ja samalla sarjasijoitus valahtanut lohkon huonommalle puolen. Valmistujaislauantai tarjoili kuitenkin aurinkoisen sään lisäksi mahdollisuuden ohittaa muutama kilpakumppani ja ottaa kiinni kärjessä kovaa vauhtia porskuttavia ESC:tä ja NuPSia. Vastassa oli edelliskauden Suomen Cupista tuttu FC Kontu, jonka alkukausi oli sujunut ehkä vielä Atleettejakin murheellisemmin. Panoksia siis riitti molemminpuolin.

Lähtökohdat otteluun olivat mitä parhaimmat, sillä Atletico avasi viimein nurmikautensa myös kotiotteluiden osalta. Paremmuudesta miteltiin jo viime vuonna osin kotikentän virkaa toimittaneella Pukinmäen nurmella, joka oli valehtelematta melko täydellisessä pelikunnossa. Kokoonpanon puolella valmistujaispäivä näkyi valitettavasti jonkin verran, sillä täydessä kunnossa olevista Atleeteista ottelun joutuivat jättämään väliin esimerkiksi kaikki aiemmat pelit maalilla pelannut Elis Rintala, kovaa paluuta puolustuspäähän tekevä Miro Rissanen sekä hyökkäyspään kovimmista syömähampaista Jani Putkonen ja Samu Nurminen. Lappu oli kuitenkin jälleen täysi ja sisälsi myös pitkästä aikaa Patrick Purolan nimen. Kahdeksan kuukauden poissaolon jälkeen vammoistaan kuntoutunut Pati haki jo edellisiltana tuntumaa Akatemian puolella viimeistellen myös yhden maalin, mutta jäi vielä odottamaan avausminuuttejaan tämän kauden Kolmosessa.

Liekö hyvä keli vai priimakuntoinen baana innostanut keltapaitoja, mutta ottelu alkoi poikkeuksellisen sähäkästi. Atletico nimittäin siirtyi 1-0-johtoon jo neljän minuutin pelin jälkeen, kun Mikko Kourin keskipitkä avaus tavoitti pystyyn juosseen Jukka Haaralan boksin reunustalla. Tämä tiputti ykkösellä pallon vierelleen nousseelle Jaakko Peltoselle, jolla oli helppo työ sijoittaa peliväline ohi vastaan tulleen Kontu-veskarin.

Myös ottelun toinen varsinainen maalitilanne oli tuoda heti lisäosuman, kun ottelun 10. minuutilla Miro Kauti kaadettiin kevyehkösti boksin vasemmassa reunassa. Peltonen pelasi Kautin kyllä hienosti läpi ja tämä kaatui haastaessaan puolustajaa, mutta joku toinen tuomari olisi saattanut jättää pilkun viheltämättä. Pallon taakse asettui Jani Hannula, joka ei tiettävästi ollut koskaan epäonnistunut rangaistuspotkussa koko 20-vuotisen futaajauransa aikana. Tällä kertaa veskari oli kuitenkin hyvin vedossa mukana ja onnistui päättämään Nanin putken liimaamalla pallon alakulmasta.

Vaihtopenkillä pidettiin rankkaria jo miltei varmana maalina, mutta takaisku oli erityisen kova selkeästi myös kentällä. Hyvin käynnistynyt ottelu sai nimittäin aivan uuden suunnan ja Atleticon sähäkkä hyökkäyspeli muuttui epävarmaksi ja varovaiseksi. Kontulalaiset taas saivat veskarin torjunnasta lisää itseluottamusta ja nostivat pakkaansa ylemmäksi. Palloja saatiin pelattua hyvin puolustuksen etupuolelle ja siitä vierailija onnistui myös muutamaan otteeseen kääntymään ja laukomaan, joskin keltapaitojen onneksi lähinnä ohi. Vierailija vaikutti myös erityisen vaaralliselta saamissaan erikoistilanteissa, sillä sivuvaparit ja kulmapotkut suuntautuivat tehokkaasti kohden malmilaismaalia ja niistä valtaosa toi jonkinlaista hässäkkää maalisuulle. Ottelun 22. ja 30. minuutilla nähtiin näiltä osin täysin identtiset tilanteet, kun molemmilla kerroilla sivuvapari tavoitti kontulalaispelaajan takatolpalta. Vaikeista asennoista tulleet ohjaukset menivät kuitenkin aavistuksen ohi kumpaankin otteeseen.

Kontu-pelurit vaativat kovaan ääneen myös rangaistuspotkua ottelun 23. minuutilla, kun pallo osui Jani Hannulan käteen rangaistusalueen sisäpuolella. Linjatuomari perusteli kuitenkin vieressä olleelle Kontu-penkille, että tässä tapauksessa pallo pelattiin käteen, eikä pelaaja pelannut palloa kädellä. Niinpä pilkku jäi viheltämättä.

Ensimmäistä jaksoa leimasi siis kauttaaltaan sen kaksijakoisuus. Atleticon alku oli ollut erinomainen, eikä kahden maalin johtokaan olisi ollut missään nimessä ottelutapahtumien vastaista. Toisaalta pilkun jälkeinen sekasorto ja hyökkäyspelaamisen vajaavaisuus sekä jo alkukaudelta tutut pallonmenetykset toistuivat sen verta useaan otteeseen, ettei Kontun tasoituskaan olisi ihmetyttänyt. Malmilaispuolustus kuitenkin kesti ja tauolle mentiin vapauttavissa 1-0-lukemissa.

Toiselle jaksolle Antti Raudoskoski suoritti kaksi pelaajavaihtoa, kun Jani Lehti ja Aku Vapaa korvasivat Jukka Haaralan ja Jaakko Peltosen hyökkäyspäässä. Vaihdot toivat selvästi lisää virtaa ja erityisesti Vapaa otti vapaudekseen haastaa laidalla erittäin aktiivisesti. Uusi elementti ensimmäisen jakson pelaamiseen verrattuna näytti myös toimivan kontulalaisia vastaan, sillä jälleen jo heti toisen jakson alussa Atletico-maali oli enemmän kuin lähellä. Aku nousi laidaltaan, harhautti sekä laitalinkin että pakin ja kaarsi kohti vitosen viivan vasenta laitaa. Sieltä syöttö taaksepäin ohi Kontu-veskarin, mutta vastustajan puolustus ehti kuitenkin ensimmäisenä väliin.

Toisaalta Kontullakin oli tilaisuutensa, joskin vähenevissä määrin ensimmäiseen puoliaikaan verrattuna. Ne syntyivät pääasiassa nopeista hyökkäyksistä, kun esim. 53. minuutilla keskialueen pallonmenetys johti kontulalaisten hienoon laukaukseen ja Niko Lempisen torjunnan jälkeen rebound-puskuun, joka meni vain aavistuksen ohi. 58. minuutilla malmilaispuolustuksen pelinavaus jäi suoraan hyökkääjän jalkaan, mistä vierailija sai käytännössä yksinläpitilanteen. Lempinen oli kuitenkin jälleen maalillaan etevämpi ja pysäytti Kontu-hyökkääjän laukauksen, eikä riparikaan löytänyt keltapaitojen lihamuuria pidemmälle.

Kontu sai parhaan paineensa noin tunnin pelin jälkeen, mutta Atletico kesti uhrautuvasti. Pikkuhiljaa ottelu kääntyi kuitenkin jälleen keltapaitojen haltuun ja uusina miehinä sisään tulleet Henri Mattsson sekä Janne Hampaala toivat oman panoksensa parempaan tekemiseen.

66. minuutilla nähtiin jo esimakua tulevasta, kun Jani Lehti pelattiin hyökkäyspäässä läpi. Vastustajaveskari haistoi kuitenkin tilanteen ja lähti vastaan noin 35 metriin. Kuula onnistui harhautuksessaan ja veskari oli pakotettu liukumaan viekkaan hyökkääjän kumoon. Tuloksena vain keltainen kortti, vaikka myös punaista huudeltiin malmilaiskatsomoissa. Kauaa ei kuitenkaan lisämaalia täytynyt enää odottaa, vaan jo 74. minuutti toi helpotusta sangen jännittäväksi käyneeseen otteluun. Vapaa oli jälleen elementissään vasemmalla laidalla, haastoi vastustajansa ja keskitti millintarkasti puolustuslinjan ylitse. Lehti ei palloon ylettänyt, mutta sen sijaan hänen vierellään juossut Miro Kauti osui täydellisesti pallon tielle ja muutti vain hieman sen lentorataa nostaen pelivälineen vastaan tulleen vastustajaveskarin yli. Lukemat siis 2-0 ja Mirolle kauden toinen maali.

Kauaa ei kuitenkaan juhlittu malmilaisryhmässä, sillä jo kahta minuuttia myöhemmin Kontu sai kulmapotkun vasemmalta. Korkea pallo tavoitti miehen takatolpalta ja pusku suuntautui noin kymmenisen senttiä ohi hyvin mukana olleen Lempisen hanskaparin aivan oikeaan yläkulmaan. Kontu oli näin kaventanut 2-1:een.

Atletico ei kuitenkaan himmaillut ja lähtenyt puolustamaan, vaan haki rohkeasti lisämaaleja heittämällä mm. Alfred Sinnemäen Kautin paikalle. Hän olikin järjestellä ensitöikseen Lehdelle maalipaikan tiputtamalla keskityksen suoraan boksin rajalle. Kuula ja vastutajan toppari liukuivat palloon yhdenaikaisesti ja se meni noin metrin verran takatolpan ohitse. Tutkapari, Sinnemäki – Lehti oli muutenkin loppuvaiheissa Atleticon vahvimmasta päästä Nurkan ja Vapaan tarjotessa tulitukea laidoillaan. Kontu siirtyi vielä kolmen miehen puolustuslinjaan ja nosti yhden lisäpelaajan ylös, mutta paikat jäivät lopulta lähinnä kaukovedoiksi.

Atleticon kannalta pelistä teki vaikeamman kuitenkin se seikka, että Janne Hampaala kalasteli itselleen noin seitsemässä minuutissa kaksi keltaista korttia liukutaklauksilla ja lensi ulos noin 90. peliminuutin kohdalla. Molemmilta joukkueilta loukaantui myös muutama pelaaja ottelun aikana ja jopa Lempistä huollettiin maalillaan, joten tuomari tarjoili lisäaikaa liki yhdeksän minuuttia. Loppu olikin siis todellinen jännitysnäytelmä, jossa Atletico puolusti tiiviisti ja haki lisäosumia harppuunahyökkäyksillä, kun taas Kontu räimi palloa boksin sisällä kaikilla liikkuvilla ruumiinosillaan. Atletico kuitenkin kesti ja otti arvokkaat kolme pistettä 2-1-lukemin.

Ottelu ei siis tarjonnut tällä kertaa yleisölle kovin hyvää jalkapalloilua, eikä varmasti myöskään parasta mahdollista Atleticoa. Toisaalta maalipaikkoja luotiin sopiva määrä ja myös puolustuspäässä joukkue pelasi uhrautuvasti, joten voitto ei tullut yllätyksenä. Ainoastaan tapa, jolla kolme pistettä jäi Pukinmäkeen, jätti tietysti paljonkin toivomisen varaa. Paremmalla onnella kontulalaiset olisivat nimittäin voineet ryöstää jopa kolmekin pistettä, mutta tällä kertaa vaakakuppi kääntyi kuitenkin malmilaisten eduksi. Ja hyvä niin.

Täysi pistesaalis oli sitäkin kautta tärkeä, että se vankisti Atleticon asemia keskikastissa ja tarjoaa näin loistavat edellytykset ryöstöreissulle vanhaa tuttua, HPS:aa, vastaan tulevana keskiviikkona. Ottelu pelataan uudenkarhealla Paloheinän tekonurmella klo 19:30 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Aku Vapaa: Muutti ottelun kulkua toiselle puoliajalle sisään tullessaan. Alati vaarallinen ja juonikas laidallaan jälleen kerran.
Niko Lempinen: Paikkasi Eliksen poissaolon hyvin ja otti muutamia tärkeitä torjuntoja.
Antti Nurkka: Hyviä ratkaisuja läpi ottelun. Jaksoi painaa koko 90-minuuttisen, vaikka juoksukilometrejä kertyi varmasti useampikin.